قدس آنلاین - ایلام: گوشت قرمز و فراورده های حاصل از آن به سبب داشتن پروتیین، مواد معدنی و اسید آمینه های ضروری، نقش مهمی در تامین نیازهای تغذیه ای جوامع بشری دارد. اما تولید وعرضه گوشت در شرایط غیر بهداشتی تهدید علیه بهداشت عمومی و باعث شیوع انواع بیماریها شده که عواقب بسیار خطرناکی را به همراه خواهد داشت.

مخاطرات مصرف گوشت تهیه شده از مراکز غیرمجاز

به گزارش قدس آنلاین از ایلام، افرادی که خارج از کشتارگاه اقدام به کشتارغیر مجاز دام و عرضه گوشت می نمایند در حقیقت با عرضه غیر بهداشتی گوشت موجبات شیوع و انتقال بیماری های مشترک بین انسان ودام را فراهم می نمایند.

در برخی نقاط و حاشیه شهرهای استان از جمله در مبادی اصلی ورودی استان مانند منطقه مهدی آباد و شباب، کشتار غیرمجاز دام تبدیل به یک معضل بهداشتی شده که علاوه بر تهدید جدی علیه بهداشت عمومی و ایجاد مخاطرات بهداشتی که در ادامه به تفصیل به آن پرداخته می شود، از چند جنبه دیگر نیز قابل بحث وبررسی می باشد.

نخست اینکه کشتار دام در خارج از کشتارگاه و در معابر عمومی و شهری کلاً یک کار غیر فرهنگی است که نشان دهنده عدم رعایت اصول و مبانی نوین شهرنشینی است.

علاوه بر این از جنبه روانشناسی نیز ذبح دام در معابر عمومی و در برابر چشم اطفال و کودکان تاثیر منفی بر روح و روان آنان میگذارد که با دیدن صحنه های کشتار دام که بعضاً با خشونت نیز صورت میگیرد آثار زیانبار روانی در کودکان ایجاد می نماید و در دراز مدت باعث ایجاد رفتارهای خشونت بار در این افراد می شود. مضافا اینکه مناطقی مانند مهدی آباد وشباب از مبادی اصلی تردد استان محسوب می شوند و کشتار دام وآویزان بودن لاشه و همچنین ریختن خونابه و فضولات حاصل از کشتار دامها، چهره زشت و نازیبایی به این مناطق داده که بارها نارضایتی مسافران عبوری از این مناطق را بدنبال داشته است. ریختن فضولات وامعا واحشاء حاصل از ذبح دام در محیط زیست وعدم وجود سیستم فاضلاب وچاه دفن فضولات علاوه بر آلودگیهای زیست محیطی باعث تجمع حیوانات ولگرد، حشرات و جوندگان شده که نقش مهمی در شیوع و انتقال انواع بیماریهای عفونی دارند.

از نظر قانونی نیز کشتار دام در خارج از کشتارگاه، خلاف قانون بوده و به استناد ماده 688 قانون مجازاتهای اسلامی و مواد 4و12 قانون سازمان دامپزشکی کشور قابل پیگرد در مراجع قضایی است.

اما هدف اصلی از نگارش این مطلب آشنا نمودن همشهریان عزیز با مخاطرات بهداشتی ناشی از مصرف گوشت دام حاصل از کشتارغیرمجاز میباشد که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

بیش از 800 نوع عامل بیماریزای مشترک بین انسان و دام وجود دارد که اکثرا از طریق تماس با دام بیمار وفراورده های ی خام دامی آلوده از جمله گوشت، قابل انتقال به انسان میباشد.بیماریهای خطرناکی نظیر بروسلوز،هاری،کزاز، سل،سالمونلوز،شاربن وبیماریهای نوظهور مانند جنون گاوی و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، بیماریهای انگلی مانندکیست هیداتیک، سارکوسیست، انگلهای پوستی و جلدی، انواع قارچها از جمله مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام هستند. لذا باتوجه به وجود این  بیماریها، لزوم بازرسی بهداشتی دقیق وکامل دامهای کشتاری ولاشه دام کشتارشده در کشتارگاههاضروری است.

لازم به ذکر است در کشتارگاههای دام به دو طریق بازرسی بهداشتی صورت میگیرد که شامل بازرسی پیش از کشتار و دیگری بازرسی بعد از کشتاردام می باشد. با توجه به اینکه برخی از بیماریها مانند هاری، کزاز، بروسلوز و انواع مسمومیت ها صرفاً در دام زنده قابل تشخیص هستند لذا باید دامها قبل از کشتار از حیث وجود این بیماریها مورد معاینه و بازرسی قرار گیرند و چنانچه این دامها علایمی از این بیماریها را داشته باشند از چرخه کشتار حذف گردند. ضمناً دامهایی که دارای سابقه مصرف دارو باشند به دلیل وجود باقیمانده های دارویی در لاشه، تا زمان گذراندن دوره پرهیز از مصرف دارو (withdrawal time) اجازه کشتار و مصرف ندارند. مرحله دوم بازرسی کشتارگاهی، بازرسی بهداشتی لاشه دام پس ازکشتار می باشد. دامی که در بازرسی قبل از کشتار فاقد علایم بیماری بوده و سالم تشخیص داده شود، وارد چرخه کشتار شده وبه صورت شرعی و حلال زیر نظر ناظر ذبح شرعی مستقر در کشتارگاه ذبح می گردد. بلافاصله بعد از ذبح دام بازرسی کامل ازجمله بازرسی سر،کبد، ریه وسایر اندامها بر روی لاشه صورت می گیرد. غده های لنفاوی پیش کتفی وپیش رانی که معمولاً در اکثر بیماریها دارای علایم تشخیصی می باشند نیزمورد بازرسی و معاینه قرار می گیرند.

کبد و ریه از جمله اندامهایی هستند که بواسطه وجود عوامل بیماریزای خطرناک از جمله عوامل انگلی مانند فاسیولاها، دیکروسلیوم و کیست هیداتیک مورد بازرسی قرار میگیرند. در بازرسی از این اندامها در صورتیکه ضایعه یا عامل بیماری تشخیص داده شود آن عضو یا اندام توسط کارشناس دامپزشکی از چرخه کشتار حذف و معدوم می گردد.

پس از اینکه مراحل بازرسی کامل لاشه و اندامها در کشتارگاه صورت گرفت،کارشناس دامپزشکی اقدام به زدن مهر و برچسب سلامت بر روی لاشه نموده و پس از آن اجازه خروج گوشت از کشتارگاه و عرضه آن را صادر می نماید.

این در حالی است که در مراکزی مانند مهدی آباد و شباب که کشتاردام به صورت غیر مجاز و خارج از کشتارگاه صورت میگیرد، دامها بدون هیچ نظارت و بازرسی کشتار و عرضه می شود که در این بین مخاطره عرضه دامهای بیمار و آلوده به عوامل عفونی و انگلی وجود دارد که علاوه بر آن با عرضه گوشت لاشه دامهای دارای سابقه مصرف دارو با توجه به اینکه زمان پرهیز از مصرف دارو را نگذرانده اند،لاشه این دامها حاوی باقیمانده های دارویی بوده که مصرف چنین گوشت هایی زمینه ایجاد سرطانها و بیماریهای لاعلاج را فراهم می سازد.

حال با در نظر گرفتن خطرات مصرف گوشت دامهایی که در مراکز غیرمجاز تولید و عرضه می شود و مقایسه آن با گوشت تولیدی و استحصال شده در کشتارگاههای دام، می توانید در خصوص انتخاب نوع گوشت مصرفی و توجه به سلامت خانواده خود قضاوت نمایید.

سعید صیدیوسفی

کارشناس نظارت بربهداشت عمومی و موادغذایی دامپزشکی استان ایلام

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.