متأسفانه نقطه قوت غرب و کشورهای مقصد که نخبگان ما انتخاب می کنند این است که جذابیت های خاصی به ویژه در حوزه کاری دارند. این کار نیز برای بهره کشی بیشتر از نخبگان در دراز مدت است.

مهاجرت معکوس/ پیش از فرار مغزها باید برخی مسئولین را فراری داد!

حجت الاسلام یحیی صالح نیا، امام جمعه کَن در گفت وگو با خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مساجدنیوز، درباره مهاجرت نخبگان علمی، ورزشی، هنری و… کشور اظهار داشت: اگر ما جذابیت های حضور در کشور را برای نخبگان از نظر کمی و کیفی بیشتر کنیم نه تنها مهاجرتی صورت نمی گیرد، بلکه مهاجرت معکوس صورت می گیرد، یعنی نخبگان رفته نیز باز می گردند.
وی افزود: متأسفانه نقطه قوت غرب و کشورهای مقصد که نخبگان ما انتخاب می کنند این است که جذابیت های خاصی به ویژه در حوزه کاری دارند. این کار نیز برای بهره کشی بیشتر از نخبگان در دراز مدت است. یعنی باید گفت غربی ها میوه های آماده چیدن که توسط زحمات فراوان باغبانان به عمل آمده را می چینند. راهکار نیز این است که ما خودمان از این ثمرات بهره ببریم.
حجت الاسلام یحیی صالح نیا درباره چگونگی بهره گیری از ظرفیت نخبگان، اظهار داشت: درباره این موضوع دو راه داریم؛ نخست، بگوییم نخبگان کارهای پژوهشی، علمی و… خود را تعطیل کرده و انجام ندهند که چنین کاری شدنی نیست. دوم، برای این نخبگان موقعیت های پژوهشی، جایگاه های علمی و کرسی های تدریس فراهم کنیم. این کار نیز با توسعه علمی کشور و حرکت سریع به سمت نقشه جامع علمی کشور و گردش نخبگان میسر است.
وی افزود: به عقیده بنده بسیار ضرورت ندارد اساتید عزیز ما که سن و سالی از آن ها گذشته و بازنشسته شده اند دوباره به صورت بازنشسته در دانشگاه کرسی های آموزشی، پژوهشی و اجرایی را اشغال کنند. این افراد می توانند برای مشورت و انتقال تجربیات در کنار جوانان باشند ولی جایگاه های علمی، پژوهشی و اجرایی را به دانشجویان و جوانان بسپارند، این یک راهکار آسان، شدنی و در دسترس است تا جلوی مهاجرت نخبگان در حوزه های مختلف بگیریم. در تمام این حوزه های نخبگانی می توان چنین کاری را انجام داد.
امام جمعه کَن، خائن دانستن نخبگان را یک اشتباه استراتژیک عنوان کرد و یادآور شد: هیچ نخبه ای که شاخص های نخبگی را دارد به کشورش خیانت نمی کند. البته ممکن است غفلت کرده و از اوضاع داخلی کشور خسته شود و حتی مهاجرت نیز بکند ولی خیانت نمی کند مگر کسانی که استثنا باشند. از سوی دیگر ما به کسانی که مهاجرت کرده و تا آخر عمر به کشورهای مقصد خدمت می کنند حق نمی دهیم. چون حق هر کشوری این است که نخبگانش پس از کسب مهارت های لازم باز گردد. باید در سیاست گذاری برنامه ای داشت باشیم که نخبگان پس از مهاجرت و کسب مهارت لازم به کشور بازگردند.
وی نخبگان هر کشوری را چشم و چراغ آن کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: شاخص های توسعه، رفاه، علم، فناوری و… هر کشوری با نخبگانش سنجیده می شود. به هر میزان نخبه پروری و تشویق از آن ها در سطوح مختلف خانواده و نظام بیشتر باشد زودتر به اهداف و آرمان های خود می رسیم. رسیدن به افق ۱۴۰۴ تنها به وسیله نخبگان صورت می گیرد. به همین دلیل باید از آن ها حمایت مادی و معنوی داشت. حتی می توانیم خیرین نخبه پرور داشته باشیم تا نخبگان را حمایت کنند. حتی نباید از یک نخبه نیز غفلت کرد.

منبع : مساجدنیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.