تحولات منطقه

سقف برداشت از خودپردازها از سال ۱۳۸۷ با وجود تورم شدید در کشور تغییری نکرده و در مبلغ ۲۰۰ هزار تومان ثابت مانده، این در حالی است که بانک مرکزی به موازات این اقدام، دریافت کارمزد از تراکنش های بانکی را به صورت مرتب به روز رسانی می کند!

چرا سقف برداشت از خودپردازها از سال ۸۷ افزایش پیدا نکرده است؟

 گذاشتن سقف برای کارت به کارت یکی از تدابیر کلیدی در نظام بانکی است که می‌تواند به افزایش امنیت و بهبود مدیریت مالی کمک کند. اما اینکه بانک مرکزی به منظور مبارزه با پول‌شویی و جلوگیری از سفته‌ بازی در سیستم بانکی کشور، برای انتقال وجه از طریق کارت، سقف محدودیت را ۲۰۰ هزار تومان قرار داده و از افزایش آن در طی سالیان جلوگیری می کند، جای بسی تعجب دارد.

یکی از مهم‌ترین استدلال‌هایی که برای لزوم افزایش سقف برداشت از خودپردازها مطرح می‌شود، این است که این مبلغ با توجه به نرخ بالای تورم ایران در سال‌های اخیر تعدیل نشده است. در صورتی اگر مبلغ ۲۰۰ هزار تومانی سقف برداشت روزانه از خودپردازها را با تورم تعدیل کنیم، این سقف باید در سال جاری حدود شش میلیون باشد.

بررسی سقف برداشت از عابربانک در برخی کشورهای دیگر، حاکی از اختلاف بسیار زیاد این مبلغ در ایران و کشورهای بررسی شده است.آمریکایی‌ها می‌توانند بسته به نوع حساب‌های خود و بانکی که در آن سپرده‌گذاری کرده‌اند، روزانه ۵۰۰ تا پنج هزار دلار از خودپردازها دریافت کنند. این میزان در بانک‌های بریتانیا نیز از ۳۰۰ تا هزار پوند است. سقف برداشت از بانک‌های ترکیه نیز هزار و ۵۰۰ دلار است که البته مشتریان می‌توانند با پرداخت حق کمیسیون، این مبلغ را افزایش دهند.

یکی از دلایلی که در سال‌های اخیر برای ثبات سقف برداشت از خودپردازها مطرح شده، اثر این موضوع بر افزایش گردش پول نقد در اقتصاد و استهلاک اسکناس‌هاست. این اسکناس‌های کهنه دیگر نمی‌توانند در دستگاه‌های خودپرداز قرار بگیرند و به همین دلیل باید با اسکناس‌های جدید جایگزین شوند؛ موضوعی که برای بانک مرکزی هزینه‌زاست. به علاوه، برخی معتقدند که دولت علاقه‌ای ندارد که این سقف را افزایش دهد تا استفاده از تراکنش‌های گوناگون از جمله کارتخوان‌ها افزایش یابد و بتواند از این تراکنش‌ها مالیات بگیرد.

از طرف دیگر ظرفیت دستگاه‌های خودپرداز محدود بوده و میزان مشخصی اسکناس در هر یک از دستگاه‌های عابربانک جای می‌گیرد؛ حال اگر سقف برداشت از خودپردازها افزایش یابد، موجودی آنها زودتر از قبل تمام می‌شود و بانک‌ها باید به طور مداوم آنها را شارژ کنند. این موضوع علاوه بر اینکه هزینه‌هایی را بر بانک تحمیل می‌کند، از نظر امنیتی نیز سبب ایجاد مشکلاتی می‌شود؛ چراکه توان نیروی انتظامی برای تامین امنیت شارژ مجدد این عابربانک‌ها را نیز باید درنظر گرفت.

البته موضوعاتی از این دست نباید بهانه‌ای برای افزایش پیدا نکردن سقف برداشت باشد و بهتر است بانک مرکزی با تامین زیرساخت‌ها و تمهیدات لازم، سقف برداشت از خودپردازها را برای رفاه حال مردم بالاتر ببرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.