گیلان- مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت:طی سالیان متمادی،بهره‌برداری‌های ناپایدار و غیرکارشناسی از تالاب‌ها باعث‌ شده تا صدمات زیادی به پیکره نحیف و شکننده‌ این اکوسیستم‌ها وارد شود.

پیکره نحیف تالاب‌های گیلان قربانی بهره‌برداری‌های ناپایدار

به گزارش قدس آنلاین به نقل از محیط زیست گیلان،قربانعلی محمدپور،گفت: گیلان دارای ۱۵ منطقه است که در قالب مناطق چهارگانه، تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند و شامل یک پارک ملی، ۴ اثر طبیعی ملی، ۵ پناهگاه حیات وحش و ۵ منطقه حفاظت‌شده است که با مساحت کل ۱۳۲هزار و ۵۷۷ هکتار، نه و چهل و چهار صدم درصد از سطح کل استان را شامل می‌شود.

وی افزود: در کنار این مناطق، ۶ منطقه شکار ممنوع به مساحت حدود ۸۱هزار و ۵۰۰ هکتار نیز قرار دارد که ۵/۵ درصد از سطح کل استان را شامل می‌شود. برخی از تالاب‌ها و آبگیرها از مناطق مهم تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان هستند که از غرب تا شرق استان گسترده شده‌اند .

محمدپور ادامه داد:تالاب‌ها علاوه بر ارزش‌های اکولوژیک، اکوسیستمی ، زیباشناحتی و موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی، تاثیرات به سزایی در معیشت مردم منطقه ایفا می‌کند.

وی تصریح کرد:طی سالیان متمادی، بهره‌برداری‌های ناپایدار و غیرکارشناسی از این منابع باعث‌شده تا صدمات زیادی به پیکره نحیف و شکننده‌ی این اکوسیستم‌ها وارد شود.

مدیرکل حفاطت محیط زیست گیلان،خاطرنشان‌ کرد: با توجه به سیاست‌های اخیر سازمان حفاظت محیط زیست کشور و استاندار گیلان در خصوص اجرای طرحهای بوم گردی (اکولاژ)، محیط زیست استان مناطقی را که دارای مطالعات  اولیه  در حوزه ی طرح های جامع و تفضیلی در این خصوص بوده را با اولویت اعمال نظرات محیط زیستی مشاور طرح‌ها مد نظر قرار داده است.

مدیرکل محیط زیست گیلان گفت:در این راستا زون‌های مختلف این مناطق با کاربری خاص خود تعیین و معرفی شده است که با تاکید بر حفظ شرایط اکولوژیک واحیای مناطق آسیب دیده، برنامه‌ریزی‌های آتی را میسر می‌سازد.

وی افزود:اصول طبیعت‌ گردی شامل حفاظت محیط زیست، انتفاع جامعه محلی و توسعه پایدار با رویکرد حداقل آسیب به طبیعت و فرهنگ است که به عنوان بستر اصلی اجرای ضوابط مذکور تعیین شده است.

محمدپور خاطرنشان‌ کرد: یکی از این زون‌ها که قابلیت فعالیت‌های بوم‌گردی را دارا است، زون تفرج است ،که در این زون با ایجاد سازه سبک سازگار با محیط و فرهنگ منطقه می‌توان زیر ساخت‌های نامحیای منطقه را جهت اینگونه از فعالیت‌ها فراهم ساخت.

وی افزود: تمامی این فعالیت ها با رعایت وقوانین ومقررات وتاییدیه های قانونی صورت خواهد پذیرفت که علاوه بر بهره‌وری خردمندانه بر روی اقتصاد منطقه نیز موثر خواهد بود که این امر در نهایت موجبات توسعه پایدار را فراهم می‌سازد.

محمدپور در ادامه گفت:در بسیاری از جوامع پیشتاز در عرصه محیط زیست استفاده و بهره‌برداری پایدار از منابع محیط‌ زیست با تاکید بر تقویت زیرساخت‌های طبیعی و اکولوژیکی به عنوان مسیری مناسب به منظور حفظ محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است و در این بین گسترش مدیریت شده طبیعت گردی در زیستگاه های طبیعی نه تنها بافتهای خسارت دیده را ترمیم کرده بلکه به عنوان الگویی برای مدیریت پایدار محیط زیست معرفی شده‌اند.

وی افزود:برنامه‌ریزی با رعایت ملاحظات زیست‌محیطی نخستین اقدام در مدیریت مناطق طبیعی با رویکرد بوم‌گردی است که در آن عرصه‌های مستعد طرح‌ریزی تفرجی، پهنه‌بندی یا زون‌بندی می‌شوند.

در مناطقی با زون تفرج، فعالیت‌های اردو زدن، پیکنیک‌های خانوادگی و غیره نیازمند استقرار امکانات و تسهیلات مناسب بوم‌گردی است. لذا با در نظرگرفتن جمیع جوانب و رعایت اصول نگهداری و حفاظت از محیط زیست می‌توان گستره‌های طبیعی را مدیریت و در راستای آموزش و بالابردن سطح معلومات محیط زیستی جامعه و مراجعین و فرهنگ سازی، اقدامات مثبتی در حوزه ی مناطق تحت مدیریت انجام داد.

برچسب‌ها