قدس آنلاین-ساحل عباسی:تغذیه و سلامتی مقوله ای در هم تنیده و مرتبط با هم می باشند در طب سینوی بر تغذیه سالم به عنوان یکی از مواردی که بدن را از بیماریها پاکسازی می کند تاکید شده است .

تغذیه مناسب یکی از مهمترین شاخصه های سلامت و بهداشت جسم وروح است

به گزارش قدس آنلاین،غذای سالم و به عبارت بهتر تغذیه سالم یکی از مهمترین و شاید اساسی ترین راه دستیابی به سلامت جسم است گرچه در ارتقاء سلامت روان نیز بی تاثیرنیست.

متخصصان تغذیه همواره به افراد توصیه می کنند با اتخاذ عادات غذایی سالم علاوه بر تامین نیاز بدن به انرژی حتی الامکان خود را از اثرات عوامل بیماری زاحفظ کنند. برای خوشبخت بودن باید جسم سالم و روح آرامی داشت و اگر جسممان را با خوردن غذاهای مفید سالم نگه داریم در نتیجه روحی آرام و سرحال خواهیم داشت . آرامش فکر در واقع باعث نشاط و شادابی می شود و اگر با تحریکاتی که از سوی بدن به فرد منتقل شود این آرامش از دست می رود ، در نتیجه انسان نمی تواند با آرامش به تفکر بپردازد. افرادی که به استرس ، ضعف حاظه ، خستگی ، افسردگی و..... مبتلایند فقط از لحاظ روحی آسیب پذیر نیستند بلکه در معرض ابتلا به انواع بیماریهای جسمی قرار می گیرند .

برای رسیدن به جسمی سالم و آرام نیاز به روانی سالم است و روان سالم بدون جسم سالم میسر نیست و جسم هم بدون تغذیه نمی تواند سالم باشد ، چرا که سلامت جسمی و روانی انسان به میزان قابل توجهی به نوع تغذیه ، کیفیت مواد غذایی و ویتامین ها مربوط است . در روز جهانی سلامتی در گفتگویی با دکتر زهرا حیدری داویجانی دبیر کل جامعه گیاه درمانی ایران نقش تغذیه را بر سلامت جسم مورد بررسی قرار دادیم.

-به هر حال همه می دانیم که تغذیه با سلامتی انسان رابطه مستقیمی دارد لطفا به طور مشروح در این مورد توضیحاتی بفرمایید که بزرگان علم طب در این مورد چه نظراتی ارائه نموده اند؟

آنچه مسلم است انسان می بایست هر روزبه سلامتی خود اهمیت بدهد و سلامتی را سر لوحه بسیاری از مراحل اولیه زندگی به شمار آورد.یقینا مبحث تغذیه یکی از موارد مهم در سلامتی نوع بشر به شمار می رود که بزرگان علم  همواره بر این شعار تاکید داشته اند که انسان آنچه که می خورد است ، یا خوراک و تغذیه آدمی بیانگر نوع شخصیت انسان می باشد. شخصیت انسان تنها دررفتارهای ظاهری و خلق و خوی آنها نمود ندارد و شخصیت انسانها چیزی فراتر از رفتارهای ظاهری آنها می باشد .

لازم به ذکر است تغذیه و سلامتی مقوله ای جدا ناشدنی از هم می باشند بدین معنی که نمی توان مقوله تغذیه را از سلامتی مجزا دانست  .در طب سینوی جدای از اینکه برای سلامت پایه هایی اساسی چون خواب،هوای تازه و تحرک مطرح می شود، اما در پروسه درمان به انسان ها می آموزد که سرلوحه آداب زندگی توجه به آداب خوراک و تغذیه و تغییر بسیار از آداب تغذیه است و بر این نکته تاکید می کند که برای دست یابی به سلامتی و درمان بسیاری از بیماریها می توان با تغییر سبک زندگی و نوع خوراک سلامتی و آرامش روح و روان را تضمین نمود. طب سینوی در ابتدا تغذیه درمانی و درمانهای طبیعی را معرفی می کند و سپس در آخرین مرحله توسل به دارو و جراحی را به عنوان می نماید .توجه به طب سینوی به ما می آموزد که بسیاری از بیماریها با تغییر نوع تغذیه قابل درمان است ،

-آیا تغذیه مناسب می تواند در پاکسازی بدن از سموم و بیماری ها موثر باشد؟

- افرادی که از تغذیه مناسبی برخوردارند بخش اعظمی از سلامتی اشان را تضمین نموده اند .یکی از مواردی که می تواند بر آلودگی های هوایی و تنفسی غلبه نماید نوع تغذیه است ،در خیلی از مکاتب پزشکی به پروسه پاکسازی بدن توسط مواد غذایی اهمیت خاصی داده شده است و به این نکته اشاره شده  که نود درصد پروسه پاکسازی بدن به وسیله تغذیه انجام می شود .در بسیاری از مکاتب پزشکی به این مساله پرداخته شده است که در دوران پاکسازی ، بسیاری از بیماریها از بین می رود و با تغذیه مناسب می توان به پاکسازی سلولی که تضمین کننده سلامت بدن  است  دست یافت.

-با توجه به اینکه به سلامت و تغذیه مادر و جنین در دوران بارداری اهمیت داده می شود  ،تغذیه سالم پیش از بارداری و در حین آن تا چه اندازه بر سلامت افراد در درون مختلف زندگی تاثیر می گذارد ؟

- یکی از موارد مهمی که در سلامتی افراد تاثیر دارد بی شک توجه به تغذیه  حتی دوران قبل از جنینی است ،یعنی شرایط جسمی پدر و مادر هم در سلامت جنین بسیار موثر است، همچنین در بسیاری از بیماریهای دوران بزرگسالی ثابت  شده است که مادر در دورن بارداری از تغذیه مناسبی برخوردار نبوده و بر تاثیر آن به صورت طولانی مدت بر فرد باقی مانده است .حتی طبق بررسی های انجام شده علم ثابت کرده است بسیاری از افرادی که نسبت به دیگران خوش خلق ترند در دوران بارداری مادر و جنینی از تغذیه مناسب تری بهره مند بوده اند ،همچنین برخی از نوزادان از زمان تولد نسبت به دیگر نوزادان و کودکان آسیب پذیر تر بوده و به بیماری های مختلفی مبتلا می شوند بر طبق تحقیقات انجام شده ثابت شده تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری بر سلامت نوزاد در دوران پس از تولد و کودکی موثر می باشد .

-لطفا در خصوص نیازمندیهای غذایی افراد در سنین مختلف توضیحاتی دهید که در گروه های سنی از نوزادی تا سالمندی برای حفظ سلامتی توجه به چه نکاتی در تغذیه می بایست مورد نظر قرار بگیرد؟

- پزشکان  تغذیه خاصی را برای نوزادان در نظ.ر می گیرند به عنوان مثال پزشکان برای شش ماهه اول زندگی فقط شیر مادر را تجویز کرده و آن را ضامن تغذیه و سلامت نوزاد می دانند .بعد ازگذشت شش ماهه اول  تغذیه، برای حفظ سلامت نوزاد درصد نمک ،استفاده از انواع خوراکی ها و میوه ها مشخص می شود مثلا استفاده از برخی میوه ها و مواد غذایی تا دوسالگی برای نوزادان محدودیت دارد .در زمان نوپایی کودک رژیم غذایی سرشار از کلیسم و پروتیین به کودک توصیه می شود از این جهت که اندام های بدن کودک با رژیم غذایی رشد می کند تا رسیدن به دوران بلوغ.دوران نوجوانی که دوران بلوغ نامیده می شود دورانی است که تغذیه افراد در آن بسیار مهم است تا بتواند شرایط رشد هورمونی و جنسی فرزندان تامین شود .

در هر دورانی می بایست مواد غذایی که به سلامت بدن کمک می کند یا سلامت بدن را به مخاطره می اندازند مورد بررسی قرار گیرد یکی از این موارد این است که مواد غذایی سالمی که برای رشد بدن مورد استفاده قرار می گیرد فقط جسم فرد را تحت پوشش قرار نمی دهد بلکه به نوعی هم در روح وروان فرد هم تاثیر می گذارد.هنگامی که به کودک مواد غذایی محرکی چون شکلات ها و مواد غذایی که درصد انرژی را افزایش می دهد داده می شود کودک دچار حالات و رفتارهای خاصی می شود زیرا در این سن کودک به افزایش انرژی نیاز ندارد بلکه به مواد غذایی نیازمند است که رشد بدن او را تامین نماید.هنگامی که برخلاف نیاز کودکان به آنها غذاهای غیر ضروری می دهیم با کودکانی پرخاشگر مواجه می شویم که کودک بیش از توان جسمی و روحی خود انرژی دریافت کرده است  یا بالعکس افرادی که در سن میانسالی و بزرگسالی قرار دارند و اندامهای بدن به رشد کافی خود رسیده است و از بلوغ این فرد سالها گذشته است توجه به تغذیه برای رشد این گروه سنی اهمیت چندانی ندارد بلکه نوع نگاه به تغذیه در این سن می بایست به حفظ بقای موجود اندامهای بدن متمرکز شود .یعنی مواد غذایی چون پروتیین ،کلسیم و چربی ها در حد نیاز باشد اما در سن بزرگسالی بدن به مواد غذایی حاوی انرژی بیش از کودکان نیزمند است زیرا  با افزایش سن انرژی به تدریج کاهش می یابد .اگر در چنین موردی به تغذیه مناسب توجه نکنیم مثلا پروتیین و چربی وکلسیم بیشتری به فرد میانسال بدهیم متوجه می شویم که این فرد همیشه خموده و خسته بوده و مدام احساس کسالت می کند و انرژی از دست رفته اش با زمان طولانی تری بازیافت می شود بنابراین تاثیر مواد غذایی و غذای سالم نه تنها پرورش دهنده جسم انسان است بلکه روح و روان آدمی را تحت تاثیر قرار می دهد.

-برای رسیدن به سلامت تغذیه ای و ارتقای ایمنی غذا توجه به چه راهبردها و تدابیری باید مورد توجه مردم و مسئولین قرار بگیرد؟

-بحث سلامت و ایمنی انسانها در جوامع متمدن و کشورهایی که از مدیریت کلان برخوردارند به صورت زنجیره از مسئولین در سطح کلان تا تک تک اعضای جامعه  گسترش می یابد.یعنی نمی توان ادعا کرد که فقط اعضای خانواده باید به فکر ایمنی و سلامت غذا باشند یا فقط دولت در این زمینه نقش موثری را ایفا می کند .یقینا مردم و دولت در ایمنی و سلامت غذا در کنار هم نقش آفرینی می کنند و دولت هم نمی تواند در این زمینه بی تفاوت باشد .بنابراین حضور مردم در کنار دولت همانند یک زنجیره می باشد که با مفقود شدن یکی از این حلقه ها کل زنجیره از هم پاشیده می شود.

بدین معنی که اگر بر کار تولید کننده نظارتی از سوی دولت صورت نگیرد مصرف کننده دچار مشکلات و تبعات خاصی  خواهد شد و مصرف کننده اگر با مشکل مواجه شود ، وارد سیستم درمان می شود بنابراین در یک چرخه مردم و مسئولین در سلامت تک تک اعضای جامعه در این چرخه مهم و تاثیر گذار می باشند.یقینا دولت با داشتن مهمترین نقش می تواند با نظارت کافی و فراهم کردن بسترهای تولید محصولات سالم را خریداری و مصرف کننده را در بهره مندی از غذای سالم یاری کند از آن سو تولید کنندگان بخش خصوصی نیز در این چرخه تاثیر گذارند اگر نگاه تولید کننده بخش خصوصی صرفه سوددهی بالا باشد و سلامت غذایی اولویت اصلی فعالیت تولیدی اش نباشد حتی بی هیچ نظارتی هم به خود و هم به مردم آسیب می رساند زیرا در زمان کوتاهی مردم به آن محصول اعتماد نخواهند کرد و سلامت تغذیه ای مردم آسیب می بیند.اما آنچه که مردم باید بدان توجه کنند توجه به سلامت مواد غذایی است هنگامی که پزشکان شرایط طبخ غذا و استفاده سالم یا غیر سالم را به مردم متذکر می شوند مصرف کننده در تعیین و نحوه استفاده مواد غذایی سالم نقش موثری دارد استفاده از نمک و شکر فراوان ،سرخ کردنی ها و فست فودها و غذاهای چرب یکی از مواردی است که پزشکان نسبت به مصرف بیش از حد آنها تذکر می دهند بنابراین خود مصرف کننده در انتخاب سلامت غذایی خود و اعضای خانواده نقش مهمی را ایفا می کند.

بی تردید اطلاع رسانی مبنی بر انتخاب تغذیه سالم می بایست از دوران کودکی انجام شود به جای اینکه در مهدهای کودک به جای دادن شکلات برای تشویق بچه ها به انها بیاموزند که اگر روزی یک عدد سیب بخورید سلامتی فرزندان این مرزو بوم  را تضمین کرده اند .متاسفانه خانواده ها و آموزش و پرورش به چگونگی تغذیه دانش آموزان توجه ندارند و خانواده ها با دادن بسته های رنگی حاوی چیپس و پفک که  مضرات  فراوانی دارد  خود در نابودی فرهنگ استفاده از سبزیجات و میوه جات پیش قدم شده اند.اگر فرزندان ما از دوران کودکی با این موضوع آشنا شوند که چه ماده غذایی می تواند در رشد و سلامتی آنها در دوران یادگیری و امتحانات موثر باشد لازم به القا کردن و میوه خوراندن زورکی به بچه ها به وجود نمی آید .

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.