گروه اقتصادي-  محمد هرمزی - با اینکه از سال 2000 زمزمه های کاهش سلطه دلار بر اقتصاد جهان شنیده می شد، اما با افزایش سهم برخی از کشورها در اقتصاد دنیا،  ...

 احتمال حذف دلار از صندوق بین‌المللی پول

سلطه 71 ساله دلار بر اقتصاد جهان پایان می‌یابد و احتمال جایگزینی ارز جدید در صندوق بین‌المللی پول نیز تقویت شده است .

بنابراین گزارش طی سالهای گذشته چین تلاشهایی را با هدف افزایش نفوذ یوآن و مقابله با دلار در بازارهای بین‌المللی آغاز کرده که به نظر می‌رسد، اقدامهای ضددلاری صورت‌گرفته کشورها تا حدودی موفق بوده است. طی سالهای گذشته با افزایش سهم چین از اقتصاد بین الملل، این کشور درصدد افزایش نفوذ خود و کاهش سلطه دلار بر اقتصاد جهانی برآمده است.

به گزارش بیفور ایتزنیوز، این کشور در حال حاضر 11 درصد کل تولید ناخالص جهانی، 10 درصد از مبادلات تجاری در بازارهای بین المللی و 9 درصد از کل سرمایه گذاری های مستقیم خارجی جهان را در اختیار دارد. طبق گزارش  فارس، از سوی دیگر این انتظار وجود دارد که در 20 اکتبر سال جاری صندوق بین‌المللی پول، ارز جدیدی را برای جایگزینی دلار به عنوان ارز مرجع ذخایر خود به جهان معرفی کند. چین نیز در حال ایجاد زمینه های افزایش نفوذ یوآن در بازار بین‌المللی و مقابله با دلار است، بنا به گفته یکی از مقامهای چینی به نقل از شینهوا، به نظر می‌رسد، شرایط کنونی زمان مناسبی برای جهان است که در راستای کاهش نفوذ آمریکا اقدام کند.

این درحالی است که از سال 1944 و زمان توافق کنفرانس برتون وودز، دلار سلطه خود را بر بازار تجارت و مبادلات اقتصاد بین الملل آغاز کرده است. این کشورهمچنین  در راستای تلاشهای خود برای به دست آوردن نفوذ اقتصادی بیشتر، ۵۷ کشور را برای تأسیس «بانک سرمایه‌گذاری زیر ساختهای آسیایی» جذب کرده است تا به تأمین هزینه پروژه‌های توسعه بخش بپردازند.

از سوی دیگر، کشورهای جهان نظیر ایران و روسیه نیز گامهای بسیار مثبتی را در راستای کاهش استفاده از دلار در مبادلات تجاری خود با دیگر کشورها برداشته‌اند، به گونه ای که این کشورها حجم قابل توجهی از مبادلات دو یا چند جانبه خود با ده‌ها کشور دیگر را با ارزهای بین المللی غیر از دلار انجام می دهند.

درهمین حال پایگاه خبری زیروهج آمریکا نوشت، همزمان با موفق نبودن آمریکا در خارج کردن روسیه از سوئیفت، چین سرگرم درست کردن شبکه مالی بین المللی خود که س.آی.پی.اس نام دارد، می باشد. سی.آی.پی.اس طرفدار سامانه پرداخت بین‌المللی چین است. این شبکه درصدد است رقیب مستقیم سوئیفت باشد و راه جدیدی برای ارتباط بانکهای جهانی و تعامل مالی آنها با یکدیگر معرفی کند که به آمریکا وابسته نباشد. این درحالی است که امروزه آمریکا از دلار به عنوان یکی از ابزار قدرت خود استفاده می‌کند، با این حال قدرت خرید دلار از 40 سال پیش تاکنون به یک چهارم رسیده است.

کارشناسان معتقدند، دلار با حاکم شدن در جهان از ثروت ملتها می‌کاهد و در عوض به قدرت آمریکا اضافه می‌کند؛ با این حال اقتصاد آمریکا دیگر به دوران پیری رسیده است. براساس آمار، 47 کشور دنیا در چارچوب قراردادها و پیمانهای دو و چند جانبه، مبادلات تجاری خود با دیگر کشورها را براساس واحد پول ملی مبادله می‌کنند، به طوری که با تداوم این روند نقش دلار در معاملات جهانی بتدریج کمرنگ تر خواهد شد.

کشور ما نیز به دلیل تحریمهای فراوانی که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا متحمل می‌شود، از چندی پیش برای حذف دلار یا سایر ارزهای اروپایی از مبادلات بین المللی اقدامهایی را انجام داده و توسعه پیمان پولی دوجانبه را مد نظر قرار داده است.

یک مقام  بانک مرکزی هم چندی پیش از پیشنهاد اجرای پیمان دو جانبه پولی از سوی ایران به چند کشور خبر داد و گفت: ایران در مبادلات با کشورهای مختلف از دلار استفاده نمی‌کند.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.