یک پژوهشگر و فعال محیط زیست نیشابوری که جهاد تبیین در حوزه محیط زیست بر اساس بیانیه گام دوم و برنامه هفتم توسعه را مورد بررسی قرار داده، در این باره معتقد است فرار سامانه‌های بارشی از آسمان شهرهای ما نتیجه اقدامات بی‌برنامه و غیرکارشناسانه‌ای است که در ساخت نیروگاه‌های عظیم تولید برق داشته‌ایم.

فرار سامانه‌های بارشی از آسمان نتیجه اقدامات بی‌برنامه در ساخت نیروگاه‌های تولید برق است

به گزارش قدس خراسان، تغییر اقلیم‌ها نتیجه بسیاری از اقدام‌های ناصحیح و غیرکارشناسانه‌ای است که سالیان گذشته در اکوسیستم مناطق اتفاق افتاده و مشکلات متعددی را در پی داشته است.

اینکه تابستان دماهای به شدت بالا و شکستن رکوردهای گذشته را تجربه می‌کنیم و زمستان‌هایمان کمتر رنگ و بوی زمستان دارد، دلیلش همین است و بهار و پاییز نیز به همین منوال. یا بارانی نمی‌بارد که ۳۰ سال گذشته معمولاً اینچنین بوده و یا اگر قرار به بارش باشد، آن‌قدر شدت دارد که سیلاب به راه می‌افتد و تخریب اکوسیستم‌ها را در پی دارد! کارشناسان اصلی‌ترین دلیل بر کم‌بارشی‌ها و تغییرات اقلیمی را در گرم شدن زمین می‌دانند؛ گرمایی که به دست بشر تولید شده و عامل آن خودمان هستیم. این روزها بحث نیروگاه‌ها و نقش آن در آلودگی هوا بیشتر مد نظر است؛ نیروگاه‌هایی که برای تولید برق، سوخت‌های فسیلی مصرف کرده و در کنار عناصر آلاینده‌ای که به هوا تزریق می‌کنند، مقادیر زیادی از هوای گرم با فشار بالا را به اکوسیستم اطراف ما می‌دهند. 

تولید یک تن گاز ۵۳۸ درجه در هر ثانیه از یک نیروگاه

یک پژوهشگر و فعال محیط زیست نیشابوری که جهاد تبیین در حوزه محیط زیست بر اساس بیانیه گام دوم و برنامه هفتم توسعه را مورد بررسی قرار داده، در این باره معتقد است فرار سامانه‌های بارشی از آسمان شهرهای ما نتیجه اقدامات بی‌برنامه و غیرکارشناسانه‌ای است که در ساخت نیروگاه‌های عظیم تولید برق داشته‌ایم.

حبیب‌الله متحدین می‌گوید: وجود نزدیک به ۳۰۰ نیروگاه در کشور که یک نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی از آن‌ها تنها در یک ثانیه یک تن گاز با حرارت ۵۳۸ درجه را وارد هوا می‌کند، چه بر سر ابرهایی می‌آورد که قرار است ببارند و با این حرارت زیاد از بین می‌روند و بارشی اتفاق نمی‌افتد. برای مثال نیروگاه نیشابور درست در دل کوه‌های بینالود بنا شده است؛ کوه‌هایی که در گذشته دلیل باران بودند. با وجود گرمایی که نیروگاه تولید می‌کند، از نیشابوری که پرباران‌ترین و خوش آب و هواترین شهر خراسان بوده، شهری خشک و کم‌بارش ساخته است! به طور دقیق با راه‌اندازی این نیروگاه ۳۰ سال است ما بارندگی خوب و مناسبی در این منطقه نداشته‌ایم. برای مشهد و سایر مناطق هم همین است.

دیدگاه امام هشتم(ع) در اهمیت حفظ محیط زیست

وی در ادامه به پیام‌های ارزشمند امام رضا(ع) در سفری که به شهر نیشابور داشتند، اشاره کرده و می‌افزاید: در زمان حضور حضرت در نیشابور، این شهر مرکز علم‌آموزی دنیا بود و علوم دانشمندان نیشابوری مستقیم به ۵۷ کشور دنیا می‌رسید. اینکه امام رضا(ع) نیشابور را برای فرستادن پیام‌هایشان برای حفاظت از محیط زیست و نگهبانی از آب انتخاب کردند، ابتکاری هوشمندانه بود که می‌خواستند از این فرصت برای رساندن دو پیام درباره آب به مردم استفاده کنند.

این فعال محیط زیست با اشاره به اقدام‌های امام رضا(ع) در حوزه چشمه‌های دهسرخ و قدمگاه ادامه می‌دهد: اگردر آن زمان گل و لای مانع جاری شدن آب بود و امام خودشان برای مانع‌زدایی از حرکت آب اقدام کردند، امروز زیر پا گذاشتن قوانین در اجرای طرح‌ها، سبب کم شدن نزولات در سرزمین ما شده؛ عبور از قوانینی همچون پیوست فرهنگی، اصل ۵۰ قانون اساسی، پیوست عدالت، آمایش منطقه، پیوست زیست محیطی و پیوست سلامت بوده است. از این رو تنها راه مانع‌زدایی از بی‌آبی، بی‌بارشی و یا کم‌بارشی، احترام به قوانین در اجرای پروژه‌هاست تا درمان اکوسیستم‌ها میسر شود که در رأس آن‌ها درمان اصول الگوی تولید برق است.

رابطه علمی گرمای نیروگاه و تأثیر آن بر کم‌بارشی

متحدین با اشاره به تحلیل فرشید رئیسی دانشمند و مخترع ایرانی و دکترای فیزیک و الکترونیک از کشور آمریکا، در خصوص تأثیرات نیروگاه حرارتی نیشابور بر محیط زیست  شهر، ابر، برف و باران می‌گوید:  حضور سامانه‌ها و جبهه‌های پرفشارهمانند ۵۰ سال پیش از سوی دریای مدیترانه ادامه دارد و حتی بیشتر هم شده است. بسیاری از کشورها بودجه‌های زیادی صرف می‌کنند تا با بارورکردن ابرها بارندگی ایجاد کنند در حالی که ایران مجبور نیست دست به عملیاتی خاص برای بارور شدن ابرها بزند. ورود این سامانه نعمتی است که خداوند به ما داده و خداوند نعمتی را نمی‌گیرد مگر اینکه خود ما این نعمت را از بین ببریم. وقتی جبهه‌های پر فشار که جبهه هوایی بوده و میزان رطوبت و بخار آب آن بسیار زیاد است، در جهتی حرکت می‌کند، این امکان وجود دارد که در جاهای مناسب بارندگی ایجاد کند. این جبهه پر فشار بوده و روی ایران حرکت می‌کند. هر جا شرایط هوایی به لحاظ فشار و دما مناسب باشد، این جبهه رطوبت را به صورت برف یا باران به زمین نازل می‌کند. اگر فشار و دما در حد مناسبی پایین باشد، برف می‌بارد درغیر این صورت باران به وجود می‌آید. اگر در چنین شرایطی فشار و دما بالا باشد، بارندگی اتفاق نمی‌افتد. در مسیری که این جبهه‌ها می‌آیند، کوه‌های مرتفع را داریم. خاصیت کوه این است که فشار و دما را پایین می‌آورد تا بارش به وجود بیاید. هرجا کوه کوتاه‌تری وجود دارد، برف یا بارندگی کمتری اتفاق می‌افتد. جبهه‌ها وارد سمنان، دامغان و سبزوار می‌شوند. به دلیل کویری بودن و فشار و دمای بالا بارندگی ندارند و اگر هم می‌بارند، کم خواهد بود. همین جبهه‌ها به نیشابور که می‌رسند، باید بارندگی داشته باشیم.

وی می‌افزاید: اگر می‌بینیم جبهه‌های پر فشاری که وارد ایران می‌شوند، در آذربایجان، تهران، سمنان و سبزوار بارش دارند؛ ولی در نیشابور بارش ندارند، بی‌شک در نیشابور یک مشکل موضعی وجود دارد! وقتی نیروگاهی درهر ثانیه یک تن گاز ۵۳۸درجه وارد آسمان نیشابور می‌کند، طبق قوانین مکانیک سیالات این گاز و فشار تا چه ارتفاعی بالا می‌رود؟ با وجود این و با یک حساب ساده و در خوشبینانه‌ترین حالت به ما می‌گوید این موضوع حدود ۳۰۰ متر طبقات را به سمت بالا می‌برد و فشار ۵/۱ برابر می‌شود. در چنین شرایطی هر چقدر هم رطوبت داشته باشیم، فشار خیلی بیشتر شده و دما بالا رفته است و دیگر به هیچ عنوان بارش نخواهیم داشت. این اتفاقی است که با گرمای نیروگاه تولید برق در نیشابور به وجود آمده است. این البته برای سایر شهرهایی که در مجاورت نیروگاه‌ها هستند نیز صدق می‌کند. 

راه حل چیست؟

این پژوهشگر راه حل این موضوع را ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به مسئله تولید گرمای نیروگاه‌های تولید برق می‌داند تا به این وسیله میزان گازهای پرفشار و بسیار گرم نیروگاهی به جو کاهش یابد.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر    

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.