دولتمند خالف (خواننده و موسیقیدان شهیر تاجیکستان) به مناسبت ایام سوگواری محرم یک قطعه مشترک با صادق آهنگران مداح قدیمی تولید کرده است.

همکاری خالف و آهنگران برای تولید یک قطعه محرمی/  «حسینیه دل» برای کربلا گشوده شد

دولتمند خالف (خواننده و موسیقیدان شهیر تاجیکستان) به مناسبت ایام سوگواری محرم یک قطعه مشترک با صادق آهنگران مداح قدیمی تولید کرده است.

این قطعه «حسینیه دل» نام دارد و شعر آن را علیرضا قزوه سروده است. دولتمند، ‌ استاد موسیقی محلی جنوب تاجیکستان است که به آن «فلک» گفته می‌شود. این در حالی است که صادق آهنگران در جایگاه خواننده و مداح پیش از هم تولیدات مشترکی با دولتمند خالف داشته است و قطعه «خون خدا» بیش از سایر همکاری‌های این دو، شناخته شد.

این قطعه از تولیدات جدید مرکز شعر، موسیقی و سرود صدا و سیما است که  ۳۰  اثر با موضوع محرم و عاشورا را به مناسبت این ایام تولید و برای پخش به شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی ارسال کرده است.

قطعات موسیقایی جدید مرکز موسیقی و سرود صدا و سیما شامل ۶ قطعه به صورت نماهنگ و ۲۴ قطعه صوتی آکاپلا  است که در این مرکز تولید شده است.

سه قطعه «خون خدا»، «وداعی تلخ» و «هنگام محرم» با آهنگسازی فرهاد برنجان و تنظیم مجید رضازاده و اشعار علیرضا قزوه به خوانندگی مجید بهداروند، «کام عطش» با آهنگسازی و تنظیم شهرام منظمی، شعر عبدالجبار کاکایی با خوانندگی حمیدرضا ترکاشوند، «دامان وصل» با شعری از محمودخان ملک‌الشعرا(صبا) و خوانندگی مهدی حبیبی، «حسینیه‌ی دل» با شعری از علیرضا قزوه و خوانندگی مشترک دولتمند خالف خواننده تاجیکستانی و صادق آهنگران از تولیدات جدید موسیقایی این مرکز است.

این قطعات در قالب نماهنگ، ۱۰ قطعه صوتی آکاپلایی با خوانندگی مهدی حبیبی با اشعاری از حبیب چایچیان، محمودخان ملک‌الشعرا(دو قطعه)، عبدالجبار جودی خراسانی، غلامرضا سازگار، شباب شوشتری(دو قطعه)، ترکی شیرازی(دو قطعه)، میرزا یحیی مدرس اصفهانی  و همچنین ۱۴ قطعه آکاپلایی با خوانندگی محسن حسن‌زاده که از ۱۴ ترکیب‌بند اشعار علیرضا قزوه با عنوان «با کاروان نیزه» تولید و برای پخش در ساعات مختلف رادیویی و تلویزیونی در اختیار پخش رسانه‌های ملی قرار گرفته است.

ارتباط نزدیک فرهنگ و هنر مردم ایران و تاجیکستان

دولتمند خالف، آهنگساز و خواننده تاجیکی که بزرگترین فلک‌سرای (فلک موسیقی مردمی است که سال‌هاست آوازهای آن که قرن‌ها سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و اجرا می‌شود) این کشور است در ایران طرفداران زیادی دارد و چندین آلبوم او در ایران منتشر شده است.

دولتمند همان‌گونه که به موسیقی اصیل تاجکستان و اشعار مولانا پایبند است، از شعرهای شاعران معاصر هم استفاده می‌کند و حتی با ارکسترهای سمفونیک و گروه کر نیز کنسرت می‌گذارد.  

از آنجا که تاجیکستان قطعه‌ای از ایران بوده است، ادبیات و آثار مردمی این دو کشور بسیار به هم شبیه و دو بیتی و رباعیات مشترک دارند، بر همین اساس در موسیقی هم بسیار ارتباط نزدیکی دارند؛ همانگونه که بداهه خوانی در موسیقی سنتی کاربرد دارد، در موسیقی تاجیکستان نیز اجرا می شود. همین پیشینه موجب شده است خواننده و نوازنده‌ای مثل خالف از آن به عنوان بستری برای رشد و تسری فرهنگی ایران و تاجیکستان استفاده کند و به سمت تولید، نشر و تبلیغ گونه‌ای از موسیقی برود که به دلیل همین اشتراکات فرهنگی و بومی مورد اقبال مخاطب دو کشور قرار بگیرد، از این‌رو همکاری خالف با خواننده‌های ایرانی سابقه‌ای دیرینه و البته درخشان دارد.  این خواننده تاجیک در سال ۹۷ با شهرام ناظری در لندن به روی صحنه رفت و قطعه‌هایی که این دو اجرا کردند، مورد اقبال جهانی قرار گرفت. خالف همچنین، دوستی دیرینه‌ای با حاج قربان، خواننده و نوازنده دوتار خراسانی هم داشت و بارها گفته بود در آثارم از او الگو برداری می‌کنم و تاثیر می‌گیرم.  

خواننده و نوازنده تاجیک همچنین گفته به شهرام ناظری، محمد اصفهانی و خصوصا استاد شجریان ارادت و علاقه ویژه‌ای دارد و قطعه ای با استاد آواز ایران هم اجرا کرده است.

همکاری و همراهی خالف با موسیقی ایرانی از سطح خواننده‌ها هم فراتر رفته است و حتی به تولیداتی برای صدا و سیمای ایران رسیده است؛ قطعه «قوم به حج رفته کجایید؟کجایید؟» برای تیتراژ سریال «شکرانه» به سفارش شبکه آی فیلم، ضبط شد و در ایران بسیار مورد استقبال قرار گرفت .

قطعه معروف خالف

مخاطبان ایرانی، خالف را به خاطر قطعه ماندگار «آمده ام ای شاه پناهم بده» می‌شناسند؛ قطعه‌ای مشهور، سرودهٔ شاعر معاصر ایرانی محمود حبیبی کسبی با آهنگسازی طویجان آتابای. این قطعه نه تنها در ایران که در خود تاجیسکتان به دلیل مسلمان بودن تاجیکی ها و ارادتشان به اهل بیت(ع) بالاخص امام رضا (ع) مورد اقبال است تا آنجا که صدای گوشی های مردم تاجیکستان با این قطعه امام رضایی به صدا در می آید. البته قطعه «آمده‌ام ای شاه پناهم بده» در سطح بین المللی شناخته شده و در هر گوشه جهان شنیده شده است. 

دولتمند خالف که همراهی با ارکسترهای سمفونیک و گروه کر را در کارنامه خود دارد، خاطره ای از اجرای این قطعه در فرانسه بیان کرده بود که وقتی چندین سال قبل، فرانسه مراسمی برای بزرگداشت کشورهای فارسی زبان برگزار کرده است، او در این مراسم  قطعه هایی از مولانا و حافظ را اجرا کرده اما بعد اتمام اجرای این قطعه‌ها، تمام تالار یکصدا صدا زدند «شاه پناهم بده» و او به شوق طرفدارانش پاسخ داده و این قطعه را در حالی اجرا کرده که مورد تشویق پیاپی مستمعان و طرفدارانش قرار گرفته است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.