تجویز اشتباه آنتی بیوتیک قوی سفتریاکسون در حالی جان پسر جوان را گرفت که بیماری او تنها سرماخوردگی جزیی بود.

مرگ یک جوان ۲۵ ساله  به دلیل تزریق آنتی بیوتیک

به نوشته خبرآنلاین،خطای پزشک تنها دریافت زیر میزی نیست. گاهی از زیر میز فراتر رفته و تعیین مرگ و زندگی بیمار تبدیل می شود. گاهی اوقات با تجویز غلط دارو برای بیمار می توانند نسخه مرگ او را امضا و مهر کنند. چنانکه دو سه روز پیش جوانی 25ساله سرنوشتش با این خطای پزشکی گره خورد و با مصرف دارویی غلط از ادامه حیات بازماند.

ساعت 12:15 شب بود که تبش بالا گرفت. صورت سرخ پسر، پدر را نگران کرد تا شبانه راهی درمانگاه شود. راه فلکه چهارم خزانه را در پیش بگیرد و پسر را به درمانگاهی برساند. دکتر دارو تجویز می کند. پدر با خوشحالی دارو به دست به سمت مطب برمی گردد. او در ذهنش به بهبود فرزندش فکر می کرد اما داروها مرگ را برای جوانش رقم زده بودند.

جوان 25ساله بر اثر اشتباه دکتر که داروی سفتریاکسون را برای درمان سرماخوردگی او تجویز کرده بود فوت کرد.

پدر بیمار فوت شده در مورد مرگ فرزندش به خبرآنلاین می گوید: «برای سرماخوردگی پسرم نصف شب به درمانگاه رفتیم. دکتر داروی سفتریاکسون به همراه چند ویتامین دیگر را در نسخه نوشت تا تهیه کنیم. من هم به دکتر اعتماد کردم و چون هیچوقت در کار پزشکی دخالتی نمی کنم، دارو ها را تهیه کردم. بعد از تزریق این دارو در سرم، پسرم فریاد کشید که سرم دارد می ترکد. دکتر به همراه تزریقاتچی سرم را قطع کردند.»

او از کمبود امکانات این درمانگاه و عدم وجود دستگاه های احیا می گوید: «بعد از اینکه سرم را قطع کردند کپسول اکسیژن را آوردند که اکسیژن آن تا دو دقیقه بیشتر دوام نیاورد. پسرم همینطور در حال کبود شدن بود. دکتر دوباره آمپولی به او تزریق کرد و از ما خواست آرامش خود را حفظ کنیم.»

در هیاهوی رفت و آمدها رنگ پسر کبودتر می شد. کپسول دیگری برای احیا آماده می شود که آن هم ناقص است. آچار کم دارد. اورژانس 115 چاره راه پدر می شود: «به اورژانس زنگ زدیم وقتی دیدیم اورژانس هم نیامد با ماشین خودم به همراه دکتر پسرم را به بیمارستان رساندیم. او را به بخش آی سی یو منتقل کردند.»

24ساعت، زمان دوام پسر پس از تزریق اشتباه سفتریاکسون می شود. پزشکان بیمارستان نیز اشتباه در تجویز را تایید می کنند.


سفتریاکسون چیست و چرا ممنوع است؟

سفتریاکسون در درمان‌عفونتهای ناشی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی حساس به دارو از جمله عفونت‌استخوان و مفاصل، پنومونی و پنومونی باکتریایی، عفونت‌های پوستی و بافت‌های نرم، اوتیت مدیا و عفونت‌های مجاری ادرار مصرف می‌شود. اینها را دکتر مجتبی سرکندی داروشناس  به خبرآنلاین می گوید.

او معتقد است که این دارو به هیچ عنوان نباید برای درمان سرماخوردگی تجویز شود.

سرکندی به بخشنامه ای اشاره می کند که تجویز این دارو را منع کرده است: «این بخشنامه بعد از ثبت ۷۱ مورد مرگ مشکوک به مصرف سفتریاکسون طی سالهای ۱۳۷۷ تا شهریور ۱۳۹۰ در مرکز ADR ایران و همچنین بیشترین تعداد عوارض (۲۳۸۸ مورد از ۲۸۲۵۱ مورد بیمار) دچار عارضه به ثبت رسیده در مرکز ADR ایران و نیز بیشترین تعداد موارد مرگ مرتبط با مصرف دارو را در بانک اطلاعاتی عوارض به ثبت رسیده به خود اختصاص می دهد، صادر شده است.

در این بخشنامه آمده است؛ رعایت موارد زیر توسط تمامی شاغلین در بخش پزشکی در تمامی مراکز دولتی و خصوصی الزامی است. بدیهی است عدم رعایت موارد زیر پیگرد قانونی خواهد داشت وبر اساس قانون برخورد خواهد شد :

۱. تجویز و مصرف سفتریاکسون در مواردی مانند سرماخوردگی و سایر مواردی که از جمله موارد مصرف تأیید شده این فراورده نیست، جداً خودداری شود .

۲. از تزریق سریع وریدی سفتریاکسون جداً خودداری شده ، انفوزیون وریدی در محلول مناسب حداقل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به طول انجامد.

۳. پیش از تجویز یا تزریق سفتریاکسون حتماً در مورد سابقه حساسیت داروئی بیمار نسبت به سفتریاکسون یا سایر سفالوسپورین ها ( مانند سفالکسین، سفیکسیم، سفتازیدیم، سفازولین و...) یا پنی سیلین ها از بیمار سؤال شود. مصرف سفتریاکسون در بیماران با سابقه حساسیت به سفتریاکسون یا سایر سفالوسپورین ها ممنوع است. همچنین با توجه به حساسیت متقاطع پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها نیز تجویز این فراورده فقط در مواقع بسیار ضروری و با احتیاط فراوان صورت پذیرد .

۴. تزریق سفتریاکسون باید صرفاً توسط افراد مجرب، در مراکز مجهز به سیستم احیاء انجام گیرد و از تزریق توسط افراد غیر حرفه ای یا در مکانهای غیر از مراکز درمانی مجهز به امکانات احیاء جدا خودداری شود .

۵. مصرف همزمان سفتریاکسون با محلولها یا فراورده های حاوی کلسیم در نوزادان حتی به صورت انفوزیون از رگهای متفاوت ممنوع است.

۶. حتی الامکان از مصرف محلولها یا فراورده های حاوی کلسیم تا ۴۸ ساعت پس از آخرین دوز سفتریاکسون در تمام گروههای سنی اجتناب شود.

۷. مصرف سفتریاکسون در نوزادان مبتلا به هایپر بیلی روبینما ، بویژه نوزادان نارس ممنوع می باشد . مطالعات نشان داده است که سفتریاکسون قادر به جابجایی بیلی روبین از محل اتصال به آلبومین سرم می باشد ولذا امکان ایجاد آنسفالوپاتی ناشی افزایش بیلی روبین در این بیماران مطرح است.

۸. استفاده از رقیق کننده های حاوی کلسیم مانند محلول رینگر به منظور آماده سازی سفتریاکسون جهت تزریق ممنوع است.

۹. مسوولین فنی داروخانه ها باید از تحویل بدون نسخه این فراورده (همانند سایر داروهای تحت نسخه ) جدا خودداری کنند، بدیهی است تحویل بدون نسخه دارو توسط داروخانه پیگرد قانونی خواهد داشت وبر اساس قانون برخورد خواهد شد.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • هما IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    27 7
    پدر گرامی برو با دستای خودت این پزشک را خفه کن
  • ک IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    22 4
    افاده ها طبق طبق امار اشتباهات در سنوات ماضی ادعا گوش فلک را کر مگر خدا بداد این ملت برسد
  • رضا IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    37 8
    دیگه نمیشه گفت دکترا و پرستارا و خدمه زحمتش در بیمارستان و درمانگاه ها چون الان همشون پولکی شدند.. رفته بودم دکتر دکتر بیشتر حواسش به پیامک بود تا ویزیت من.. کلا باید استفاده از موبایل برای پرستارو دکتر در حین انجام وظیفه ممنوع بشه . پرستار با تلفن داره حرف میزنه از یه طرفم امپول میزنه .. باید شرایط از این بدتری هم در اینده پیش بینی کرد . فقط حقوقشان را افزایش میدهند وگر نه بهره کاروری روز به روز کمتر میشود..
  • امیر IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    10 3
    پدر من هم در همین اورژانس ها(کشتارگاه ها)در سن 49 سالگی کشته شد.
  • محمد IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    2 2
    نبايد به چشماتم اعتماد كني بايد ازدكتر، مسول داروخانه ، پرستار قبل از استفاده دارو سوال شود
  • سهیلی IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    1 3
    شما وقتی اطلاعات پزشکی نداری،مطلب پزشکی ننویس. به این واکنش میگن شوک آنافیلاکسی که نوعی حساسیت بیمار به داروی تزریقی هست. و به هیچ عنوان نه توسط پزشک و نه هیچکس دیگه قابل پیش بینی نیست. واکنش آنافیلاکسی در پی تزریق پنی سیلین و بوتاکس و سفتریاکسون چینی، توی ماه های اخیر افزایش یافته.چه جوری به خودتون اجازه میدین وقتی کوچکترین علم پزشکی ندارین ، یه همچین مقاله با آب و تاب و عوام پسند و مردم فریبی رو بنویسین و پزشک رو مسءول حساسیت بیمار به دارو بدونین.متاسفم براتون.
  • یک پیراپزشک IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    3 1
    پزشک سفتریاکسون برای عفونتش تجویز کرده ومستقیم داخل ورید یاهمون رگ هم نزده ،تااینجای کارمشکلی نیست بعضی افرادبه این داروحساسیت نشون میدن ، اشتباه پزشک نبود امکانات احیادرمطبشونه مطبی که تجهیزات کامل احیارونداره نباید سفتریاکسون وحتی پنی سیلین تزریق بشه ،میکروبها مقاوم شدندوبه هردارویی جواب نمیدن ، سفتریاکسون یکی ازداروهای خوبه که هنوزمقاوت درموردش ایجادنشده ،امابدلیل حساسیت حتمابایددرمطب مجهزودرصورت نیازواقعی وبااحتیاط تجویزبشه !
  • دکتر IR ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    3 4
    تجویز سفتزیاکسون برای سرماخوردگی عادی هست ایشون حساسیت داشتن به داروی سفترحتما کسانی که ژزشکی نیستن نباید نظر بدن
  • حقوقدان IR ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
    0 5
    با عرض سلام وادب لطفا قضاوت اشتباه بعداز خوندن مطالب نفرمایید. میدونید تهمت وافترا مجازات داره؟؟؟؟؟؟ اگه این پزشک از تک تک شمادوستان برا این تهمت ها شکایت کنه چی میشه؟ یا اعاده حیثیت کنه؟ پس بیایین با قضاوت نابجا باعث ناراحت شدن بقیه نشیم.با تشکر
  • کیوان IR ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    3 1
    پناه بر خدا وقتی دانشگاه ها با پول دکتر درست می کنند و دانشجوهای پزشکی با نمره های کم درسها رو پاس می کنند عاقبتش خون ملت هست
  • m.e IR ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    3 0
    وحید جلایری روحت شاد
  • پری IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۶
    3 0
    خدا رحمتش کنه. اگه نشه به پزشک اعتماد کرد که کارمون تمومه. من خودم ماه گذشته به دلیل تشخیص اشتباهه متخصص داخلی تا پای مرگ رفتم. عفونت شدید گلو داشتم اما پزشک محترم اینطور تشخیص داد که بیماری من هیچ احتیاجی به کپسول و دارو نداره و فقط باید استراحت کنم.و گفت بیماریم ویروسیه درصورتیکه علتش باکتری بود و صددرصد آنتی بیوتیک لازم داشتم. خلاصه اینکه چند روز بعد دراثر تورم حلق و چرک زیاد مجرای تنفسم تقریبا بسته شد و عفونت میتونست به قلب و کلیه هام آسیب بزنه که یه دکتر مسن با تجویز داروی مناسب نجاتم داد.اگه پول و وقت کافی داشتم وکیل میگرفتم و از اون دکتر نالایق شکایت میکردم.
  • محمد IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    6 0
    وحید جلایری روحت شاد و یادت گرامی مطب دکتر آزادی واقع در فلکه چهارم خزانه قتلگاه این تازه داماد شد خدا به همسرش و خانوادش صبر بده همیشه در یادها باقی خواهی ماند هر کس راه قانونی احقاق حق این خانواده رو میدونه اطلاع رسانی کنه
  • محمد IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۳
    7 0
    وحید جلایری روحت شاد یادت گرامی جات تو حسینیه خالی میشه
  • أمير IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    5 0
    وحيد جان هميشه به بيادت هستيم...وحيد جواني كه تازه دوماه بود ازدواج كرده بود بر اثر اشتباه دكتر و نبود تجهيزات در خزانه جان باخت...وحيد جان جان خيلي خاليه
  • امیر IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۶
    16 0
    امروز 6 دیماه 93 چهلمین روز درگذشت وحید جلایری بود خداوند به خانواده جلایری که فرزند تازه داماد خود را از دست دادن صبر دهد...من از تمام افرادی که نظرات خود را منتشر میکنند چه پزشک ویا حقوقدان و... تقاضا دارم که بدون اطلاع از ماجرا نظر ندهد...وحید جان همیشه در قلب ما هستی
  • امیر IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    1 0
    چند روز پیش تولد وحید بود اولین تولدش بود که خودش نبود وتولدش تو بهشت زهرا بود
  • سعيدجلايرى IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۴
    1 0
    من برادروحيدعزيزهستم ازهمه شمامتشکرم ولى اينو بدونيدبارفتن وحيدزندگيمان.نابودشدفقط ازخداميخاهم همچنين بلايى به سراونى که اسم خودشودکترگزاشته بياره تاحال ماروبفهمه شايداون وقط يک کمى دل ماآروم بشه
  • ... IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    0 0
    یک هفته دیگه محرمه ولی دیگه امسال وحید تو حسینیه ما نیست و تحمل جای خالیش خیلی سخته...خدا خودت حقشو از اون دکتر قلابی بگیر
  • محمد جلایری IR ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۱
    0 0
    جای وحید عزیز امسال واقعا توو حسینیه خالیه انشالله با علی اکبر امام حسین محشور باشه، وحید آخر غیرت و مرام بود.