۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷:۲۰
کد خبر: 248748

بامداد سوم آذر 1392 در همان ساعاتی که رئیس جمهور در حال نگارش نامه به محضر رهبر معظم انقلاب بود، وزیرخارجه آمریکا به جمع خبرنگاران رفت. ساعتی از اعلام توافق ژنو سپری نشده بود

واکنش کیهان به تمدید مذاکرات هسته ای

کیهان در ادامه نوشت: دکتر روحانی به رسمیت شناخته شدن حقوق هسته‌ای ایران را مرقوم می‌کرد و اینکه «فروپاشی سازمان تحریم‌ها آغاز شده است» اما در ژنو جان‌کری معطل نکرد که در جمع خبرنگاران بگوید «ایران دیگر تأسیسات هسته‌ای و سانتریفیوژهای جدید نخواهد ساخت. هیچ جای توافقنامه به حق غنی‌سازی ایران اشاره نشده و پس از توافق دو طرف معلوم می‌شود که غنی‌سازی ادامه داشته باشد یا نه. ایران پذیرفت همه غنی‌سازی بالای 5 درصد را متوقف و ذخایر آن را در 6 ماه آینده به صفر برساند. آقای ظریف به شدت تلاش کرد و ما بابت این از او متشکریم... ساختار و مهندسی اصلی تحریم‌ها همچنان ادامه خواهد داشت که شامل نفت و خدمات مالی است». مقتدای حکیم انقلاب با وجود آن که افق را به روشنی می‌دیدند، از تیم مذاکره کننده به عنوان فرزندان نظام در جبهه دیپلماسی پشتیبانی کردند و به اقتضای مرقومه رئیس جمهور، از هیئت مذاکره کننده تشکر کردند و راه را نشان دادند. «ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی‌ها همواره باید شاخص خط مستقیم حرکت مسئولان این بخش باشد».

سوم آذر 93 فرا رسید. وین یک هفته شلوغ بود. این آخری آن قدر شلوغی و ازدحام در گرفت که حتی خانم اشتون- اسباب محرمیت و حلیت مذاکرات!- از ملاقات دکتر ظریف با جان‌کری جاماند. احساس دوگانه‌ای در این میان وجود دارد. حس نخست نگاهی تأثرآمیز است به سختی کار آقای ظریف و دست‌دادن او با دست نماینده رژیمی که آلوده به خون ده‌ها میلیون انسان بی‌گناه در چهار گوشه منطقه است. تعطیلی بسیاری از کارها و 10-12 دور مذاکره ظرف یک سال با طرفی که هیچ جور حرف حساب و منطق و تفاهم و احترام حالی‌اش نمی‌شود، انصافاً کار پر زحمتی است. حس دوم، آن است که آیا طرف آمریکایی با همین کارنامه خباثت یک سال اخیر، سزاواری و شایستگی‌اش را داشت که طرف ملاقات وزیر خارجه ما قرار بگیرد و در عین حال همان ادبیات خصمانه را تکرار ‌کند؟ این پرسش، پاسخ خود را به مرور زمان و به شکل روشن‌تر خواهد گرفت. اما اکنون موضوع مهم این است که پس از یک سال اعتمادسازی یک طرفه به کجا رسیده‌ایم؟ آیا دیروز در وین اتفاقی متفاوت از ژنو رقم خورد؟ تکلیف توافق جامع و نهایی به نحوی که هم حقوق هسته‌ای ما محترم شمرده شود، هم نگرانی ادعایی آمریکا و غرب برطرف شود و هم تحریم‌ها پایان پذیرد به کجا انجامید؟ بالاخره ما هدفی از این مذاکرات داشتیم. آن هدف چه شد؟ آیا می‌توان درباره اتفاق پشت درهای بسته این روزها و هفته‌ها گمانه‌زنی کرد و به پیش‌بینی آینده پرداخت؟ آخرش چه؟ اگر هدف، آن گونه که برخی اصحاب حزب و مطبوعات- به واسطه روی زیاد و شرم کم- ادعا می‌کنند خود مذاکره بود و مذاکره اصالت و موضوعیت داشت نه طریقیت، که بحث دیگری است و در این صورت مرحوم عرفات با همه تحقیرهایی که شد به جماعت حزبی و مطبوعاتی مورد اشاره در رکوردداری‌، شأن پیش‌کسوتی دارد. اما اگر بپذیریم که مذاکره- صرف نظر از رفتارهای نابه‌جا یا به جا در متن آن- تاکتیک و ابزار و راه است، آنگاه پرسش از هدف و نتایج موضوعیت پیدا می‌کند. و در این صورت در کنار ارزیابی نتایج، پای پرسش دیگری به میان می‌آید و آن اینکه مذاکره و حتی توافق دور از دسترس چه قدر تاب دارد که بتوان همه مسئولیت‌های دولتمردان را بر آن بار کرد؟ آیا آن نگاه جبرگرا و دترمینیستی یک سال پیش که القا می‌کرد کلید معجزه‌آسا برای قفل همه مشکلات در مذاکره - به ویژه مذاکره با آمریکا- است اکنون هم در میان افکار عمومی پیگیر، خریدار دارد یا باید در سبد تکالیف و برنامه‌های دولت محترم، چیزهای به مراتب مهم‌تر دیگری را گذاشت و برایش تدبیر کرد؟
دیروز وزرای 5+1 در وین حاضر شدند تا... این «تا» که هدف را بازگو می‌کند، محل تأملات جدی است. با وجود انعطاف‌های متعدد هیئت ایرانی در زمینه محدودسازی حجم غنی‌سازی زیر 5 درصد، کاهش تعداد سانتریفیوژها، (احتمالاً) کاهش حجم ذخایر اورانیوم 3/5 درصد و... آمریکا- و دو متحدش- حاضر نیستند تکلیف لغو تحریم‌ها را که برای دولت آقای روحانی اولویت داشته معلوم کنند. 7، 10، 15 و 25 سال، عددهای مختلفی بوده که به عنوان بازه زمانی مورد نظر غرب برای دوره اعتمادسازی ایران و سپس تشخیص اینکه تحریم‌ها را می‌توان لغو کرد یا نه، در رسانه‌ها مطرح شده است! معنای واقعی این اتفاق، بن‌بست در مذاکرات است. اما چون طرفین نمی‌خواهند به دلایل مختلف این مسئله را - که زیر سر آمریکا و انگلیس و فرانسه است- اعلام کنند، بنابراین توافق می‌شود که مذاکرات تا ماه مارس (اسفند و فروردین) ادامه پیدا کند و توافق ژنو نیز تا تیر 94 تمدید شود. تعهدات جدید ما هنوز معلوم نیست. آیا نام چنین کاری تمدید مذاکرات است؟ در پاسخ برخی دیپلمات‌های حاضر در مذاکره می‌گویند چون بخشی از توافقات درباره کلیات صورت گرفته و برخی جزئیات در پرانتز مانده، در واقع مسئله فراتر از تمدید مذاکره نوعی «تفاهم سیاسی نانوشته» (شفاهی) است.
برخی کلمات در مذاکرات، مبهم و تعریف ناشده و بعضاً غلط‌انداز و تحریف‌آمیز ادا می‌شوند. از جمله اینکه گفته شده در کلیات توافق حاصل شده و در جزئیات اختلافاتی وجود دارد. درباره اهمیت فناوری هسته‌ای و نسبت آن با اقتصاد کشور و اینکه ساختار این فناوری (به عنوان سمبل عزت و استقلال ملی و نه حتی صرف فناوری) قابل معامله هست یا نه، بحث‌هایی در میان برخی محافل بوده است اما اینکه در مذاکرات باید تحریم‌ها لغو شود، حداقل توقع از مذاکرات است. بنابراین جای شگفتی است که موضوع لغو تحریم‌ها در مذاکرات بلاتکلیف بماند و آمریکا و اقمارش اصرار داشته باشند این موضوع را مسکوت بگذارند یا به آینده موهوم حوالت دهند و در عین حال گفته شود در کلیات توافق حاصل شده و جزئیات مانده است!! یا مثلاً عدم تعیین تکلیف ضمانت اجرای تعهدات آمریکا و غرب در حالی که به 90 درصد تعهدات توافق موقت ژنو درباره عدم افزایش تحریم‌ها و لغو تحریم‌های هواپیمایی و خودرو و... پایبند نماندند، جزو مبانی و کلیات است یا مسائل جزئی که می‌شود در پرانتز باقی گذاشت یا از صورت مسئله پاک کرد؟! آیا صورت مسئله گم شده؟! هیئت ایرانی پای میز مذاکره نرفت که مثلاً غنی‌سازی 20 درصد را تعطیل کند یا از غنی‌سازی صنعتی زیر 5 درصد بکاهد!
بالاخره چه؟ فقط 4 سال از عمر دکتر روحانی در مذاکرات هسته‌ای سپری شده است. رژیم‌هایی که حداقل 60 سال - و برخی از آنها 200 سال- سابقه دشمنی با ملت ایران را دارند در همین دهه با رفتار خود گواهی دادند اولاً با پیشرفت و استقلال و اقتدار ایران سر ستیزه‌جویی دارند و ثانیاً تصور می‌کنند با انواع تحریم‌ها باید به ایران ضربه بزنند. از نگاه آنها ایران جدید و قدرتمند، در تحولات غرب آسیا (خاورمیانه) حتی بالاتر از آمریکا و متحدانش حرف اول را می‌زند و می‌تواند الگوسازی کند. و باز در چشم‌انداز آنها، کشوری که برای 70-80 سال به مسیر وابستگی و اتکا به اقتصاد نفتی- وارداتی عادت کرده، می‌تواند در حوزه اقتصاد آسیب‌پذیر باشد. با این پیش‌فرض‌ها چرا آمریکا و متحدان خاصش - غیر از کشورهای اروپایی مشتاق معامله با ایران- باید حاضر شوند اهرم فشار اقتصادی خود را کنار بگذارند؟ حتی اگر آمریکا دیروز در وین امضا می‌کرد که همه تحریم‌ها را لغو می‌کند، قابل اعتماد نبود همچنان که «ری‌ست» کردن (تجدید) روابط به دعوت هیلاری کلینتون میان آمریکا و روسیه در سال 2009 مانع از شبیخون کاخ سفید به کرملین در حوادث اوکراین نشد و همچنان که تنش‌زدایی آمریکا با شوروی و چین مانع از شبیخون سال 1991 به روس‌ها یا به چینی‌ها (میدان تیان‌آن‌من) نشد. تا مستکبران خبیث عالم در ملتی ضعفی را سراغ داشته باشند، از آزاررسانی دریغ نمی‌کنند و اگر هم ادای طبیبان را در بیاورند، استخوان لای زخم همان ملت‌ها می‌گذارند همچنان که در قبال اقتصاد شرق آسیا و فروپاشی بعدی اقتصادی کردند. آمریکا اگر معجزه‌گر بود، اقتصاد شرق آسیا را کور نمی‌ساخت.
با این وصف ایده‌آل آمریکا و غرب از مذاکرات 1- بازسازی حیثیت و اعتبار ابرقدرتی به هزیمت کشیده در طول 15 سال گذشته 2- کوچک‌سازی و تقطیع و لاغرسازی تدریجی برنامه هسته‌ای ایران 3- اثرگذاری روانی بر محیط سیاسی داخلی ایران و اخذ نتایج مطلوب در مقاطعی نظیر انتخابات و... است. دقیقاً به همین دلیل سرنیگل شینوالد سفیر انگلیس در آمریکا 7 بهمن 86 (در آستانه انتخابات مجلس هشتم) در انستیتو خاور نزدیک واشنگتن گفت «چند واقعه سیاسی مهم طی 18 ماه آینده در ایران رخ خواهد داد از جمله انتخابات مجلس و ریاست جمهوری [سال 88‌[ بنابراین ما باید همچنان به تلاش خود جهت سخت‌تر کردن انتخاب برای ایران ادامه دهیم. گام بعدی قطعنامه است که سیگنالی به تهران می‌فرستد مبنی بر اینکه گرفتاری هنوز تمام نشده است. ما در داخل ایران شاهد انتقاد برخی محافل از تحریم‌ها هستیم. ما به خاطر داشتن سفارت در ایران، ابزاری متفاوت‌تر از آمریکا در اختیار داریم».
حد فاصل سال 86 تا 90 که دشمن برای ایجاد تنش سیاسی در داخل و سپس فشار اقتصادی مکمل آن نقشه می‌کشید، بسیاری از همت‌ها در داخل صرف ایجاد تنش و درگیری یا مهار آن شد. سال 86 رهبر معظم انقلاب هشدار دادند دشمن مسئله فشار اقتصادی را پیگیری می‌کند. ایشان سال 75 نیز از دولت وقت خواسته بودند خروج از وابستگی به درآمد نفتی را در اولویت قرار دهند. مقتدای انقلاب فروردین 91 مجدداً هشدار 17-18 سال پیش را تکرار کردند. «من به آقایانی که سرکار بودند گفتم باید کاری کرد که بتوانیم هر وقت اراده کردیم، در چاه‌های نفت را ببندیم اما آن آقایان که به زعم خودشان تکنوکرات هم بودند گفتند مگر می‌شود چنین کرد». حرف همان است که در ادبیات امام خمینی(ره) آمد و در کلام امام خامنه‌ای بسط داده شد؛ باید خود و شعار ما می‌توانیم را باور کرد، به ظرفیت‌های داخلی اعتماد داشت و ساخت درونی قدرت ملی را هر چه استوارتر کرد.
اولین و آخرین استراتژی همان است که حضرت روح‌الله 26 بهمن 1359 با منطق اقتصاد مقاومتی در دیدار کفیل و مدیران وزارت نفت فرمودند: «من اعتقادم است که اگر ما در محاصره اقتصادی یک ده پانزده سال واقع بشویم، شخصیت خودمان را پیدا می‌کنیم یعنی همه مغزهایی که راکد بودند در آن وقت و نمی‌توانستند فعالیت بکنند، به فعالیت می‌افتند. این طبیعی است که اگر یک نفر آدم یک جایی نشسته و همه چیز او را می‌آورند تقدیمش می‌کنند، این فکرش به کار نمی‌افتد، حتی کاسب هم نمی‌تواند بشود. اگر یک آدمی بود که اول صبح چایش را و نانش را بیاورند، ظهر هم همین طور، شب هم همین‌طور، هر احتیاجی هم داشت برآورده کردند، این نمی‌تواند دیگر هیچ کاری بکند، یک مرد فلجی می‌شود... آن روزی که این ملت فهمید که اگر ما جدیت نکنیم برای کشاورزی‌مان، جدیت نکنیم برای صنعت نفتمان، جدیت نکنیم برای کارخانه‌های خودمان، از بین خواهیم رفت و کسی نیست که به ما بدهد، وقتی این احساس پیدا شد در یک ملتی که من خودم باید هر چیز می‌خواهم تهیه کنم، دیگران به من نمی‌دهند، این احساس اگر پیدا شد، مغزها به راه می‌افتد و متخصص پیدا می‌شود در هر رشته‌ای... این ابتکارات از برکات محاصره اقتصادی بود... این محاصره اقتصادی را که خیلی‌ها از آن می‌ترسند، من یک هدیه‌ای می‌دانم برای کشور خودمان، برای اینکه معنایش این است که مایحتاج ما را به ما نمی‌دهند، وقتی که مایحتاج را به ما ندادند، خودمان می‌رویم دنبالش... مغزهای اروپایی با مغزهای ایرانی فرقی ندارند جز این معنا که آنها آن طوری تربیت شدند و خودشان را آن جوری درست کردند و ماها را این طوری تربیت کردند. ما را یک موجود مهملی بار آوردند. خب، تا کی ما باید این را تحمل بکنیم که ما یک موجودات مهملی هستیم و باید از ارباب‌ها پیش ما برسد... عمده این است که ما باور کنیم خودمان را».

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 70
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • mosta\fa IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    31 7
    بس کنید مردم مشکل دارنن ولی شما مشکل ندارید
  • همایی IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    26 9
    در دولت مورد حمایت کیهان چه دست آوردی از مذاکرات هسته ای داشتیم بفرمایید .
  • رمضانپورازمشهز IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    6 7
    اینهاگوش خودراگرفتن که حرف حساب رانشنوندازاول هم رهبرگفتن
  • كوكب خانم IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    14 9
    سلام عليكم ، كيهان براي زماني تفكر مي كند كه دنيا دنياي امام زمان (ع) باشه با داشتن گروه اي مانند بوكوحرام و داعش و خيلي گروه هاي ديگر قبول مذاكره از سوي قدرت هاي بزرگ يك پيروزي براي مردم دنياست . و مذاكره ما نشان داد دنيا ما را قبول كرده و ما عجله كرديم بايد از صنايع ديگر مانند خودرو و كشاورزي شروع مي كرديم نه اتم اين برداشت قدرت ها را گيج كرد . نشان از ان است بعضي از دوستان ما مانند روسيه با دادن امكانات هسته اي خواستند جلوي پيشرفت ما را بخصوص در صنعت گاز بگيرند تا يكه تازي كنند . ما فريب آب نبات چوبي را خورديم
  • کارگر IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    14 8
    تمدید یعنی تمدید بدبختی،تمدید یعنی تمدیدگرانی ، تمدید سرکیسه کردن مردم توسط بازار ، تا دیروز قیمت همه چیز بصورت اتوماتیک و محسوس پایین آمده بود (با این که هیچ توافقی صورت نگرفته بود )و بعد از تمدید دوباره به سر جایش برگشت ، تحریم کنندگان داخل بازار ایران هستند و متاسفانه از خود ما و بر خود ما .
  • سعید IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    8 17
    دستگاه دیپلماسی خودشونو به خواب زدن
  • هوشنگ IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    12 35
    خاک بر سر وطن فروششان
  • احمد IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    22 8
    اشکالی نداره کیهان حسابی سیره. عادت کردیم به این حرفهایش
  • علی IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    21 7
    واقعاشماداخل این مردم زندگی نمیکنیدچراهمش دوست داریدشعاردهیدبابابزاریداین مردم یه کم هم ارامش داشته باشنداین همه خودکشی بیکاری اعتیادبخاطرچیست
  • حسین IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    17 7
    چرا عاقل کند که باز آرد پشیمانی چرا باید ایران از همون اول با آمریکا که قدرت اول جهانه و اکثر کشورها تابع اون هستن در بیفته که حالا مجبور بشه بره از امریکا منت کشی کنه که تحریم های فلج کننده را برداره؟ شما آقایون کیهانی هم بهتره از توهم وخواب بیرون بیایین و واقعیت ها راببینین.
  • هادی IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    4 7
    شما بگو چی کار کنیم
  • رامين IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    11 9
    ولي قد اشتون و ظريف چي هم اندازه است ها ! فكر كنم مبارك باشه
  • مجتبی IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    18 6
    من به مدیر همین روزنامه کیهان چندین بار نامه دادم تا مشکلات چاپ کنه یا رسیدگی کنه رسیدگی نشد که هیچ اصلا جوابی هم نگرفتم فقط به روحانی و ویز وزرای انتخابی ایشون گیر میدن اگه احمدی نژاد بود گیر نمی داد چرا چون همگروه سیاسی ایشون بودن اوایل فکر کردم واقعا شریعتمداری واقعا مرد خوبیه ولی بعد که به مشکلاتم رسیدگی نکرد هیچ جوابم هم نداد فهمیدم این ها همش فکر خودشون هستن مدیونی قدس انلاین اگه این نظرم حذف کنی
  • سعید IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    23 11
    این تحریم ها را اصولگرایان ا ندانم کاری هایشان به کشور تحمیل کردهاندو حالا طلبکار هم هستند البته سود کلانی هم از این بابت برده اند
  • محمد IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    23 13
    اقای شریعتمداری تورو به حضرت عباس قسم تا کی می خوای برای یک ملت نسخه به نویسی بابا 35 سال ما داریم در جا می زنیم برو ترکیه برو عربستان بو قطر برو عمارات ببین اونا کجا زندگی میکنند ما ملت با 2500سال تاریخ ما کجا هستیم همه مغز هار رو فراری دادید دیوان کمی درست فکر بکن .
  • رضا IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    20 8
    باید داخل را اصلاح کرد. غارتگران اقتصادی را مجازات کرد نه آزاد و رها باشند مثل شهرام جزایری وصدها آقازاده نو کیسه دزد. مردم زیر بار گرانی تورم دارند نابود می شوند آن وقت فیل شما یاد هندوستان کرده. از خود شروع کنید وراهزنان بیت المال را محاکمه کنید آن وقت نیازی به شکستن تحریم ها وتسلیم دشمن شدن نیست.
  • منطق IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    19 13
    بنازم به اين هوش و عقل و منطق لا يتناهي شيخ شريعتمداري...!
  • مس IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    15 16
    تعجبم از خبرگزاری های وابسته به دولته که پر رو هستند.
  • مهدی IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    12 29
    من حالا فهمیدم که هیچ وقت کیهان اشتباه نمیکرد این من بودم که اشتباه میکردم
  • زينب IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    34 10
    چرا قصه ميگيد ما از اين تعامل با دنيا راضي هستيم و مطمئنيم به نتيجه ميرسه، روحاني و ظريف متشكريم.
  • اسماعیل IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    7 19
    انقلاب اسلامی باعث شد تا قدرت پوشالی آمریکا بر جهان ثابت شود اکنون عده ای با نشست وبرخواست با این احمقهای زورگو ناخواسته برایشان ابهت دست وپا میکنند وحاضر نیستنند فرامین رهبر عزیز را آویزه گوش خود کنند.اولا به هیچ عنوان سال آینده توافقی صورت نمی گیرد چرا که با نزدیک شدن به توافق رژیم خبیث صهیونیستی دبه درمی آورد ونوکرش آمریکا راوادار میکند لگدی زیر میز مذاکرات بزند ثانیا به شرط توافق توافقی صورت میگیرد که عزت واستقلال ایران کم رنگ شده وبرای هر پیشرفتی در این زمینه باید اجازه از زورگویان پلید کسب کند..راهی جز ایستادن رویپای خود نیست این مذاکرات درجهت تحقیر ایران وتوقف حرکت رو به رشد ماست مسولین چشم را باز کنند واینقدر دغدغه رای نداشته باشند
  • محمدجواد IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    32 10
    ما به تیم هسته ای اطمینان داریم . اگر روزنامه کیهان به فکر مردم ونظام است بهتر است پیرو اقدامات دولت و سخنان رهبری مبنی بر مذاکرات عیبی ندارد باشد.
  • Reza IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    61 9
    من متأسفم براي اينگونه أفراد كه أفكار إسرائيلي دارند به اسم اسلام وولايت حرف مي زنند
  • علی IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    33 11
    آقای شریعتمداری سالهادوستان شما دنبال آن بودند که طرف مقابل غنی سازی سه ونیم درصد را بپذیرد ولی نتوانستید بلکه تحریمها را هم اضافه کردید ،حال که طرف مجبور شده غنی سازی 5درصد را بپذیرد و از طرفی بخشی از تحریمها برداشته شود چرا بی انصافی می کنید ، مطمئنا از این کار توسط دوستان شما انجام می شد حال غوغا بپا می کردید که آنها را مجبور کردیم و...
  • ایرانی IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    19 42
    درود بر احمدی نژاد
  • محمد IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    37 15
    خدا وکیلی اقای شریتمداری جز منفی بافی و کار شکنی به چیز دیگری هم فکر می کند اقای شریتمداری مردم از نوع نگاه شما متنفرند باور کنید
  • ناشناس IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    23 17
    آره خوبه واقعا به نظر من باید بودجه جای کار افرینی خرج بشه مثلا در روزنامه کیهان رو تخته کنن و بجاش بودجه ی میلیاردیش رو خرج کارآفرینی و جوانها بکنن تا شعار ما میتوانیم محق بشه چه کاریه ملت بیان این نوشته های قرن گذشته رو بخونن برن با بودجه کیهان کارخونه بزنن جوونا برن سر کار
  • سيد IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    54 12
    تو رو خدا حيف نيست وقت خودتون و ملت رو با نوشتن و خوندن اين جفنگيات كيهان هدر ميدين؟
  • محمودصابری IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    11 43
    سلالم درود برکیهان ازلامرد م.ص
  • مالباخته IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    25 9
    خطاب به روزنامه کیهان: ما به بهبود اوضاع امیدواریم. جبران بی اعتماد سازی ها که یاعث سوء اسستفاده دشمنان دین و ملتمان شده است به بیش از یکسال زمان نیاز دارد.
  • عمار IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    19 47
    با سلام و احترام حقیقتا این مذاکرات نتیجه مطلوب را بدنبال که نداشت هیچ ، واقعا صدمه ای سنگین به عزت و غرور ملی وارد کرد مگر آنکه اتفاقی در پس پرده افتاده باشد !
  • علی IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    64 17
    مرده شور کیهانم ببرن ول کن بابا کی کیهانو آدم حساب میکنه؟؟؟ فعلا زنده باد ظریف خسته نباشید دکتر تو زحمت خودتو کشیدی
  • عباس IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    11 17
    احسنت شما هرحرف منطقی بزنید اینها دنبال سیاست بازی وطرفدار جمع کردنندنه گوش به حرف حق مانند(خوارج)
  • ناشناس IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    30 10
    حرف امام (ره) بسیار زیبا و چاره شاز است . اما آنچه که مهم است عمل به حرف است که امام (ره) هرچه که می گفت به آن نیز عمل می کرد . این معنا شاهد بسیاری دارد که بر همگان آشکار است و دوست و دشمن به آن معتقد . شعاری نوشتن و حرف زدن کار بسیار آسانی است دیدیم که دولتهای نهم و دهم چه بر سر کشور صرفا با شعار آوردند و ثروت کلان بدست آمده طی این مدت 8 سال را به باد فنا داده و بغارت بردند . اگر منظور کیهان همان روش و عملکرد 8 سال دولت پاکدست است که احتمالا همان است باید عرض کنم دراین مورددقت در منافع کیهان و کیهان نشینان ضرورت بسیاری پیدا می کند .آنچه که مد نظر کیهان و کیهان نیشینان است عملکرد امام (ره) نیست بلکه با سوء استفاده از بیانات ایشان در پی هدفی هستند که منافع باندی و جناحیشان را تامین می کند همان طور که طی 8سال با سکوت معنا دار خود در غارت بیت المال سهیم بودند . وگرنه الباقی قصه و حرف مفت است
  • افسانه IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    66 16
    به این آقایان بفرماییدمگرعراق نبود که جوانان این مرزوبوم راکشت مجروح کردچرازمانیکه دست دوستی سمت عراق درازمیکنید مسئله نیست وای برکسانی کهفقط دراین کشوربه فکرمنافع خود میباشند
  • ظریف IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    16 33
    حیف اون همه شهید و اون همه سختی...هنوزم زیر سلطه ایم
  • ناشناس IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    46 13
    خدا هاوار از دست شریعتمداری وکیهان
  • بهار IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    42 16
    اگه همچنان قرار باشه به دشمنی با آمریکا ادامه بدیم پس با عراق و روسیه هم باید همینگونه باشیم
  • محسن IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    46 18
    آخر شريعت مداري صاحب امتياز روزنامه است يا رئيس شوراي نگهبان
  • محمد طاها IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    5 3
    اعتماد به آمریکا اعتماد و باور داشتن وعده های شیطان است
  • محسن IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    3 5
    تمدید مذاکرات هم به نفع دشمن است هم به نفع دولت روحانی، دشمن که با توافق ژنو به خواسته های خود رسیده و تحریم ها را ادامه میدهو به شعور ملت ایران توهین میکنه.دولت هم از این طریق کم کاری های خودش می ندازه گردن تحریم و دولت های قبلی و مردم سرکار میذاره.مردمم که انقدر از تحریم ها می ترسن که حاضرن شرافتشون بدن تا تحریمها رو بر دارن ولی یه جوری بار اومدن که باور نمی کنن که می تونن به پای خودشون بایستند.
  • علی IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    9 2
    آخه خداییش کی کیهان میخونه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • باسم IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    6 2
    دیگه بسه این حرفای صد من یه غاز.اگه اینجوریه که شما می فرمایید دشمن شماره یک ما عراق است که عزیزان ما را به شهادت رساندو با اسرای ما چنان رفتار کرد که با هیچ موجود زنده ای چنین رفتاری نمی کنند.
  • محمد رضا نصیری نیا IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    7 0
    سلام .از اقای شریعتمداری تقاضا دارم اینقدر افکار منفی رو داخل جامعه ترویج ندهند .مقام رهبری وریاست جمهوری عزیز راههای مقابله با کشورهای بزرگ رو می دانند .بیشتر از این مردم رو اذیت نکنید
  • مصطفی IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    7 3
    در یک کلام خداوند را شاکریم که آقای شریعتمداری در این مذاکرات نیستند و اگر نه همون اولین درو تبدیل به آخرین دور مذاکرات تبدیل می شد. بازم خدا را شکر
  • ایرانی IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    3 6
    باید افسوس و تاسف خورد به حال برخی از افراد و مردم ساده لوح و خوش باور ....؟؟؟!!!که بعد از 36سال هنوز به دشمنان قسم خورده و گرگ های دوست نما ...؟؟؟!!!اعتماد داشته و انتظار به اصطلاح دوستی و الطفات و روابط با آنها را دارند...
  • بي كس وكار IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    9 3
    ميشه كيهان دست از سر مردم بيچاره برداره گرسنگي وگراني پدر مردم رو در آورده.
  • محسن IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    9 4
    چرا آرامش آزارتان میده0 جرا همش دنبال جنگ و آشوبید. چرا فکر میکنید همه عالم و آدم ها اشتباه میکنند و شما درست میگید .
  • كاكاقلي IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    8 2
    آقاي شريعتمداري متاسفم از چنين نظرات
  • ابراهيم IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    6 2
    روزنامه كيهان كه از زمان آغاز مذاكرات بر طبل مخالف مي كوبد در زماني كه تحريم ها كاغذ پاره ناميده مي شد چرا در سكوت بود؟
  • صادقی IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    2 4
    در خانه اگر کس است یک حرف بس است ... اینا حرفای آقا رو هم نمیفهمن یا چه میدونم خودشونو به نفهمی می زنن
  • سيد هادي IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    2 8
    دوستان عزيز ما بايد بدونيم كه در چه برهه اي از زمان زندگي ميكنيم و مسئوليت ما چيست / اگر ما در دوران امام حسين زندگي ميكرديم با اين افكاري كه عموم شماها داريد از ياران يزيد و شمر بوديد!1شما واقعا فكر كرديد كوفيان حيوان بودند نه آنها هم انسان هايي بودند با درجات مذهبي بالاتر از شماها با عقايدي قوي تر از شماها ولي به نام دين سر دين را بريدند فكر ميكردند كارشان درست است حالا شما ها همون حرفي رو ميزنيد و كاري را ميكنيد كه انسانهاي بزدل و ترسو و دنيا طلب ميكنند !! رفتن به زير چكمه هاي آمريكا و صهيونيسم به چه قيمتي؟؟؟؟؟
  • حامد IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    4 8
    تا چشم به دست دشمن داریم بدبختی وبیچارگی گریبانگیر ماست انصاف بدهید که در این یک سال فقط زندگی مردم را به مذاکرا ت گره زدند وهیچ غلطی نکردند تا کی به دشمن خوشبینید درود برشریعتمداری که علی رغم همه ی کوته فکری ها مردانه به بصیرت بخشی ادامه می دهد
  • محمود IR ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    10 4
    8سال عده ای بی فکر کشور را درمعرض انواع خطرات قرار دادند فعلاایشان خوشبختانه ازاسب قدرت توسط مردم به زیر کشیده شده اند و آرامش بر روابط بین المللی حاکم شده و کشور دوباره از خاکستر آتش ایشان در حال بلند شدن است اما این انسان های کم خرد و خودخواه و تمامیت طلب چشم دیدن این واقعیت ها را ندارند اینگونه قلم می زنند و از دین و قرآن و رهبری و... استفاده ابزاری میکنند خداوندگار شما را به سزای رفتارتان برساند
  • حسین IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    11 5
    سلام.یه دفعه حرف نمیزدی چی می شد.بقول اقای اسدی همیشه به شوخی میگفت بمی ری ی.ازشما بزرگترهم هستند.خودشون هم بلدن چی بگن.چرابااین همه امکانات دولت نورچشمی ات راراهنمایی نکردی که بیت المال راغارت نکند .حالا هم هوایش راداری.خداراشکرنوشته های گذشته ات رادیدیم.
  • شهروند IR ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    20 5
    با سلام جناب شریعتمداری ، ما همواره از شریعتمان و دینمان یاد گرفته ایم که همیشه پیرو خط و مشی رهبر عزیزمان باشیم و گوش به فرمان باشیم نه فراتر از ایشان ،و ای کاش شما هم یاد بگیرید فراتر از رهبرمان حرکت نکنید وبه حد و مرز خود قانع باشید که صرفا یک نگارنده روزنامه هستید ورهبر عزیزمان با کسی تعارف ندارد و هر موقع احساس کند مسولین خطا میکنند ورود میکند و نیازی به نظرات حضرتعالی نیست .
  • ایرانی IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    18 9
    کیهان در نظر مردم ، ضد مردم ، ومنفورترین رسانه می باشد
  • بینشان IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    14 9
    اقای شریعتمداری شما چکاره مملکت هستیتد که مدام انتقاداز منخبین ملت میکنید مسول قوهمجریه هستی یامقننه شما درحدیک شهروندمباشید به اندازه کوبنت صحبت کن خوکار ومدادرابردار غلط های کیهانترا اصلاحکن
  • ایمان IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    9 5
    سلام وخداقوت به مدیرمسول محترم کیهان. آقا آدم تاسف میخورد برای آنهایی که احتمالا مدعی مدعی فهمیدن هم هستند ولی هنوز فرق ملت مظلوم عراق و سوریه را با دولتمردان جنایت کار آمریکا و اسراییل نمی دانند. واقعا دست مریضا به این همه معلوماتشون!!!
  • امید IR ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    8 14
    سلام. کیهانی ها با مطالعه نظرات ذیل،کاملا روشن است که عده ای مزدور به صورت سازماندهی شده دست به تخریب و حمله به کیهان میزنند.
  • احمد IR ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    17 10
    سلام واقعا شماها نابغه ی سیاسی هستید، به شما تبر یک میگویم به خاطر این درایت، و این هشیاری، حتما خوتون هم خیلی کیف می کنید چیزهایی رو که می نویسید می خونید، خیلی تلاش می کنید که رئیس جمهور محترم و اعضای زحمت کش کابینه ای ایشون رو تخریب کنید، ولی از آنجاییکه مردم واقعیت رو خیلی خوب درک کرده اندو این نوشته ها تاثیری نخواهد داشت
  • محمد IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    1 0
    سلام.البته کیهان هم در مطالبش اشتباهاتی داره. ولی در کل باید گفت نمیشه همه مشکلات اقتصاد کشور را با مذاکره حل کرد و امیدواریم اقای ظریف به گسترش روابط با دیگر کشورها هم توجه ویژه داشته باشه-شما ببین چقدر از کارهای وزارتش عقب افتاده.
  • مسعود IR ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    1 1
    با سلام اقای شریعتمداری خجالت بکشید بخدا از بس نفاق تواین مملکت ایجاد کردید همه اینو میدونن خدارو شکر که رهبر عزیزمان باهوشترازاین حرفاست که گوش به جفنگیات شما بدهد امثال شما حادثه 88 رقم زدن از خدابترسید که فردا جوابه امام زمان عزیزمانو چی میخواین بدید
  • تفکر IR ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    5 1
    با عرض سلام شما دوستان خودتان را ناراحت نکنيد تمام اين نقشه ها براي اينکه 4 ماه قبل از انتخابات رياست جمهوري دوره ي بعد اعلام شود که توافق به سرانجام رسيد و حالا به ما رأي دهيد و ...........
  • مستقل IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    1 1
    دیپلماسی دکتر روحانی بسیار خوب وقابل قبول است وتاکنون موفق بوده است اما باید اذعان کرد در تمدید مذاکرات هسته ای ما ضرر کردیم زیرا تحریم ها بر داشته نشد اما ایران به تعهداتش عمل کرد و غنی سازی 20درصد به 5درصد تقلیل داد تردیدی نیست که 9تیر 1394 مجددا تمدید خواهد شد وتحریم ها همچنان باقی خواهد ماند پس ما عقب می مانیم
  • احسان IR ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    1 2
    کسی نیست این کیهان را از بر ق بکشد؟
  • محسن IR ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    5 1
    اقایونی که به کیهان انتقاد میکنید, گیریم که حرفای مغرضانه شمادرباره مطالب کیهان درست باشد ولی وجدان خودتونو قاضی کنید و بگید در این مدت یک سال و اندی چه تغییر مثبتی در معیشت مردم ایجاد شد؟ اون کلید جادویی چی شد؟
  • محسن IR ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    2 1
    اقای همایی لطفا شما اول بگید در دولت اقای روحانی چه دستاوردهایی از مذاکرات داشتیم؟
  • بهار IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    3 1
    واقعا اهالی کبهان قدر ناشناسند این همه رفت و آمد جلسات سخت پشت درهای بسته تاریخ بعدی مذاکرات معین شد توافقی از این بالاتر ای داد از این مملکت نابغه کش
  • محمد رضا IR ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۰
    1 0
    متاسفانه وندی شرمن در جلسه کنگره آمریکا گفت ما ایرانیها را تا حدودی دور زدیم ما توافق کردیم تحریمها به خاطر هسته ای برداشته شود ولی شما در کنگره ، حقوق بشر را بهانه کنید و تحریمهای جدیدی بر علیه ایران وضع کنید.(لعنت بر شیطان بزرگ آمریکا)