قدس آنلاین-قاانی:درشرایطی که دولت معتقداست دربودجه امسال وسال اینده کسری نخواهد داشت اما نمایندگان درکمیسیون تلفیق نظری دیگری در این باره دارند.

مصائب"کسری"در بودجه/کسری ۵۰ هزار میلیارد تومانی درسالجاری/دولت نمی خواهد متمم بدهد!

به گزارش قدس انلاین هفته گذشته رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با بیان اینکه در سال جاری کسری بودجه نخواهیم داشت، گفت: علی‌رغم اختلاف 25 درصدی در عملکرد با بودجه مصوب سال 93، تدابیری اندیشیده شده که مجبور نشویم تا آخر سال جاری به مجلس متمم یا لایحه اصلاحی برای جبران کسری بودجه ارائه کنیم.
 
محمدباقر نوبخت در اولین جلسه کمیسیون تلفیق بودجه با ارائه گزارشی از عملکرد بودجه در سال جاری به نمایندگان مجلس گفت: با توجه به کاهش قیمت نفت در سال جاری و به تبع آن عدم وصول بخشی از سایر درآمدهای دیگر برنامه‌ریزی‌ها به صورتی بوده که در سال 93 با کسری بودجه روبرو نشویم.
 
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور ادامه داد: گزارشی که شب گذشته از خزانه‌داری کل کشور دریافت کردم مبنی بر این است که تا تاریخ 11 دی‌ماه سال جاری ، منابع و مصارف کشور مشخص شده که بر این اساس 128 هزار میلیارد تومان به خزانه واریز شده است.
 
وی افزود: با توجه به میزان دریافتی منابع از سوی خزانه، می‌توان عنوان کرد که حدود 75 درصد از پیش‌بینی‌ها برای وصول درآمدها تحقق یافته است که این یعنی اختلاف 25 درصدی در عملکرد با بودجه مصوب سال 93. البته تدابیری اندیشیده شده که مجبور نشویم به مجلس متمم یا لایحه اصلاحی برای جبران کسری بودجه ارائه شود.
 
نوبخت یادآور شد: برخی ارقامی که در لایحه بودجه سال 94 پیشنهاد شده باید با توجه به کاهش قیمت نفت و واقعیت‌های اقتصادی تعدیل شود.
 
*بودجه امسال ۵۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد
 
اما درمقابل امروزعضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با اعلام اینکه بودجه امسال دولت ۵۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد، از کسری ۱۲ هزار میلیارد تومانی اعتبار هدفمندی یارانه ها خبر داد و گفت: بودجه هنوز عملیاتی نشده است.
 
موسی‌الرضا ثروتی گفت: ساماندهی پرداخت یارانه نقدی، کاهش وابستگی کشور به درآمدهای نفتی و مقابله با کسری بودجه و حذف برداشت از منابع صندوق توسعه ملی و بودجه ریزی عملیاتی همچنان بدون تدبیر رها شده است و هر سال شاهد تکرار این مسایل هستیم.
 
وی افزود: تکیه زیاد بودجه سالانه کشور به فروش نفت خام در سال های گذشته ، اقتصاد کشور را تحت تاثیر منفی قرار داده و دولت را همواره با کسری بودجه مواجه کرده است ، که امسال کاهش قیمت نفت را تلاش می کنیم به فرصتی برای دوری از اقتصاد نفت زده تبدیل کنیم.
ثروتی گفت : دولت هر سال کسری بودجه دارد و از کل بودجه پارسال که 730 هزار میلیارد تومان بوده است حدود 30 هزار میلیارد تومان کسری داشتیم که این کسری امسال به حدود 50 هزار میلیارد تومان می رسد.
نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی در باره حذف نشدن ثروتمندان از دریافت یارانه نقدی هم گفت : دولت در این بخش هم با 12 هزار میلیارد تومان کسری مواجه است و باید تدبیر کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت : میزان درآمد دولت از محل هدفمندی یارانه ها و گرانی فرآورده های سوختی حدود 300هزار میلیارد ریال است و سالانه 420 هزار میلیارد ریال یارانه نقدی پرداخت می شود.
ثروتی تصریح کرد : نظر مجلس همواره بر ساماندهی پرداخت یارانه نقدی و پوشش کسری درآمد یارانه ها با حذف پردرآمدها بوده است اما تاکنون دولت ها زیربار نرفته اند و هرسال هم از صندوق توسعه ملی برداشت می کنند.
وی گفت: رفتار دولت یازدهم در این بخش مانند قبل است و در حالی که قرار بود 50 درصد منابع حاصل از هدفمندی یارانه ها به مردم داده شود همه 100 درصد منابع را به مردم می دهیم و دولت باید به نیازمندان یارانه بدهد اما به همه و به طور یکسان یارانه پرداخت می شود.
 
*کسری بودجه شدید دولت
 
 عضو کمیسیون برنامه وبودجه مجلس با بیان اینکه انتظار داشتم دولت بودجه‌ای را ارائه می‌کرد تا گروه 1+5 را خلع سلاح کند، گفت: پیشنهاد دولت برای واریز 20 درصد درآمد نفت به صندوق توسعه ملی خلاف قانون است.
 
حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم افزود: اینکه اتکا بودجه به نفت در این لایحه  کاهش پیدا کرده از باب ناگزیری است نه از باب داوطلبانه، زیرا صادرات نفت محدود شده و قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافته است.
 
وی ادامه داد: تامین ۷۳ هزار میلیارد تومان از بودجه سال آینده را از درآمدهای نفتی، پیش بینی کرده اند اما همین هم محقق نخواهد شد.
 
مصباحی مقدم گفت: یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی کاهش اتکای بودجه عمومی کشور به نفت تا رسیدن به نقطه صفر است؛ از این جهت لایحه  بودجه ۹۴ با آن مغایرت دارد و این رویکرد را ندارد.
 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: سال آینده طبق برنامه ۵ ساله پنجم باید سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی ۳ درصد نسبت به امسال افزایش یابد، یعنی ۳۳ درصد شود اما پیشنهاد دولت این است که ۲۰ درصد درآمد نفت به این صندوق واریز شود و  این مغایر با برنامه پنجم توسعه است.
 
وی گفت: در لایحه بودجه سال آینده ۳۱ هزار میلیارد تومان فروش اوراق مشارکت و دیگر منابع پیش بینی شده است که محقق نخواهد شد.
 
مصباحی مقدم افزود: از بودجه پیش بینی شده برای امسال تنها ۱۷۰ هزار میلیارد تومان آن تا پایان سال محقق خواهد شد و اینکه ۲۷۰ هزار میلیارد تومان برای سال آینده بودجه در نظر گرفته شده است، قطعا محقق نخواهد شد.
 
وی در پاسخ به این پرسش که نگاه لایحه  بودجه سال ۹۴ به مذاکرات هسته ای چگونه است؟ گفت: در این لایحه چنین رویکردی نیست که بودجه به مذاکرات پیوند خورده باشد اما این بودجه خنثی کننده  تهدیدها هم نیست  و این بودجه، عادی است مانند سال‌های قبل و  فرض را بر این نگرفته که تهدیدی متوجه کشور است.
 
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: انتظار داشتم دولت بودجه ای را ارائه می کرد تا گروه ۱+۵ را مقابل ایران، خلع سلاح می کرد، زیرا آنها فشار آوردند  تا ما را به دیدگاه‌های خود برسانند.
 
مصباحی مقدم ادامه داد: باید  اهرم فشار را از آنها بگیریم و باید بتوانیم اتکای خود را به نفت کاهش دهیم و اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، موجب می شود آنها اهرم فشار را  از دست بدهند و فشار آنها  نتیجه عکس دهد.
 
وی افزود: یک طرف مذاکرات این است که به نتیجه برسد که ما خوشحال خواهیم شد اما اگر آنها بخواهند بازی در بیاورند، بنای غربی ها بر این است که اثر فشارهای خود را بر اقتصاد ما ببینند و اگر بتوانیم این اهرم فشار آنها را خنثی کنیم، برگ برنده با ماست.
 
مصباحی مقدم در پاسخ به این پرسش که آیا دولت براساس قانون می تواند دستمزدها را کمتر از تورم  افزایش دهد؟ گفت: قانون مدیریت خدمات کشوری  مقرر می دارد حقوق و دستمزدها باید متناسب با تورم و قانون برنامه پنجم توسعه افزایش یابد.
 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: تورم سال آینده شاید به کمتر از ۱۴ درصد برسد اما تاپایان امسال بعید است به این رقم برسد.
 
وی، بالا رفتن بی رویه هزینه های جاری دولت و افزایش نیروی انسانی بخش دولتی را از علل اصلی کسری بودجه ها دانست و گفت: در دوران ۸ سال گذشته ۶۵۰ هزار نیروی انسانی، بیشتر وارد دولت شد  حال آنکه بنا بود سالانه ۲ درصد از نیروی انسانی دولت را براساس سن بازنشستگی و دیگر دلایل کم کنیم اما اینگونه نشد و افزوده شد.
 
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: ۸۵ درصد بودجه جاری ما که ۷۰ درصد بودجه عمومی کشور است، مربوط به حقوق و دستمزد است و اگر این رویه ادامه یابد، در آینده ۱۰۰ درصد بودجه عمومی مربوط به حقوق و دستمزد می‌شود و برای دیگر برنامه های دولت بودجه نخواهد ماند.
 
وی با اشاره به اینکه ۲۵۰۰ میلیارد تومان  مطالبات معلمان است که هنوز پرداخت نشده است، افزود: برخی دستگاه ها نسبت به هم بدهکارند.
 
مصباحی مقدم گفت: اگر هر مسئول دستگاهی مامور شود که از بودجه  خود، آنجاهایی را که می شود کم کنند، این بودجه را  می توان کاهش داد.
 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به تجربه گذشته بودجه عمرانی لایحه بودجه سال ۹۴ را خوشبینانه می بینیم  و همه آن محقق نخواهد شد  و فوقش ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد آن محقق شود.
 
وی گفت:  از نگاهی، دولت ملتزم به قوانین است  اما معتقدم بودجه می تواند بدون نفت بسته شود و این موضوع می تواند دشمنان را در حالت انفعال قرار دهد.
 
مصباحی مقدم در توجیه این نظر خود گفت: قرار است درآمدهای نفتی در بودجه سال آینده، ۷۳ هزار میلیارد تومان  از ۲۶۷ هزار میلیارد تومان بودجه را تامین کند و اگر این رقم از بودجه سال آینده حذف شود، حدود ۱۹۰ هزار میلیارد تومان می شود و این در حالی است که  عملکرد بودجه امسال ما ۱۷۰ هزار میلیارد تومان می شود، یعنی بودجه سال آینده، حتی بدون نفت، ۲۰ هزار میلیارد تومان بیشتر از امسال خواهد بود.
 
عضو کمیسیون  برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر وابستگی به نفت در بودجه سال آینده صفر شود، ابزار مناسبی در مقابل  تحریم کنندگان است و حتی می تواند فروش نفت را اگر ارزان بود، متوقف کرد و این شوک به بازار وارد می کند و دوباره قیمت نفت افزایش می یابد.
 
وی ادامه داد: حال این سئوال پیش می آید که کمبود  ارز را چه کنیم؟ دولت می گوید ۵۰ میلیارد  دلار صادرات غیر نفتی داریم باید  از این ارز برای واردات کالاهای ضروری استفاده کنیم و بیش از آن هم نیاز نداریم.
 
مصباحی مقدم افزود: پیمان پولی دو جانبه با دیگر کشورها و اصلاح قیمت حامل‌های انرژی از دیگر راهکارهای جبران حذف نفت از بودجه است.
 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر قیمت  حامل‌ها  به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس نزدیک شود و از طرفی همه خانواده های نیازمند را تحت پوشش قرار دهیم، در شرایط حاضر ۳۵ هزار میلیارد تومان منابع آزاد می شود و اگر قیمت حامل‌های انرژی اصلاح شود حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع آزاد می شود،   پس می توان بدون نفت بودجه را  اداره کنیم، البته برای این کار نیاز به حمایت ملی داریم.
 
وی افزود: باید قیمت‌ها به گونه ای اصلاح شود که بر رفتار تولیدکننده اثر بخش باشد و آنها فناوری خود را در جهت صرفه جویی در مصرف انرژی اصلاح کنند.
 
مصباحی مقدم گفت: با اصلاح قیمت حامل‌ها، منافع آن به مردم هم خواهد رسید و نیاز به واردات بنزین هم رفع خواهد شد.
 
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی درباره راهکار شناسایی و حذف پردرآمدها از دریافت یارانه هم گفت: می توان فقرا و کم درآمدها را شناسایی کرد و فقط به آنها یارانه داد.
 
وی با اشاره به اینکه عزم کافی برای شناسایی و حذف پردرآمدها از دریافت یارانه وجود ندارد، تاکید کرد: باید این عزم ملی ایجاد شود و دولت و ملت در این زمینه با هم همکاری کنند و البته مجلس می تواند این موضوع را به دولت تکلیف کند.
 
مصباحی مقدم افزود: اگر این کار انجام شود حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد می شود که می توان از طریق آن به تولید کمک کرد.
 
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در پایان سخنان خود تاکید کرد: برای رفع مشکلات، باید تلاش کنیم اتکای بودجه به نفت را کم کنیم و قیمت حامل‌های انرژی را اصلاح و نزدیک به قیمت فوب کنیم و از تولید و اشتغال حمایت کنیم.  
 
*عصر بودجه نویسی نفتی پایان یافته است
 
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۹۴ مجلس می‌گوید، دولت نگرانی در رابطه با کسری بودجه در سال آینده ندارد.
 
غلامعلی جعفرزاده عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۴ مجلس در این رابطه گفت: ۶۶٫۷ درصد کل هزینه ها در بودجه مربوط به هزینه های جاری است که امکان صرفه جویی وجود دارد و در صورتی که کاهش قیمت نفت ادامه دار باشد دولت می تواند هزینه های خود را کاهش دهد.
 
وی اظهار کرد: اصلاح قانون هدفمندسازی یارانه ها نیز می تواند بخشی از کسری بودجه ناشی از افت قیمت نفت را تامین کند.
 
جعفرزاده بیان کرد: البته ممکن است دولت در بخش های بودجه های عمرانی برداشت هایی داشته باشد که البته نمی تواند زیاد باشد و در مجموع تدابیر خوبی برای جبران این کسری بودجه احتمالی در دولت در نظر گرفته می شود.
 
این عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۹۴ مجلس گفت: از نظر ما کاهش وابستگی به نفت کار بزرگ دولت است و اینکه بودجه سایر بخش ها کم شود ایرادی ندارد و معتقدیم امسال یک شوک کامل وارد می شود و وابستگی به نفت قطع می شود.
 
*کسری بودجه 20 هزار میلیارد تومانی حوزه سلامت در سال 94
 
در همین باره سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از تلاش این کمیسیون برای افزایش اعتبارات حوزه سلامت در سال 94 خبر داد.
 
 محمدحسین قربانی افزود: بررسی بودجه سال 94 در حوزه بهداشت و درمان و پیشنهادات واصله در این خصوص در دستور کار کمیسیون بهداشت و درمان مجلس قرار گرفت.
 
نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد:‌ تامین منابع حوزه بهداشت و درمان از اولویت‌های کمیسیون بهداشت و درمان است زیرا اگر قرار باشد بیمه‌ها همه آحاد مردم را تحت پوشش بیمه قرار دهند نیاز به اعتبارات ویژه‌ای هستند.
 
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، گفت:‌ اگر قرار باشد همه بخش‌های حوزه بهداشت و درمان دیده شود، با این افزایش تعرفه‌ها حدود 20 هزار میلیارد تومان کسری بودجه در این حوزه وجود دارد که تلاش داریم بتوانیم درصدی ار منابع را تاحدودی تامین کنیم.
 
* کسری هایی که دیده می شوند
 
 برآوردهای کارشناسی حاکی است، از مجموع ۸۶ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی که برای لایحه بودجه سال ۹۴ پیش بینی شده است، حداکثر ۷۹ هزار میلیارد تومان قابل تحقق است.
 
 دولت در لایحه بودجه سال 94 کل کشور بیش از 86 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از مالیات پیش بینی کرده است که 48 درصد آن یعنی حدود 42 هزار میلیارد تومان مالیات مستقیم و 52 درصد یعنی حدود 44 هزار میلیارد تومان مالیات غیر مستقیم است. از مجموع این مالیات ها حدود 25 هزار میلیارد تومان مالیات ارزش افزوده است.
 
بر اساس گزارش تحقیقی که مرکز پژوهشهای مجلس انجام داده، پیش بینی 83 هزار میلیارد تومان مالیات در سال آینده که رشد 22 درصدی نسبت به قانون بودجه امسال دارد، در حالی است که حداکثر تحقق درآمد مالیات در سال جاری 79 هزار میلیارد تومان است و با فرض ثبات شرایط اقتصادی کشور در سال 94 نسبت به سال جاری به نظر می رسد، رقم مالیات های در نظر گرفته شده برای سال آینده خوشبینانه باشد.
 
در این گزارش تصریح شد: با توجه به افزایش یک درصدی پیش بینی شده در مالیات ارزش افزوده و لحاظ سایر شرایط به نظر می رسد، رقم بیش برآورد مالیاتی پیش بینی شده برای سال آینده حدود 7 هزار میلیارد تومان است.

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.