تحولات منطقه

استان اصفهان ۱۰/۷ میلیون هکتار مساحت دارد که بیش از ۹۰ درصد آن معادل ۹/۸ میلیون هکتار را عرصه‌ منابع طبیعی و ملی تشکیل داده است. بیشترین جنگل‌های اصفهان در شهرستان‌ فریدونشهر با ۴۰ هزار هکتار و سمیرم با ۲۵ هزار هکتار قرار دارد.

منابع طبیعی اصفهان در آتش بی‌توجهی‌ می‌سوزد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
به گفته مسئولان تاکنون ۲میلیون هکتار از عرصه‌های طبیعی مناطق غرب و جنوب استان اصفهان، همجوار با زاگرس و ارتفاعات کرکس در دست مطالعات پهنه‌بندی حریق قرار گرفته است.
 بر اساس اعلام مدیریت بحران اصفهان، سال گذشته در مجموع ۱۵۰ هکتار از مراتع و مزارع استان اصفهان در آتش سوخت که این آمار در پنج ماه ابتدای امسال به ۱۷۰هکتار رسیده است. 

رشد ۱۱۷درصدی آتش‌سوزی 
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز درباره افزایش حوادث آتش‌سوزی در عرصه‌های‌ طبیعی، مراتع و کشاورزی استان در سال ‌جاری در مقایسه با سال گذشته هشدار داده و تأکید می‌کند: این موضوع نگران‌کننده است و باید برای جلوگیری از بروز آن در سال‌های آینده به طور دقیق بررسی و موشکافی صورت بگیرد تا دلایل اصلی این مسئله ریشه‌یابی شود. 
منصور شیشه‌فروش تصریح می‌کند: بیش از ۵۰ مورد آتش‌سوزی مزارع و مراتع از ابتدای امسال تاکنون در استان اصفهان گزارش شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۴۵ مورد بود رشد ۱۱۷ درصدی را نشان می‌دهد.
وی ادامه می‌دهد: بیش از ۱۷۰ هکتار از اراضی که بیشتر در غرب و جنوب استان مستقر است از ابتدای سال جاری تاکنون طعمه حریق شدند و سرمایه‌های ملی زیادی به هدر رفتند.

عامل انسانی علت اصلی حریق
شیشه‌فروش علت اصلی وقوع این آتش‌سوزی‌ها را عامل انسانی دانسته و می‌افزاید: علت ۹۸ درصد حوادث آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی و کشاورزی استان، عوامل انسانی از جمله روشن کردن آتش، رها کردن ته‌سیگار و کبریت و باقی گذاشتن مواد قابل اشتعال مانند بطری‌های آب معدنی و فلزات در طبیعت و همچنین آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی و علوفه در مزارع است.به گفته وی، وقوع آتش‌سوزی‌ در‎ عرصه‌های طبیعی استان نیز در پنج ماه ابتدای امسال ۹۸ مورد و با افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده و تغییرات اقلیمی از جمله افزایش بی‌سابقه دما در تابستان امسال و وقوع تندبادهای فصلی نیز این موضوع را تشدید کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه کاهش چند درجه‌ای دما نباید سبب بی‌توجهی به عوامل آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع شود، خاطرنشان می‌کند: با وجود خنک‌تر شدن چند درجه‌ای هوا، همچنان مردم استان در تابستان امسال گرم‌ترین روزها را سپری می‌کنند و لازم است نسبت به احتمال وقوع آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی احتیاط شود.
شیشه‌فروش تأکید می‌کند: تکرار آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی علاوه بر افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای، زیستگاه‌های بومی گونه‌های مختلف جانداران و گیاهان را نیز با تهدید جدی مواجه می‌کند.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان از مردم و گردشگران درخواست کرد در صورت مشاهده هر گونه آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی محل حادثه را به‌ سرعت به یگان حفاظت از منابع طبیعی با شماره‌های تلفن ۱۳۹ و ۱۵۰۴ یا دستگاه‌های امدادی و مسئولان محلی اطلاع دهند.

مراتع بیشتر از جنگل‌ها سوخت 
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان نیز با انتقاد از رشد چشمگیر وقوع آتش‌سوزی‌ در‎ عرصه‌های طبیعی استان در پنج ماه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، اظهار می‌کند: در سال جاری ۱۵۱ هکتار از اراضی طبیعی استان طعمه حریق شد در حالی که در مدت مشابه سال گذشته حدود ۹۸ هکتار از عرصه‌ها آتش گرفته بود.
سرهنگ علی صادقی تصریح می‌کند: از لحاظ تعداد نیز امسال ۴۵ حریق در استان به وقوع پیوست در صورتی که این رقم در بازه زمانی مشابه سال گذشته ۲۹ فقره بود. 
وی می‌افزاید: بیشتر آتش‌سوزی‌های امسال در مناطق غربی و جنوبی استان به وقوع پیوست و بیش از جنگل، مراتع را تحت تأثیر قرار داد که موضوعی قابل تأمل است. 
صادقی بی‌احتیاطی گردشگران، مسافران و مرتع‌داران، افزایش چشمگیر دمای هوا و پوشش گیاهی بیشتر در مقایسه با سال قبل را دلایل اصلی وقوع آتش‌سوزی‌ و در پی آن تخریب محیط زیست استان اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد: رها کردن آتش در طبیعت، انداختن بطری شیشه‌ای و پلاستیکی، کبریت و ته‌سیگار و تنازعات برخی ساکنان محلی و مرتع‌داران با هم از دیگر دلایل اصلی وقوع حریق در مراتع و جنگل‌هاست. 
آمار و ارقام نگران‌کننده آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع استان اصفهان در مقایسه آن با سال گذشته و وضعیت جهانی حکایت از تشدید بحران در مدیریت منابع طبیعی دارد. این افزایش آتش‌سوزی‌ها که عمدتاً ناشی از عوامل انسانی و تغییرات اقلیمی است، نه تنها منجر به تخریب اکوسیستم‌های محلی و افزایش خطرات اقتصادی و زیست ‌محیطی شده، بلکه می‌تواند هشداری برای وقوع بحران‌های بزرگ‌تر در سال‌های آینده نیز باشد.
در این شرایط اقدام‌های فوری و مؤثر برای پیشگیری و مهار آتش‌سوزی در کنار ارتقای سطح آگاهی عمومی و تدوین سیاست‌های حفاظتی جامع ضروری به نظر می‌رسد و از طرفی می‌توان گفت تنهاترین راه برای کاهش این بحران در شرایط بی‌توجهی مسئولان قلمداد می‌شود. 

 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.