به گزارش قدس آنلاین ،یارانه نقدی خانوارهای با درآمد بیش از دو و نیم میلیون تومان از سال آینده قطع خواهد شد. این خبری است که اعضای کمیسیون تلفیق مجلس آن را تائید کردند تا دولت یک قدم دیگر به حذف یارانه پردرآمدها نزدیک شود. اقدامی که نه احمدی نژاد و نه روحانی زیر بار آن نرفتند تا با بالاگرفتن فشار رسانه ها و بهارستان نشینان، معاون برنامه ریزی دولت تدبیر و امید، توپ را به زمین مجلس انداخته و از آنها بخواهد لیست پردرآمدها را به دولت بدهند تا این اتفاق به خواست مجلس صورت بگیرد.اظهارات نوبخت در حالی بود که دستگاه های دولتی بارها از شناسایی افراد پردرآمد خبر داده بودند و برخی از آنها نیز از آمادگی دولت برای حذف این افراد از فهرست دریافت کنندگان یارانه نقدی خبر داده بودند.
به هر حال موضع گیری های نوبخت طی چند وقت اخیر نشان دهنده این مهم است که دولت نه در کوتاه مدت و نه در بلندمدت هیچ برنامه ای برای حذف یارانه این افراد ندارد. همین چندوقت پیش بود که نوبخت، تمام بار این کار را به دوش مجلس انداخت و گفت: نظر دولت این است که تعدادی از خانوارهای کشور حتما به یارانه نقدی نیاز دارند و قطعا عده ای نیز به این پول نیاز ندارند، اما هنوز اطلاعات ما درباره افراد ثروتمند که نیازمند دریافت یارانه نقدی نیستند، کامل نشده است. گفتگوی قدس آنلاین با توجه به مصوبه کمیسیون تلفیق و حذف دهک های پردرآمد با حسین محمودی اصل استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی درباره منابع حاصل از حذف دهک های پردرآمد و وضعیت پیش روی تولید داخلی است.
--در کمسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خصوص لایحه بودجه 94بحث هدفمندی یارانه ها چه مباحثی مطرح شده است؟
-در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها که تبصره 21لایحه بودجه را تشکیل می دهد کمیسیون تلفیق توانست تصمیمی قاطع در خصوص حذف دهک های پردرآمد اتخاذ کند و به جای 75میلیون نفریارانه بگیر، 67میلیون و 765هزار نفر را مشمول دریافت یارانه قرار داده است در این لایحه پیش بینی شده به جای 42هزار میلیارد تومان یارانه نقدی37هزار میلیارد تومان به صورت نقدی و غیر نقدی موضوع ماده 7قانون هدفمندی یارانه ها قرار بگیرد.بنابراین این 37هزار میلیارد از سقف 48هزار میلیارد در نظر گرفته شده است.مابقی درآمد حاصل از اصلاح قیمت حامل های انرژی 5هزار میلیارد آن در جهت اجرای ماده 8قانون هدفمندی یارانه ها و در جهت کمک به بخش تولید،بهبود حمل و نقل عمومی و به سازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی و خدماتی درنظر گرفته شده است .مبلغ 4/8هزار میلیارد تومان هم به ازای بند 3ماده 34قانون هدفمندی یارانه ها در حوزه بهداشت و درمان به تصویب رسیده است و 1200میلیارد تومان هم به منظور تامین بخشی از یارانه تامین تسهیلات مسکن برای اقشار آسیب پذیر،روستایی و ساماندهی مسکن آنها در بافت های فرسوده و سکونت گاه های حاشیه شهرها و مسکن مهردر نظر گرفته شده است.
پیش بینی شده کلیه خانوارهای یارانه بگیرمی توانند به جای دریافت یارنه نقدی از یارانه سود تسهیلات مسکن تا یک و نیم برابر یارانه نقدی خانوار استفاده کنند.البته همانگونه که اشاره شد 37هزار میلیارد تومان به پرداخت نقدی و غیر نقدی ماده 7هدفمندی یارانه ها د رنظر گرفته شده است و در این مصوبه تاکید شده که یارانه ها به کلیه خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی ک کشور و همچنین عشایر و خانوارهای ساکن در روستاها که ملاک تعیین آنها برخوردرای از دفترچه روستایی درمانی است و همچنین به کلیه بازنشستگان کشوری لشکری و تامین اجتماعی به شرطی که حداکر مستمری ماهیانه آنها دو و نیم میلیون تومان باشد پرداخت شود.خانوارهایی که درآمد ماهیانه آنها کمتر از دو و نیم میلیون تومان باشد هم یارانه تعلق می گیرد.
-آیا شیوه پرداخت یارانه به خانوارهای اعلام شده به صورت قبل انجام می شود یا راه دومی که منافع ملی و خانوارها را توامان حفظ کند پیشنهاد شده است؟
-چند نکته در این مصوبه قابل بحث است.اینکه میزان یارانه نقدی و غیر نقدی 37هزار میلیارد در نظر گرفته شده اگر همه 37هزار میلیارد را طبق روند گذشته به طور فرض به صورت نقدی پرداخت شود حدود 67میلیون و 765هزار نفر را شامل خواهد شد بنابراین مجلس با این مصوبه عده ای را از دریافت یارانه حذف کرده .آنگونه که اعضای کمیسیون تلفیق اعلام کرده اند باید گفت در این خصوص دولت هم باید با این مصوبه توافق کند.اما مهمترین مساله بحث اجرای آن و عزم جدی دولت برا اجرای مصوبه است.نکته دیگری که در این مصوبه قابل ذکر است تاکید شده صرفه جویی حاصل از حذف خانوارهای یارانه بگیر در هر استان برای ایجاد اشتغال مولد و کمک به بنگاه های تولیدی همان استان بایستی به مصرف برسد.
نکته دیگر به دولت اجازه داده شده به جای پرداخت نقدی به خانوارهای مشمول اوراق مشارکت با سر رسید حداقل سه ساله با نرخ اعلامی بانک مرکزی تحویل دهد و منابع حاصل از آن را برای تکمیل پروژه های نیمه تمام پارس جنوبی و حوزه های مشترک نفتی و گازی از طریق وزارت نفت پرداخت کند.ضمن اینکه منابع حاصل از افزایش قیمت نفت در سال 93و 94تا مبلغ 7هزار میلیاردتومان هم به صورت جداگانه پیش بینی شده تا در حساب خاص دیگری در خزانه داری کل کشور واریز شود و براساس مفاد ماده8 قانون هدفمندی یارانه ها به صنعت برق اختصاص پیدا کند.البته در این مصوبه اشاره شده است آئین نامه اجرایی این تبصره در حدود دو ماه توسط سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور با همکاری وزارتخانه های اقتصاد،نفت،نیرو،صنعت و تجارت به تصویب هیات وزیران برسد.
-با حذف دهک های پردرآمد آیا برای رشد و توسعه تولید داخلی تمهیداتی اندیشیده شده است؟
-به هر حال شاهد گام عملی تری در خصوص حذف دهک های پردرآمد بودیم هر چند می توان گفت در صورت استفاده از مکانیزم مناسب و تشخیص درست می توان خانوارهای بیشتری را از دریافت یارانه نقدی حذف نمود و منابع بیشتری را به بخشهای مختلف و افزایش سهم تولید اختصاص داد .در این مصوبه 5هزار میلیارد تومان برای بخش تولید،حمل و نقل و بهینه سازی مصرف انرژی در نظر گرفته شده است .درحالی که مصوبه اصلی در اجرای هدفمندی سهم 30درصدی از منافع حاصل از افزایش قیمت کالاها و خدمات مربوط به قانون بود بدین معنا که بایستی بیش از 14هزار میلیارد تومان از منابع هدفمندی به تولید اختصاص می یافت .
اگر در سالهای اخیر با وضعیت ناخوشایند تولیدو به نفس نفس زدن افتادن آن مواجه شدیم یکی از عمده ترین دلایل آن این است که تولید مشمول افزایش قیمت حامل های انرژی گردید اما از محل هدفمندی به آنها کمک خاصی صورت نگرفت .سال گذشته حدود 1200میلیارد قرار بر تخصیص به بخش تولیدی بود که امید می رویم حداقل 1200 تا در امسال محقق شود.قابل ذکر است پیش بینی می شد که این منابع در سال 93 در جهت کمک به نرخ سود بانکی واحدهای تولیدی لحاظ شود.خود مکانیزم توزیع و نحوه عمل و تفکیک و دسته بندی صنایع هم نیازمند برنامه مدونی است .بی شک راه گریز از مشکلات تعطیلی واحدهای صنعتی و کاهش ظرفیت کارکرد واحدهای تولیدی، کمک به واحدهای تولیدی از طریق منابع هدفمندی یارانه ها است .
-به هر حال بنا به دلایل خاص دولت پیشین و حاضر از حذف دهک های پردرآمد به دلیل حاشیه های سیاسی و...خودداری می شد به نظر شما برای جلوگیری از این مساله دولت با چه تدابیری می تواند به رفاه و رضایت عمومی از محل حذف دهک های پردرآمد دامن زند؟
-عزم دولت در جهت اجرای هر چه سریع تر مصوبه مجلس است زیرا در سالهای گذشته هم چه در دولت گذشته و فعلی مجلس مصوباتی در خصوص حذف دهک های پردرآمد و تخصیص منابع به بخش تولید را داشته اما دولتها در عمل به دلایل مختلف از اجرای آن سرباز زدند و دلیل عمده آن در سالهای اخیر عدم مکانیزم لازم در جهت تفکیک اقشار پردرآمد از کم درآمد است اما با مصوبه کمیسیون تلفیق یک روش مناسبی برای شناسایی افراد پردرامد ارائه شده است.روستاییان از طریق دفترچه بیمه روستایی ،بازنشستگان کارمندان از طریق سیستم حقوقی مشمولان بهزیستی و کمیته امداد.افرادی که به عنوان کارگران در بخش های مختلف به خصوص در بخشهای خصوصی مشغول به کار هستند و کسانی که دارای شغل آزاد هستند و رصد منابع درآمدی اشان مشکل است اما ضرورت اجرای هدفمندی و حذف دهک های پردرآمد ایجاب می کند در دو ماهی که کمیسیون تلفیق برای دولت در نظر گرفته شیوه نامه و مکانیزم خاصی عملیاتی شود.
امید است با حذف دهک های پردرآمد منابع حاصل در بندهای پیش بینی شده که نیاز شرایط اقتصادی کشور است هزینه شود و شاهد پیشرفت سیستم شناسایی افراد باشیم و ما بی شک افراد توانمند بسیاری را داریم که با یارنه ها نیاز ندارند اما به دلیل بی ثباتی های موجود اقتصادی و استرسهای مربوط به نوسانات اقتصادی آنها را به دریافت یارانه ترغیب کرده است.
بی تردید اگر دولت بتواند ثبات اقتصادی لازم را ایجاد کند می توان به بی حاشیه بودن حذف دهک های پردرآمد امیدوار بود.لازم به ذکر است حذف دهک های پردرآمد و استفاده از منابع حاصل در جهت خدمت به کشور چه در بخش تولید ، سلامت و چه از طریق تبدیل روش پرداخت نقدی به اوراق مشارکت در جهت تکمیل پروژه های نیمه تمام نفتی می تواند منشاء خیر برکت و رشد اقتصادی کشور باشد و همانطور که حذف داوطلبانه بیش از 2میلیون نفر از یارانه بگیران توانست به ارتقاء سطح بهداشتی و درمانی کشور شود و درنهایت باعث جلب رضایت عمومی شد بی تردید منابع حاصل از حذف دهک های پردردآمد هم منجر به رضایت عمومی بیشتری خواهد شد اگر در منابع مصوب کمیسیون تلفیق هزینه شود و بهتر است دولت محترم سریع تر در جهت شناسایی دهک های پردرآمد اقدام نماید و از محل حذف یارانه آنها به رشد توسعه و افزایش رفاه کشور اقدام نمیاد تا مردم سریع تر با نتایج ان روبه رو شوند و قططعا میزان رضایت خود را به هر نحوی به دولت محترم ابلاغ و اعلام خواهند کرد.



نظر شما