پایگاه خبری تحلیلی قدس انلاین – سعید کوشافر:زعفران یکی از محصولات کشاورزی کشورمان است که بیشتر ان صادر شده وارز اوری خوبی برای کشور دارد، این درحالی است که تولید وصادرات این محصول همواره با مشکلات متعددی روبرو بوده و برغم افزایش سطح زیر کشت وسود اوری مناسب ان برای کشاورزان وکشور همچنان هر ساله یک بحران گریبانگیر تولید این محصول شده و کشاورزان ودست اندرکاران را بخود مشغول میسازد.<BR>

بازار زعفران به دست دلالان افتاد/ قیمت 5میلیونی هر کیلو زعفران فقط به سود دلالان است/ دراین بازار تنها کسی که سودنمیکند کشاورز است

 

امسال نیز درحالیکه کشاورزان محصول تولیدی خود با کمترین قیمت به فروش رسانده اند این دلالان هستند که با بازار سازی کاذب قیمت را به دوبرابر افزایش داده و تلاش دارندبا خرید وفروشهای صوری این قیمت را تثبیت کنند درحالیکه این افزایش قمیت هیچ سودی برای تولید کننده ندارد و به طور قطع این گروه پس از فروش زعفرانهایی که با قیمت اندک در فصل برداشت خریداری کرده اند تا شش ماه اینده که دوباره فصل برداشت خواهد رسید به همین شیوه قیمتها را کاهش خواهند داد .
***ضعف مدیریتی جهاد کشاورزی
درهمین خصوص نماینده مردم تربت حیدریه ،زاوه ومه ولات درمجلس ،گفت: به دلیل ضعف مدیریتی در بخش اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی بازار امروز زعفران به جولانگاه دلالان فرصت‌طلب و سودجویانی تبدیل شده که به راحتی برای سرنوشت این محصول استراتژیک و با ارزش ایرانی تعیین تکلیف می‌کنند.
ابوالقاسم خسروی‌ سهل‌آبادی با بیان اینکه قیمت زعفران در بازار به دلیل جولان دلالان به کیلویی پنج میلیون تومان رسیده است، گفت:به دلیل ضعف مدیریتی در بخش اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی بازار امروز زعفران به جولانگاه دلالان فرصت‌طلب و سودجویانی تبدیل شده که به راحتی برای سرنوشت این محصول استراتژیک و با ارزش ایرانی تعیین تکلیف می‌کنند.
نماینده مردم تربت حیدریه ،زاوه ومه ولات درمجلس شورای اسلامی، ادامه داد:با وجودی که بارها در مجلس به نابسامانی های موجود در بازار زعفران اعتراض کرده ام، اما متاسفانه تاکنون به مشکلات تولید کنندگان زعفران رسیدگی نشده است.
خسروی سهل آبادی درباره راهکار حل مشکلات بازار زعفران کشور گفت: بر اساس قانون باید صندوق حمایت از محصولات کشاورزی از طریق وزارت جهاد کشاورزی، محصول زعفران تولیدکنندگان را با نرخ توافقی از تولیدکنندگان خریداری کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر تا زمان برداشت محصول زعفران، حدود 6 ماه فرصت وجود دارد بنابراین باید برنامه عملیاتی و جامع برای خریداری محصول زعفران انجام شود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، یادآور شد: در روزهای اخیر رواج شایعه سرکشی به حسابهای تولید کنندگان زعفران و محروم شدن کشاورزان زعفران کار از دریافت یارانه نقدی باعث شده صادرات رسمی زعفران کاهش یابد این در حالی است که قاچاقچیان زعفران برای نیل به اهداف خود شایعه پراکنی کردند.
***توطئه فرصت طلبان است
همچنین در این خصوص یک عضوشورای ملی زعفران کشور میگوید :هیچ دلیلی برای افزایش قیمت زعفران جز سودجودیی عده‌ای فرصت طلب که کارشان ضربه زدن به تولید ملی به نفع خود است، وجود ندارد اما این وضعیت به هیچ وجه به نفع بازار داخلی و خارجی زعفران نیست چرا که هم اکنون هیچ محصولی دست کشاورز نبوده و چنین بی ثباتی به دست دلالان در حال حاضر اتفاق افتاده است.
این عضو شورای ملی زعفران از بی‌ثباتی قیمت و گرانی بی‌دلیل زعفران در بازار داخلی خبر داد و گفت:‌ دلالان طی ماه گذشته زعفرانی را که به کمترین قیمت از کشاورزان خریده‌اند کیلویی چهار میلیون و 500 تا پنج میلیون و 500 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌کنند درحالی که خبری از زعفران نیست.

علی حسینی رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی اظهار کرد:‌ بازار امروز زعفران به جولانگاه دلالان فرصت‌طلب و سودجویانی تبدیل شده که به راحتی برای سرنوشت این محصول استراتژیک و با ارزش ایرانی تعیین تکلیف می‌کنند چرا که آن‌ها محصولی را که در ابتدای فصل کشت کیلویی سه میلیون و 300 تا کیلویی سه میلیون و 500 هزار تومان از کشاورز خریده‌اند در حال حاضر کیلویی چهار میلیون و 500 هزار تا پنج میلیون و 500 هزار تومان قیمت گذاری می‌کنند که البته از مبادله جنس هم خبری نیست!

وی افزود: چنین بازار آشفته‌ای که تنها براساس اظهاریه‌ بی‌اساس سودجویان و بدون رد و بدل شدن کالا به وجود آمده است تنها سبب می‌شود متقاضیان و خریداران خارجی زعفران ایرانی را بی اعتماد کند و به بازار بین المللی این محصول که سالانه میلیون‌ها دلار ارزآوری برای کشور دارد آسیب برساند.
حسینی تاکید کرد: توصیه می‌شود متقاضیان و خریداران داخلی و خارجی زعفران تا اطلاع ثانونی که ثبات نسبی در بازار بوجود بیاید از خرید و تقاضای این محصول خودداری کنند و به رفتار نادرست اقتصادی عده‌ای سودجو دامن نزنند.

وی تصریح کرد: دولت و تشکل‌های بخش خصوصی باید دست به دست هم دهند در سال‌های آینده مشکلات باعث نشود تا بازار زعفران به دست عده‌ای سودجو و دلال بیفتد چرا که اگر کشاورزان در ابتدای فصل برداشت نقدینگی در اختیار داشتند دیگر مجبور به فروش محصول خود به دلالان با پایین‌ترین قیمت نبودند و امروز شاهد جولان دادن این فرصت‌طلبان در بازار زعفران نبودیم بنابراین از دولت و تشکل های بخش خصوصی خواستاریم تا برای سال های آینده زعفران و تقویت بازارهای داخلی و خارجی آن تدبیر بیندیشند.

*** شدت گرفتن قاچاق
وی خاطر نشان میکند :در حالیکه تولید زعفران از رشد مناسبی برخوردار است، وضع برخی قوانین از سال گذشته سبب کاهش صادرات و افزایش قاچاق این محصول شده است.
علی حسینی اظهار کرد: وزارت اقتصاد و امور دارایی برای صادرات زعفران از ماه‌های پایانی سال گذشته قانون جدیدی وضع کرد که اگر صادر‌کنندگان می‌خواهند مالیات صادرات محصولشان در نظر گرفته نشود باید کد ملی کشاورزی را که از آن زعفران خریده‌اند را ارائه دهند.
وی افزود: این قانون باعث شد کشاورزان از ترس این‌که مبادا این کد ملی باعث شود از گرفتن یارانه دولت محروم شوند، زعفران خود را به صادر‌کنندگان نفروشند و بجای آن محصولشان را به دلالان و واسطه‌هایی که زعفران را به صورت قاچاق به کشور‌های دیگر ارسال می‌کنند بفروشند و همین روند سبب شد تا سال گذشته با کاهش صادرات زعفران مواجه شویم.
عضو شورای ملی زعفران گفت: از مسئولان دولت می‌خواهیم علت وضع این قانون را که خود مانعی سر راه صادرات زعفران به عنوان یک محصول با ارزش اقتصادی است را برای کشاورزان شرح دهد تا آنها نگرانی نداشته باشند و اگر قرار نیست این کد ملی باعث حذف آنها از دریافت یارانه شود این مساله را به صورت شفاف اعلام کنند.
حسینی تصریح کرد: کشور‌هایی مانند هند و چین علی‌رغم این‌که مصرف‌کننده عمده‌ زعفران ایرانی به‌شمار می‌روند تعرفه‌های سنگینی برای واردات زعفران ایرانی در نظر گرفته‌اند که همین سبب می‌شود این محصول از طریق کشور‌هایی مانند امارات که زعفران ایرانی را به صورت فله‌ای خریداری می‌کنند به هند و چین صادر شود.
وی ادامه داد: از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و دولت انتظار می‌رود با رایزنی با این کشور‌ها بتواند راه صادرات زعفران به هند و چین را تسهیل کند و ارز‌آوری بیشتری برای صادرات این محصول با ارزش کشاورزی به ارمغان بیاورند.


 

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شفيعي IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۵
    3 0
    در بازار زعفران نقدينگي حرف اول و ميزند.
  • صاحبی IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۳
    3 0
    باید دولت برای کشاورزان یک فکری بکند