معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی گفت: بیش از 700هزار نفر در بیش از پنج هزار و 500 مسجد کشور معتکف می‌شوند.

بیش از 700هزار نفر در مساجد کشور معتکف می‌شوند
به گزارش  (ایسنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین حسین روحانی‌نژاد در نشست خبری پیرامون مراسم اعتکاف سال 94، اظهار کرد: اعتکاف یکی از اصول حسنه‌ای است که پیامبر (ص) به آن تاکید کردند و خودشان نیز معتکف می‌شدند. مراسم اعتکاف از اول تاریخ بشریت با انسان همراه بوده است. اسلام عزیز هم به اعتکاف تاکید کرده است.

وی گفت: حداقل مدت زمان اعتکاف سه روز است که دو روز اول آن مستحب و روز سوم واجب است. برای آن زمان خاصی تعیین نشده و می‌توان اعتکاف را در تمام ایام سال به جز عید فطر و قربان برگزار کرد.

وی ادامه داد: پس از اتمام سه روز اعتکاف نیز می‌توان سه روز دیگر به آن اضافه کرد و به همین صورت آن را ادامه داد. از این سنت نبوی و اسلامی تا قبل از انقلاب غفلت شده است. تعداد اندکی از مسلمانان در حوزه علمیه قم قبل از انقلاب معتکف می‌شدند که در بعضی سال‌ها تعدادشان به اندازه انگشتان دو دست هم نمی‌رسید.

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به برگزاری مراسم اعتکاف پس از انقلاب اسلامی ایران، خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب اسلامی مساله اعتکاف در دهه دوم انقلاب توسط سازمان تبلیغات اسلامی در راستای احیای سنت‌های دیرین اجرا شد. در طول 20 سال گذشته همیشه تعداد معتکفین ما رو به رشد بوده است و سال به سال نیز افزایش داشته است. در سال 93 حدود 650 هزار نفر در کل کشور معتکف داشته‌ایم.

وی افزود: 600 هزار نفر در مساجد سراسر کشور و 50 هزار نفر در دانشگاه‌ها و اماکن مقدس مثل آستان حرم امام رضا (ع)، آستان حرم حضرت معصومه (ع)، حرم شاه عبدالعظیم (ع) و حرم شاهچراغ معتکف می‌شوند که از این تعداد حدود 30 درصد آن را آقایان و 70 درصد آنها را خانم‌ها تشکیل می‌دهند. همچنین از این جمعیت انبوه معتکف 35 درصد را دانشجویان و طلاب تشکیل می‌دهند. اگر گروه سنی را بین 15 تا 30 سال لحاظ کنیم 57 درصد از معتکفین جوانان هستند که این آمار رغبت جوانان را به چنین مراسم‌هایی نشان می‌دهد.

معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با بیان این‌که «اعتکاف یکی از رویش‌های معنوی انقلاب اسلامی است» تصریح کرد: همان‌طور که در حوزه صنعت و علم بعد از انقلاب توفیقاتی داشتیم خوشبختانه در برگزاری آیین‌های مذهبی نیز توفیقات خوبی به دست آورده‌ایم. نماز جمعه، مراسمی که در اعیاد برگزار می‌شود و برگزاری دعاهای ندبه و عرفه و مراسم اربعین امام حسین (ع) جزو این رشدهای معنوی است.

وی با اشاره به مردمی بودن هزینه‌های اعتکاف، گفت: همه هزینه‌های مراسم اعتکاف از منابع مردمی به دست می‌آید و هزینه‌ها دولتی نخواهد بود. ما ستادهای اعتکاف را در استان‌ها برای هماهنگی تشکیل داده‌ایم. این ستادها در حوزه اورژانس، بهداشت، تامین امنیت و فعالیت نهادهای فرهنگی کار را خواهد کرد و خود مردم هزینه مراسم اعتکاف، سحری، افطار و ... را برگزار می‌کنند.

روحانی‌نژاد همچنین خاطرنشان کرد: اعتکاف را می‌توان در مساجدی که عموم مردم به آن تردد دارند برگزار کرد. ظرفیت مساجد برای اعتکاف خیلی بالا نیست. خوشحالیم که سال به سال ظرفیت‌سازی صورت می‌گیرد و بر تعداد مساجد افزوده می‌شود. امیدواریم متولیان مساجد به ویژه مردم شریف امکانات لازم را برای شرکت علاقه‌مندان بیشتر در اعتکاف تکمیل کنند.

وی ادامه داد: کسانی که نتوانستند به دلیل پر شدن ظرفیت مساجد در اعتکاف شرکت کنند و یا خیرین می‌توانند نذورات خود را به همراه بسته‌های فرهنگی‌شان برای سحر و افطار معتکفین به مسجد هدایت کنند. خیرین محترم همیشه در کارهای خیر پیش قدم بودند و می‌توانند پشتیبان خوبی برای مراسم اعتکاف باشند.

معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی همچنین تصریح کرد: در کشور ما اعتکاف از سیزدهم رجب قبل از طلوع صبح آغاز می‌شود، البته مساجد بعد از نماز مغرب و عشاء 12 رجب پذیرای معتکفین خواهند بود. صداوسیمای جمهوری اسلامی می‌تواند از صحنه‌های قشنگی که در زمان رفتن و بازگشتن از اعتکاف توسط مردم ایجاد می‌شود برنامه‌های خوبی تهیه کند. ما معتقدیم که نباید در زمان اعتکاف تراکم برنامه داشته باشیم.

وی ادامه داد: حلقه‌های معرفتی، پاسخ به پرسش‌های معتکفین، ارائه بسته‌های فرهنگی برای تغذیه فکری و فرهنگی آنها و برنامه‌های دسته‌جمعی مثل ولادت امیرالمومنین، وفات حضرت زینب (س) و مراسم ام‌داوود توسط مسئولین برگزار می‌شود و تراکم برنامه‌ها نباید خلوت دعا و استغفار معتکفین را بر هم بزند.

وی با اشاره به آخرین آمار سازمان تبلیغات اسلامی در ارتباط با مراسم اعتکاف، گفت: 27 تا28 درصد جمعیت معتکفین در روستاها و مابقی در شهر ساکن هستند. بیشتر معتکفین از تحصیلات عالی برخوردار هستند و زنان خانه‌دار، مردان و جوانان هم حضور چشمگیری دارند. آمار اولیه از سراسر کشور برای سال 94 حدود پنج هزار و 500 مسجد است و با توجه به عدم تلاقی امتحانات دانش‌آموزان و دانشجویان پیش‌بینی می‌کنیم که حضور این قشر نسبت به دو سه سال گذشته بیشتر باشد. آمار اولیه معتکفین بالای 700 هزار نفر است اما نمی‌شود این تعداد را قطعی تلقی کرد.

معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در پایان گفت: به توصیه مقام معظم رهبری هزینه بالایی برای اعتکاف دریافت نمی‌شود و در مساجد مختلف و شهرهای مختلف هزینه‌ها نیز متفاوت خواهد بود. توصیه ما این است که افراد نذورات خود را به همراه حمایت خیرین به سمت مساجد در زمان اعتکاف هدایت کنند. برای حضور مداحان و سخنرانان نیز با شورای هیئات مذهبی کشور هماهنگ شده است و سازمان دارالقرآن هم قاریان برجسته خود را به مساجد اعزام خواهد کرد. همچنین علاوه بر حضور ائمه جمعه، مبلغان دینی چندین حلقه معرفتی را در سراسر کشور تشکیل خواهند داد.

 

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.