کرونا کمر برخی از مشاغل مثل هتل‌داری و بوم‌گردی را شکست به‌طوری که مسئولان حوزه گردشگری معتقدند فعالان این صنعت تا مدت‌ها نمی‌توانند زیان‌های این دوران را جبران کنند.

ضرغامی: ما معتقدیم مردم با هر درجه و توان معیشتی می‌توانند به سفر بروند / واکنش وزیر به اسکان مسافران در مدارس

بسیاری از آن‌ها پس از پایان این بحران امیدوار بودند به‌ویژه در تعطیلات نوروز دوباره مسافران روی خوش به مراکز اقامتی آن‌ها نشان دهند اما این‌گونه نشد.

برای مثال یاور عبیری، رئیس جامعه بوم‌گردی ایران می‌گوید: «در طول ایام نوروز ۱۴۰۲، حدود ۵۶درصد از کل ظرفیت اقامت در بوم‌گردی‌های کشور پر شد.

ظرفیت اقامت در بوم‌گردی‌های کل کشور ۱۰۰هزار نفر شب اقامت است، ولی در ایام نوروز که تصور می‌کردیم باید میزبان میهمانان زیادی باشیم، شاهد بودیم تنها ۵۶درصد از ظرفیت اقامتی بوم‌گردی‌ها پر شد».

این در حالی است که مسافران نیز با افزایش هزینه‌های سفر، این بار ترجیح دادند به اقامت در مدرسه‌ها، خانه‌های شخصی و اسکان در چادرها اکتفا کنند.

عبیری می‌گوید بر اساس آمار، اشغال بوم‌گردی‌ها بسیار پایین بوده است. این درحالی است که امسال مسافران نوروزی زیادی در کشور جابه‌جا شده بودند.

وی علت را در ارائه مجوز به مدرسه‌ها و خانه‌های غیرمجاز می‌داند و می‌گوید: در ایام نوروز شاهد بودیم مسافرانی جدا از خانواده فرهنگیان در مدرسه‌ها اقامت می‌کردند، در صورتی که قرار بود تنها خانواده فرهنگیان اقامت داشته باشند.

وزارت آموزش و پرورش در حوزه گردشگری وارد شده و درآمدزایی می‌کند. این ضعف وزارت میراث فرهنگی است که اقامتگاه‌های مجوزدارش بدون مسافر مانده‌اند و وزارتخانه دیگر با اسکان مسافران در مدرسه درآمدزایی می‌کند.

این داستان یکی دو ماه دیگر با آغاز تعطیلات تابستانی دوباره تکرار می‌شود و به نظر می‌رسد از هم اینک وزارت میراث فرهنگی و گردشگری باید راهی را برای کاهش دغدغه‌های اسکان مسافران از یک‌سو و صاحبان صنعت گردشگری از سوی دیگر بیابد.

کارنامه وزارت آموزش و پرورش در گردشگری

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت‌وگو با ما در پاسخ به اینکه ورود برخی وزارتخانه‌ها مثل وزارت آموزش و پرورش به حوزه گردشگری چقدر با هماهنگی این وزارتخانه صورت می‌گیرد و منطقی است، اظهار می‌کند: ما ورود دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های دیگر به موضوع گردشگری به‌ویژه در ایام خاص که با پیک مسافران و سفرهای گردشگری یا زیارتی مواجهیم را با نگاه و دید همکاری می‌دانیم.

عزت‌الله ضرغامی اضافه می‌کند: همکاری دستگاه‌های مختلف در موضوع گردشگری به‌ویژه در حوزه اقامت کار بسیار پسندیده و درستی است که جزو راهبردهای ما قرار دارد؛ به‌خصوص وزارت آموزش و پرورش که کارنامه بسیار خوبی در این زمینه دارد.

وی در عین حال تأکید می‌کند: اما محیط‌های مختلف از نظر شرایط و امکانات و نوع برنامه‌ریزی تفاوت دارند. ممکن است در یک استان مراکز اقامتی، هتل‌های متنوع با قیمت‌های مختلف و مناسب گردشگران با هر توان و بنیه مالی یا خانه‌های مسافر و محل‌های رسمی اقامت وضعیت خوبی داشته باشد و بتوانند به نیاز گردشگران پاسخ دهند و ما مشکل خاصی در این خصوص نداشته باشیم. اما در بعضی نقاط به‌خصوص محل‌های زیارتی مثل مشهد مقدس و بعضی شهرها که مردم در مقاطع خاص به آن‌ها هجوم زیادی می‌آورند دستگاه‌های مختلف باید برای اسکان آن‌ها کمک کنند و قطعاً آموزش و پرورش در رأس این دستگاه‌هاست و ما از آن‌ها تشکر می‌کنیم.

عدالت در خدمات گردشگری

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه می‌گوید: در این خصوص جلسات هماهنگی در سطح وزارت داشته‌ایم و همچنان نیز این جلسات را داریم که خود من در آن شرکت کرده و می‌کنم و اکنون همکاری ما کاملاً روی روال افتاده و امکانات آموزش و پرورش در این خصوص بسیج شده، البته در بعضی موارد به کمک‌ها، تجهیزات و امکاناتی نیاز دارند که خود ما در تأمین آن‌ها کمک می‌کنیم. برای مثال برای اسکان در مدرسه‌ای به موکت نیاز دارند که ما حتی خودمان از بودجه وزارت میراث آن‌ها را می‌خریم و برای استفاده مردم، مدرسه‌ها را فرش می‌کنیم.

ضرغامی اضافه می‌کند: با توجه به مشکلات معیشتی امروز مردم، ممکن است وسعشان برای محل‌های اقامت رسمی کفایت نکند و از محل‌های اسکان غیررسمی و اضطراری استفاده کنند که این دو تعریف خاص دارند. من در جلسه هفته گذشته دولت در گزارش عملکرد و آمار سفرهای نوروزی به دولت و آقای رئیس جمهور به این موارد اشاره کردم و تعریف آن‌ها را ارائه دادم، این اماکن با قیمت‌های خیلی پایین‌تر و بسیاری از نقاط و اماکن کاملاً رایگان در اختیار مردم قرار می‌گیرند تا بتوانند از آن‌ها استفاده کنند.

این امکانات به‌خصوص برای طبقه با درآمد کمتر که دوست دارند گردشگری کنند تدارک دیده شده تا عدالت در خدمات گردشگری و تفریح مردم برقرار شود.

اتفاقاً یکی از مسئولان سیاسی اعلام کرد مردم نان شب ندارند و شما به فکر گردشگری و سفر آن‌ها هستید! ما معتقدیم مردم با هر درجه و توان معیشتی می‌توانند به سفر بروند و گردشگری کنند. از گردشگری شهری و تورهای شهری تا سفر به شهرهای نزدیک با وسایل نقلیه عمومی تا سفرهای طولانی‌تر به نقاط مختلف کشور با خودرو شخصی یا اتوبوس و قطار و هواپیما.

افزایش ۱۵درصدی سفرهای نوروزی امسال و آمار ۵۷میلیون سفر از ۲۵اسفند تا آخر فروردین در حالی است که ما در ماه رمضان هم قرار داشتیم و هنوز سفرهای تعطیلات عید فطر را هم در این آمار لحاظ نکرده‌ایم.

تابستان و راهی برای سفرهای ارزان مردم

چند ماه دیگر تعطیلات تابستانی شروع و باز هم مشکلات سفر و اقامت مسافران تکرار می‌شود. آیا وزارت میراث فرهنگی و گردشگری برنامه‌ای برای مدیریت بهتر سفرهای تابستانی و کیفیت بخشیدن به سفرها دارد و برای سفر ارزان مردم برنامه‌ای را پیش‌بینی کرده است؟

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در پاسخ به این پرسش می‌گوید: ما دو اقدام در این زمینه انجام داده‌ایم؛ نخست اینکه تعداد اعضای ستاد سفرهای نوروزی که در دولت سیزدهم بسیار هماهنگ، قوی و پر تلاش تشکیل شده از ۱۸ به ۲۷ دستگاه افزایش پیدا کرده است.

اقدام دوم این بوده برخلاف گذشته که این ستاد فقط در ایام نوروز تشکیل می‌شد، با تدابیر اندیشیده شده، در این دوره به صورت دائمی و در طول سال فعالیت می‌کند و برایش دبیرخانه ثابت تشکیل شده است.

یک تدبیر خوب دیگر هم این بوده دستگاه‌ها در سطح معاونت‌هایشان با این ستاد مرتبط شده‌اند و همکاری بسیار خوبی دارند و چون این ستاد شبانه‌روزی فعال است در هر مقطع گردشگری برنامه‌ریزی می‌کند و درحد توان دولت، مدیریت می‌کند.

در مورد سفرهای ارزان‌قیمت به عنوان یکی از راهبردهای ما تمام نکاتی که سبب ارزانی سفر یا متقابلاً موجب سفری گران می‌شود آنالیز، تحلیل و استخراج شده‌اند.

بخش‌های مختلفی از معاونت گردشگری مسئول این کار شده‌اند و روی متغیرهایی که بر هزینه و کیفیت سفرهای مردم اثر دارند کار می‌کنند که آرام آرام گزارش آن در حال تهیه است و به‌زودی به دولت ارائه خواهد شد.

منبع: روزنامه قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.