۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۳
کد خبر: 782374

وسواس و پانیک از اختلالات شایع هستند که با وجود تمام تفاوت هایی که دارند، شباهت هایی هم با هم دارند.

راهنمای انتخاب دکتر درمان وسواس و پانیک

شاید در ابتدا بگویید بدیهی است که این دو اختلال با هم فرق دارند. اما نقطه مشترک این دو اختلال نگرانی و ترس بیش از حد است که مشخصه اصلی این دو اختلال است. باید توجه داشت که یک فرد می‌تواند تشخیص هر دو اختلال پانیک(هراس) و اختلال وسواس فکری-عملی (OCD) را دریافت کند. با این حال، پانیک و وسواس دو اختلال متمایز با مجموعه علائم و درمان خاص خودشان هستند و برای درمان هر کدام از این اختلالات باید به دکتر درمان وسواس و دکتر درمان پانیک مراجعه کرد.

در ادامه ابتدا به این می پردازیم که پانیک چیست و وسواس چیست و سپس به نکاتی که باید برای انتخاب بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری و درمان پانیک توجه کنید، توضیح می دهیم.

علایم وسواس فکری چیست؟

همانطور که از نامش پیداست، وسواس با وسواس‌های فکری و عملی همراه است. وسواس‌های فکری در۵DSM- به عنوان افکار، امیال یا تصاویر تکراری و مداوم توصیف می‌شوند که ناراحت کننده، مزاحم و ناخواسته هستند. فرد مبتلا به وسواس یا OCD سعی می‌کند تا به طور کلی آنها را نادیده بگیرد یا با افکار یا رفتارهای مختلف با آنها مقابله کند.

وسواس‌های عملی به عنوان رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی شناخته می‌شوند که شخص، خودش را موظف به انجام آن‌ها می‌داند تا اضطرابش را کاهش داده یا از وقوع یک حادثه یا شرایط ترسناک جلوگیری کند. این اعمال فیزیکی یا ذهنی، یا افراطی هستند یا از نظر منطقی ربطی به چیزی که قرار است از آن اجتناب کنند، ندارند.

شاید فرد مبتلا به وسواس از این بترسد که اگر به طور مکرر دستانش را در طول روز نشوید (وسواس عملی) میکروب ها باعث بیماری و مرگ او (وسواس فکری) شوند.

فرد مبتلا به وسواس اغلب درگیر این وسواس‌های فکری و عملی است و زمان زیادی را صرف فکر کردن به وسواس‌های فکری و انجام وسواس‌های عملی می‌کند تا جایی که اثر منفی روی فعالیت‌های اجتماعی و کاری او باقی می‌گذارند.

درمان وسواس و درمان پانیک

پانیک چیست؟

اختلال پانیک در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (۵DSM-) به عنوان یک اختلال اضطرابی طبقه‌بندی شده است. متخصصان بهداشت روان از این راهنما برای تشخیص اختلال‌ها کمک می‌گیرند. در اصل اختلال پانیک علائمی را ایجاد می‌کند که شامل حملات پانیک مکرر می‌شود.

این حملات اغلب به صورت ترس شدید همراه با انواع علائم شناختی و جسمی مانند لرزش، مشکل در تنفس و تعریق توصیف می‌شوند. بسیاری از مبتلایان به اختلال پانیک به دلیل ترس از تجربه کردن حمله بعدی، از موقعیت‌ها و رویدادهای خاصی اجتناب می‌کنند. این ترس و اجتناب می‌تواند منجر به آگورافوبیا شود یعنی فرد از مکان‌ها یا موقعیت‌هایی می‌ترسد که احساس می‌کند در صورت ابتلا به حمله پانیک در آنجا، فرار کردن یا کمک گرفتن برایش دشوار خواهد بود.

گرفتن تشخیص اختلال دیگر (معروف به اختلالات هم‌آیند) در میان افراد مبتلا به وسواس و پانیک بسیار رایج است. بزرگسالان مبتلا به وسواس بیش از ۷۵ درصد شانس ابتلا به اختلال اضطراب دیگری (مانند اختلال پانیک) را در طول زندگی خود دارند.

OCD

پانیک

·       وسواس‌های فکری و عملی تکرار شونده

·       حملات پانیک مکرر

·       تشریفات افراطی برای کاهش اضطراب ناشی از وسواس

·       اجتناب به خاطر ترس از حمله بعدی

درمان وسواس فکری و درمان پانیک

برای درمان وسواس فکری و درمان پانیک روش های متعددی وجود دارد. گزینه‌های درمانی و تکنیک‌های مقابله‌ای کارآمدی برای کاهش علایم وسواس و اختلال پانیک وجود دارد که اغلب با هم همپوشانی دارند. دارودرمانی پانیک و وسواس یکی از این روش هاست که می تواند در کنار روان درمانی موثر باشد. برای مثال، هر دوی این اختلال‌ها معمولاً با دسته‌ای از داروهای ضد افسردگی به نام مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) درمان می‌شوند. این داروها، انتقال‌دهنده عصبی به نام سروتونین را هدف قرار می‌دهند که به کاهش اضطراب کمک می‌کند.

روان درمانی پانیک و وسواس نیز یکی دیگر از روش های درمان این دو اختلال است. برای مثال، درمان شناختی رفتاری (CBT) هم نوعی از روان درمانی است که به تغییر تفکر معیوب یا منفی فرد و تغییر رفتارهای ناسالم کمک می‌کند و درمانی شناخته شده برای وسواس و اختلال پانیک است. رویکرد درمانی پویشی نیز برای درمان  بسیار مفید استو دکتر روانشناس متخصص قادر به تشخیص و درمان مناسب هر دو بیماری است. برای انتخاب بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری و درمان پانیک باید به نکاتی توجه کنید که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

نحوه انتخاب بهترین دکتر برای درمان پانیک و درمان وسواس فکری

انتخاب دکتر روانشناس خوب برای برای درمان وسواس فکری و پانیک کار راحتی نیست. درمان پانیک و وسواس نیاز به تخصص و مهارت دارد.

در اولین قدم، جستجوی عبارت بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری در تهران می تواند شروع خوبی باشد و گزینه هایی برای بررسی در اختیار شما قرار دهد.

قبل از مراجعه به دکتر روانشناس برای درمان این دو اختلال به این توجه کنید که آیا او تخصص کافی برای درمان وسواس فکری و پانیک دارد یا خیر. مدرک دانشگاهی او را بررسی کنید، سابقه کاری، رویکردهای درمانی و نیز رزومه درمانی و پژوهشی او و در صورت امکان وب سایت وی را بررسی کنید. خواندن کامنت های افراد در وب سایت نیز می تواند به شما کمک کند.

همچنین اگر کسی را می شناسید که قبلا به این فرد برای درمان مراجعه کرده باشد، می توانید اطلاعات خوبی کسب کنید.

می توانید قبل از شروع درمان وسواس و پانیک از منشی یا خود دکتر روانشناس سوال کنید که آیا حوزه تخصصی وی در این مورد هست یا خیر.

یکی دیگر از راه های انتخاب  دکتر برای درمان پانیک و وسواس می تواند این باشد که از روانپزشک یا پزشک خود در این باره سوال کنید تا او شما را به متخصص درمان وسواس و پانیک مناسب ارجاع دهد.

خلاصه و جمع بندی

اختلال پانیک و وسواس دو اختلال متفاوت هستند که در برخی از علایم و روش های درمانی با هم اشتراک دارند. یکی از مهمترین شباهت های این دو اختلال، اضطراب و ترس است. برای درمان وسواس و پانیک از دارو و روان درمانی استفاده می شود. رویکرد شناختی رفتاری و روانپویشی از جمله رویکردهای روان درمانی هستند که دکتر روانشناس از آنها استفاده می کند. توجه داشته باشید که دکتر درمان وسواس و پانیک باید در این حوزه تخصص داشته باشد. برای انتخاب بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری و پانیک می توانید از نکات گفته شده در این مقاله استفاده کنید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.