پیشنهاد سردبیر

قدس آنلاین : جلسه کارگروه مخاطرات زلزله، لغزش لایه‌های زمین، ابنیه، ساختمان و شهرسازی استان با حضور اعضاء و اساتید دانشگاه در محل سالن اجتماعات اداره کل راه و شهرسازی برگزار شد.

کارگروه مخاطرات زلزله در اداره کل راه و شهرسازی اصفهان برگزار شد

به گزارش قدس آنلاین از اصفهان، سیدحسین خادم‌زاده سرپرست اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و دبیر جلسه، ارتقاء سطح ایمنی ساختمانها و زیرساختها در برابر زلزله، بهبود انعطاف‌پذیری فضاهای شهری و روستایی، تحقق اهداف سند چشم‌انداز را از اهداف برگزاری این جلسه برشمرد.

خادم‌زاده از دیگر اهداف برگزاری جلسه را توسعه و بهبود روشهای اجرای مربوط به کاهش آسیب‌های ناشی از زلزله و زمین لغزش، ارائه الگوهای ارتقاء ایمن در برابر زلزله و راهکارهای مناسب برای بکارگیری اجباری آنها برشمرد.

حسین حجتی مدیر منطقه‌ای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز با اشاره به حوادثی که در استان ناشی از برداشت بی‌رویه آبی که در سنوات گذشته از آبهای زیرزمینی صورت گرفته است حادث می‌شود گفت: این موضوع باعث شده نشستهائی در دشت مهیار، دامنه مهباد اردستان، برخوار و اصفهان و سایر نقاط رخ دهد که باید زنگ خطر را برای استان اصفهان به صدا در بیاوریم. 

مدیر منطقه‌ای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: این اتفاقات را نیز در برخی از ساختمانهای شهر اصفهان شاهد هستیم که باید مقاوم‍‌سازی در آنها صورت گیرد و یا در جاده‌هائی که رانش اتفاق افتاده کار کارشناسی صورت گیرد.

حجتی با اشاره به مطالعاتی که دستگاههای اجرائی و سازمانهای مختلف در مورد یک منطقه و موازی انجام میدهند خواستار هماهنگی، همکاری و رفع مشکل به صورت علمی شد که به یک نقطه نظر مشترک برسند. 

وی خواستار برگزاری یک دوره آموزشی مطابق با اهداف کارگروه از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی و دبیرخانه کارگروه شد و تصریح کرد: دانشگاههای استان جهت استفاده از ظرفیت علمی دانشگاه، پروژههای دانشجویی را متناسب با موضوعات مورد نیاز استان از طریق دبیرخانه کارگروه و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی استان انجام دهند.

مدیر منطقه‌ای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص پایگاه شتاب‌نگار استان نیز گفت: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در کل استانها دستگاه شتاب‌نگار نصب کرده که در استان اصفهان 5 دستگاه شتاب‌نگار و لرزه‌نگار نصب شده و پنج دستگاه دیگر نیز تا پایان سال اضافه می‌شود که در فرودگاه اصفهان، کاشان، گلپایگان، نائین و سمیرم نصب می‌شوند و در همان منطقه امواج را دریافت خواهند کرد.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان نیز در این جلسه گفت: یکی از مصادیق اصلی پیشگیری آنست که تفکر و عقلانیتی حاکم بشود برای جلوگیری از اتفاقات بدون بازگشت.

علی پزشکی افزود: اتفاقات بدون بازگشت در حوزه آبهای زیرزمینی و تاثیر آن در شرایط تکنوتیکی سطح زمین، تاثیر فرو نشست آبها و  پایین رفتن آبهای زیرزمینی و اتفاقات دیگر جانبی مثل ریزلرزه‌ها باعث تشدید این موضوع خواهد شد.

وی افزود: در حوزه ساختمان اگر اتفاقی بیفتند باید قبل از اجرای ساختمان چنین چیزی پیش‌بینی شود و می‌توان در حین اجرای فونداسیون ساختمان به آن پرداخته شود. ولی اگر ساختمان اجرا بشود و این موضوع اتفاق بیفتد اصلاح موضوع، کار بسیار پیچیده و سختی است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان با بیان اینکه زنگ خطر را برای شهر اصفهان به صدا دربیاوریم تصریح کرد: ما فکر می‌کنیم وقتی آب رودخانه بسته می‌شود فقط بحث روحی، روانی و اجتماعی است و تأثیری که در فضای سبز حاشیه رودخانه می‌گذارد اما برای تمامی سازه‌های سطح شهر اصفهان تاثیر عمیقی دارد.

پزشکی افزود: اگر حفرچاه و برداشت از سطح آبهای زیرزمینی انجام بشود حدوداً هر 7/1 متر سطح آبهای زیرزمین پایین برود معادل وزن یک طبقه ساختمان روی زمین است. اگر فرض کنیم در مکانی حدودآ 35 متر سطح آبهای زیرزمینی پایین برود یعنی معادل وزن یک ساختمان 20 طبقه به بافت خاک اضافه می‌شود و شرایط تحکیم و تراکم و بهم‌ریختگی بافت خاک را بوجود می‌آورد که اگر در زیرسازه‌های موجود چنین اتفاقی پیش بیاید ضرب می‌شود به اقتصاد جامعه، که سنگین‌ترین گردش مالی در اقتصاد ساختمان است و به این اقتصاد ضربه‌ای وارد می شود که به هیچ وجه قابل جبران نیست.

وی با اشاره به اینکه امروزه دانش فنی و با کمترین هزینه کاملاً جوابگوی مقاوم سازی‌هاست گفت: نوسازی و مقاوم‌سازی مدارس به خوبی انجام شده و این الگو باید برای ادارات اصفهان اتفاق بیفتد. خصوصاً ساختمانهائی که در قبل و بعد از زلزله امدادرسانی می‌کنند مثل بیمارستانها، مراکز امدادرسانی، پلیس، آب آشامیدنی و بهداشت مردم سروکار دارد، بنابراین اگر قراراست معین تهران باشیم باید این پتانسیل در این بخش‌ها وجود داشته باشد.

علی پزشکی با بیان اینکه علم مهندسی زلزله یعنی تعیین خطر و احتمال خطر زلزله که پایه‌ای‌ترین آن، مطالعات ریزپهنه‌بندی است که باید برای تمامی شهرهای اصفهان تهیه شود و براساس مطالعات ریزپهنه‌بندی است که در نقاط خاصی تعیین می‌کند دستگاه شتاب‌نگار قرار گیرد و بصورت اتوماتیک در زمان خطر به دستگاههای امدادی آماده‌باش می‌دهد.

خاطرنشان می‌گردد: در این جلسه اعضاء دیدگاهها، نظرات و عملکرد خود را در مورد موضوع جلسه ارائه و در مورد برنامه‌های آتی کارگروه بحث و تبادل نظرشد.

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.