نیاز به خون در مراکز درمانی و در فرایند درمان بسیاری از بیماران، نیازی دائمی و همیشگی است.

مسئولان سازمان انتقال خون: ۹۸ درصد خون ایرانیان تبدیل به فرآورده می‌شود

هنوز ماده‌ای که بتواند به طور کامل جایگزین خون شود، ساخته نشده است؛ به همین دلیل لازم است برای درمان بیمارانی که به خون و فرآورده‌های آن نیاز دارند یا افرادی که دچار حوادث غیرمترقبه شده‌اند، از افراد داوطلب خون گرفته شود.

چالش پیش روی انتقال خون

سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون کشور یکی از چالش های پیش روی این سازمان را عدم حضور کافی جوانان در مشارکت اهدای خون می داند.

شهرام میرزایی با حضور در غرفه روزنامه قدس در بیست و چهارمین نمایشگاه رسانه‌ها و مطبوعات یکی از دستاوردهای مهم دولت سیزدهم در سال گذشته در سازمان انتقال خون را تشکیل معاونت اجتماعی این مجموعه دانست و اظهار داشت: یکی از مهمترین وظایف این معاونت ارتقای فرهنگ اهدای خون داوطلبانه در بین افراد جامعه به خصوص قشر جوان جامعه است که قدری با حوزه انتقال خون و مشارکت در اهدای خون ناآشنا هستند.

وی با تاکید بر اینکه اهدای خون یک فرهنگ ایثار است، اضافه کرد: همانگونه که در هشت سال دفاع مقدس شمار بسیاری از جوانان عزیز ما با حضور در جبهه های حق علیه باطل به شهادت رسیدند و با اهدای خون خود جلوه های زیبایی از ایثار خویش را به نمایش گذاشتند، امروز نیز مشارکت جوانان و اهدای خون داوطلبانه آن ها را می توان گونه های دیگری از ایثار و از خودگذشتگی دانست.

سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون کشور اضافه کرد: خوشبختانه سازمان انتقال خون توانسته است در دو سال گذشته با مدیریت خوب سازمان و حضور اهدا کنندگان عزیز در پایگاه ها و مراکز نیاز کامل مراکز درمانی به خون را تا امروز پوشش دهد. یکی دیگر از دستاوردهای بسیار مهم این سازمان، افزایش مدت زمان ذخایر خون از چهار روز به هشت روز در کل کشور بوده است، بطوری که به طور میانگین در برخی از استان ها این ذخایر ۱۴، ۱۵ روز و در تعداد محدودی از استان ها چهار روز است.

خوشبختانه این موضوع منجر به توزیع مناسب میزان مصرف خون در بیمارستان ها شده است.

اسماعیلی خاطر نشان کرد: معمولا در روزهای پایانی سال به خصوص در اسفند بسیاری از مردم ترجیح می دهند اعمال جراحی خود را قبل از سال نو انجام دهند و طبعاً مصرف خون در این ایام افزایش پیدا می‌کند. از سویی دیگر با توجه به برودت هوا و مشغله کاری مردم در روزهای پایانی سال معمولا میزان مشارکت در اهدای خون کاهش پیدا می کند بنابر این از مردم عزیز انتظار داریم با برنامه ریزی مناسب در مراکز و پایگاه های انتقال خون حضور یافته و در اهدای خون داوطلبانه مشارکت کنند.

یکی از اقدامات بسیار خوب طی دو ماه گذشته همکاری سازمان انتقال خون و به خصوص سازمان انتقال خون استان خراسان رضوی با آستان قدس رضوی و احداث پایگاهی در صحن حرم رضوی بود تا زائران امام هشتم ( ع ) ضمن زیارت برای اهدای خون در این محل حاضر شوند که جا دارد از مسئولان آستان قدس که این همکاری را داشتند تشکر کنم. ان شاالله همکاران بنده هم بتوانند نهایت خدمت را به زائران محترم داشته باشند .

توسعه فناوری در حوزه انتقال خون

معاون فنی و فناوری نوین سازمان انتقال خون نیز در گفت و گو با ما ضمن یادآوری اینکه در آستانه ۵۰سالگی تاسیس سازمان  انتقال خون ایران هستیم گفت: خوشبختانه در طی تمام این سال‌ها این سازمان همواره تلاش کرده است از بهترین روش ها برای ارائه بهترین خدمت رسانی به اهدا کنندگان استفاده کند تا بتوانیم نیاز بیماران را تامین کنیم.

دکتر عباداله سالکی مقدم، اضافه کرد: علاوه بر فناوری های جدیدی که در آینده نزدیک راه اندازی خواهیم کرد، تعدادی از آزمایش‌های غربالگری ویروسی‌ از جمله آزمایش اسید نوکلئیک عملیاتی شده است و در نظر داریم در آینده نزدیک این آزمایش به تمام کشور گسترش یابد تا مردم بتوانند از مزایای این روش‌های آزمایشگاهی برخوردار شوند، زیرا این روش غربالگری موجب کوتاه شدن "دوران پنجره ای"- یعنی دوره‌ای که  ویروس وارد بدن فرد می‌شود تا زمانی که بخواهد خود را در آزمایش نشان دهد – می شود که در دنیا نیز به عنوان بهترین روش غربالگری ویروسی شناخته شده است.

به گفته سالکی مقدم، سازمان انتقال خون ایران در بسیاری از شاخص‌ها رتبه بسیار بالایی در دنیا  دارد. به طوری که  از نظر اهدای خون ۱۰۰درصد داوطلبانه و از نظر تعداد فرآورده‌هایی که از خون کامل به دست می‌آوریم ۹۸ درصد خون کامل ما تبدیل به فرآورده می‌شود که شاخص بسیار بالایی در سطح دنیا محسوب می‌شود و  همین موضوع موجب شده از نظر امنیت خون، ایران جزو کشورهای سطح  بالای دنیا قرار گیرد. این در حالی است که حتی کشورهای صاحب نام  در حوزه انتقال خون ،حدود ۹۷ درصد فرآورده‌ خونی تولید می کنند.

وی در خصوص پیش بینی خود از آینده انتقال خون در حوزه فناوری و اینکه در این حوزه تا چند سال دیگر می توانیم سر آمد منطقه باشیم نیز گفت:  هم اکنون هم ما سرآمد منطقه هستیم و سازمان بهداشت جهانی ایران را به عنوان کشور سرآمد منظقه معرفی کرده و تمامی آموزش‌های منطقه را به عهده ایران گذاشته است و رتبه بسیار خوبی در سطح دنیا داریم. ما نیز همیشه سعی کرده ایم از نظر فناوری از تمامی امکاناتی که در سطح دنیا وجود دارد استفاده کنیم و بهترین خون و فرآورده‌های خونی را در اختیار بیماران قراردهیم، اما باید به این موضوع توجه داشته باشیم که این اقدامات  هزینه‌بر است بویژه اینکه تحریم‌های ظالمانه ای که وجود دارد مانع دسترسی آسان ما به این امکانات می‌شود. با این حال با تلاش و مدیریت عالی این مجموعه، سازمان انتقال خون کشور در سطح بالایی قرار دارد که علاوه بر به این همه سختی ها توانسته خود را به‌روز نگه دارد تا بیماران هیچگونه وقفه را از نظر دسترسی به بهترین خون و فرآورده نداشته باشند .

منبع: روزنامه قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.