به گزارش قدس آنلاین، بی تردید مرگ یکی از ناشناخته ترین و پیچیده ترین مسائل برای بشر است که نتوانسته پاسخی قطعی درباره چیستی و ماهیت و زمان آن به دست بیاورد.
اما آموزه های دینی روایی ما در این باره نکاتی را بیان می کند که می تواند به بسیاری از سوالات انسان پاسخ دهد.
امیرالمومنین علی (ع) درباره مرگ می فرمایند: «[خداوند] اجل ها (مدت عمرها) را مشخص ساخته، برخى را كوتاه و برخى را دراز گردانيد و پاره اى را پس و برخى را پيش انداخت و عوامل آنها را به مرگ پيوند داد (موجبات به سر آمدن اجل را فراهم آورد).»
ایشان در بیان قطعیت اجل برای همه انسان ها فرموده اند: «نگاهبانىِ اجل كافى است. هيچ كس نيست مگر آن كه نگهبانانى از سوى خداوند بر او گماشته اند كه نمى گذارند در چاهى بيفتد يا ديوارى بر سر او آوار شود يا خوراك درنده اى گردد، اما چون اجلش فرا رسد او را با اجلش تنها مى گذارند.»
همان حضرت (ع) فرموده اند: «اجل ميدان رفتن جان است و گريز از مرگ، رسيدن به آن.»
ایشان همچنین می فرمایند: «هر انسانى دو فرشته نگاهبان دارد، ليك هر گاه تقدير فرا رسد او را با آن تنها مى گذارند. همانا اجل حفاظى استوار است.»
بنابر آموزه های دینی برای هر چیزی مرگ و پایان و اجلی است که در زمان مقرر حادث می شود، قرآن در این باره می فرماید: «اوست كه شما را از گِل بيافريد و عمرى مقرر كرد و اجل حتمى نزد اوست. با اين همه، شما ترديد مى ورزيد».
امام صادق (ع) در تفسير اين آيه فرمودند: «اجل غير مسمّى (غير قطعى)، موقوف و معلق است و به خواست خدا پس و پيش مى شود. اما اجل مسمّى (قطعى)، آن است كه از شب قدر تا شب قدر سال آينده مقدر مى فرمايد و اين است سخن خداوند كه «چون اجلشان در رسد ساعتى از آن پس و پيش نمى افتد».
البته هستند کارها و اعمالی که اجل معلق را پس و پیش کرده و بر عمر می افزاید یا از میزان آن کم می کند.
امیرالمومنین (ع) می فرمایند: «با صدقه دادن عمرها طولانى مى شود.»
امام صادق (ع) نیز فرموده اند: «مردم بيش از آن كه با عمر خود زندگى كنند، با احسان و نيكوكارى خويش مى زيند. و بيش از آن كه به سبب فرا رسيدن اجل خود بميرند، بر اثر گناهان خويش مى ميرند.»
امام باقر (ع) نیز در بیان اعمالی که مرگ را به تعویق می اندازد، می فرمایند: «كار خير و صدقه، فقر را مى بَرند، بر عمر مىافزايند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مىكنند.»
امام صادق (ع) نیز فرموده اند: «صله رحم، انسان را خوش اخلاق، با سخاوت و پاكيزه جان مى نمايد و روزى را زياد مىكند و مرگ را به تأخير مى اندازد.»
منابع:
نهج البلاغه
میزان الحکمه
کافی
انتهای خبر/
نظر شما