کتاب «سرود سوره»؛ روایت رویش ‌و رشد گروه سرود «سوره» مسجد فاطمیه(س) مشهد به قلم فریده الیاسی‌فرد و از سوی انتشارات «راه یار» چاپ و منتشر شد.

«سرود سوره» منتشر شد/ قصه رویش و رشد یک گروه سرود مسجدی

از جمله‌ تأثیرات انقلاب اسلامی بر حوزۀ موسیقی، تجدید حیات دوبارۀ سرود است. ازآنجاکه سرود، مفاهیم را بهتر و تأثیرگذارتر از آثار به‌اصطلاح آکادمیک منتقل می‌کند، انقلابیون بیش از سایر قالب‌های موسیقایی  به آن توجه کرده‌اند. با آغاز جنگ تحمیلی، نیاز به موسیقی و سرود انقلابی بیشتر از پیش احساس شد. هنرمندان انقلابی از سویی باید مردم را به صحنۀ دفاع و نبرد فرامی‌خواندند و از سوی دیگر، برای التیام دردها و زخم‌های اجتماعیِ حاصل از جنگ چاره‌ای می‌اندیشیدند. علاوه بر این، باید موجبات هم‌دلی و هم‌بستگی و وحدت داخلی را نیز فراهم می‌کردند.

اجرای سرودهای مکرر و متنوع برای رهبران و بزرگان جمهوری اسلامی، عملاً سرود را در بالاترین سطح توجه نظام قرار داده بود؛ مانند اجرای سرود «شهید مطهر»، «خمینی ای امام»، «برخیزید»، «مادر برام قصه بگو» در جماران و «خجسته باد این پیروزی». این رویه در دورۀ رهبر انقلاب اسلامی هم ادامه پیدا کرد؛ مانند سرود «ارغوان»، سرود «حب وطن»، «گرامیداشت قیام تبریز». علاوه بر این تأیید عملی، مباحث گوناگون نظری دربارۀ سرود و بایدها و نبایدهای آن در سه دهۀ گذشته، نشان‌دهندۀ اهمیت راهبردی جریان سرود برای نظام جمهوری اسلامی است...

درحالی‌که طبق آمار به نظر می‌رسد گروه‌های سرود مردمی و حرفه‌ای در طول زمان رشد نسبی داشته‌اند، هم‌چنان برخی تصور می‌کنند گروه‌های سرود در دهۀ 60 بیشتر بوده‌اند! گروه سرودی که اکنون در رقابت با ابزارهای جهانیِ متنوع و گوناگون مجازی فرهنگی‌وهنری می‌تواند حرکت ایجاد کند و تأثیر بگذارد، حتی به‌لحاظ کیفی نیز از آن دهه قوی‌تر و غنی‌تر شده است؛ اما این قدرتْ روایت درستی ندارد. چند کار تصویری، چند تاریخ شفاهی،‌ چند تجربه‌نگاری و روایت‌نگاری دربارۀ گروه‌های سرود شکل گرفته است؟ چند کار نظری دانشگاهی دربارۀ گروه‌های سرود انجام شده است؟

نیاز امروزین جامعۀ ایرانی ما در مسیر حرکت به‌سمت تمدن نوین اسلامی، نیازی هنری‌حماسی است و سرود می‌تواند بخشی از این بار را به دوش بکشد؛ به‌شرط آنکه از نظر محتوایی درست هدایت و روایت‌های متنوعی از آن منتشر شود تا بتواند فضای عمومیِ پویایی را برای آن در میان کنشگران و مخاطبان ایجاد کند.

کتاب «سرود سوره»؛ روایت رویش‌ورشد گروه سرود «سوره» مسجد فاطمیه(س) که تحقیق آن برعهده مهدی عشقی رضوانی بوده و تدوین آن توسط فریده الیاسی‎فرد صورت گرفته است، در 152صفحه، شمارگان 1000نسخه و با قیمت 55هزار تومان از سوی انتشارات «راه یار» عرضه شده است و علاقه‌مندان می‌توانند این کتاب را علاوه بر کتابفروشی‌ها، از سایت یا صفحات مجازی ناشر به نشانی raheyarpub.ir تهیه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.