تحولات منطقه

با وجود بی‌سرانجامی طرح افزایش میزان مصارف و منابع خراسان رضوی تسهیلات بانکی متقاضیان نهضت ملی مسکن بینالود محقق شد

تسهیلات بانکی متقاضیان نهضت ملی مسکن بینالود محقق شد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، از ۴ میلیون مسکن مورد تعهد دولت سیزدهم، ۱۰درصد آن یعنی ۴۰۰هزار مسکن تعهدخراسان رضوی بوده و بر این اساس اعطای زمین‌های مسکن ملی در شهرهای مختلف استان برای بیشتر واجدان شرایط محقق شده، اما آنچه در عمل به عنوان دستاورد از سوی استانداری خراسان رضوی درباره نهضت ملی مسکن ارائه شده، آغاز ساخت ۱۸۰ هزار و ۹۷۵ واحد و بهره‌برداری از ۱۹ هزار و ۸۱۴ واحد مسکن بوده است.هر چند این آمار نسبت به ۱۰ سال گذشته رشد ۱/۵ برابری در سطح استان داشته؛ اما در مجموع میان این اعداد و تعداد مورد تعهد استان اختلاف معناداری وجود دارد.

یکی از چالش‌های تأمین مسکن، مبحث هزینه‌های مالی است که در این زمینه قرار شد به کسانی که واجد شرایط امتیاز نهضت ملی مسکن گروه ساخت باشند، تا مبلغ ۵۵۰میلیون تومان تسهیلات ساخت مسکن از بانک‌ها با نرخ سود ۱۸ تا ۲۴ درصد در شهرهایی با جمعیت ۲۵ هزار نفر به بالا داده شود تا این افراد به صورت مرحله‌ای از این وام استفاده کنند. اعطای مرحله‌ای وام نهضت ملی مسکن براساس طرح ساخت مسکن ملی گروه ساخت است و متقاضی مسکن ملی پس از واریز ۴۰ میلیون تومان برای آماده‌سازی زمین، باید فونداسیون ساخت را بریزد و پس از بازرسی و تأیید، با بانک معرفی شده قرارداد ببندد و برای هر مرحله شامل فونداسیون ۱۰درصد، اسکلت و سقف ۴۰ درصد، سفتکاری ۲۵ درصد و نازک‌کاری و تعمیرات داخلی نهایی ۲۵ درصد از وام ۵۵۰میلیون تومانی را دریافت کند. ضمن آنکه در طرح گروه ساخت، سازنده، فرد است که روی زمین اجاره داده شده دولتی به مدت ۹۹ سال ساخت و ساز می‌کند و عملاً از انبوه‌سازی خبری نیست. برای همین مسکن‌های گروه ساخت نهضت ملی مسکن از سرعت قابل قبول‌تری برخوردار هستند.

گلایه‌های مردمی
نهضت ملی مسکن با همه تأثیرات مثبت خود، در حوزه اعطای وام ناراضیانی دارد که ازجمله آن می‌توان به حضور تعدادی از دارندگان امتیاز نهضت ملی مسکن بینالود در محل مدیریت شعب بانک مسکن خراسان رضوی در صبح امروز اشاره کرد که در بررسی میدانی خبرنگار ما و گفت‌وگو با این افراد مشخص شد  در دریافت وام خود دچار مشکل هستند و با وجود اینکه برخی از آن‌ها وارد مراحل ساخت شده‌اند، هنوز وام موردنظر را دریافت نکرده‌اند تا بتوانند مراحل ساخت را پیش ببرند.

خانمی که همراه همسرش در این جمع حضور دارد، می‌گوید: مشکل ما بانک است چون می‌گوید بودجه ندارد و ما باید صبر کنیم. سه سال پیش ۴۰میلیون تومان واریز کردم و سه ماه است فونداسیون را هم ریخته‌ایم؛ اما از وام خبری نیست تا بتوانیم کار را ادامه بدهیم.
مرد جوان دیگری هم که در سالن اجتماعات روی صندلی منتظر است تا به جوابی برسد، در تشریح مشکل ساخت مسکن خود عنوان می‌کند: هفت ماه پیش بازرس برای بازرسی سر زمین آمد و تأیید لازم را هم گرفتم و پول بازرسی هم واریز شده؛ اما الان می‌گویند وامی در کار نیست. زمین در کل ۲۰۰ متر بوده که ۱۰۰متر آن برای زیربنا در نظر گرفته شده است. به ما گفته شد اگر فونداسیون ریخته شود، وام تعلق می‌گیرد. با قرض به مرحله اسکلت هم رسانده‌ام؛ اما دیگر توان ندارم ضمن آنکه به امید پرداخت این وام، قرض کردم؛ ولی از وام خبری نیست.
یکی دیگر از افرادی که منتظر است گره مشکلش باز شود، گلایه‌کنان می‌گوید: سه سال پیش زمین را دادند. یک سال و نیم طول کشید تا جدول‌کشی انجام شد. حالا هم منتظر وام هستیم و مشخص نیست کی این وام پرداخت می‌شود.
همه گفته‌ها درباره همین گلایه‌هاست. یکی می‌گوید حدود ۵۰ نفریم که همین مشکل را داریم و از صبح در حال رفت و آمد به بانک هستیم تا بالاخره به جوابی برسیم و تکلیف وام ساخت مسکنمان مشخص شود.

ضرورت بهبود نسبت منابع به مصارف استان

حدود ساعت ۱۱:۳۰ مدیر شعب بانک مسکن خراسان رضوی در سالن اجتماعات این بانک حاضر می‌شود تا به پرسش‌های مراجعه‌کنندگان پاسخ دهد که در مجموع با قول‌های داده شده و پیگیری‌های صورت گرفته، افراد قانع شدند.

مصطفی تقوی در ابتدای توضیحاتش و برای تشریح مسائل، در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: در تصمیمی که در کلان کشور گرفته شد، قرار شد ۱۷درصد از مجموع تعهدات نهضت ملی مسکن توسط بانک مسکن انجام شود و بقیه به وسیله ۲۵ بانک‌ دیگر؛ ولی آنچه در کل کشور و خراسان رضوی اتفاق افتاد، سهم ۶۲/۵ درصدی بانک مسکن در پرداخت تسهیلات منعقده نهضت ملی مسکن است.

وی در تشریح نحوه خرج‌کرد منابع بانک مسکن ادامه می‌دهد: اعطای تسهیلات نهضت ملی مسکن باید از منابع داخلی بانک صورت بگیرد از طرف دیگر با توجه به نسبت بالای مصارف به منابع بانک مسکن، این بانک به دنبال افزایش توان مالی از طریق افزایش سرمایه یا تخصیص خط اعتباری است تا بتواند ضمن رعایت نسبت‌های استاندارد مالی که مورد تأکید نهادهای بالادستی است، برای پرداخت تسهیلات اقدام کند.
مدیر شعب بانک مسکن خراسان رضوی در خصوص نسبت مصارف به منابع بانک اظهار می‌کند: در حالی که نسبت مصارف به منابع شبکه بانکی حدود ۸۰ درصد است، این بانک با توجه به رسالت خود با وجود نسبت مصارف به منابع بیش از ۲۰۰ درصد به ارائه خدمات اعتباری می‌پردازد.
تقوی بر پاسخ‌گویی این بانک درباره هر بررسی قانونی تأکید می‌کند و می‌گوید: هر زمان که منابع مالی کافی برای پرداخت تسهیلات جدید تأمین شود یا با یکی از دو روش گفته شده توان مالی بانک افزایش یابد، در نخستین فرصت ممکن می‌توانیم برای تأمین اعتبار قراردادهای منعقده اقدام کنیم.
وی ضمن اشاره به هماهنگی‌های انجام شده با ستاد بانک برای حل مشکل این افراد خاطرنشان می‌کند: پیگیری درخواست‌های این افراد به صورت ویژه در دستور کار این مدیریت است و بدین منظور با وجود همه محدودیت‌ها، پیشنهاد پرداخت تسهیلات جایگزین مطرح شد.
مدیر شعب بانک مسکن خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که چرا ارزیابی‌ها انجام شده؛ اما اعطای وامی اتفاق نیفتاده، توضیح می‌دهد: بانک مسکن برای تأمین مالی تمامی قراردادهای منعقده طرح نهضت ملی مسکن اقدام می‌کند و خود را مکلف به واریز سهم‌الشرکه‌ها متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها در قراردادهای منعقده می‌داند. با توجه به ارزیابی‌های صورت گرفته، امیدواریم انعقاد قرارداد این افراد در سریع‌ترین زمان ممکن محقق شود.
ریشه مشکلات مردم در محقق نشدن وعده‌های داده شده است. فرزین، مدیر کل بانک مرکزی در سفر دی ماه گذشته خود به مشهد قول داده بود میزان منابع به مصارف استان خراسان رضوی را تا ۸۵ درصد افزایش دهد؛ اما با وجود پیگیری‌های انجام شده از طرف مسئولان استانی، این میزان به ۷۲ درصد رسید. باید متذکر شد چنین تحصن‌هایی ریشه در وعده‌های بی‌سرانجام مانند این وعده دارد. در سال ۹۹ نسبت منابع به مصارف خراسان رضوی حدود ۵۴ درصد و در زمان سفر رئیس کل بانک مرکزی به مشهد ۶۸ درصد بود و موافقت با افزایش این مهم تا سقف ۸۵ درصد، بیش از ۴۰ تا ۴۵هزار میلیارد تومان به منابع مالی استان اضافه می‌کند؛ اما تحقق تمام و کمال آن نیازمند ابلاغ رسمی بانک مرکزی به بانک‌های استان است و نمی‌توان فقط به موافقت شفاهی رئیس کل بانک مرکزی بسنده کرد.
در هر صورت کار دولت سیزدهم به پایان رسیده و با رفتن مسئولان فعلی و آمدن مسئولان جدید مشخص نیست آیا این رویه افزایش را به دنبال خواهد شد تا مشکلات بانک‌های استان در اعطای تسهیلات حل شود یا باز هم شاهد چنین مطالباتی خواهیم بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.