قدس انلاین – سعید کوشافر:اگرچه طی سالهایی که درامد نفتی کشور افزایش یافته و دولت دلارهای حاصل از نفت بیش از 100دلاری را صرف واردات کرده بود و میوه یکی از اقلامی بود که طی این مدت بازارهای کشور را پرکرده بود اما دولت یازدهم اعلام کرد که نیازی به واردات میوه نیست.

حمله به باغداران ایرانی با واردات میوه از ترکیه تا آفریقا/سیاست دوگانه جهاد کشاورزی درباره میوه های لوکس/ میوه هایی که هم آفت اقتصادی هستند هم آفت گیاهی

البته شاید این اظهارنظر تاحدی مرتبط با کاهش درامدهای نفتی ؛ افزایش تحریمهاو البته کاهش شدید قیمت نفت بود که باعث شد تا دیگر ارزی برای میوه های لوکس نباشد ، حتی امسال برای تنظیم بازار میوه نوروز نیز میوه ای واردکشور نشدو پرتقالهای درشت سردخانه ای به مردم فروخته شد.

این همه درحالی است که دوباره طی هفته های گذشته شاهد فروش میوه های لوکس در برخی از میوه فروشی ها بودیم .میوه های که از کشورهای خارجی و خاص به ایران قاچاق می شود مشتریان پرو پا قرصی دارد.میوه های لوکس قبل از آنکه در سطح شهرها توزیع شود به میدان مرکزی می رود و از آنجا به میوه فروشی های خواهد رفت که برای آن بهای بالای را می پردازند

حجم واردات میوه های لوکس نسبت به گذشته افزایش بیشتری پیدا کرده است.انگور، پرتقال ، سیب ، و یکسری میوه های خاص که  نیازی به واردات آن وجود ندارد در حجم وسیعی وارد بازار ایران می شود.هر چند گفته می شود فقط موز مجوز واردات دارد و سایر میوه ها به صورت قاچاق وارد می شود اما نمایندگان مجلس نظر دیگری دارند و معتقدند این حجم از واردات نمی تواند به صورت قاچاق باشد و قطعا بخش های آن را ساماندهی و مدیریت می کنند .آنها در گفت و گوهایشان اظهار داشتند اگر وزارت جهاد کشاورزی با واردات میوه های لوکس مخالف بود حتما آن را از سطح بازار جمع آوری می کرد اما به رغم تذکرهای متعدد چنین امری رخ نداده است .

دراین حال قائم مقام دبیرکل خانه کشاورز با بیان اینکه هر میوه قاچاقی که در کشور مشاهده شد باید معدوم شود، گفت: ممکن است یک آفت نباتی از طریق واردات وارد کشور شود و درختان میوه داخلی را نابود کند.

عنایت‌الله بیابانی با بیان اینکه براساس اعلام مسئولان وزارت جهادکشاورزی واردات هر نوع محصول باغی به کشور ممنوع است، اظهارداشت: اگر میوه‌ای به شکل قاچاق وارد کشور شده، این کار به شکل واردات پیله وری از مرزهای مشترک انجام شده است.

وی اضافه کرد: معمولا زمانی‌ که واردات پیله وری در منطقه‌ای انجام می‌شود فقط برای نیازهای آن منطقه است و باید در همان مکان توزیع شود نه در سایر نقاط.

بیابانی تصریح کرد: وقتی انگور، گلابی و مرکبات مرغوب در کشور داریم نباید این محصولات به کشور وارد شود، ضمن اینکه راه مقابله با محصولاتی که به شکل قاچاق وارد شده‌اند بسیار آسان است و زمانی‌که ما کالایی قاچاق را در کشورمان مشاهده می‌کنیم باید آن را معدوم کنیم.

بیابانی تاکید کرد: این موضوع شوخی نیست و میلیاردها سرمایه‌گذاری مردم با این واردات بی‌رویه از بین خواهد رفت.

***واردات از ترکیه تا آفریقا

درهمین راستا رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران گفت: در حالی که برداشت زردآلو و انواع سردرختی در طعم و کیفیت بی‌نظیر در داخل کشور آغاز شده، عده‌ای سودجو از کشور ترکیه انواع میوه نظیر زردآلو، لیموترش، شبرنگ و هلو را در حجم بالا و به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌کنند.

حسین مهاجران افزود: میوه‌های مذکور که از اندازه درشت‌تر و رنگ‌آمیزی مناسب‌تری برخوردارند، اما به‌لحاظ طعم و مزه با میوه‌های ایرانی قابل مقایسه نیستند، در سبد میوه‌های ایرانی از مرز عبور کرده و وارد کشور می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: از دیگر ترفندهای قاچاقچیان میوه، قرار دادن میوه‌های وارداتی در زیر سبد کاهو، پرتقال و سایر میوه‌های ایرانی است، در حالی که این میوه‌ها به‌صورت همزمان داخل کشور تولید شده و به فروش می‌رسد.

مهاجران با اشاره به قیمت 35 هزار تومانی زردآلوی ترکیه‌ای ادامه داد: هرچند این زردآلو درشت‌تر و رنگ و لعاب بهتری نسبت به زردآلوی ایرانی دارد، اما طعم، شیرینی و مزه زردآلوی ایران قابل مقایسه با نوع وارداتی نیست. با این حال، عده‌ای برای سود بیشتر اقدام به واردات چنین میوه‌هایی و عرضه آنها با قیمت نامتعارف می‌کنند.

مدیرعامل اتحادیه میوه و سبزی تهران تصریح کرد: تنها میوه‌های گرمسیری مجوز واردات دولتی دارند که عبارتند از موز، نارگیل و آناناس که از مجرای دولتی و با قیمت‌های منطقی در بازار عرضه می‌شوند.

وی یادآور شد: در زمان حاضر قیمت موز بین سه‌هزار و 500 تا سه‌هزار و 800 تومان در میدان مرکزی میوه و تره‌بار عرضه می‌شود که قیمت مناسبی برای این نوع میوه است؛ در حالی که میوه‌های قاچاقی واردشده به قیمت‌های گزاف نظیر هر کیلوگرم زردآلود 35 هزار تومان عرضه می‌شود که تناسبی با دامنه نرخ میوه‌های داخلی ندارد.

مهاجران از عرضه انبه قاچاق خبر داد و تأکید کرد: تاکنون مجوز واردات انبه به‌صورت رسمی صادر نشده و انبه‌های عرضه‌شده به‌صورت قاچاق از کشور پاکستان وارد ایران شده است.

وی همچنین گفت: هلو، شبرنگ، گلابی، لیموترش و انگور شیلی از جمله میوه‌هایی هستند که به صورت قاچاق از چین و ترکیه گرفته تا شیلی و کشورهای آفریقایی وارد شده و در میادین میوه و تره‌بار و مغازه‌ها به وفور یافت می‌شود.

 دراین حال رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با بیان اینکه از شب عید تا امروز انواع میوه‌های خارجی در بازار به وفور موجود است، گفت: ورود غیرقانونی این محصولات به کشور باعث ضرر اقتصادی و ورود آفات کشاورزی می‌شود.

   سید رضا نورانی رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی  گفت: از شب عید تاکنون انواع میوه‌های خارجی در بازار به وفور مشاهده می‌شود.

وی افزود: پرتقال‌ مصری و ترکیه‌ای، نارنگی پاکستانی، انگور شیلی، لیموترش برزیلی، شلیل ترکیه‌ و آن هم به قیمت هر کیلو 36 هزار تومان از جمله محصولات است که ظاهرا به صورت قاچاق به کشور وارد می‌شود و در بازار کاملا مشهود و در دسترس همگان است.

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با ابراز تعجب از قاچاق حجم زیاد این محصولات، بیان داشت: واردات قاچاق محصولات کشاورزی مشکلاتی از قبیل ورود آفات را برای کشور به همراه دارد.

نورانی افزود: وقتی محصولی بصورت قاچاق وارد می‌شود، نظارتی بر روی آن توسط سازمان‌های مربوطه انجام نمی‌شود و این موضوع هم سلامتی مردم را به خطر می‌اندازد و هم احتمال ورود آفات کشاورزی را بیشتر می‌کند.

رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با بیان اینکه این محصولات با قیمت گران و 3 برابر قیمت جهانی به مصرف کننده عرضه می‌شود، تصریح کرد: با قاچاق محصول به کشور عوارض دولتی پرداخت نمی‌شود و این امر لطمه اقتصادی بزرگی را به کشور وارد می‌کند

***میوه وارداتی میهمان ناخوانده

دراین راستا یک عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس با انتقاد از واردات میوه هایی که در داخل کشور تولید می شوند،گفت: با توجه به اینکه محصولات کشاورزی به اندازه کافی در کشور تولید می شوند وزارت جهادکشاورزی باید جلوی واردات میوه و برنج را بگیرد.

هدایت الله میرمرادزهی ،گفت: در حالی که مقام معظم رهبری،مجلس و دولت بر حمایت از تولیدات داخلی و خروج از اقتصاد تک بعدی تاکید دارند،بازهم محصولاتی که در داخل به اندازه کافی تولید موجود است از کشورهای دیگر وارد می شود.

نماینده مردم سراوان، سیب، سوران و مهرستان در مجلس شورای اسلامی افزود: آنچه که از سوی مقام معظم هبری  مورد تاکید قرار گرفته ومجلس و دولت هم برآن اهتمام دارند، تکیه بر محصولات و تولیدات داخلی است.

عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس تصریح کرد: با توجه به ظرفیت ها و پتانسیلی که در داخل کشور وجود دارد اکثر محصولات کشاورزی از جمله برنج،میوه،سبزی وصیفی جات با کیفیت و قیمت مناسب در داخل کشور تولید می شود.

وی اضافه کرد:حداقل انتظار کشاورزان از مجموعه دولت به ویژه وزارت جهادکشاورزی این است که از آنها حمایت کرده و اجناس و تولیدات آنها که با هزینه های بسیار تولید شده را با قیمت مناسب خریداری کنند.

این نماینده مردم در مجلس نهم، تصریح کرد: عده ای از دلال و واسطه ها هستند که با قیمت های کمترمیوه های باکیفیت های نازل را وارد کشور می کنند؛درحالی که میوه و سایر محصولات کشاورزی در داخل کشور به اندازه تولید می شود.

میرمرادزهی گفت: وزرای صنعت،معدن و تجارت و جهادکشاورزی و به طورکلی دولت باید با برنامه ریزی صحیح جلوی واردات نابجای محصولاتی که در داخل تولید شده و موجود است را بگیرد.

وی ادامه داد:اگر مسئولان برنامه ریزی و دقت لازم را نداشته باشند عاقبت میوه هم  مثل برنج، چغندر و شکر که در دوره هایی به علت ورادات بی اندازه تولیدات داخلی را با شکست مواجه کرد،نشود.

این نماینده مردم در مجلس نهم تاکید کرد: دولت باید از تولیدات داخلی حمایت کند و با تشکیل تعاونی برای حل مشکلات کشاورزان تلاش کند.

***پارادوکس جهاد کشاورزی

دراین راستا  عباس پاپی زاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی درباره واردات میوه های لوکس خارجی به خبرنگار ما گفت: وزارت جهاد کشاورزی از این موضوع اطلاع دارد که میوه  از کشورهای مختلف وارد ایران می شود و در شهرهای مختلف به فروش می رسد اما متاسفانه در برخورد و جلوگیری از واردات آن کاری انجام نمی دهد.اگر واقعا کشور به واردات این قبیل میوه ها نیاز دارد چرا مهر ممنوعیت بر آن زده شده است.در صورتی که نیاز نداریم چرا میوه های لوکس از سطح بازار و میادین جمع آوری نمی شود.

وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت می توانند بر بازار میوه نظارت کنند افزود:اگر میوه های خارجی جمع آوری نشود مجددا بر حجم آن افزوده خواهد  شد و در نهایت تولید کنندگان متضرر می شوند.یکی از دلایلی که ممنوعیت واردات برای محصولات کشاورزی گذاشته شد حمایت از تولید داخل بود.زمانیکه در کشور بهترین پرتقال ها و سیب ها تولید می شود چرا این میوه ها باید از کشورهای اروپایی وارد ایران شود.

پاپی زاده گفت:در پی افزایش قیمت میوه و قیمت گذاری سلیقه ای آن قرار شد بازرسان سازمان حمایت و وزارت جهادکشاورزی در میادین اصلی تره بار حضور داشته باشند و اجازه ندهند دلالان قیمت ها را تغییر دهند اما این اتفاق رخ نداد و ضمن اینکه قیمت ها افزایش یافت وجود میوه های خارجی هم بر مشکلات افزوده شد.

وی در ادامه صحبت هایش خاطرنشان کرد:به راحتی می توان میوه های خارجی را از داخلی تفکیک کرد .میوه های خارجی با نوع بسته بندی و برچسب های خاص خود قابل شناسایی هستند به همین جهت دولت نمی تواند دلیلی بر عدم برخورد خود بیاورد.متاسفانه دستگاه های در مقابل این اتفاق سکوت کردند که مسولیت کنترل بازار را دارند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به این مطلب که میوه های لوکس و غیرضرور باید معدوم و یا به کشور فرستنده بازگردانده شود تاکید کرد:اگر دولت با خاطیان چنین برخوردی کند دیگر میوه به صورت قاچاق وارد نمی شود.البته در مورد قاچاق وارد شدن میوه ها شبهه های وجود دارد  و نمی توان با قطعیت صحبت کرد چرا که  با توجه به حجم  بالای قاچاق صورت گرفته این امر قابل شناسایی است.لذا به نظر می رسد سهل انگاری از سوی مدیران دولتی رخ داده است.

وی تصریح کرد: اگر قرار است واردات میوه ها ادامه پیدا کند وزارت جهادکشاورزی مجوز های لازم را بدهد چرا که در چنین شرایطی  تنها باعث ترغیب پدیده قاچاق می شویم.زمانیکه موضوع اقتصاد مقاومتی عنوان شد هدف حمایت از تولید داخل بود اما اکنون می بینیم اقتصاد مقاومتی در دستور کار  قرار نمی گیرد و برخی از نادیده گرفتن ها به تشویق قاچاق منجر می شود.

پاپی زاده تاکید کرد:برخورد با فروشندگان و توزیع کنندگان میوه های لوکس کار بسیار راحتی است و تنها باید افرادی در راس کار قرار گیرند که توان اجرا داشته باشند.در غیر اینصورت تولیدکنندگان بیش از گذشته لطمه خواهند خورد.بازار میوه احتیاج به اجرا، نظارت وبازرسی دارد .اگر هر کدام از این موارد به درستی انجام نشود بازار مملو از میوه های قاچاق می شود.میوه های که از نظر کیفی هیچ برتری نسبت به میوه های ایرانی ندارند.

وی اذعان داشت:میوه های لوکس و مشابه تولید داخل که به صورت انبوه وارد می شود قطعا از مجراهای اصلی است و نمی توان واژه قاچاق را برای آن پذیرفت.از اینرو از مسولان می خواهیم سکوت نکنند و در برابر میوه های خارجی اقدام سریعی انجام دهند.متاسفانه مسولان وزارت جهاد کشاورزی سکوت آگاهانه می کنند.مقصر اصلی واردات میوه های قاچاق کسانی هستند که چشم خود را بر این اتفاق بستند .

***صدای کشاورزان به جای نمی رسد

دراین خصوص همچنین یونس اسدی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز درباره وادرات میوه های خارجی و افزایش تقاضا برای خرید آن به خبرنگار ما گفت:زمانیکه یک خودرو خارجی وارد کشور می شود همه نسبت به آن موضوع گیری می کنند و این اتفاق را برخلاف حمایت از تولید داخل می دانند و البته به این موضوع پرداخته می شود که ارزهای کشور به خارج می رود.اما در مورد میوه چنین حمایت های صورت نمی گیرد.

وی درباره اینکه چرا در مورد واردات میوه های خارجی اظهار نظری صورت نمی گیرد تصریح کرد: خودرو تولیدکننده دارد و به محض واردات ، خودروسازان انتقادهای خود را آغاز می کنند و صدایشان به همه و حتی مسولان می رسد.همین امر موجب می شود که واردات خودرو کنترل شده باشد و حتی تعرفه ها هم به نفع تولید کنندگان تعیین می شود.اما صدای کشاورزان به هیچ کجا نمی رسد لذا روز به روز بر واردات میوه افزوده می شود.

اسدی افزود:قاچاق میوه ریسک زیادی دارد چرا که فساد پذیر و غیر قابل پنهان کردن است لذا افرادی دست به واردات و قاچاق می زنند که به راحتی بتوانند آن را از مرز عبور دهند.با توجه به این توضیحات شناسایی واردکنندگان میوه راحت است .

وی تاکید کرد:طبق قانون فقط واردات موز آزاد است و سایر میوه ها اجازه واردات ندارند به خصوص میوه های نظیر پرتقال و سیب که به صورت انبوه در کشور تولید می شود و حتی ما صادر کننده آن هستیم.لذا باید با واردکنندگان اینگونه میوه های برخورد جدی صورت گیرد.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت:دولت باید کاری انجام دهد که هزینه توزیع و فروش میوه های قاچاق افزایش پیدا کند.با چنین اتفاقی واردات آن کاهش خواهد یافت.

وی افزود:کشاورزان شرایط خوبی ندارند و آنها نیازمند حمایت جدی دولت هستند.اگر وزرات جهاد کشاورزی به این بخش توجه کافی نکند تولید محصولات کشاورزی و باغی کاهش خواهد یافت.

***واردات میوه درانحصار چند نفر

درهمین حال یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس با انتقاد انحصار واردات میوه در دستان عده ای خاص ،گفت: حمایت از تولید کننده در کمترین حد ممکن است و سود باغداران به جیب دلالان می رود.

شمس الله شریعت نژاد در گفت وگو با خانه ملت با انتقاد از افزایش غیراصولی قیمت میوه و نابسامانی در بازار، گفت: تا زمانی که  با متخلفان و دلالان برخورد جدی نشود بی سروسامانی ادامه دارد.

نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مرجعی که باید این مسئله را پیگیری کند، دولت، قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی است، افزود:  مجلس  در این رابطه می تواند در حد تذکر، هشدار و ارائه  رهنمود اقدام کند و دستگاه های نظارتی باید حضور پررنگتری در ساماندهی بازار و برخورد با دلالان داشته باشند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی در مجلس تصریح کرد: دلالی در همه زمینه ها در جامعه فراوان است و در حالی که می دانیم تولید کننده در چه شرایط نامطلوبی قرار دارد، حمایت از تولید کننده درکمترین حد ممکن است.

شریعت نژاد گفت: در حال حاضر سود باغداران جیب دلالان می رود و تنها راهکار مقابله با این افراد ایجاد تشکل های تولیدی در بخش بازرگانی و تقویت و رشد این تشکل ها است.

 وی با تاکید بر اینکه بازار و واردات را نباید در انحصار افراد خاصی قرارداد ،ادامه داد: دولت باید واردات برخی از محصولات مرتبط با این تشکلها  را در اختیار  آنها قرار دهد، به عنوان مثال  اتحادیه برنج کاران مسئول واردات برنج  باشد و در صورت نیاز این کار انجام شود.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.