آیت الله عباس واعظ طبسی در بهمن ۱۳۱۴ در خانواده‌ای روحانی دیده به جهان گشود. مادرش، زنی متقی و پرهیزکار بود و پدرش، حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی از مشهورترین واعظان عصر و مبلغان اسلامی آن دوره بود که آوازه منبرهای پرشورش در سراسر جهان تشیع پیچیده بود.

 مرد قیام و خدمت


 این خطیب توانا یک سال بعد از تولد فرزند، در راه سفر به تهران به قصد برپایی منابر افشاگرانه علیه حکومت تازه تأسیس رضاخانی، دار فانی را وداع گفت، به گونه ای که به گواه بسیاری از علمای آن روزگار، او را به شهادت رساندند.
آیت الله واعظ طبسی تحصیل را در مشهد آغاز و تا سطح دبیرستان در مدارس جدید ادامه داد، اما شور و اشتیاق تحصیل علوم دینی و علاقه به دروس حوزوی باعث شد که با وجود کسب موفقیت‌های فراوان، به حوزه روی آورد. وی در حوزه علمیه مشهد از محضر استادانی همچون مرحوم ادیب نیشابوری (ادیب ثانی)، حاج آقا مدرس یزدی، حاج شیخ مجتبی قزوینی، حاج شیخ هاشم قزوینی و مراجع عالی قدری همچون آیت الله میلانی کسب فیض کرد.
آیت الله واعظ طبسی در مصاحبه ای که از او در سال ۱۳۶۲ در مجله پیام انقلاب چاپ شده است، به خاطرات خود از محضر درس ادیب نیشابوری اشاره می‌کند و می‌گوید: «یادم می‌آید که ماه مبارک رمضان مصادف با تابستان بود، بعد از ظهر‌ها مثل باران عرق می‌ریختیم و به تنها چیزی که فکر نمی کردیم، گرمای هوا بود. توجهمان به درس بود. مجذوب گفتار ادیب بودیم و ایشان در هر زمینه ای که شروع به تدریس می‌نمود، ما را علاقه مند به همان رشته می‌کرد. گاهی اوقات که بحث می‌کرد و برداشت‌های جالبی از بعضی مراجع و فقهای بزرگ اسلام و شخصیت‌های بزرگ علمی به ما معرفی می‌کرد، ما بیشتر نسبت به درس خواندن مشتاق می‌شدیم. »
   شروعی برای مبارزه
سال ۱۳۳۰ در زندگی آیت الله واعظ طبسی اتفاق مهمی افتاد، اتفاقی که مسیر زندگی او را تغییر داد. در این سال شهید سیدمجتبی نواب صفوی در سفری که به مشهد داشت، با سخنان پر شور خود در مدرسه علمیه نواب، شور و شوقی نو در دل طلاب جوان ایجاد کرد و این سرآغازی بود برای سال‌ها مبارزه با ظلم و استبداد.
آیت الله واعظ طبسی می‌گوید: «مبارزه علنی بنده وجمع دوستان تقریباً از سال ۱۳۳۵ شروع شد در آن موقع برادرمان جناب آقای خامنه ای(رهبر معظم انقلاب) در مشهد تشریف نداشتند و شهید‌هاشمی نژاد هم در قم بودند، بنا بر این در آن زمان من تنها بودم و خیلی سخت می‌گذشت، به جهت آنکه در حوزه هم افکار خاص ضد مبارزه حاکم بود. بعدها با پیوستن این دو بزرگوار، محور واحدی را در خراسان تشکیل دادیم. دراوایل نشست‌هایمان از هم جدا بود، اما بعد تصمیم گرفتیم مرکزیتی داشته باشیم و دوستان مشترک به آنجا مراجعه کنند.»
آیت الله واعظ طبسی نخستین بار در سال ۱۳۳۹ هنگامی که در سرای محمدیه درباره عدل زمامداران صحبت می‌کرد، مورد اعتراض ساواک قرار گرفت و با تعطیلی جلسات سخنرانی‌اش، ممنوع المنبر شد و این ممنوعیت البته بیش از هفت ماه به طول نینجامید و با فشار اقشار گوناگون مردم شکسته شد. در همین سال دومین اتفاق مهم در زندگی آیت الله واعظ طبسی رخ داد. او در همین سال با بنیانگذار نهضت اسلامی، مرجع عظیم الشأن، حضرت امام خمینی(ره) آشنا شد و این آشنایی زمینه یک عمر عشق و دلدادگی را فراهم آورد.
سال ۱۳۴۱ پس از برگزاری رفراندوم فرمایشی محمدرضا پهلوی و به دنبال ایراد چند سخنرانی علیه این رفراندوم، آیت‌الله واعظ طبسی دستگیر و به تهران انتقال داده شد.
چند ماه بعد از قیام پانزده خرداد به عنوان نماینده حوزه علمیه مشهد به محضر حضرت امام خمینی(ره) رسید و به پیشنهاد ایشان در مجلسی با حضور علما و طلاب حوزه علمیه قم به ایراد سخن پرداخت و ابعاد گوناگون قیام پانزده خرداد را تشریح کرد. به دنبال این سخنرانی در قم، دستگیر و به زندان قزل قلعه تهران منتقل می‌شود.
آیت الله واعظ طبسی سال ۱۳۴۴ پس از یک سلسله سخنرانی در رفسنجان بار دیگر ممنوع المنبر شد. او در این سال‌ها با دیگر یاران انقلاب همچون شهید باهنر ، شهید مطهری و شهید بهشتی  آشنا شد و در سایه راهنمایی‌های امام خمینی(ره) به همراه دیگر روحانیان مبارز، کوشید زمینه شکل گیری تحولی اساسی در قالب انقلاب اسلامی را فراهم کند.
   پس از پیروزی انقلاب اسلامی
با پیروزی نهضت اسلامی در بهمن ۱۳۵۷، امام خمینی(ره) که نسبت به دستگاه مقدس امام رضا(علیه‌السلام) حساسیتی فوق العاده داشتند، در نخستین احکامی که صادر فرمودند، سرپرستی آستان مقدس و ملکوتی ثامن الحجج(علیه‌السلام) را به آیت الله واعظ طبسی سپرده و دو سال بعد با توجه به سوابق وکارنامه درخشان ایشان در مدت زمان سرپرستی و تلاشهای صورت گرفته، حضرت آیت الله واعظ طبسی را طی حکمی درمورخ 15 فروردین ماه 1359 به سمت تولیت آستان قدس رضوی منصوب کردند. پس از رحلت آن بزرگوار، این حکم از سوى حضرت آیت الله العظمى خامنه اى، رهبر معظم انقلاب اسلامى و ولى امر امت اسلام تأیید شد.

   حکم رهبر کبیر انقلاب اسلامی(ره) بدین شرح بود:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مستطاب حجت الاسلام عباس واعظ طبسی دامت افاضاته
نظر به سابقه ای که جناب عالی در اداره امور آستان مقدس حضرت ثامن الائمه صلوات الله و سلامه علیه و علی آبائه الطاهرین دارید و اعتمادی که در این باره به جناب عالی می‌باشد، به سمت تولیت آن آستانه مقدسه منصوب می‌شوید تا با کمال جدیت و به طور دقیق از متعلقات آنجا خصوصاً کتابخانه و خزینه ومحتویات ضریح مقدس و موقوفات و سایر متعلقات آن آستان مقدس محافظت کامل را بفرمایید و از حیف ومیل و ضیاع اموال جلوگیری نمایید و حضرات خدام محترم با جناب عالی در این امر لازم تشریک مساعی خواهند نمود و آنچه لازم به تذکر است این مطلب می‌باشد که هیچ یک از نهادهای جمهوری اسلامی مانند جهاد سازندگی وهمچنین وزارت ارشاد ملی و یا اشخاص عادی حق دخالت در موقوفات و سایر متعلقات آستان قدس را ندارد. از خدای تعالی موفقیت را در انجام وظایف الهی مسألت دارم.
والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته، 18 جمادی الاولی 1400، 15 فروردین ماه 1359، روح الله الموسی الخمینی

آیت الله واعظ طبسی همچنین به افتخار نمایندگی ولی فقیه در استان خراسان نایل شد. وی همچنین از نخستین پایه‌گذاران کمیته انقلاب اسلامی و نیز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان خراسان است.
علاوه بر این، آیت الله واعظ طبسی در مجلس خبرگان قانون اساسی به نمایندگی از استان خراسان حضور یافته و پس از آن در هر سه دوره مجلس خبرگان رهبری نیز حاضر شد.
آیت الله واعظ طبسی در سال ۱۳۷۵ به حکم مقام معظم رهبری به عضویت مجمع تشخیص مصلحت درآمد تا همچنان درخدمت نظام مقدس اسلامی و اهداف والای آن باشد. این عضویت در سال ۱۳۷۹ تجدید شد. آیت الله واعظ طبسی علاوه بر دارا بودن افتخار خدمتگزاری  در بارگاه منور رضوی، عضویت در مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیریت عالی حوزه‌های علمیه خراسان را نیز بر عهده داشت.

   وداع با خادم خورشید
سرانجام پس از سال‌ها خدمت بی دریغ در آستان نورانی حضرت رضا(علیه‌السلام) آیت الله واعظ طبسی، یار دیرین امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب و مجاهد خستگی ناپذیر انقلاب اسلامی در 14 اسفندماه 1394 دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت.
حضرت آیت الله واعظ طبسی ظهر روز جمعه هفت اسفند، پس از حضور در شعبه اخذ رأی مستقر در صحن آزادی حرم مطهر رضوی و شرکت در انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری و دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، در منزل دچار مشکلات تنفسی شده و در پی آن به بیمارستان امام رضا(علیه‌السلام) منتقل شد. این عالم ربانی سرانجام پس از 80 سال عمر بابرکت در سحرگاه جمعه 14 اسفندماه 1394 دار فانی را وداع گفت. 

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.