معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: احساس من این است ممیزی مسئله اول ما نیست، اما یکی از 10 مسئله ما هست و باید راه حل آن را یافت. برخی تصور می‌کنند تمام مسائل نشر به ممیزی برمی‌گردد که اگر حل شود گلستان می‌شود.

ممیزی مسئله اول نشر نیست/ رسانه‌ها با برکناری مدیر اداره کتاب زیاد ور نروند

به گزارش قدس آنلاین و به نقل از خبرگزاری فارس، نشست خبری سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد صبح امروز در سالن کوچک سینمایی ارشاد برگزار شد.

در این نشست اکثر مدیران معاون فرهنگی از جمله علیرضا برازش مدیر دفتر چاپ، علی اصغر سیدآبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی، همایون امیرزاده سرپرست اداره کتاب و مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی حضور دارند.

*صالحی: ممیزی مسئله اول نشر نیست

سیدعباس صالحی پس از ارائه گزارش عملکرد خود و معاونانش به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفت.

سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد در نشست خبری خود در پاسخ به سئوال فارس پیرامون این که با توجه به این که شما در نشست‌های عمومی و خصوصی مسائل بی شماری را پیرامون مسئله نشر مطرح می کنید و از اصحاب رسانه می خواهید درباره آن فکر کنند اما می بینیم که رئیس جمهور در دو برنامه ادبی (افتتاح نمایشگاه کتاب و اختتامیه جایزه کتاب سال) محور سخنانش را بر هجمه به ممیزی می چیند گفت: احساس من این است که ممیزی مسئله اول ما نیست اما یکی از ده مسئله ما هست پس باید به آن فکر کرد و راه حل آن را یافت. نباید ممیزی را همه مسئله نشر بدانیم برخی تصور می‌کنند تمام مسائل کتاب و نشر به ممیزی برمی‌گردد که اگر حل شود مشکلات کتاب حل می‌شود. اینها تقلیل گرایی در حوزه مسائل نشر است.

وی در ادامه درباره این که آیا شما درباره حوزه کتاب به رئیس جمهور اطلاعات می‌دهید گفت: پیش از بحث مشاوره به بزرگان باید دید قانون چه می‌گوید. در این زمینه هیات نظارت بر کتاب معرفی شدو جلسات انها در کنار کمیته های تخصصی هر دو هفته یکبار برگزار می‌شود و این هیات تشریفاتی نیست.

صالحی ادامه داد: از اردیبهشت ماه که این هیات ها تشکیل شدند تا الان مسیر خوبی طی شده با توجه به اینکه قبلا بررسان ما آشفته بودند ولی الان مرجع قانونی تصمیم گیری و همچنین مفاهیم، مصادیق و شبهات مشخص شده‌اند.

صالحی در این نشست در پاسخ اینکه رئیس جمهور در سخنرانی خود در آیین اختتامیه جایزه کتاب سال مطرح کردند که برای ممیزی قوانین و اصول چندانی لازم نیست بلکه یک، دو و نهایتا سه اصل کفایت می‌کند و به نظر شما این موضوع تا چه اندازه قابلیت اجرا دارد آن هم در شرایطی که آیین نامه نظارت بر ضوابط نشر از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده، گفت: یک اصل در حوزه قانون‌گذاری وجود دارد با این مضمون که تکثر قوانین از جایی به بعد ضد عدالت است. یعنی اگر ما مواد قانونی را زیاد کنیم اینگونه نیست که حتما به رعایت عدالت و حقوق اجتماعی و ارزش‌ها کمک کند. رئیس جمهور با این نگاه بحث تقلیل اصول را مطرح کردند و زمانی که چند کلید اصلی را در دست داشته باشیم راحت تر می‌توان عمل کرد تا زمانی که مقررات انبوه شوند چرا که با انبوه شدن مقررات هم راه‌های دور زدن قوانین نیز به وجود می‌آید.

وی ادامه داد: این یک نوع نگاه به دانش حقوق است که برخی از افرادی که به مقررات نویسی روی می‌آورند، آن را قبول دارند و معتقدند که ما نباید چندان قانون را ریز ببینیم. اما یک نگاه دیگر که رئیس جمهور با آن نگاه به آن توجه کردند این است که قانون‌ها را هرقدر مفصل‌تر بنویسیم راه های اجرایش سخت‌تر می‌شود. به هر حال این دو نگاه وجود دارد و برداشت من از صحبت‌های رئیس جمهور این بود که ایشان به این نگاه تقلیل گرایانه تمایل دارند و اعتقاد دارند ممیزی با این مبنا دنبال می‌شد.

صالحی تصریح کرد: اما مجموعه ای که می خواهد به ممیزی عمل کند مبنایش دستورالعمل اجرایی است که قانون برای رفتن به شفاف سازی اداری آن را تدوین کرده است. طبعا در این صورت مسائل ریزتر می‌شود و چاره ای جز ریزتر شدن قوانین و مقررات وجود ندارد.

وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی براینکه در صحبت‌های رئیس جمهور در مراسم کتاب سال مطرح شد که ممیزی باید به ناشران واگذار شود، وزارت ارشاد چه اقداماتی در این زمینه انجام داده است، گفت: در جلسه هیئت نظارت بر ضوابط نشر آیین نامه تصویب شده و اکنون دستورالعمل اجرایی آن در حال تدوین است. طبق آیین نامه شرایط به گونه‌ای دیده شده است که ناشران کارگروه‌های خود را به هیئت نظارت معرفی کنند و در صورت تأیید هیئت نظارت این کارگروه‌ها می‌توانند در انتشاراتی ها مشغول به کار شوند.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد ادامه داد: این تفویض، تفویض مطلق نیست. کارگروه‌های بررسی باید به هیئت نظارت معرفی و هیئت آن‌ها را تأیید کنند. البته ناشران نگرانی‌هایی هم داشتند مبنی براینکه ریسک سرمایه وجود دارد اما آیین نامه این ملاحظات را درنظر گرفته و گام های اجرای آن در حال انجام است.

* طفره از پاسخ درباره برکناری مدیره اداره کتاب: رسانه ها با این مسئله ور نروند

وی همچنین درباره برکناری شجاعی صائین از اداره کتاب با توجه به اینکه ابتدا روی صلاحیت افراد خصوصا ایشان تاکید داشتید الان چه یشده که نظرتان برگشته و پس از یک سال او برکنار شده است، گفت: من همان ابتدا و همین الان نگاهم به حضور افراد در مجموعه، نگاه صلاحیت گرا بوده است و همان زمان هم آقای شجاعی صائین با همین نگاه انتخاب شد.

وی در توضیح بیشتر خاطرنشان کرد: البته افرادی موافق نبودند و با این مسئله که از منابع انسانی کشور در دولت های قبل، در دولت جدید استفاده شود و معتقد به نوعی پاکسازی کامل بودند.

وی ادامه داد: من مدیر حاشیه نیستم. ما مدیران نظام همین که برای نظام حاشیه نسازیم خیلی کار کرده ایم. از رسانه‌ها می خواهم با برکناری شجاعی صائین زیاد ور نروند. یک بحث اداری بود که به جابجایی منجر شد. مشکلات حاد مالی هم در این زمینه مطرح نبوده بلکه جابجایی اداری بود. پیگیر این حاشیه ها را نکردم به روابط عمومی هم گفته ام پیگیری نکنند. نباید رسانه ها را به خودسانسوری دچار کنیم.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد با بیان این مطلب که متواضعانه و عاجزانه از رسانه‌ها می‌خواهم که وضعیت اقتصاد نشر را درک کنند، گفت: حوزه اقتصاد نشر و کتاب در شرایط سخت و بحرانی قرار دارد. التهاب در این حوزه به نفع حوزه نشر نیست. من نیز مدیر حاشیه نیستم و دوست ندارم حاشیه‌سازی کنم. ما مدیران نظام هم اینکه برای نظام حاشیه نسازیم، کافی است. جامعه فرهنگی کشور را نباید گرفتار التهاب کرد. حوزه نشر این مورد را مضاعف دارد، کافی است حساسیت را بالاتر ببریم آنگاه مفاهمه اجتماعی را دشوارتر و شرایط را بحرانی‌تر خواهیم کرد. از عزیزان رسانه می‌خواهم چندان دیگر این موضوع را دستکاری نکنند. این یک بحث اداری است. از طرفی نه آقای شجاعی صائین مشکل مالی داشت و نه مشکل دیگر، این طرف نیز اتفاق خاصی رخ نداد بلکه جابه‌جایی اداری انجام شد.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره محمدرضا اسدازاده و حضورش در خبرگزاری کتاب ایران به عنوان سردبیر و زیرمجموعه وزارت ارشاد با وجود استعلام منفی از نهادهای امنیتی گفت: این مسئله تکذیب می‌شود. استعلامی در این باره گرفته نشده است که جوابش منفی باشد.

وی همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری که پرسیده بود ارتباط برخی افراد داخل مجموعه شما با بیرون باعث می‌شود و برخی کتاب‌ها با حاشیه منتشر نشود و از اداره شما کتاب‌هایی که امانت هستند مثل «روز حسین» به بیرون آدرس غلط می‌دهند گفت: ارشاد امین حوزه فکر است. مسیری که تاکنون طی شده با کمک حوزه حراست و اداره کتاب به مقدار قابل توجهی از این مسئله کم شده است اما هنوز فرصت ‌های دسترسی برای افرادی که محرم نیستند وجود دارد، اما این کار غیراخلاقی و غیرحقوقی است. باید در برابرش ایستاد بخشی از کار به مجموعه حراست وزارت ارشاد برمی گردد بخشی از آن به حوزه های وزارتی برمی گردد و بخشی هم به خود معاونت فرهنگی به هر حال هنوز هم کسانی هستند که این رعایت امانت را نمی کنند.

* مدیر سابق اداره کتاب هشداری درباره کتاب «من این نسل» و نویسنده‌اش نداد

خبرنگاری از معاون فرهنگی وزیر ارشاد پیرامون حاشیه های محمدرضا اسدزاده سردبیر خبرگزاری کتاب و کتاب «من این نسل» که برای فرار از ممیزی در کشور آذربایجان چاپ شده پرسید و با اینجملات که مدیران ارشاد انگار اتفاقی نیفتاده است تمام واکنش‌های رسانه‌های را بی پاسخ گذاشته‌اید، ولی مستندات کتاب موجود است شما که از ارشاد حقوق می‌گیرید چرا موضع نمی‌گیرید؟ چرا شما حقوق نظام را را می‌گیرید، عکس رهبری را در بالای سر می‌زنید ولی تکلیف اسدزاده را روشن نمی‌کنید؟ صالحی پاسخ داد: درباره این کتاب آقای شجاعی صائین به من هشداری نداد، نه درباره کتاب نه شخص. درباره این کتاب هم تذکری نداد. ملجا تصمیم‌گیری درباره این کتاب روزنامه نیست، طبعا پس از ملاحظه محتوایی باید ارشاد نظر دهد، اما باید بررسی صورت گیرد، در مقام نفی این ظر نیستم که کتاب باید بررسی شود. اجازه دهید یک ماه کتاب را بررسی کنیم.

این خبرنگار معتقد بود کتاب «من این نسل» بدتر از «آیات شیطانی» است و پرسید چگونه می‌توانید به چنین کتابی مجوز دهید و یا وی را در یک خبرگزاری زیر مجموعه حفظ کنید تا فعالیت کند او که نه سپاه نه بسیج و نه نظام را قبول دارد چگونه سردبیر یک خبرگزاری است، گفت: این مطلبی که منتشر شده، صحت ندارد. مسئله دیگر این است که کتاب در ایران منتشر نشده و در واقع اساسا ما به آن مجوز نداده‌ایم و لذا نظارت بر کتابی که ما خود به آن مجوز نداده‌ایم، لذا برای چاپ کتاب باید مطابق قانون مورد بررسی قرار گیرد.

خبرنگاری از همایون امیرزاده پرسید مسیر ممیزی چگونه است که وی در پاسخ گفت: اداره کتاب قائل به شخص نیست. از ابتدای امسال در حوزه صدور مجوز تا 26 بهمن در مجموع 97455 مورد بود که 37277 چاپ اول و 18697 عنوان مربوط به چاپ دوم  بوده است.

بر اساس این گزارش، صالحی در این نشست با ارائه گزارشی از عملکرد معاونت فرهنگی گفت: رسانه چشم ناظر و مکمل مدیران فرهنگی در نقش هدایت و حمایت دارد. وظیفه ماست که با رسانه‌ها مدام ارتباط داشته باشیم و این چهارمین نشست فصلی ماست که برگزار می‌شود.

وی همچنین با تبریک ایام الله دهه فجر گفت: در این نشست گزارش چند ماه اخیر معاونت ارائه می‌شود و در ادامه بناست در نشست‌های فصلی به تناوب از مدیران دیگر معاونت استفاده شود تا آنها گزارش کار دهند.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: مطابق با گزارش‌های قبلی، گزارش این دوره مطابق با رویکرد فعالیتی است، رویکرد اول بحث دیپلماسی فرهنگی در حوزه نشر و کتاب است و می‌توان گفت تقریبا تا پایان سال در 14 نمایشگاه کتاب بین المللی شرکت کردیم.

* ایران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو در سال2015

وی با بیان این که رویکرد دوم خبری است و این که حضور ایران به عوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب مسکو در سال 2015 قطعی شده ست. این نمایشگاه مهم و معتبر در سطح جهانی و محتوایی است. در این باره ستادی شکل گرفته تا حضور ما جدی تر باشد چرا که پل ارتباطی خوبی است.

صالحی درباره رویکرد سوم معاونت فرهنگی به بحث افغانستان اشاره کرد و گفت:سال گذشته در اسفند تور فرهنگی به این کشور داشتیم و در ادامه آن افغانستان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب شد اما طولانی شدن روند استقرار دولت برخی مسایل را به تعویق انداخت. حضور جشنواره شعر فجر در افغانستان برای این بود ک از ربان مشترک برای دیپلماسی استفاده کنیم.

وی ادامه داد: رویکرد چهارم مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران است که برای سال آینده دو کشور عمان و تاجیکستان کاندید هستند که در حال وصول برنامه‌هایشان هستیم. هر دو کشور مزیت‌هایی دارند اما نظر شورای سیاست‌گذاری تعیین کننده است.

وی درباره ترجمه آثار ایرانی به زبان‌های خارجی به  طرحی اشاره کرد و گفت: آیین‌نامه این مسئله در شورای مدیران تصویب شده و اعتبارات مالی آن در بودجه سال بعد دیده شده است.

* سیاست دیگر ما تفویض مسایل به تشکل‌ها و نهادهای خصوصی است

صالحی همچنین ادامه داد: سیاست دیگر ما تفویض مسایل به تشکل‌ها و نهادهای خصوصی است. مورد اول نمایشگاه های کتاب خارجی است چرا که در بولونیا انجمن ناشران کودک و نوجوان سهم مهمی دارند یا مدیریت نمایشگاه کتاب تهران که به ناشران سپرده شده تا همکاری خوبی را در این زمینه شاهد باشیم.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا 5 کمیته اصلی نمایشگاه کتاب به تشکل‌های نشر سپرده شده که این اقدامی رو به جلو بود و به نظر می‌رسد ایده مبارکی است. رویکرد دیگر مشارکت سازمانی است. سیاست دولت روحانی و آقای جنتی در ارشاد بر مبنای مشارکت حداکثری با سازمان‌ها در فعالیت‌ها بوده است.

* ریز هزینه های نمایشگاه کتاب شفاف و علنی اعلام می شود

معاون فرهنگی وزارت ارشاد در ادامه سخنان خود به رویکرد عدالت فرهنگی اشاره کرد و گفت: رویکرد عدالت فرهنگی در کشور و اینکه ایران تهران نیست در استعدادها و دریافت محصولات فرهنگی  همه جانبه نگاه شده است. شفافیت‌های کارکردی رویکرد پنجم است ما تلاش داریم در فضایی شیشه‌ای مقابل اهل قلم و رسانه ها قرار دهیم. شفافیت در داوران جایزه کتاب سال و جایزه جهانی اولین گام ما بود. نامزدها در جایزه جلال و کتاب سال و... اعلام رسمی می‌شود و سیاست بر این است تا اصحاب این حوزه از مراتب داوری مطلع شوند.

سیدعباس صالحی ادامه داد: شفافیت هزینه کرد در نمایشگاه کتاب و سایر نمایشگاه ها از موارد دیگر است. ریز هزینه های نمایشگاه کتاب شفاف و علنی اعلام می شود تا برای تحلیل گران در دسترس باشد.

معاون وزیر ارشاد گفت: نکته دیگر حمایت از موضوعات خاص است. حوزه انقلاب اسلامی و جایگاه دین در هویت اجتماعی و بحث حمایت از ارزش‌ها، اختصاص اعتبارات داریم. در حوزه دین دو میلیارد و 8469 میلیون ریال تفاهمنامه داریم. در حوزه دفاع مقدس 4میلیارد و 650 میلیون ریال بوده که بر اساس مصوبات 776 میلیون ریال خرید کتاب داشتیم. همچنین تفاهمنامه 4 میلیارد ریالی با کانون فرهنگی مساجد داشتیم. 29 تفاهمنامه در حوزه هویت ایرانی اسلامی داشتیم که 4 میلیارد و 750 میلیون ریال را به خود اختصاص داده است.

* امیرزاده: امسال را بدون بدهی گذراندیم

در ادامه این نشست همایون امیرزاده که مشاور معاون فرهنگی و سرپرست اداره کتاب است گفت: سیاست‌گذرای در حوزه تعاملات استانی از ابتدای سال آغاز شد. در این حوزه معاونت فرهنگی یک گام رو به جلو برداشته است. در بحث برنامه ریزی و مدیریت فعالیت‌های فرهنگی استان‌ها و بحث‌های حمایتی را مدنظر قرار دادیم.

سرپرست اداره کتاب و مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاونت فرهنگی در این نشست در سخنانی با اشاره به سیاست‌گذاری معاونت در حوزه تعاملات استانی و تعمیق ارتباطات بین استان و ستاد که یکی از دغدغه‌های جدی وزارت ارشاد بود، به برنامه ریزی و مدیریت فرهنگی مرتبط با استان‌ها و فعالیت‌های حمایتی از استان‌ها اشاره کرد.

امیرزاده در بخش دیگری از سخنان در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه از ابتدای فعالیت شما در اداره کتاب وضعیت صدور مجوزها به چه شکل بوده و آیا قرار است روال ممیزی تغییر کند، گفت: در اداره کتاب وظایف حوزه ممیزی قائم به شخص نیست. با استقرار هیئت نظارت در حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان و تعیین کارگروه‌های تخصصی کمترین نقش محتوایی را مدیرکل اداره کتاب می‌تواند داشته باشد، کما اینکه اثر وضعی معاون فرهنگی و حتی وزیر ارشاد در صدور مجوز کتاب با استقرار این هیئت‌ها بسیار کمتر شده است. 

وی ادامه داد: از ابتدای امسال یعنی از اول فروردین 93 تا 26 بهمن 93 غیر از تقاضاهایی که به 5 استان که خود ممیزی را انجام می‌دهند، 55 هزار و 974 تقاضای صدور مجوز به دبیرخانه ارسال شده که از این میان 37 هزار و 277 عنوان مربوط به کتاب‌های چاپ اول و 18 هزار 697 عنوان مربوط به کتاب‌های چاپ دوم به بعد بوده است. در مجموع در طول این مدت 465 مورد کتاب رد شده است. 

سرپرست اداره کتاب در پایان گفت: طبق آمار خانه کتاب 62 هزار و 271 عنوان کتاب تاکنون منتشر شده است که نسبت به سال گذشته 11 درصد رشد را شاهد هستیم. فعالیتی نداشتیم که نسبت به سال های قبل 50 درصد کاهش نداشته باشد.

* برازش: اعطای سیمرغ چاپ به برگزیدگان

محمودرضا برازش مدیرکل دفتر چاپ نیز در این نشست گفت:سیمرغ جشنواره صنعت چاپ یکشنبه در تالار وحدت به برگزیدگان اعطا می‌شود. هفته گذشته با حضور نمایندگان تشکل‌های مختلف صنفی چاپ جلسه داشتیم و بحث مفصلی پیرامون حامیان مالی و معنوی جشنوراه مطرح شد.

مدیرکل دفتر چاپ ارشاد همچنین با اشاره به واردات محصولات چاپی به کشور در 6 ماهه نخست سال گفت: 170 مورد واردات کالای چاپی به وزن 49 هزار و 444 تن داشتیم که این آمار در 5 ماهه دوم سال به 233 مورد ثبت شده و عدد 80 هزار تن رسیده است که این جای نگرانی دارد.

برازش ادامه داد: البته خوشبختانه عوارض واردات محصولات چاپی از ماه گذشته اجرایی شده و اکنون منتظریم ببینیم واردات محصولات چاپ چه عوارضی داشته تا این رقم را در اختیار توسعه صنعت چاپ در داخل کشور قرار دهیم.

* سیدآبادی: 800 روستا و 63 شهر برنامه دادند

علی اصغر سیدآبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی گفت: درباره طرح زوستاهای دوستدار کتاب و پایتخت کتاب گفت: ابتدا بحث در این بود که اگر بخواهیم یک شهر را پایتخت کتاب کنیم، چند شهر برخوردار وجود دارد که می‌توان از میان آنها یکی را انتخاب کرد اما در ادامه شهرهای غیربرخوردار را نیز وارد بُعد رقابت کردیم و طرح به این سمت رفت که برنامه‌های شهر را برای آینده به داوری بنشینیم. هم برنامه‌ها و هم منابع و هم راه درآمدزایی در تصویب شدن آن طرح شهرها بررسی شد.

این مسئول افزود: تمام برنامه شهرها و تامین منابعش مشخص است و در قالب طرح هایی منابع آن دیده شده است. همکاری نهادهای مختلف در این طرحها را شاهد بودیم  ، استقبال اتفاق دور از انتظار بود ولی ٦٣ شهر برنامه دادند، برخی برنامه ها خوب بود، ١٠ شهر نامزد اعلام شده اما از شهرها خواسته شده برنامه ها را متوقف نکنند. برنامه ٨٠٠ روستا رسید و تنوع را شاهدی و دوم اسفند مراسم را برپا میکنیم.

وی درباره گرنت گفت؛ آیین نامه نوشته شده که سه ویژگی دارد، این گرنت به ترجمه و انتشار کتاب تعلق می‌گیرد، البته این حمایت موکول به عقد قرارداد با ناشر خارجی است که در آن اعتبار ناشر خارجی، امکان پخش کتاب در کتابفروشی‌های بین‌المللی و... دیده شده است و سپس این هزینه به طرف ایرانی به جای حق رایتی که ناشر خارجی قرار است پرداخت کند، پرداخت می‌شود. 

* قزلی: اختتامیه شعر فجر 10 اسفنر برگزار می‌شود

مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در این نشست گفت: اختتامیه شعر فجر ١٠ اسفند در تالار وحدت برگزار می‌شود. با توجه به اختتامیه شعر فجر، اختتامیه جایزه پروین اعتصامی به خاطر هدر نرفتن ظرفیت‌های ادبی، سال ٩٤ و احتمالا قبل از نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.