گروه جامعه  - بررسی‌ها نشان می‌دهد در شرایطی که درآمد یک کارمند یا کارگر ایرانی یک پنجم درآمد همتای غربی‌اش هم نیست،  ...

جراحان و متخصصان میلیاردر «در حاشیه امن»!

پزشکان متخصص ایرانی چند برابر همتایان خود در کشورهای غربی درآمد دارند. در چند ماه گذشته گزارشها و مصاحبه‌هایی منتشر شد که درآمد پزشکان متخصص ایرانی را با همکارانشان در ایالات متحده و اروپا مقایسه کرده بود.

 

 اعتراف وزیران بهداشت

به گزارش مهر، دکتر مسعود پزشکیان، وزیر اسبق بهداشت و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از درآمد هفت برابری متخصصان ایرانی در مقایسه با پزشکان آمریکایی (نسبت به درآمد سرانه) سخن گفته و دکتر حسن طریقت منفرد که او هم سابقه وزارت بهداشت دارد، گفته است درآمد یک ساعت کار در بخش خصوصی ایران برابر با ۲۰۰ ساعت کار پزشکان فوق تخصصی آلمان است. اما این اظهارات با واکنش شدید دکتر سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت دولت یازدهم مواجه شد. وی این قبیل افراد را به بی‌سوادی، منفی گرایی فرهنگی، کم اطلاعی و نگرانی از منافع خود متهم کرد و جامعه پزشکی را به پاسخ دادن تشویق کرد. در همین ارتباط دکتر علیرضا زالی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران گفته است که «درآمد بالای پزشکی سرابی بیش نیست»!

 

  مقایسه درآمد پزشکان ایرانی و غربی

آگاه شدن از درآمد پزشکان غربی کار دشواری نیست؛ زیرا سازمانهای مسؤول در این کشور‌ها درآمد سالانه پزشکان در رشته‌های مختلف را برای اطلاع عموم اعلام می‌کنند. شفاف بودن درآمد این پزشکان نقش بسزایی در برنامه ریزی سیستم‌های بهداشتی و درمانی این کشور‌ها داشته و نسبت این درآمد به درآمد سایر اقشار شاغل در سیستم بهداشتی درمانی مانند پرستاران و همچنین نسبت به سایر گروه‌های کاری در این کشور‌ها به عنوان یک معیار برای عدالت اجتماعی محسوب می‌شود.

بر اساس گزارش اداره کار ایالات متحده که در ۲۵ مارس ۲۰۱۵ (۵ فروردین ۱۳۹۴) منتشر شد، متوسط درآمد سالانه یک جراح در ایالات متحده ۲۴۰ هزار و ۴۰۰ دلار است که معادل حدود ۶۵ میلیون تومان درآمد ماهانه می‌شود. در همین گزارش درآمد سالانه یک متخصص داخلی ۱۹۰ هزار و ۵۳۰ دلار گزارش شده که معادل حدود ۵۱ میلیون تومان ماهانه می‌شود. درآمد متوسط سالانه برای پرستاران آمریکایی ۶۹ هزار و ۷۹۰ دلار در سال است که معادل حدود ۱۹ میلیون تومان درآمد ماهانه برای این گروه است. حقوق متوسط برای تمامی مشاغل در ایالات متحده ۴۷ هزار و ۲۳۰ دلار در سال است که معادل درآمد ماهانه حدود ۱۳ میلیون تومان می‌شود. بالا‌ترین درآمد در ایالات متحده متعلق به مدیران ارشد، پزشکان و روانپزشکان و کارمندان شاغل در شرکتهای نفتی بوده است. بر اساس گزارش اداره سلامت عمومی بریتانیا در اکتبر ۲۰۱۴ (مهر ماه ۱۳۹۳) درآمد متوسط پزشکان در انگلستان حدود ۷۴هزار پوند در سال بوده که معادل ماهانه ۳۰ میلیون تومان است. درآمد سالانه پرستاران و گروه مامایی در انگلستان سالانه حدود ۳۱هزار پوند در سال ۲۰۱۴ بوده است که معادل ماهانه ۵ میلیون و ۱۲۰ هزار میلیون تومان می‌شود. در همین حال میانگین درآمد سالانه تمامی مشاغل در بریتانیا حدود ۲۷هزار پوند معادل ۱۱ میلیون تومان است.

 

  درآمد پزشکان در اروپا

بر اساس گزارش اداره فدرال کار آلمان و اتحادیه ماربورگ پزشکان آلمان، درآمد متخصصان رشته‌های گوناگون پزشکی بر اساس سابقه خدمتی و محل خدمت (بیمارستان دانشگاهی یا خصوصی) بین ۵۳۰۰ تا ۶۸۰۰ یورو (متخصصان بین یک تا۱۳ سال کار) است. این میزان معادل ماهانه پنج میلیون و ۱۸۰ هزار تومان تا ۲۴ میلیون تومان می‌شود. اگر متخصصی بتواند به رتبه ریاست کل یک بخش درمانی با درجه پروفسوری برسد حدود ۸۰ میلیون تومان درآمد ماهانه کسب می‌کند. درآمد متوسط ماهیانه یک پرستار حدود ۲۳۰۰ یورو است که معادل هشت میلیون تومان می‌شود.

براساس آخرین گزارش فدراسیون پزشکان اروپا در سال ۲۰۱۴ حداکثر درآمد پزشکان شاغل در بیمارستانهای فرانسه بین ۴۵۰۰ تا ۷۹۰۰ یورو (۱۲ تا ۲۵ میلیون تومان)، در ایتالیا بین ۴۵۰۰ تا ۱۲۰۰۰ یورو (۱۲ تا ۴۲ میلیون تومان)، در دانمارک بین ۸۳۰۰ تا ۱۳۳۰۰ (۲۹ تا ۴۶ میلیون) و در اسپانیا بین ۲۴۰۰ تا ۴۳۰۰ یورو (۵/۸ تا ۱۵ میلیون تومان) است.

البته لازم به ذکر است از درآمدهای ذکر شده، بر اساس شرایط کاری، خانوادگی و طبقه مالیاتی حدود ۱۵ تا ۴۰ درصد مالیات کم می‌شود! همچنین با وجود نزدیک بودن درآمد پزشکان به سایر افراد شاغل در شبکه بهداشتی - درمانی و همچنین متوسط درآمد سایر مشاغل در سالهای گذشته، اعتراضاتی نسبت به این اختلاف در رسانه‌های این کشور‌ها منتشر شده و به وضع قوانینی منجر شده تا سقف درآمد پزشکان کاهش یابد.

 

  درآمد پزشکان متخصص ایرانی چقدر است؟

متاسفانه بر خلاف کشورهای اروپایی و آمریکا، هیچ آمار رسمی از درآمد متوسط و همچنین حداقل و حداکثر درآمد پزشکان متخصص کشور از مراجع رسمی مانند وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی، وزارت کار و یا اداره آمار وجود ندارد. در این زمینه ارقام متفاوتی از سوی دست اندرکاران و صاحبنظران در خصوص کارانه پزشکان متخصص در بیمارستانهای مختلف گزارش شده است. در نامه‌ای که از سوی ۶ تن از نمایندگان اقتصاددان مجلس به رئیس جمهور در خصوص تعرفه پزشکان منتشر شد، این نمایندگان ضمن اعتراض به تبعیض درآمد پزشکان با سایر اقشار کادر درمانی بیان شده است: «دریافتی معاون درمان وزیر محترم بهداشت که متخصص قلب است از بیمارستان امام حسین(ع) در تابستان ۱۳۹۱ ماهانه بین ۶۱ تا ۸۳ میلیون تومان بوده است! همچنین  در فروردین ۱۳۹۴، حسن غفوری فرد وزیر و نماینده سابق مجلس اذعان داشته که «مدیر یکی از بیمارستانها خودش به من گفت فقط ۴۵ میلیون تومان کارانه می‌گیرم». دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیز بیشترین کارانه‌ها را مربوط به جراحان قلب و مغز و اعصاب دانست که می‌تواند ماهانه تا ۷۰ میلیون تومان هم برسد. در سال ۱۳۹۲ حسن طریقت منفرد وزیر سابق بهداشت، اعلام کرد درآمد کارکرد پزشکان در بخش دولتی برای ۱۵۰ ساعت کار ماهانه ۳۴ میلیون تومان است.

 

  و اما زیرمیزی ...

با اینکه دریافت زیرمیزی توسط برخی پزشکان متخصص سالهاست رواج دارد، اما هیچ وقت آمار دقیق از میزان این دریافتها گزارش نشده است. این در حالی بود که دکتر هاشمی وزیر بهداشت، زیرمیزی را در فروردین ۱۳۹۳ حدود ۷ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد (مبلغی حدود سه برابر میزان اختلاس معروف ۳۰۰۰ میلیاردی). با تکیه بر تخمین ایرج ندیمی، نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس مبنی بر وجود یک گروه سه هزار نفری مالیات گریز در بین پزشکان، اگر این رقم را که چیزی حدود سه میلیارد دلار است بین این شمار پزشک تقسیم کنیم به درآمد ماهانه بین ۱۹۴ تا ۲۷۸ میلیون تومان فقط از طریق دریافت زیرمیزی می‌رسیم، از این رو  هرچه شمار پزشکان زیرمیزی بگیر بیشتر باشد این ارقام کمتر می‌شود.

بسیاری از پزشکان متخصص که در دانشگاه‌ها و یا سایر سازمانهای دولتی یا غیردولتی مانند سازمان تامین اجتماعی کار می‌کنند حقوق ماهانه چند میلیونی بر اساس سابقه کار و رده علمی دریافت می‌کنند. این ارقام به کارانه اضافه شده و به عنوان دستمزد نهایی پرداخت می‌شود. ارقام این دستمزد‌ها نیز به طور شفاف در دسترس نیست. افزون بر این در مطب‌ها نیز معمولا شمار زیادی بیمار ویزیت می‌شوند که علاوه بر حق ویزیت در بسیاری از این مطب‌ها درآمدزایی از طریق انجام کارهایی مانند نوار قلب، نوار مغز، سونوگرافی و... نیز صورت می‌گیرد که متاسفانه گزارش شفافی از این درآمدها نیز وجود ندارد!

 

  آیا پزشکان، تافته جدا بافته‌اند؟

با توجه به نکاتی که بیان شد، تخمین درآمد نهایی یک پزشک متخصص در ایران به خاطر منابع متعدد درآمد و عدم شفافیت، غیرممکن است.

دکتر ایرج خسرونیا، بیشترین درآمد را متعلق به جراحان مغز و اعصاب دانست که بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان در ماه است. ایرج ندیمی نماینده مجلس به وجود دستکم ۳۰۰ پزشک با درآمد ماهانه یک میلیارد تومان اشاره کرد. دکتر علی اصغر پیوندی، رئیس هیأت مدیره نظام پزشکی تهران نیز با تایید وجود پزشکان متخصص با درآمدهای چند صد میلیونی گفت: نمی‌توان درصدی را برای این شمار پزشکان تعیین کرد. در تحقیقی که توسط یک گروه در صدا و سیما انجام شده بود، گزارشی از دو هزار پزشک با درآمد بالای ۵۰۰ میلیون تومان در ماه ارایه شد. در عین حال با آشفتگی اطلاعات موجود به طور قطعی نمی‌توان گفت درآمد متخصصان ایرانی بیشتر یا کمتر از همتایان خارجی آنها است، ولی دو نکته با توجه به اطلاعات موجود قطعی است؛

پزشکان متخصصی که درآمدشان شامل کارانه، حقوق پایه، درآمد مطب و زیرمیزی می‌شود قطعا چند برابر متخصصان اروپایی و آمریکایی درآمد دارند. ناعدالتی در پرداخت بین پزشکان و سایر کادر درمانی و همچنین دستیاران پزشکی حتی با اطلاعات داده شده توسط نظام پزشکی و وزارت بهداشت، کاملا مشهود است. این در حالی است که انبوهی از متخصصان جوان و پزشکان عمومی از کمترین درآمدها نیز بهره‌مند نیستند! بنابراین اینکه برخی پزشکان، خود را تافته جدا بافته بدانند و با وجود درآمدهای نجومی زیر بار انتقاد و شفاف‌سازی نروند، مسأله‌ای است که باید مورد توجه «قانون» قرار گیرد.

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 12
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • اکبرپور IR ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    13 3
    پس حتماً سعی کنیدتعرفه پزشکان بیچاره!!! رانجومی بالاببرید تاازایشان دلجویی شود!!! چون خداراخوش نمی آید!!! عدالت یعنی همین دیگه!
  • علی IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 3
    بله به لطف این مسایل اعلان شکاف طبقاتی تو ایران دراه بیشتر میشه بنده حقوق سه ماهم رو پیشاپیش تقدیم آقای دکتر دندون پزشک کردم تا سه تا دندون خانومم رو پر کنه الان بعضی مشاغل دارن تو این مملکت پولشویی میکنند حالا این سه ماه از کجا قسطامو بدم خرج خونه رو بدم خدا میدونه حالا هی بگین بچه دار شین چرا جمعیتمون داره کم میشه
  • سعید IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    11 2
    با سلام پزشکان ارتوپد را از قلم انداختید باید جهت اطلاع بگم الان پزشک عمومی حدود 5 تا 7 میلیون تومتن کارانه داره پزشک ارتوپد داریم ماهیانه تا 200 میلیون تومان کارانه دریافت میکنن ........
  • حسینی IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    8 2
    این ها که می گویند تعرفه ها هنوز واقعی نیست! نمی دانم مثلاً ویزیت 30 هزار تومان برای دو سه دقیقه کمه؟
  • دکتر صنایع غذایی IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    9 2
    مسئولین جدید وزارت بهداشت جوری از درامد پائین پزشکان ناله سر داده اند که انگار انها ادم فضایی هایی هستند که در ایران زندگی نمی کنند . مسلما هر کدام از ما افرادی را در فامیل و دوست و اشنا و اطرافیانمان داریم که پزشک و داروساز یا دندانپزشک هستند و میزان درامدشون هم تا حدودی از وضعیت ظاهری مالیشان پیداست.برادر پزشک من که یک پزشک عمومی است و فارغ التحصیل دانشگاه ازاد یک شهر کوچک با بیست و سه سال سابقه کار درامدی حدود 50 میلیون در ماه دارد و من که لیسانس و فوق و دکترا را در بهترین دانشگاهای دولتی گرفته و بیست سال است کارمند رسمی وزارت بهداشت هستم ماهی کمتر از سه میلیون حقوق دارم . این یک مقایسه ساده است و خیلی اتز مردم چنین نمونه هایی در اطرافشان دارند. نمی دونم اینهمه هیاهو برای چیست. وزیر محترم که از وقتی تشریف اوردید سنگ حقوق پزشکان را به سینه میزنید. یک نگاهی به اطرافتان هم بکنید.
  • پرستار IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    7 1
    چرا زمانی که اکثر سازمانها برای استخدام نیرو اگهی دادن و باوجود علم وآگاهی به کمبود پرستار در مراکز درمانی دولتی باز هم استخدام پرستاران به صورت قردادی میباشدمگر نه اینکه به سختی این شغل همگان اظهار دارن چرا ردیف استخدام فقط به پرستارها داده نمیشود لطفا درباره این مورد نیز از وزیر بهداشت پرسش شود
  • علیرضا IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    8 2
    بی عدالتی در بیمارستانها بیداد میکند پرستاران و پیراپزشکان علارغم اصافه کاری اجباری تا 150 ساعت دریافتی کمتر از دو و نیم میلیون دارند در حالیکه دریافتی پزشکان حداقل سی ملیون است و حداکثر بالای صد میلیون.
  • سمیه سلطانی نژاد IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    11 2
    سلام به تمام کسانی که نان بازوی خویش را میخورند پول این موجود جادویی چه کسی از پول بدش میاید سیاستگزاران مملکت ما عامل این بیعدالتیند و خودشان هم باید به این اوضاع اسفبار خاتمه بدهند پزشکان افسار گسیخته از مکیدن خون ناتوانترین اقشار جامعه چنین فربه شده اند بترسید از آه مظلوم در این سیستم پر هرج و مرج پزشک سالار فقط بیماران نیستند که آه میکشند از سر استیصال من یک پرستارم و از این آه‍ها تا دلتان بخواهد کشیده ام
  • علی IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    6 8
    خب جامعه ما همه چیزش درست و حسابیه فقط پزشکان مشکل دارن واقعا انقدر بحث میکنید مسئولین ما قیمت نان رو نمیتونن ثابت نگه دارن نان سنگک 600 تومانی شده 1300 بعد ما میخواستیم مدیریت جهانی به کشورهای دیگه بدیم فقط شعار و منم منم الکی میکنیم
  • مهدی IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    15 2
    و جالبه که در آمد پرستاران و سایر پیراپزشکان یک دهم همتایان خارجیشون هم نمیشه. خب وزیر محترم خودش هم جزو این میلیونی بگیراس برا همین زیر بار انتقادات نمیره
  • رحمانی IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 0
    با این حساب باید گفت ما اسیر یک بان مخوف مافیایی هستیم که کارشان تجارت و کالای تجارتشان جان انسانها ست. پس قانون کجاست؟
  • مریم IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 0
    نه مجلس نه دولت ونه هیچ احدی دراین کشور نمیتونه جلوی پردوختهای شبهه دار و عجیب وغریب پز شکان روبگیره امکان نداره حتی هیچکس نمیفهمه یک پزشک چقدرمیگیره ؟؟بی قانونی یعنی این
  • فرناز IR ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 1
    پاسخ به هفت هزار پزشک معترض در راستای پخش سریال مهران مدیری: شمایی که نه طنز می دانید و نه از رسالت طنز باخبرید اصلا به چه حقی اعتراض میکنید؟! جدای یادآوری این ضرب المثل که میگوید: چوب را که برداری گربه ی دزد خودش فرار میکند واقعا اعتراض تان به چه بوده است؟ به حق ویزیت های سنگین یا حق جراحی های نجومی؟! به جا گذاشتن وسایل جراحی در شکم بیماران؟! به رها کردن بیماران بی نوا در بیابان های حومه شهر؟! به گرو نگه داشتن بیمار برای حق الحساب بیمارستان سر گردنه یی که از خون پدرش گرانتر است؟ به تبانی با آزمایشگاه ها و داروخانه هایی که دستشان با دست شما در یک کاسه است؟! به فخر و افاده ایی که بابت مدرک تان نثار دیگر مشاغل ارزشمند دیگر میکنیدl یا... یا مهمتر از تمام اینها آن سوگندنامه ی بقراط که حتی به یک کلمه اش هم پایبند نیستید؟ . . براستی آیا اگر کارگردانی پیدا شد و از مشکلات جامعه افتضاح درمانی این مملکت به کل بیمار، صحنه هایی را نشان مان داد و کمی مرهم بروی زخممان گذاشت آیا باید روند ساخت حقیقت نامه اش را متوقف کرد؟ آیا باید شما را آزاد گذاشت تا درمان بیماران به بهای مکیدن خونشان ..
  • پرستار IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    0 1
    سلام دوستان : اول اردیبهشت 94 شروع اجرای تعرفه های جدید پزشکی میباشد !!! پس از ابلاغ کتاب ارزشهای نسبی تعرفه های پزشکی از 15 آبان 93 و افزایش 2/5 تا 3 برابری تعرفه های پزشکی که موجب یک رشد بی سابقه در تاریخ تعرفه های پزشکی کشور شد و موجب ایجاد درامدهای نجومی و بی سابقه در بخش دولتی و ایجاد فاصله طبقاتی گسترده و غیر قابل دفاع این قشر با تمامی مردم کشور شد که در هیچ نقطه از دنیا برای ان نمونه ای نمیتوان یافت که منجر به شروع اعتراضهای اقشار مختلف و منجمله کارکنان درمان و خصوصا پرستاران به عنوان پیش قراولان این حرکت شد ، اما یک نکته تامل برانگیز دیگری نیز وجود داشت و ان هم اعتراض بعضی از پزشکان عمومی و تعدادی از تخصص ها بود !!! ولی اعتراض انان این بود که افزایش تعرفه ها برای انان نسبت به سایر متخصصین ناچیز بوده است !!! و از همان زمان نیز وزارت بهداشت اعلام کرد که تا اسفند 93 ویرایش جدیدی از تعرفه ها ارائه خواهد شد و ضمن خوش قولی به وعده داده شده ! وزارت بهداشت بدون توجه به اعتراضات بدنه خود و سایر قشرها یکبار دیگرقرار است افزایش قیمت تعرفه های جدید را از اول اردیبهشت 94 با هدف همراه کردن صرفا پزشکان ناراضی به اجرا در اورد . و اهداف پازلی را که با عنوان پر طمطراق طرح تحول نظام سلامت آغاز کرد کاملا مشخص کرد . و متاسفانه علی رغم اعتراضاتی که از صنوف مختلف شروع و امروز تعدادی از نمایندگان مجلس و دیگر فرهیختگان کشور با آن همراه شده و در حال گفتن آن میباشند ، موجب اصلاح امور و اجرای عدالت در نظام سلامت نشده است و این امر نشان دهنده آن است که راه سخت و دشواری پیش روی کارکنان نظام سلامت و دیگر اقشار برای دستیابی به عدالت وجود دارد که برای رسیدن به آن نیاز به همبستگی و همراهی قشرهای مختلف با یکدیگر و اطلاع رسانی گسترده در سطح جامعه میباشد و شاید یکی از راهکارها آن باشد که نبایستی بصورت جزایر دور افتاده از هم اعتراض کنیم و لازم است با هماهنگی با سایر اقشار به اعتراضهای خود ادامه دهیم .
  • مهندس فاسم IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 1
    باهمه این درآمدهای نجومی چه فراوان هموطنان مظلوم که در بیمارستانها و کلینیک ها از سهل انگاری و کوتاهی و بی تفاوتی همین جامعه پزشکی جان میدهند ولی هیچ کس به حقوق آنه رسیدگی نمیکند. و با تهیه گزارشات کذب هیچ پزشکی مقصر شناخته نمیشود زآستین طبیبان هزار خون بچکد گرم به تجربه دستی نهند بر دل ریش مشگل اینجاست که از صفر تاصد تصمیم گیری و برنامه ریزی و اقتصاد سلامت کشور و نظارت و کنترل بر عملکرد جامعه پزشکی در قبضه پزشکان آنهم متخصص است به همین دلیل فقط و فقط و فقط بر اساس منافع پزشکان کانالیزه شده است. خدا به همه ما رحم کند انشاالله.
  • سومی IR ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۰
    1 2
    کارانه پزشکان بسیار بالاست رقم های نجومی ولی باز میفرمایند کم است چون تمام دولتمردان ما پزشک هستند و فقط به فکر منافع خودشان