گروه اقتصادی/  مهدی توحیدی - ایران یکی از عمده‌ترین بازارهای مصرف پارچه چادر مشکی در جهان به شمار می‌رود و در حال حاضر می‌توان گفت، ...

 واردات 50میلیون متر چادر مشکی، تولید کنندگان را فلج کرد

 سالانه بیش از 50 میلیون متر پارچه چادر مشکی از طریق قاچاق وارد کشور می‌شود. همچنین نیمی از نیاز داخلی به پارچه از طریق قاچاق و از کشور‌های همسایه تأمین می‌شود.

به جرأت می‌توان ادعا کرد، در سالهای نه چندان دور کشورهایی مانند سوئیس، ژاپن و کره که به هیچ وجه مصرف‌کننده پارچه چادر مشکی نیستند، عمده تأمین ‌کنندگان بازار داخلی کشورمان بودند، اما اخیراً تولیدات سایر کشورها مانند تایلند، اندونزی و ویتنام نیز بعضاً‌ جایگزین شده‌اند، در حالی که ما همچنان اندر خم نحوه تولید، چگونگی سرمایه‌گذاری، تهیه لایحه و طرح و همچنین بررسی مکان و محل احداث کارخانه تولید پارچه چادر مشکی هستیم و هر از چند گاهی مطلبی و یا مصاحبه‌ای از یک مقام مسؤول و یا غیرمسؤول، تولید آن را به سوژه روز تبدیل می‌کند، ولی مثل همیشه هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

 

  قاچاق فلج کننده

بر همین اساس طی سالهای گذشته مسؤولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برای پایان دادن به این مشکلات قول احداث کارخانه تولید پارچه چادر مشکی توسط بخش‌ خصوصی در کشور را داده‌اند که هنوز مراحل اجرایی آن تکمیل نشده است. همچنین تعرفه گمرکی پارچه به میزان زیادی کاهش یافته است.

با وجود این، هنوز هم قاچاق فلج کننده این کالا به کشور بیداد می‌کند. سالانه حدود 70 تا 75 میلیون متر پارچه چادر مشکی در کشور نیاز است که در حال حاضر حجم عمده‌ای از این پارچه‌ها از خارج تامین می‌شود و این در حالی است که ایران یکی از مصرف‌کننده‌های عمده پارچه چادر مشکی به شمار می‌رود و همواره با حجم زیاد واردات این محصول و سودجویی و تخلف مواجه است .

هرچند در مدت اخیر وزارت صنعت از ایجاد کارخانه تولید چادر مشکی و حمایت از تولیدکنندگان این کالا در کشور خبر داده، اما راه‌اندازی این کارخانه بر عهده بخش‌خصوصی است و دقیقاً مشخص نیست که حمایت وزارت صنعت از این تولیدکنندگان به چه شکل خواهد بود.

کارشناسان بر این باورند که زیان عدم تولید مناسب پارچه چادر مشکی در کشور تنها در خروج ارز از کشور به واسطه خرید محصول نهایی خلاصه نمی‌شود، بلکه هرساله حجم زیادی از پارچه‌های دیگر که اختلاف تعرفه‌ای با پارچه چادر مشکی دارند، به عنوان پارچه چادر مشکی با تعرفه کمتر به کشور وارد می‌شوند. در حال حاضر به علت اینکه پارچه چادر مشکی تولید داخلی نداریم و تعرفه واردات چادر مشکی 10 درصد است، سایر پارچه‌ها که تعرفه 30 و 32 درصدی دارند، در قالب این نوع پارچه وارد می شوند. از سوی دیگر حجم واردات پارچه چادر مشکی به صورت قاچاق نیز کم نیست و به گفته مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت سالانه بیش از 50 میلیون متر پارچه چادر مشکی از طریق قاچاق وارد کشور می‌شود.

 

  نبود حمایت از این صنعت

در همین خصوص یک کارشناس ارشد صنعت نساجی در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه ایران با وجود داشتن توانمندی‌های لازم برای تولید چادر مشکی، عملا بازار داخلی را در اختیار رقبای خارجی همچون ژاپن و کره‌ جنوبی گذاشته است، می گوید :در سنوات گذشته چهار کارخانه تولیدکننده چادر مشکی در کشور احداث شد که تولید آنها در سطح متوسط بود.

به گفته وی، کرپ ناز، حجاب شهرکرد، نای زرین و ایران مرینوس قم  چهار واحد تولید کننده چادر مشکی بودند که هم اکنون بنابه دلایلی از تولید بازمانده اند.

محمد فرخنده می افزاید: چنانچه تولیدات این کارخانه‌ها تاکنون ادامه می‌یافت، به طور قطع کیفیت آنها در سطح تولیدات مشابه خارجی بود، اما متأسفانه این چهار شرکت نتوانستند به تولید خود ادامه دهند.این کارشناس صنعت نساجی با بیان اینکه برای تولید محصول به یک سیستم کامل نیاز است، می‌گوید: هم اکنون مجموع عوامل تولید چادر مشکی در کشور وجود دارد، اما به سبب نبود حمایت از سوی مسؤولان، امکان تولید چادر مشکی عملاً در کشور متوقف شده است.

وی، به حمایتهای مختلف دولت از تولید خودرو در کشور اشاره می کند و اظهار می دارد: چگونه از صنعت خودرو که هیچ سود آوری برای کشورمان ندارد، حمایت می شود، اما برای تولید چادر مشکی با وجود توانمندی و مزیت، هیچ حمایتی وجود ندارد.

 

 حمایت از توانمندی‌های داخلی

وی تصریح می کند، در زمان راه‌اندازی چهار واحد تولیدکننده چادر مشکی یادشده، تعرفه محصولات نساجی 40 درصد بود اما پس از به بهره‌برداری رسیدن این واحدها، تعرفه این محصولات به یکباره به کمتر از 16 درصد کاهش یافت.وی نخ را از جمله مواد اولیه تولید چادر مشکی دانست و اضافه کرد: هم اکنون تعرفه واردات نخ حدود 20 درصد است، در حالی که تعرفه واردات محصول کامل (چادر مشکی)کمتر از 16 درصد و گاهی تا 10درصد تعیین شده، بنابراین واضح است که با توجه به این شرایط کسی به دنبال سرمایه‌گذاری در راستای تولید چادر مشکی نیست و تمایل به واردات آن بیشتر وجود دارد.این کارشناس صنعت نساجی کشور تصریح کرد: برای ایجاد بستر تولید، بهتر است از توانمندی‌های داخلی حمایت شود تا این صنعت  بتواند رقابت کند.

وی می‌افزاید: چنانچه از مجموعه تولیدکنندگان داخلی چادر مشکی حمایتهای لازم به عمل می‌آمد، به طور قطع هم اکنون شاهد شکوفایی این بخش از صنعت کشور بودیم.

وی اظهار می‌دارد: صنعت تولید چادر مشکی نیازمند پشتیبانی های اولیه بود، حمایتهایی که برای برخی از بخشها با وجود نداشتن مزیت‌، به کمکهای دایمی تبدیل شده است.

وی درباره راه‌اندازی دوباره واحدهای تولیدکننده چادر مشکی خاطرنشان می‌کند: هم‌ اکنون برای هیچکس انگیزه‌ای وجود ندارد که به دنبال سرمایه‌گذاری و تولید چادر مشکی در کشور برود، بنابراین باید در ابتدا میان تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران اعتمادسازی شود.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.