| بین الملل / احمد یوسفی صراف| «عالی می‌شد اگر من آن کسی می‌بودم که صلح میان اسرائیل و فلسطینیان را برقرار می‌کرد. این دستاوردی عظیم می‌بود». این جمله ای بود که دونالد ترامپ در گفتگوی خود با روزنامه نیویورک تایمز درباره وضعیت صلح اعراب با رژیم صهیونیستی گفته بود. موضوعی که امروز با سفر ترامپ به تل آویو می تواند به یکی از مهم ترین اهداف ساین سفر تعبیر شود. دونالد ترامپ در نخستین سفر خارجی خود در مقام ریاست جمهوری امریکا، راهی عربستان شد.

رویای صلح اعراب و اسرائیل

وی پس از عربستان، راهی فلسطین اشغالی شد تا میان ریاض و تل آویو پل بزند. سفر ترامپ به عربستان و سپس اسراییل، سفری به شدت نمادین قلمداد شده است.  رییس جمهوری امریکا برخلاف سنت پیشین اسلاف خود، عربستان و نه یک کشور اروپایی را به عنوان نخستین مقصد سفرهای خارجی خود برگزیده است.

مشاوران ترامپ برای صلح رویایی

ترامپ برای چنین وظیفه‌ی سنگینی یک نفر را در نظر دارد: «تمام عمرم شنیده‌ام که این مسئله [صلح خاورمیانه] دشوارترین توافق در سراسر جهان است. اما احساس می‌کنم که جرد آن را به بهترین وجهی انجام خواهد داد». جرد کوشنر، داماد ترامپ است مشاور ارشد او در کاخ سفید. جرد کوشنر ۳۶ ساله پیش از کارزار انتخاباتی در آمریکا هیچ تجربه سیاسی‌ای دیده ندارد. اما در جریان رقابت‌های انتخاباتی به مهم‌ترین مشاور ترامپ تبدیل شد و در زمینه‌سازی تصمیم‌های پرسنلی مهمی، مانند مسئله معاون رئیس جمهور، مایک پنس، نقشی تعیین‌کننده داشت. سیاست خارجی گستره‌ای کاملا ناشناخته برای کوشنر است، اما اعتماد ترامپ به دامادش مرزی نمی‌شناسد. ترامپ با چنین جمله‌ای از دامادش ستایش کرده است: «اگر تو نتوانی برای صلح در خاورمیانه تلاش کنی، یعنی هیچ کس نمی‌تواند».

«فریدمن» نیز که به عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل معرفی شده، چندی پیش اعلام کرده بود که ترامپ، برخلاف رؤسای جمهوری پیشین آمریکا، کاملا از سیاست شهرک‌سازی اسرائیل حمایت خواهد کرد: «به نظر او [ترامپ] اسرائیل بایستی به شهرک‌سازی ادامه دهد. فلسطینیان دست‌کم نتوانسته‌اند نظر او را عوض کنند». دیوید فریدمن، وکیلی است با تخصص در امور ورشکستگی اقتصادی. این وکیل ۵۸ ساله، ترامپ را از ۱۵ سال پیش می‌شناسد.

"آشوبِ در پیش در جهان عرب"

دیوید فریدمن به زبان عبری تسلط کامل دارد و پاورقی‌هایی را به طور مداوم در یکی از وبسایت‌های خبری راست‌گرای اسرائیلی منتشر می‌کند. او مالک خانه‌ای در محله‌ای اعیان‌نشین در اورشلیم (بیت‌المقدس) است و موتور محرکِ اعلامِ جنجال‌برانگیزِ ترامپ مبنی بر انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به اورشلیم.

ادوارد واکر که در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون چند سالی سفیر آمریکا در اسرائیل و مصر بوده، در گفت‌وگو با "سی‌ان‌ان" نسبت به پیامدهای چنین انتقالی هشدار می‌دهد: «این امر جهان عرب را به آشوب می‌کشاند، مناسبات اسرائیل و فلسطینیان و جهان عرب را از بین می‌برد و نه تنها به محو "دولت اسلامی" نمی‌انجامد، بلکه نتیجه‌ی عکس می‌دهد».

اینکه در چنین شرایطی داماد ترامپ چگونه می‌خواهد اعتماد فلسطینیان و کشورهای عربی را جلب کند، تنها برای ادوارد واکر مبهم نیست؛ حتی با وجود اینکه سخنگوی ترامپ تأکید کرد که انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم هنوز قطعی نیست، کارشناسان خاورمیانه احتمال این را می‌دهند که دولت ترامپ بخواهد نقش سنتی آمریکا به عنوان میانجی در خاورمیانه را وابگذارد و به جای آن در آینده به تمامی در کنار نتانیاهو قرار گیرد.

فریدمن سیاست مورد حمایت دولت‌های پیشین آمریکا موسوم به "راه حل دو کشور" یا حق تشکیل کشور مستقل فلسطین در کنار کشور اسرائیل را "تراژدی" خوانده است. به گفته‌ی فریدمن، ترامپ برخلاف اوباما دیگر اسرائیل را تحت فشار نخواهد گذاشت: «اگر اسرائیل خواهان روند صلح باشد، او [ترامپ] کمک می‌کند. اما او اسرائیل را مجبور به کاری که نخواهد، نمی‌کند».

حادثه تروریستی درپی ورود خودرو به میان جمعیت در تل‌آویو

به گزارش راشاتودی، ورود یک دستگاه خوردو به میان جمعیت حاضر در شهر تل‌آویو در اراضی اشغالی منجر به زخمی شدن دستکم 55 نفر شد. این حادثه درحالی رخ داده که مقامات رژیم صهیونیستی آماده استقبال از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهورآمریکا به اسرائیل هستند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به عنوان بخشی از تور خارجی خود از عربستان مستقیما راهی اراضی اشغالی شد.

دوستی با ما خرج دارد!

ترامپ قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری به کرات گفته است که متحدان واشنگتن باید هزینه تامین امنیت خود را به دولت امریکا بپردازند. در این راستا نیز کاخ سفید صورت حساب های چند صد میلیارد دلاری را در قالب فروش سلاح یا سرمایه گذاری های مشترک، تهیه کرده است که در دیدار ترامپ از ریاض نقد خواهد شد.   ضمن این که سفر ترامپ از مبدا ریاض به مقصد تل آویو نیز نشان می دهد در خاورمیانه مد نظر دولت جدید امریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی باید همچون دو متحد با یکدیگر رفتار کنند. در این میان، سعودی ها نقش واسط میان جهان اسلام و جهان عرب برای برقراری رابطه با اسراییل را برعهده گرفته اند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.