همزمان با افزایش سطح روابط منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران و افزایش تعامل تهران با کشورهای حاشیه خلیج فارس صبح دیروز معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با همتایانی آلمانی ، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی دیدار و رایزنی کرد.

سیاست هوشمندانه ایران برای توازن بخشی به دیپلماسی همسایگان

همزمان با افزایش سطح روابط منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران و افزایش تعامل تهران با کشورهای حاشیه خلیج فارس صبح دیروز معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با همتایانی آلمانی ، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی دیدار و رایزنی کرد. اگرچه گفته می‌شد که سفر معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به امارات متحده عربی در پاسخ به سفر اخیر و به دعوت همتای اماراتی وی به تهران انجام شده اما علی باقری در توضیح این سفر در صفحه توییتر خود در این ارتباط نوشت :« در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک با طرف‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی ملاقات کرده و در مورد طیفی از موضوعات و نگرانی‌های متقابل با هم گفت‌وگو نمودیم.» وی هدف از این دیدار در چارچوب تحکیم سیاست همسایگی و در راستای استمرار رایزنی‌های سیاسی با همسایگان تشریح کرده است.

راه حل دیپلماتیک مورد تایید جمهوری اسلامی است

در همین رابطه علیرضا تقوی نیا کارشناس ارشد روابط بین الملل با اشاره به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع دانشمندان هسته‌ای و اینکه ایشان فرمودند ارتباط ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی باید حفظ شود و لازمه مذاکره حفظ زیرساخت های هسته‌ای کشور است، این نکات را شاخصه اصلی جمهوری اسلامی ایران برای ادامه مذاکرات با طرف‌های غربی در مسائل پادمانی دانست و افزود: براساس نگاه رهبر انقلاب ما هیچگاه با حل دیپلماتیک مسائل فیمابین مشکل نداشته‌ایم اما برجام به دنبال بی اثر سازی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، نابود سازی زیرساخت ها و تغییر ماهیت مرکز فردو و سیمان ریختن در رکتور اراک بود که همه صنایع فناورانه کشور را در یک ویترین تزئینی قرار می داد و مولفه های قدرت را از دست ما خارج می کرد بنا بر این برجام توافقی با عایدی تقریبا هیچ بود. به گفته اقای سیف رییس وقت بانک مرکزی برجام برای کشور هیچ دستاوردی نداشت.

منتفی شدن بازگش به برجام و ادامه بازی

این کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه برجام احیاء نخواهد شد پیشرفت امروز صنایع هسته‌ای را ثمره هوشمندی و درایت در حفظ دستاوردهای ملی عنوان کرد و بیان داشت: بازکشت به برجام را منتفی می دانم و براساس برجام قرار بود برنامه علمی کشور بدون آورده و عایدی به عقب برگردد و اینکه برخی می گویند ممکن است پله پله به برجام برسیم گزاره‌ی درستی نیست.

برجام منطقه‌ای محتمل نیست 

تقوی نیا در ادامه و در پاسخ به اینکه ایا شاهد شکل گیری برجام منطقه‌ای هستیم با اشاره به اینکه چنین چیزی محتمل نیست و ما شاهد طرح جدید جمهوری اسلامی ایران برای کمک به صلح و ثبات منطقه و کاهش سطح نفوذ آمریکا در تحولات فیما بین تهران و کشورهای همسایه است گفت: جمهوری اسلامی ایران با دخیل کردن کشورهای منطقه در مسائل سیاسی و تعامل با آنها دست ایالات متحده و غرب را از تحولات روابط منطقه ای کوتاه می کند و علی رغم اینکه آمریکایی ها در گذشته برقراری روابط حسنه با کشورهای عربی را مستلزم انجام توافق برجام می دانست اما جمهوری اسلامی با هوشمندی روابط منطقه ای را گسترش داده است و نقش افرینی آمریکایی ها از میان رفته است.

تلاش جمهوری اسلامی برای استقلال همسایگان

تقوی نیا گفت: ایران برای کشورهای عربی جایگاهی مستقل بدون نقش افرینی ایالات متحده و عرب قائل می شود تا آنها تشویق به حل پرونده های منطقه ای بدون دخالت قدرت های فرامنطقه‌ای شوند که البته تا به امروز هم جواب داده است. وی با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی در تشویق قطر برای حضور در پرونده های منطقه ای گفت: به واسطه سیاست های ایران اسلامی از سال 2016 قطر توانسته است مانند عمان نقش آفرینی مثبت داشته باشد و به گونه ای توازن افرینی کرده و در روابط بین تهران و واشنگتن موازنه گری کند که نمود روشن آن در تحولات اخیر کشور و دفاع قطری ها از منافع ایران مشهود بوده است. وی گفت: در طول سالهای گذشته قطر متوجه شده است که می تواند از ایران به عنوان یک عقبه استراتژیک بهره مند شده و در فضای منطقه و بین الملل نقش افرینی کند.

مشوق های سیاسی راهبرد اصلی ایران در منطقه

تقوی نیا تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با تعیین مشوق های سیاسی و اهبردی در حال انگیزه دهی به کشورهای عربی برای تقویت مناسبات و همسایگی بدون حضور آمریکا و همچنین تقویت جایگاه این کشورها و توازن بخشی به روابطط این کشور در  معادلات منطقه و ارتباط با جهان است. وی این اقدام ایران را ضامن اتامین امنیت منطقه عنوان کرد.   وی در خصوص سفر اقای باقری کنی به امارات گفت: ایران و غرب به دنبال رسیدن به تفاهم هستند اما این لزوما به معنای بازگشت به برجام یا امضای توافق جدید نیست اما ترتیباتی در پشت پرده داده می شود که روابط طرفین تسهیل شود واین لزومه اعلام نشده است. ازاد سازی پول های بلوکه شده به ازای ازادی زندانی های طرف مقابل را می توان ثمره تفاهم شکل گرفته فیمابین و امتیاز گیری ایران و جلوگیری از افزایش سطح تنش هاست. وی با اشاره به گفت و گوی 90 دقیقه ای دکتر رئیسی و امانوئل مکرون و گمانه زنی ها در مورد توافق موقت گفت: اگرچه به این گامه زنی انتقاداتی شد اما مذاکره تلفنی 90 دقیقه ای قطعا بی نتیجه و بدون خروجی نبوده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.