فیلم سینمایی «بچه‌های طوفان» به کارگردانی صادق صادق دقیقی در ژانر کودک یکی از فیلم‌های اکران نوروزی ۱۴۰۲ بود. این فیلم با وجود کسب جایزه‌های متعدد از جشنواره‌های داخلی و خارجی از سوی مخاطبان تاکنون مورد اقبال قرار نگرفته است.

بچه‌های طوفان شعارزده نیست/ / موافق اکران فیلمم در نوروز نبودم

کارگردان «بچه‌های طوفان» در توضیح مضمون فیلم به خبرنگار ما گفت: بچه‌های طوفان درباره وقوع سیل و نحوه برخورد نوجوان‌ها با این پدیده است. در سال‌های گذشته شاهد بودیم که چطور طوفان و سیل‌های ناگهانی در شهرهای مختلف کشورمان یک خانواده را به چالش می‌کشاند. در بچه‌های طوفان نوجوان‌های یک شهر هنگام وقوع سیل تصمیم می‌گیرند به سایر اهالی شهر کمک کنند. در این فیلم ما شاهدیم از بین این نوجوان‌ها، آن‌هایی که والدینشان سابقه ایثارگری دارند بیشتر به بقیه کمک می‌کنند.
وی افزود: بارها در رسانه‌ها تأکید شده هنگام وقوع چنین حوادث غیرمترقبه‌ای، امکان دارد کمک دیر برسد، با این فیلم خواستم آموزش دهم در چنین شرایط خاصی پیش از اینکه کمک امدادی برسد خود مردم به خصوص نوجوان‌ها چه کاری می‌توانند انجام دهند. در سینمای ایران تا به حال فیلمی با چنین مضمونی ساخته نشده بود. در این فیلم نوجوان‌ها را هدف قرار دادم، ما در زمان دفاع مقدس هم  ۳۶ هزار شهید دادیم، نوجوان‌های ما ظرفیت بالایی دارند. ما در بچه‌های طوفان شعار ندادیم، اگر دچار شعارزدگی می‌شد در جشنواره‌های داخلی و خارجی مثل برلین، روسیه، چک، رشد ایران و... در شاخه‌های مختلف جایزه نمی‌گرفت. 

چالش‌های زیادی برای  ساخت این فیلم داشتیم 
صادق دقیقی درباره چالش‌های ساخت «بچه‌های طوفان» بیان کرد: افرادی مانند آقای شریفی‌نیا و میرکریمی پس از دیدن فیلم گفتند فیلم سختی بوده است. بچه‌های طوفان یک فیلم کاملاً بارانی است. این فیلم را در تابستان و در شمال کشور ضبط کردیم. مسلماً در تابستان باران زیادی نمی‌آید. برای خلق سکانس‌های بارانی روزی ۵ الی ۶ تانکر ۳هزار لیتری برای صحنه‌ها آب مصرف می‌کردیم. آب را هم از رودخانه تأمین می‌کردیم که مجدد به آن بازمی‌گشت. برای هر سکانس باید صحنه را گل می‌کردیم تا درام حداقلی دربیاید. فیلم ما خانگی نبود که دو بازیگر فقط بنشینند و دیالوگ بگویند، با هر پلان بارانی امکان داشت دوربین یا سایر تجهیزات خیس شود، گریم بازیگر خراب شود و... چالش‌های زیادی برای ساخت این فیلم طی کردیم. 
این کارگردان با اشاره به اینکه کودکان خیلی با این فیلم ارتباط نگرفتند، اما افراد بالای ۱۰ سال از فیلم خوششان آمده؛ عنوان کرد: بچه‌های طوفان یک فیلم قهرمانانه و دارای سلحشوری است. نوجوان‌ها هم به اقتضای سنشان با این سلحشوری ارتباط برقرار می‌کنند. ما سعی کردیم از منظر روان‌شناسی هم به موضوعات نگاه کنیم. در واقع قهرمان زمانی به وجود می‌آید که یک ترسی دارد، آن ترس را کنار می‌زند و به دل ماجرا و ضدقهرمان داستان خودش می‌رود. در این فیلم هم نوجوانی را می‌بینیم که با وجود ترس از آب در شرایط بحرانی، ترس خود را کنار می‌گذارد و به عمق ماجرا می‌رود. دوست داشتم نوجوانان بیشتری این فیلم را ببینند اما به علل مختلف میسر نشد. 

موافق اکران فیلم در نوروز نبودم
وی در پاسخ به اینکه چرا با وجود اکران نوروزی، این فیلم در گیشه موفق نبود،گفت: موافق اکران فیلمم در نوروز نبودم اما دوستان ارشاد گفتند در نوروز ۱۴۰۲ فیلم کودک نداریم و این فیلم را اکران کنیم. در نوروز کسی سراغ فیلم کودک نمی‌رود. مردم در عید دوست دارند، بخندند. شاید اگر فانتزی باشد، ببینند اما سراغ فیلم رئال کودک آن هم با موضوع چالشی و جدی نمی‌روند. درست است که ما اکران نوروزی داشتیم اما باید ببینید چه سانس‌ها و چه سالن‌هایی را به فیلم ما اختصاص دادند! دوستانی که می‌گویند فلان فیلم پرفروش و فلان فیلم کم‌فروش است خوب است به سانس‌های اختصاص داده شده به فیلم‌ها هم نگاهی بیندازند! چه کسی ساعت ۲ ظهر در ماه رمضان به سینما می‌رود؟ در تبلیغات هم بسیار ضعیف بودیم، چون بودجه‌ای برای تبلیغات نداشتیم. همه این عوامل دست به دست هم داد تا بچه‌های طوفان کمتر دیده شود.
صادقی دقیقی افزود: متأسفانه هنگامی که چنین فیلم‌هایی ساخته می‌شود حمایتی در کار نیست. ما از جانب حوزه هنری با وجود داشتن ۳۰۰ سینما هیچ حمایتی ندیدیم. همه می‌گویند اگر فیلم آموزشی در حوزه نوجوانان ساخته شود که آن‌ها را از پای بازی و رایانه بلند کند حمایت می‌کنیم اما هیچ گونه حمایتی ندیدیم. بیشتر دنبال فیلم‌های کمدی هستند. درست است بدنه سینما باید بچرخد اما آیا حوزه هنری واقعاً هیچ راهبردی برای چنین فیلم‌های آموزشی ندارد؟ 

مجوز اکران فیلم را برای مدرسه‌ها گرفتیم
کارگردان فیلم بچه‌های طوفان با اعلام اینکه به تازگی مجوز اکران این فیلم برای مدرسه‌ها را گرفته است، بیان کرد: حمایت آموزش و پرورش را برای اکران مدارس گرفتیم اما باز هم بستگی به مدیران اداره کل آموزش و پرورش استان‌ها و مدیران مدارس دارد که چقدر در این موضوع همراهی کنند. ما نمی‌خواهیم بچه‌ها فقط کتاب بخوانند، به نظرم این فیلم برای نوجوان‌ها در کنار لذت، آموزش هم دارد و در ناخودآگاهشان می‌نشیند. معلمان می‌توانند پس از دیدن این فیلم از دانش‌آموزان بخواهند درباره محتوا و پیام فیلم یک انشا بنویسند تا مفهوم کامل برای آن‌ها جا بیفتد. همه این موارد نیاز به برنامه‌ریزی فرهنگی دارد. باید برایشان جایزه بگذاریم. همین جا قول می‌دهم اگر نوجوان‌ها درباره موضوع فیلم انشایی بنویسند و آموزش و پرورش آن را تأیید کند، از آن نوجوان در فیلم بعدی‌ام استفاده می‌کنم. آموزش و پرورش در حمایت فیلم کودک باید تمام و کمال وسط میدان بیاید.
کارگردان فیلم «بزرگمرد کوچک» با تأکید بر افول سینمای کودک گفت: زمانی می‌گفتند دوران طلایی سینمای کودک ایران است. آن زمان ماهواره، تلویزیون، بازی و اینترنت نبود و بچه‌ها کشش بیشتری نسبت به فیلم داشتند. بخشی از افول امروز هم به نبود حمایت از فیلم‌های کودک برمی‌گردد. اکثرا پیش‌ از تولید از فیلم‌های کودک حمایت می‌شود و پس از آن به امان خدا سپرده می‌شود. در ‌هالیوود پیش از تولید فیلم کودک عروسک‌هایش را می‌سازند و به بازار سرریز می‌کنند تا بچه‌ها با آن شخصیت آشنا شوند اما در ایران هیچ اتفاقی نیفتاده است! به هر ارگانی که متولی کار کودک است هم بروید هیچ حمایتی نمی‌بینید. چنین ارگان‌هایی باید بودجه‌ای برای تبلیغات فیلم‌های کودک اختصاص دهند.  

از فیلم کودک حمایت نمی‌شود
اگر ما می‌خواهیم فرهنگ را درست کنیم بخشی از آن به ساخت فیلم برای نوجوان‌ها برمی‌گردد و حمایت لازم دارد.
وی در پایان اظهار کرد: به طور کلی ما هزار فیلم آموزشی هم بسازیم دیده نخواهد شد، علت اصلی آن هم عدم حمایت پس از تولید و تبلیغات کم است. مشهد ظرفیت بالایی از بُعد سینمایی دارد، امیدوارم آموزش و پرورش خراسان همکاری لازم را انجام بدهد و نوجوان‌ها را به دیدن این فیلم تشویق کند.

خبرنگار: لیلا نوعی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.