تحولات لبنان و فلسطین

قدس انلاین – سعید کوشافر:طی ماههای پایانی سال گذشته برغم انتظار کسبه بازار خیلی داغ نشد یعنی حتی کف انتظار فروشندگان نیز برآورده نشد و این مساله در صنوفی مانند لوازم خانگی که قیمت کالاها نسبت به سایر نیازهای خانوار بیشتر است شدت بیشتری داشته و محسوس تر به نظر میامد.

گرانی فوری یا ارزانی درنیمه دوم سال ؛ آینده مبهم  بازاربی مشتری لوازم خانگی /از ادعای کاهش 20درصدی قیمت  توسط یک مقام صنفی تا خبر افزایش 15درصدی نرخها بخاطر مالیات برارزش افزوده کارخانه داران

 

این درحالی بود که طی سال گذشته لوازم خانگی طی چند دوره افزایش قیمتها را تجربه کرده بود و درعین حال کالاهای وارداتی مشابه دربازار به وفور به چشم میخورد ؛ کالاهایی که عمدتا از کشور چین وارد شده بود و قیمت انها درمقابل کالاهای داخلی کمتربود و جایی برای رقابت باقی نگذاشته بود .

البته دراین میان کالاهایی با مارکهای معتبر تر نیز وارد کشور شده بودند که به دلیل قیمت های بالای انها صرفا مشتریان خاص را به خود جلب میکرد.

اما درسال جدید هنوز کارخانجات محصولات تولیدی خودرا وارد بازار نکرده اند تا بتوان درباره افزایش قیمتها اظهار نظر کرد این درحالی است که فعلا و درماه اول سال تنها مشتریان خرید کالاهای اساسی خانواده هایی هستند که برای تکمیل جهیزیه سری به بازار میزنند و تقریبا دست خالی دیگر شهروندان باعث شده که انها فقط وفقط زمانی برای خرید به بازار لوازم خانگی بروند که نیازشان دیگر از ضرورت هم گذشته باشد و زندگی انها را مختل کرده باشد.

دراین حال گزارش میرسد که افزایش یک درصدی بهای ارزش افزوده و تغییر در قیمت‌ها موجب بروز شایعه افزایش قیمت تمام کالا‌ها و اجناس در بازار و به خصوص قیمت لوازم خانگی شده است.

***افزایش 15درصدی قیمت لوازم خانگی

بنا براین گزارش همه ساله تولیدکنندگان اجناس تولیدی داخل با ترفند کاهش عرضه محصولات درصدد اعمال نرخ‌های جدید می‌شوند و پس از آن کالا‌ها را با نرخ جدید روانه بازار می‌کنند پس مشخص است که یکی از دلایل گران شدن قیمت لوازم خانگی کاهش عرضه آنهاست که در این شرایط حتی تولیدکنندگان داخل عرضه کالاهای خود را کاهش می‌دهند و محصولات خارجی نیز به دلیل تحریم‌ها کمتر وارد بازار می‌شوند.

در این راستا جواد نوفرستی، عضو انجمن صنایع لوازم خانگی  گفت: ارزش افزوده از ۸درصد به ۹درصد رسیده و این افزایش یک درصدی که براساس قانون اعمال شده می‌تواند یکی از عوامل تورم‌زا و بهانه‌ای برای افزایش قیمت لوازم خانگی باشد.

وی افزود: البته قیمت تمام شده کالا نیز به اندازه‌ای است که نمی‌توانیم انتظار کاهش قیمت‌ها را داشته باشیم، در این میان بهره‌های بانکی نیز تغییری نداشته و سود تسهیلات نیز تغییری نکرده است و نمی‌توان انتظار داشت که در آینده قیمت‌ها روندی نزولی داشته باشند.

نوفرستی ادامه داد: از سوی دیگر عامل اصلی که بر قیمت تمام شده کالا تاثیرگذار است افزایش ۱۷درصدی دستمزد کارگران است که می‌تواند باعث افزایش ۱۰درصدی قیمت فروش در آینده نزدیک شود.

نوفرستی با اشاره به شرایط رکود تورمی در کشور خاطرنشان کرد: برخی از کالا‌ها و خدمات در کشور به صورت غیرمستقیم با بخش ساخت و ساز مرتبط است و می‌توان گفت در صورت رونق ساخت و ساز در کشور ۱۴۰ شاخه صنعتی و غیر صنعتی نیز رونق پیدا می‌کند. به عنوان مثال با خرید یک واحد مسکونی جدید معمولاً برخی از اقلام لوازم خانگی نظیر اجاق گاز، یخچال، لباسشویی و... نیز خریداری می‌شود.

وی گفت: این در حالی است که با رکود در بخش مسکن افزایش تقاضا نیز در سایر بازار‌ها کاسته می‌شود.

نوفرستی تصریح کرد: در حال حاضر همه مردم به دنبال گشایش در فعالیت‌های اقتصادی و مثبت شدن روند مذاکرات با غرب هستند البته در صورت توافق کلی در این مذاکرات ممکن است اثرات مثبتی در اقتصاد مشاهده شود اما در کوتاه‌مدت شاهد اتفاقی اساسی نخواهیم بود، اما باز هم همه چشم‌ها به نتیجه مذاکرات در تیرماه است.

نوفرستی ادامه داد: اما جای خوشحالی است که در حال حاضر ثبات نسبی به بازار بازگشته و مانند سه یا چهار سال گذشته که در عرض چند ماه شاهد رشد دو تا سه برابری قیمت‌ها در لوازم خانگی بودیم دیگر این اتفاقات را نمی‌بینیم.

همچنین شهیدی، فعال حوزه لوازم صوتی و تصویری گفت: در حوزه لوازم صوتی و تصویری عرضه و تقاضا مناسب است اما ممکن است در بخش سایر لوازم خانگی عرضه‌ها کاهش داشته باشد.

شهیدی با بیان اینکه بازار لوازم صوتی و تصویری کاملاً رقابتی است افزود: بیشتر این لوازم از کره جنوبی و چین وارد کشور می‌شوند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.

شهیدی افزود: تنها مشکلی که در حال حاضر وجود دارد سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و مشکلات بانکی است که البته این‌ها هم موضوعات جدیدی برای صنایع به حساب نمی‌آید و از قبل بوده است.

معاون بازرگانی یکی از واحدهای تولیدی لوازم خانگی نیز در این باره گفت: از ابتدای هفته جاری افزایش یک درصدی ارزش افزوده محصولات مختلف صوتی و تصویری اعمال شد و تنها در حال حاضر ارزش افزوده ۹ درصدی به قیمت‌ها اضافه شده است اما به دلیل کاهش عرضه در بازار و افزایش تقاضا در اردیبهشت ماه نرخ لوازم خانگی افزایش خواهد یافت.

وی دلیل اصلی کمبود لوازم خانگی در بازار را عدم تامین به موقع مواد اولیه در دوره‌های قبل اعلام کرد و افزود: از ۵ -۶ ماه قبل از عید مشکل در واردات مواد اولیه بوجود آمد که همین امر باعث کاهش تولید شد.

وی تصریح کرد: از ۲ سال پیش هم سرمایه در گردش شرکت‌های تولیدی قفل شد و شرکت‌های تولیدی با منابع خود مواد اولیه را تامین کردند.

این فعال حوزه لوازم خانگی افزود: بازار لوازم خانگی از ۴ ماه گذشته تاکنون چندان رونقی نداشته و وضعیت مطلوبی ندارد. لوازم خانگی از نظر قیمت و کیفیت در بازار رقابت بالایی را دارند و تولیدکنندگان داخلی علاوه بر رقابت با یکدیگر باید با واردات بی‌رویه لوازم خانگی نیز رقابت کنند و مشکل تأمین نقدینگی در برخی واحدهای تولیدی لوازم خانگی، عدم تعدیل قیمت باعث تعطیلی و بیکاری نیروی کار این واحد‌ها می‌شود.

 وی با بیان اینکه بازار شب عید نیز بازار کساد بود تصریح کرد: در صورتی که تحرکات خاصی در روند مذاکرات مشاهده نشود از اردیبهشت و خرداد قیمت‌ها بین ۵ تا ۱۵ درصد رشد خواهند کرد.

***کاهش قیمت لوازم خانگی درنیمه دوم سال 94

درحالیکه شرکتهای تولیدی و بازاریان از افزایش قیمت لوازم خانگی طی روزهای پیش رو خبر میدهند ؛ اما رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی از کاهش قیمت لوازم خانگی در راستای توافق نهایی هسته ای لوزان و لغو تحریم ها در نیمه دوم سال جاری خبر داد.

محمد طحان پور، درتشریح تاثیر تفاهم هسته ای لوزان بر بازار لوازم خانگی، گفت: چنانچه توافق هسته ای لوزان نهایی و تحریم ها لغو شود بی شک هزینه های تولیدکاهش و قیمت محصول نهایی ارزان خواهد شد.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، درخصوص تاثیر لغو تحریم ها در قیمت لوازم خانگی، تصریح کرد: تفاهم هسته ای لوزان و لغو تحریم ها باعث کاهش قیمت ارز می شود که این امر منجر به کاهش قیمت مواد اولیه وارداتی برای ساخت و به دنبال آن نرخ لوازم خانگی تولید داخلی در آینده نزدیک خواهد شد.

طحان پور، افزود: همچنین با لغو تحریم ها واردکنندگان لوازم خانگی می توانند کالای مورد نظرخود را با دلار ارزان وارد کنند که این امر باعث کاهش قیمت انواع برندهای لوازم خانگی خارجی درکشورخواهد شد.

وی، ادامه داد: هرساله قیمت لوازم خانگی 10 تا 20 درصد افزایش پیدا می کرد که امسال به دلیل آرامش و ثبات قیمتی موجود در بازار، قیمت لوازم خانگی افزایش پیدا نخواهدکرد که این عدم گرانی لوازم خانگی درسال 94 خود چشم اندازی روشن درجهت توسعه،تحول و ارزانی بازار لوازم خانگی درآینده نزدیک است.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، تصریح کرد: تحریم های تحمیل شده از سوی کشورهای غربی باعث شده که تولیدکنندگان و واردکنندگان لوازم خانگی کالای وارداتی مورد نظرخود را به صورت مستقیم از کشور مرجع وارد نکنند که واردات کالا از سوی چندین واسطه منجر به افزایش قیمت لوازم خانگی در داخل شده است.

طحان پور،افزود: به طورحتم درنیمه دوم سال 94 با بازگشت ارزهای دپو شده در راستای لغو تحریم ها و واردات مستقیم کالاهای وارداتی از سوی واردکنندگان و تولیدکنندگان، بازار لوازم خانگی تحول و توسعه چشمگیری پیدا خواهد کرد.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی،با تاکید بر افزایش کیفیتتولیدات لوازم خانگی در راستای لغو تحریم ها،تصریح کرد: بسیاری از کارخانجات تولید لوازم خانگی داخلی توانمندی تولیدکالای با کیفیت را دارند، اما به دلیل عدم داشتن ابزار و ماشین آلات پیشرفته و دانش و علوم نوین، تا به امروز نتوانسته اند به بازار تولید لوازم خانگی با کیفیت ورود پیدا کنند.

وی،با انتقاد از عدم صادرات تولیدات لوازم خانگی با کیفیت،ادامه داد: تاکنون ایران در زمینه صادرات تولیدات لوازم خانگی با کیفیت جایگاه چشمگیری در دنیا کسب نکرده است به طوری که صادرات لوازم خانگی بی کیفیت به کشورهایی چون عراق و افغانستان صادرات قابل توجهی محسوب نمی شود.

طحان پور،با اشاره به ضرورت مشارکت تولیدکنندگان لوازم خانگی داخلی با تولیدکنندگان اروپایی و آمریکایی،افزود: چنانچه تولیدکنندگان لوازم خانگی داخلی با تولیدکنندگان لوازم خانگی برندهایی چون بوش آلمان و جنرال الکتریک آمریکا مشارکت کنند،بی شک تولید لوازم خانگی با کیفیت در ایران توسعه چشمگیری پیدا خواهد کرد.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، با تاکید بر اینکه ایران به منظور توسعه در صنعت لوازم خانگی نیازمند به سرمایه گذاران خارجی است،تصریح کرد: به طورحتم با سرمایه گذاری تولیدکنندگان برندهای لوازم خانگی درایران علاوه برکاهش قیمت، کیفیت و صادرات لوازم خانگی تولیدداخل افزایش پیدا خواهد کرد.

***یک دست جهیزیه چند؟

به دنبال افزایش نرخ تورم با شیب نسبتا تندی که در سال‌های گذشته شاهد آن بودیم، قیمت لوازم و ابزارالات مصرفی مردم نیز روز به روز افزایش یافته است. چنانچه گاهی قیمت لوازم مورد نیاز مردم، نسبت به سال گذشته دو یا حتی چند برابر شد.

به زعم بسیاری از کارشناسان علوم اجتماعی، گران شدن وسایل و البته هزینه زندگی و البته افزایش گرایش به مصرف گرایی و ناتوان بودن اغلب افراد در تامین این نیازهای کاذب در مواقعی حتی منجر به پایین آمدن نرخ ازدواج شده است.

  گشتی در سایت‌های فروش الکترونیکی و البته پرس و جو از فروشندگان لوازم خانگی نشان می دهد که تهیه یک دست جهیزیه شیک برای خانواده‌های ایرانی حتی می تواند مبلغی در حدود 600 میلیون تومان ( بنا بر این جدول 583 میلیون و 480 هزار تومان)،آب بخورد.

  البته حداقل هزینه ای که برای خرید یک دست جهزیه ساده صرف می شود نیز در حدود 14 میلیون تومان(بر مبنای این گزارش 13 میلیون و 794 هزار تومان) خواهد بود. البته باید دید که چند درصد خانواده‌ها تمایل دارند که فرزندانشان با لوازمی با نازل ترین کیفیت زندگی خود را آغاز کند.

  برخی لوازم برای گذران زندگی رومزه در شهر ضروری به نظر می رسند و اغلب خانواده هایی که فرزندانشان قصد ازدواج کرده اند، این بوازم را برای آن ها تهیه می کنند.

 

 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی شیرازی IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۸
    2 0
    این طبیعی است که بعداز توافق هسته ای وحذف تحریم ها؛ ما شاهد تغییرات مثبت ومنفی درعرصه اقتصادی کشورباشیم که البته با توجه به سازوکارهای که ازسوی دولت محترم پیش بینی شده مطمئنا نوسانات همچون گذشته همرا با شک نخواهد بود " اما ازجمله شاخص ها که افزایش یا کاهش را تجربه خواهند نمود درزیربا ذکر دلیل آورده می شود 1-ارزان شدن کالاهای وارداتی :بدلیل حذف موانع بانکی(سوئیفت) ومتعاقبا کاهش هزینه ها واردات برای تجار که حداقل 30% را میتوان درنظر گرفت وهمچنین کاهش قیمت ارزها ی خارجی از جمله دلار درکنار تقویت ریال وپول ملی وهمزمان فعالیت دیگرشرکتها موازی ورقابت آنها برای حفظ بازار 2-افزایش قیمت سهام در فرا بورس : به دلیل تقویت توان اقتصادی وصنعت وجذب سرمایه ها مولد 3-گران شدن زمین: بعدازحذف تحریم ها ما شاهد ورود سرمایه به بازارکار وفعال شدن پروژه ها عمرانی وصنعتی وتوریستی مختلفی خواهیم بود
  • عسل بلالی IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۷
    0 0
    با سلام اینجانب با نظر اقای شیرازی کاملا موافقم،100% زمانی که تحریم ها لغو گردد آثار مثبت آن کم کم در کل عرصه ها نمایانگر خواهد شد .متاسفانه مردم در چندین سالی که ایران با تحریم مواجه بوده بیشترین اسیب را دیده اند.و هم اکنون بی صبرانه منتظر بهبود وضعیت جامعه هستند.وظیفه مسئولین نه تنها حفظ امنیت و رفاه جامعه است بلکه حفظ ثبات در کلیه امور نیز یکی از بزرگترین وظایف ایشان می باشد.امیدواریم که در این راستا کلیه تلاش خود را به کار گیرند.