قدس آنلاین-ساحل عباسی :هنگامی که بیست درصد بر سوخت و حمل ونقل افزوده می شود و افزایش هزینه های مختلف آیا  دامدار  و کارخانه داری که باید شیر را  به مواد لبنی تامین نماید نباید قیمت محصولات را افزایش دهد؟دولت اگر به سلامت مردم می اندیشد بخش یاز بودجه سلامت را به محصولات لبنی اختصاص دهد تا شاهد افزایش گرانی لبنیات نباشیم.کارخانه های لبنی ایران با 25درصد از ظرفیت خود کار می کنند.پوکی استخوان .شکستگی گردنفران و لگن خاصره و پوسیدگی  دندان از عوارض کاهش مصرف شیر است

ارتباط مستقیم افزایش مالیات برارزش افزوده با جوانان قدکوتاه و بی دندان/یارانه برای لبنیات مانع چندصدبرابر هزینه های درمانی بعدی میشود/ لبنیات سنتی را گرانی محصولات استاندارد رواج داد

مصرف شیر در ایران یک سوم سرانه جهانی است 90درصد ایرانیان با کمبود کلسیم و 80درصد آنها با کمبود ویتامین Dبه عنوان عامل جذب حداکثری کلسیم روبه رو هستند .بررسی ها حکایت از آن دارد که پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و حذف یارانه شیر از تولید و مصرف،مصرف سرانه شیر د رکشور 22درصد نسبت به سال های پیش از آن کاهش یافت.اردیبهشت سال 91 اعلام شد مصرف شیر در کشور 14 درصد کاهش داشته .آمارهای مقایسه ای هم حکایت از این دارد که سرانه مصرف شیر در ایران 70 کیلوگرم و در اروپا 350 کیلوگرم است با این روند مصرف،زنگ خطر به صدا در آمده.دکتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و  محمد رضا اسماعیلی  مدیرعامل اتحادیه  شیر ایران تاثیر کمبود شیر و عوارض آن را بررسی نموده و  آمار و ارقام مصرف شیر در ایران را تشریح می کنند.

***اینده بدون لبنیات با جوانانی ضعیف وپیرانی بیمار

در کشور هر ساعت حدود 7سالمند به دلیل کمبود مصرف شیر زمین گیر شدند و هر ساعت 3نفر به خاطر عارضه پوکی استخوان مرده اند.وزارت بهداشت اعلام کرده ارزش دندانهای هر فرد 100میلیون تومان است این وزارتخانه گفته است هر ایرانی دست کم دارای 3 دندان پوسیده است یعنی د رکشور دست کم 150 میلیون دندان پوسیده داریم که اگر هزینه ترمیم ساده هر کدام از این دندان ها را 200 هزار تومان حساب کنیم تنها برای سالم سازی دندان در کشور باید هزینه ای بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان خرج شود در حالی که با افزایش مصرف لبنیات و رساندن سرانه شیر مصرف شیر به سطح جهانی می توان افرادی سالم و با توان کاری بالا د رجامعه مشاهده کرد و از این هزینه ها نیز جلوگیری کرد.در سال 1391 تعداد مبتلایان به تب مالت به سال 90 دست کم 25 درصد اضافه شدند که شیوع این بیماری نیز به دلیل افزایش سرانه شیر فله بوده در حالی که تا کنون هیچ مجوزی درباره توزیع شیر فله صادر نشده است

دکتر سید ضیاءالدین مظهری شیر را یکی از منابع با ارزش تغذیه ای معرفی نموده و تصریح می کند:شیر یکی از منابع غذایی اصلی در هرم غذایی است و بدن انسان پس از گروه غلات،میوه،و سبزیجات به این منبع غذایی نیاز دارد .حداقل باید یک و نیم واحد به طور متوسط 4واحد از شیر و لبنیات استفاده شود.

وی تشریح می کند:منظور از هر واحد 240 سی سی است که معادل یک لیوان شیر،یک لیوان ماست،دوغ و 45 گرم پنیر برای تامین کلسیم،ریبوفلابین و پروتین هایی است که در صورت کمبود آن در اولین قدم منجر به تامین نشدن کلسیم و بروز ضعف اسکلتی می شود.کلسیم به همراه فسفر و ویتامین های ب و ث از منابع تشکیل دهنده اسکلت هستند.

این متخصص تغذیه به دوره های خاص نیاز به شیر در زنان اشاره کرده و گفت ،نیاز به شیر در دوران بارداری و شیردهی دو برابر دیگران است چرا که بخش عمده ای از مواد مغذی شیر برای تشکیل ساختار اسکلت جنین و ذخیره شیردهی و ترکیباتی انتقال مادر به فرزند ذخیره می شود و اگر مادر مصرف شیر را تا 200درصد بالاتر نبرد و کلسیم مصرفی خود را متناسب با افزایش نیاز تامین نکند در آینده از تحلیل استخوان ها و بیماری های پس از پوکی استخوان رنج خواهد برد.

-محمد رضا اسماعیلی مدیر عامل اتحادیه لبنی ایران با بیان اینکه مصرف شیر 35 تا 40درصد سلامت انسان را تضمین می نماید گفت :با توجه به اینکه همه کارشناسان تغذیه و مسئولان به استفاده از لبنیات و حضور آن بر سفره ها واقف هستند  به نحوی که  مصرف لبنیات از صبحانه تا قبل از خواب ادامه دارد و سلامت جسم منوط به مصرف 35 تا 40 درصد لبنیات است .بی تردید نقش لبنیات در سلامتی افراد جامعه بر هیچ کس پوشیده نیست.  آلودگی هوا و آلودگیهای محیطی در شهرهای بزرگ نو شیدن شیر و مصرف لبنیات را الزامی  می کند  .

وی در خصوص مشکلات کارخانه های لبنی کشور  گفت :متاسفانه کارخانه های تولید لبنی با 25درصد ظرفیت خود کار می کنند که ضربه بزرگی را بر این صنعت  وارد کرده است همچنین به صرفه نبودن اقتصادی عامل کم شدن ظرفیت کارخانه هاست ،کارخانه دار مواد بسته بندی،ارزش افزوده ، حمل و نقل ،سود سوپر مارکتی و حاشیه های سودی را با توجه به اینکه محصول قابل فاسد شدن است را برای خود تعریف و محاسبه می کند از این رو  لبنیات گران می شود

***یارانه به لبنیات بدهید نه اینکه مالیات بگیرید

وی گرمای هوا و فساد محصولات لبنی را هم از موارد حاشیه ای سود  تولید کنندگان دانسته اظهار کرد: با توجه به اینکه در آستانه فصل گرما هستیم محصولات لبنی  به سرعت فاسد شده  و بر حاشیه های سود تولید کننده تاثیر می گذارد از این رو دولت همانند دیگر کشورها که کمک های قابل توجهی به صنعت لبنیات  دارند می بایست به صنعت لبنیات ایران کمک نماید . بی تردید تولید شیر باید برای دامدارو کارخانه دارد به صرفه باشد تا بتواند شیر را به مواد لبنی تبدیل کند. بنابراین کمک  دولت از ابتدا تا انتها یعنی حضور در سبد مصرفی خانواده الزامی است  در غیر این صورت شاهد  لطمات و آسیبهای شدیدی بر صنعت لبنیات خواهیم بود.اگر مصرف لبنیات کاهش یابد سلامتی مردم به خطر می افتد و اگر کارخانه های کشور به تعطیلی کشیده شوند مسلما  کشور  به محصولات لبنی کشورهای دیگر وابسته خواهد شد  .مسلم است هر ریالی که بر محصولات لبنی افزوده می شود  ضربه ای به بازار بوده و توان مردم را در خرید محصولات لبنی کاهش می دهد اما دامدار و کارخانه ار در برخی از مواقع ناگزیر از افزایش قیمت است .سال گذشته قیمت محصولات لبنی به دلیل افزایش قیمت شیر افزایش یافت هنگامی که 15درصد قیمت شیر خام افزایش یافت 15درصد هم به قیمت محصولات  لبنی افزوده شد

مدیر عامل اتحادیه لبنی کشور  با اشاره به افزایش قیمت بنزین،حمل و نقل و ارزش افزوده گفت:با افزایش حاملهای سوخت افزایش حقوقو مالیات آیا می توان قیمت های محصولات لبنی را ثابت نگه داشت؟اگر قیمت محصولات لبنی را بخواهیم ثابت نگاه داریم باید در کنار آن قیمت حمل و نقل ،اجناس،مالیات هم ثابت بماند تا کارخانه دار و دامدار هم قیمت خود را افزایش ندهد بی تردید با افزایش عاملهای قیمتی یاد شده افزایش قیمت مواد لبنی هم زنجیره وار تکرار می شود و به هیچ وجه نمی توان منکر وابستگی افزایش قیمت ها به هم شد .

محمد رضا اسماعیلی با اشاره به اینکه گران شدن محصولات لبنی چاره کار نیست گفت: گران شدن به صلاح نیست چون گران شدن مساوی است با بیماری ها و کاهش خرید مردم بنابراین باید راه و چاره ای برای این مسئله پیدا کرد زیرا مردم به اندازه توان خود خرید می کنند به نحوی که مردم در سبد خرید خود اول از لبنیات خود عبور می کنند بنابراین راهکار اصلی در دست حمایتی دولت است.دولت در حال حاضر به کشاورز امتیازاتی را داده است اعم از ارزان شدن برق و پرداخت ارزان تر حق بیمه کارفرما ،به دامدار امتیازاتی از این دست داده است که برخی از موارد را ارزان تر نموده است .وقتی مواد بسته بندی  لبنی گران می شود دامدار، کشاورز و مردم متوجه این افزایش نمی شوند بنابراین در بسیاری از مواقع باید حق را به تولید کننده داد زیرا این کارخانه دار است که با نوسانات قیمت ها دست و پنجه نرم می کند بنابراین یکی از حمایت های دولت ثابت نگاه داشتن قیمت هاست .وقتی به کارخانه ها یارانه ای تعلق نمی گیرد و باید پول برق حمل و نقل و کارفرما و حقوق کارگران را افزایش بدهد آیا نباید افزایش مالی خود را با گران تر دن محصولاتش جبران نماید یا باید متضرر شود و این ضرر را از جیب خود پرداخت نماید؟مسلما این ضرر از جیب مردم تامین می شود .متاسفانه هزینه های مخفی و گنگی که مردم متوجه آن نیستند و سازمانهای دولتی هم در پشیتبانی و حمایت از کارخانه دار و تولید کننده  تاثیر گذار نیستند در نهایت بر قیمت نهایی تاثیر می گذارد .

وی تصریح کرد: سخنگوی وزارت کشور امسال اعلام کرد بیست درصد به هزینه حمل و نقل افزوده شد ماشینهایی که محصولات لبنی را حمل و نقل می کنند به دلیل اینکه برای خنک نگاه داشتن محصولات لبنی انرژی بیشتری صرف می کنند به سوخت و انرژی مضاعفی نیازمندند .هنگامی که همه می دانند هزینه سوخت و حمل و نقل و حقوق کارگران افزایش یافته و همگان به این افزایش واقف هستند در صورتی که یارانه دولتی به لبنیات اختصاص داده نمی شود چطور می توان انتظار داشت قیمت لبنیات افزایش نیابد ؟ بنابراین اگر دولت درصدد افزایش سلامتی مردم است لازم است درصدی از بودجه سلامتی کشور را به مسائل مطرح شده اختصاص دهد.

***بیماریها درکمین مصرف کنندگان لبنیات سنتی

 مدیر عامل اتحادیه شیر ایران با اشاره به روی آوردن مردم به مصرف لبنیات سنتی و خطرهای ناشی از مصرف آن به دلیل ارزان تر بودن این محصول نسبت به محصولات استاندارد گفت : همه می دانیم بخشی از سلامت انسانها به مصرف مواد لبنی بستگی دارد متاسفانه روی آوردن مردم به محصولات لبنی سنتی به دلیل افزایش قیمت محصولات لبنی کارخانه ای است .آیا دولت و مسئولان عواقب استفاده از محصولات لبنی غیر استاندارد را به مردم هشدار داده است .مردم با این تفکر که شیر را می جوشانند محصولات سنتی را مصرف می کنند در حالی که با جوشیدن محصولات نه تنها برخی از میکروبها از بین نمی روند بلکه باعث کاهش کلسیم و پروتئین موجود در شیر می شوند .افزایش قیمت شیر استاندارد به دلیل کنترلهای مکرر شیر و بازبینی محصولات و ازمایشهای متعدد حتی ظروف آن هم مورد بررسی قرار می گیرند بنابراین لبنیات های سنتی به دلیل اینکه بازبینی و آزمایشهای مختلف ندارند ارزان تر هستند برخی از میکروب ها و بیماری ها مثل ورم پستان نیز با جوشیدن شیر از بین نمی رود ، بنابراین ارزانی شیر بدون استاندارد موجب افزایش بیماری و تحمیل هزینه های سنگین به مردم و دولت است .ایا با توجه به اینکه بین انسان و حیوان بیماری های متعددی وجود دارد نباید دولت با یارانه به بخش صنعت لبنیات به مردم اجازه دهد غذای مشکوکی را مصرف نماید؟

بهار سال 92 اعلام شد مردم در سال 91 نسبت به سال 90 حدود 22درصد مصرف لبنیات و شیر خود را کم کرده اند و در آخرین روزهای سال 92اعلام شده است مردم در سال 92 نسبت به سال 91 لبنیات و شیر کمتری می خوردند.با این حساب می توان انتظار داشت سرانه مصرف لبنیات در ایران به کمتر از سال 70 کیلوگرم رسیده است آمارهایی که درباره کاهش مصرف لبنیات از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است هشداری است در خصوص سونامی پوکی استخوان و فقر تغذیه در ایران .مسلما شیر و لبنیات غذایی است که جایگزین ندارد و مسلما و بدون آن سلامت مردم به خطر می افتد.

در کشورهای توسعه یافته ،مالیات بر ارزش افزوده بر لبنیات تعلق نمی گیرد در کشور ما فقط برای پنیر ساده و شیر خام این معافیت قانون شده به دولت توصیه می شود مالیات بر ارزش افزوده بر اقلام لبنی را حذف کند تا مردم بتوانند مصرف لبنیات خود را افزایش دهند زیرا کاهش مصرف لبنیات بیماری های مختلفی به بار می آورد.در کشور 40درصد نسبت به میانگین جهانی افزایش مصرف قند و شکر داریم. و تبعات این افزایش مصرف قند آمار مبتلایان به دیابت است که در کشوربه مرز 7میلیون نفررسیده و 3 میلیون نفر در مرحله پیش دیابت هستند.با این حال محصول از ارزش افزوده معاف است ولی برای لبنیات چنین معافیتی در نظر گرفته نشده است.تحقیقات نشان می دهد میانگین قد داشن آموزان سالانه کوتاه تر می شود همچنین تعداد پوسیدگی دندان در دهان دانش آموزی که به سن مدرسه می رسد به طور متوسط 5دندان در هر فرد است یعنی کودکان ما با قدهای کوتاه و دندانهای پوسیده به مدارس می روند.این مشکلات به خاطر کاهش مصرف لبنیات در کشور است زیرا سرانه مصرف میانگین لبنیات و کشورهای اروپایی نزدیک به 300کیلوگرم است.همچنین مرکز تحقیقت پوکی استخوان کشور اعلام کرده در سال 80 افراد دارای پوکی استخوان بالای 50سال کشور تنها 15.3درصد بوده است.این میزان در سال 90 به دو برابر یعنی بیش از 30درصد جمعیت بالایی 50 سال رسیده و هم  اکنون این میزان نزدیک به 34درصد است.یعنی مصرف شیر در جامعه کمتر شده و سالمندان دچار پوکی استخوان شده اند .در سال گذشته 51هزار مورد شکستگی گردن استخوان ران و لگن خاصره در کشور ثبت شده که نزدیک به 50درصد این جمعیت به فاصله کمتر از یک سال به دلیل تبعات این شکستگی مرده اند و بقیه کسانی که دچار این شکستگی شده اند برای تمام عمر زمین گیر می شوند.

***ایرانیها نوشابه زیاد میخورند وشیر اندک

دکتر مظهری در رابطه با مشکلاتی که کمبود کلسیم برای اسکلت و دندان ها ایجاد می کند می گوید:نقصان در دریافت این ماده می تواند به بروز تحریکات عصبی و گرفتگی عضلات منجر شود و ضربان قلب را نیز تحت تاثیر قرار دهد .

دکتر مظهری شیر را بهترین منبع برای تامین مواد مغذی دانست و افزود:مواد غذایی مثل کنجد،بادام،سبزی های خانواده کلم و تعداد ناچیزی که در آنها مواد معدنی وجود دارد حاوی کلسیم هستند اما به هیچ عنوان نمی توانند نظیر شیر نقش پر رنگی در تامین این ماده داشته باشند به طور مثال در کنجد از هر 100گرم 670میلی گرم کلسیم وجود دارد که 2 برابر کلسیم موجود در شیر است اما به دلیل گران تر بودن قیمت و نیز دارا بودن اسیدهای چرب اشباع نشده که انرژی بسیار بیش تری دارد به نسبت شیر کمتر مصرف می شوند

دکتر سید ضیاء الدین مظهری با بیان این که لبنیات مصرفی باید بهداشتی و دارای شرایط استاندارد باشد افزود:لبنیات از جمله شیر و سایر مشتقات آن از بدو تولد تا پایان عمر جزء مواد غذایی و مصرفی هر فرد باشند تا بخش قابل توجهی از نیازهای فرد را تامین کنند.مصرف روزانه یک تا سه واحد لبنیات از جمله شیر،ماست و دوغ درروز ضروری است و در مورد کودکان اگر این ممحصولات عاری از افزودنی باشد بسیار بهتر است.افراد باید از مصرف لبنیات پر چرب خودداری کنند زیرا علاوه بر افزایش کلسترول خون،موجب کاهش حالت ارتجاعی رگ ها می شود و در برخی مواقع افزایش فشار خون را در پی دارد.مصرف لبنیاتی که 30 یا 40درصد خامه به آنها اضافه شده است گرچه دلپذیر تر و خوشمزه تر است اما در صد قابل توجهی از چربی آن در بدن ذخیره شده و موجب بروز بیماری های مختلف می شود.

دکتر مظهری تصریح کرد:با وجود تاکید متخصصان بر مصرف شیر و فرآورده های لبنی مصرف لبنیات و شیر پر چرب به دلیل مضرات آن توصیه نمی شود.وی گفت:هر چه چربی کمتری دریافت کنیم به سلامت بیشتر خود کمک کرده ایم.هر چند نباید فراموش کنیم چربی های شیر از نظر تامین انرژی و دریافت ویتامین های محلول در چربی برای کودکان مفید است اما برای افراد دچار چربی خون مصرف شیرهای کم چرب و فاقد چربی توصیه می شود.

دکتر مظهری با اشاره به مصرف بالای نوشابه در ایران و کم توجی به مصرف لبنیات می گوید:مصرف سرانه شیر در ایران یک سوم کشورهای پیشرفته است.در حالی که مصرف سرانه نوشابه های گازدار در کشور 2 برابر راستاندارد کشورهای اروپایی است.علاوه بر نقش موثر کلسیم در استحکام بخشی به استخوان ها و دندان ها،کلسیم موجود در شیر برای عملکرد طبیعی عضلات،تشکیل لخته خون و فعالیت های طبیعی سیستم عصبی هم ضروری است وی با اشاره به این که بدون کلسیم سیستم عصبی قادر به انتقال پیام های عصبی نیست اضافه کرد:پژوهش ها نشان می دهد که کلسیم در کاهش وزن ،پیشگیری از سرطان روده بزرگ،کاهش عوارض یائسگی،تنظیم فشار خون و پیشگیری از بیماری های قلبی نیز نقش موثری داشته است.

 

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 313 IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    1 0
    ارتباط مستقیم افزایش مالیات برارزش افزوده با جوانان قدکوتاه و بی دندان/یارانه برای لبنیات مانع چندصدبرابر هزینه های درمانی بعدی میشود/ لبنیات سنتی را گرانی محصولات استاندارد رواج داد.كي به كيه مسلمون.اينا همش يه پيام داره(بي لياقتي.بي تدبيري و خلاصه هزاران بي...ديگه).جيب آقايان پروسرشون سلامت باشه.گور پدر رعيت و جووناشو قد كوتاهشونو بيماريشونو....اللهم عجل لوليك الفرج.آمين يارب العالمين
  • سرور IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۸
    0 0
    منم یکی از همین جوونای استخون نرم و دندون پوسیده ام.کمرمون شکست بس که هرزینه دکتر کردیم که چی آهن نداریم که چی کلسیم نداریم...