عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان: اعطای یارانه مختص مشترکانی است که در چارچوب الگو از گاز استفاده می کنند ضرورتی وجود ندارد که برای مصارف غیرضرور یارانه پرداخت کنیم. باید علاوه بر حذف یارانه انرژی از آنها هزینه و عوارض بیشتر تنبیهی نیز اخذ شود تا به درون الگوی بهینه بیایند.

مشترکان پرمصرف علاوه بر حذف یارانه باید هزینه و عوارض تنبیهی مصرف خارج از الگو را بپردازند

آمارها نشان می دهد ما نسبت به کشورهای دیگر به صورت سرانه گاز بیشتری مصرف می کنیم. کارشناسان عوامل مختلفی را در این امر دخیل می دانند. بسیاری از آن ها، پایین بودن قیمت گاز را عامل مهمی در عدم مدیریت مصرف گاز در کشور می دانند. به زعم بسیاری، تعرفه گذاری پلکانی گاز به نحوی که پرمصرف ها هزینه ی واقعی گاز را بپردازند، می تواند در مدیریت مصرف دخیل باشد.

شواهد حاکی از آن است که طبقه ی مرفه جامعه مصرف بالاتری نسبت به الگوی مصرف در کشور دارد. به طوری که مشترکان این طبقه گاهاً تا 5 برابر مصرف کننده های معمولی از گاز طبیعی استفاده می کنند. از آنجائیکه گاز با قیمت یارانه ای و بسیار ارزان در ایران عرضه می شود، هر کسی که بیشتر مصرف کند بیشتر از یارانه ی دولتی بهره می برد. بنابراین، پرمصرف های ایران که اغلب از طبقات بالای جامعه هستند، بیشتر از یارانه ی دولتی استفاده می کنند.

به زعم بسیاری از کارشناسان، تعرفه گذاری پلکانی به تحقق عدالت در تخصیص یارانه ها منجر می شود. به نحوی که از اعطای یارانه پنهان انرژی به  اقشار مرفه و پرمصرف جامعه اجتناب می کنیم و در عوض اقشار متوسط و ضعیف جامعه از بخشودگی قبوض و استفاده از انرژی یارانه ای در چارچوب الگو بهره می برند.

به زعم بسیاری، دلیلی برای اعطای یارانه برای مصارف لاکچری و غیرضرور وجود ندارد. باید مرفهین هزینه مصارف غیرمتعارف خود را به صورت آزاد بپردازند و از این مبالغ در راستای توسعه در کشور استفاده شود. در ادامه نظرات رحمان سعادت، عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه سمنان را می خوانید.

سعادت با اشاره به این موضوع که مشترکان پرمصرف و دارای مصارف لاکچری و  غیرضرور باید هزینه ی مصارف لاکچری خود را بپردازند و این یک اصل اقتصادی است، تصریح کرد: افزایش قیمت برای مشترکان پرمصرف باید اعمال شود و این امر در راستای عدالت اجتماعی است.

وی ادامه داد: اعطای یارانه مختص مشترکانی است که در چارچوب الگو از گاز استفاده می کنند و احتمالاً جزو اقشار کم درآمد جامعه هستند. ضرورتی وجود ندارد که برای مصارف غیرضرور یارانه پرداخت کنیم و منابعی را که باید در خدمت توسعه ی کشور باشد، در اختیار عده  قلیلی قرار دهیم. باید علاوه بر حذف یارانه انرژی مصارف غیرضرور و خارج از الگوی بهینه پرمصرف ها، از آن ها هزینه و عوارض بیشتر تنبیهی نیز اخذ شود تا به درون الگوی بهینه بیایند یا هزینه واقعی مصارف لوکس خود را بپردازند

استاد اقتصاد دانشگاه سمنان خاطرنشان کرد: این امکان وجود دارد که پرمصرف ها و مرفهین درصدد برآیند که افزایش بهای مصارف لاکچری گاز را به عنوان افزایش هزینه ی عمومی هزینه ی گاز مصرفی در کشور جلوه دهند.

وی ادامه داد: باید مردم بدانند که فقط هزینه ی گاز لاکچری مرفهین به صورت آزاد محاسبه می شود و مصارف ضرور و در چارچوب الگو از یارانه بهره مند است.

سعادت گفت: احتیاج به اطلاع رسانی های قوی داریم تا مشخص شود که تنها قبوض مشترکان پرمصرف افزایش خواهد داشت و این موضوع شامل مصارف عمومی نخواهد بود.

وی ادامه داد:طبقه ی مرفه جامعه که در روش تعرفه گذاری پلکانی هدف قرار گرفته است، دنبال بهانه ای است تا قیمت ها را افزایش دهد.

عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه سمنان خاطرنشان کرد: می توانیم از روش تلنگر استفاده کنیم. به این ترتیب که از طریق ارسال پیامک و یادآوری به خانوارها در مورد نحوه ی محاسبه ی گاز مصرفی به آن ها تلنگر بزنیم. همچنین گوشزد کردن مبالغ بالای برخی خانوارها که مصرف صحیحی نداشته اند نیز می تواند روشی برای تلنگر وارد کردن به مصرف کننده ی عمومی باشد.

سعادت گفت: لازم است، رسانه های مختلف و از جمله رسانه ی ملی در خصوص لزوم بهینه سازی مصرف و نحوه ی محاسبه ی گاز مصرفی خانوارها اطلاع رسانی کنند که با آگاهی و آمادگی وارد دوره ی اوج مصرف گاز در ماه های سرد سال شویم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.