قدس؛ دانیل بایمن، پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در مقالهای در «فارین پالیسی» با عنوان «پنج پرسش درباره آتشبس میان رژیم اسرائیل و حزبالله» به تحلیل وضعیت پس از آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حزبالله پرداخته است. این آتشبس که توسط جو بایدن اعلام شده، هدفش پایان دادن به جنگ است، اما هنوز پرسشهایی در مورد تأثیرات بلندمدت آن وجود دارد.
آیا مردم به خانههای خود بازخواهند گشت؟
بایمن بیان میکند رژیم اسرائیل جنگ علیه حزبالله را با هدف بازگرداندن اسرائیلیهای آواره به خانههایشان گسترش داد که این نیازمند پایان حملات مرزی حزبالله است. از سوی دیگر، غیرنظامیان لبنانی نیز برای بازگشت به جنوب کشورشان به ثبات در مرز اراضی اشغالی و لبنان نیاز دارند.در ابتدا، غیرنظامیان در هر دو طرف با احتیاط به خانههای خود بازخواهند گشت. شکستهای اطلاعاتی و نظامی رژیم اسرائیل در ۷ اکتبر اعتبار خدمات اطلاعاتی و نیروهای نظامی رژیم را کاهش داد. عملیات ضد حزبالله به بازگرداندن اعتبار این گروه کمک کرده است، اما شهرکنشینان احتمالاً درخصوص تضمینهای رژیم مبنی بر کنترل وضعیت تردید خواهند داشت.
آیا جنگ دوباره رخ خواهد داد؟
آیا جنگ دوباره رخ خواهد داد؟
پایگاه سیاست خارجی آمریکا در مقاله خود بیان میکند امید واقعی به حفظ آتشبس وجود دارد، اما سؤالات زیادی باقی است. در سال ۲۰۰۶، بسیاری از مردم اراضی اشغالی معتقد بودند عملکرد نظامی آنها ضعیف بود و حزبالله بهزودی از جنگ جدید استقبال خواهد کرد. اما این دیدگاه بیش از حد بدبینانه بود. چرا که عمدتاً تا حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آتشبس حفظ شد.این بار حزبالله ضربههای سختتری خورده است. این گروه باید نیروهای خود و زرادخانهاش را بازسازی کند تا توان مقابله با رژیم را پیدا کند. علاوه بر این، ضربههای اطلاعاتی حزبالله سبب خواهد شد این گروه محتاطتر عمل کند، زیرا باید همیشه نگران نفوذ رژیم به ارتباطات و نظارت بر آنها باشد.بایمن معتقد است بسیاری از مسائل به این بستگی دارد که چه کسی مسئول اجرای صلح خواهد بود و این کار را چگونه انجام خواهد داد. گزارشهای اخیر نشان میدهند نیروهای مسلح لبنان بهعنوان حائل میان رژیم و حزبالله به جنوب لبنان اعزام خواهند شد.
با این حال، ارتش لبنان ضعیفتر از حزبالله است و رژیم احتمالاً امنیت خود را به لبنان نخواهد سپرد.به دلیل این تردیدها و تلاشهای احتمالی حزبالله برای بازسازی، رژیم ممکن است به سیستمهای سلاح و انبارهای حزبالله که تهدید به نظر میرسند، حمله کند. آنها همچنین ممکن است به شخصیتهای نظامی ایرانی که از حزبالله حمایت میکنند و رهبران این گروه حمله کنند.
فارین پالیسی اظهار میکند: پس از ۷ اکتبر، رژیم صهیونیستی به بازدارندگی کمتر اعتماد دارد و بیشتر به ضعیف نگه داشتن دشمنان خود اعتقاد دارد. به همین دلیل، رژیم ممکن است حملات محدود را بهعنوان روشی برای ارسال پیام در نظر بگیرد، هرچند این حملات همیشه خطر تشدید و از سرگیری جنگ را به همراه دارد.در نهایت، با توجه به اوضاع پیچیده و ناپایدار در منطقه، آتشبس همچنان تحت تأثیر تردیدها و احتمال حملات محدود قرار دارد.
نظر شما