تحولات منطقه

سقز شهرستانی سرشار از غنی‌ترین معادن ایران است که به واسطه وجود معادنی نظیر سنگ آهن، طلا و سایر سنگ‌های تزئینی نقش قابل توجهی در اشتغال‌زایی و جهش اقتصادی دارد .

به دلیل دست به دست شدن میان پیمانکاران/ تعطیلی معدن «سنگ آهن سقز» ادامه ‌دارد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
در سال‌های اخیر ظرفیت معدنی سقز متأسفانه از یک درد مزمن تاریخی به نام ایجاد نشدن صنایع پایین‌دستی فراوری و خام‌فروشی رنج می‌برد و مردم استان عایدی قابل توجهی از این معادن مهم نصیبشان نمی‎شود دلیل آن هم این است که استخراج این معادن در فرایندهای واگذاری به پیمانکاران ضعیف سپرده می‌شود در حالی که معدن‌های سقز با سرمایه‌گذاری و برنامه چندساله می‌توانستند عامل توسعه و دگرگونی زیرساخت توسعه منطقه باشند و اگر به شکل صحیح از این منابع طبیعی و ملی استفاده می‌شد شاید وضعیت اقتصاد، اشتغال و راه‌های روستایی سقز این چنین نبود و جوانان بومی بسیاری مشغول کار در این معادن می‌شدند.

فروش پروانه معدنی 
از طرفی برخی شنیده‌ها حاکی از آن است برخی از پروانه‌داران استخراج معدن که توانایی هزینه‌های عملیاتی و استخراج را ندارند، پروانه خود را با مبالغ هنگفتی به‌ سرمایه‌داران نافذ غیربومی اعم از حقیقی و حقوقی به فروش می‌رسانند و حق هزاران جوان بیکار را این گونه پایمال می‌کنند. 
نکته دیگر اینکه بهره‌برداران منابع معدنی این شهر را اغلب غیربومی‌های خارج از شهر و استان تشکیل داده‌اند که همچون مور و ملخ روی منابع این شهر اسکان داده‌ شده‌اند و ذخایر را آشکارا به تاراج می‌برند.
حالا در کنار همه این مسائل، معدن سنگ آهن اسکارن صاحب سقز که در محدوده ۳۵ کیلومتری شهرستان سقز واقع شده و ذخیره قطعی آن مطابق پروانه ۲۷۰ هزار تن با ظرفیت استخراج سالیانه ۱۷۰هزار تن با عیار ۴۲درصد است در قالب قرارداد راهبری از سوی وزارت صمت به شرکت توسعه صنعتی، معدنی صبانور واگذار می‌شود و در حالی که می‌توانست جمعیت زیادی از کولبران را صاحب شغل و درآمد ثابت کند به دلایل مختلفی تعطیل شده و وزارت صمت هم در این باره اقدام خاصی انجام نداده است. تعطیلی این معدن به پیمانکاری صبانور در حالی رخ داده که این مجموعه در خرداد امسال از رشد ۸۵درصدی سود خود در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ خبر داده است. 

بی‌توجهی وزارت صمت 
این موضوع سبب می‌شود نماینده این شهرستان در صحن علنی به وزیر صنعت، معدن و تجارت تذکری بدهد و خواستار تسریع در بازگشایی این معدن شود اما گویا این وزارتخانه هم توجهی به این تذکر نکرده که موجب می‌شود نماینده مردم بانه و سقز در مجلس، این بار موضوع را علنی‌تر کرده و به پاره‌ای از جزئیات آن بپردازد. محسن بیگلری با بیان اینکه معدن آهن سقز در حالی تعطیل شده است که مردم این منطقه از روی ناچاری کولبری می‌کنند تأکید می‌کند: اگر وزارت صمت برای بازگشایی این معدن اقدام نکند طرح سؤال از وزیر را کلید خواهد زد.

دست به دست شدن معدن میان پیمانکاران
وی پیرو تذکری که در صحن به وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تعطیلی معدن آهن سقز داده بود، می‌افزاید: پس از این تذکر، مسئولان مربوط در وزارت صنعت، معدن و تجارت با ما تماس گرفتند اما تنها با یک تماس مشکل حل نمی‌شود و باید در این حوزه به صورت اجرایی ورود کنند.
نماینده مردم بانه و سقز در مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: متأسفانه وزارت صنعت، معدن و تجارت این معدن را به شرکت صبانور واگذار و این شرکت هم آن را به پیمانکار دسته دوم واگذار کرده که قادر به اجرای این پروژه نبوده و آن را رها و معدن را تعطیل کرده که این اقدام ظلم به مردم این منطقه است.
بیگلری تصریح می‌کند: این معدن در حالی تعطیل شده که مردم این منطقه به دلیل نبود شغل از روی ناچاری برای کسب معیشت کولبری می‌کنند و فعال‌سازی این معدن می‌تواند برای چند صد نفر اشتغال ایجاد کند.

طرح سؤال از وزیر 
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم یادآور می‌شود: هم‌ اکنون انتظار داریم این معدن هر چه سریع‌تر باز شود و اگر پیمانکار کنونی توان این کار را ندارد، مسئولان مربوط خلع ید کرده و این پروژه را به شرکتی قدرتمند واگذار کنند.
عضو مجمع نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی، تأکید می‌کند: اگر وزارت صمت به این مطالبه بحق مردم منطقه توجه نکند قطعاً در دفاع از حقوق آن‌ها طرح سؤال از وزیر را کلید می‌زنیم.
معاون امور معادن صمت کردستان نیز بیشترین معادن استان را در شهرهای قروه، بیجار و سقز عنوان کرده و می‌افزاید: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ معدن فعال در استان کردستان وجود دارد.
مهدی سیفی باغی‌خانی تصریح می‌کند: معادن نقش مهم و اساسی در اشتغال‌زایی دارند و در حال حاضر ۴ هزار و ۲۰۰ نفر به صورت مستقیم در معادن استان کردستان مشغول به کار هستند و افراد زیادی از طریق شغل‌های غیرمستقیم نیز از وجود این معادن برخوردار می‌شوند، از این رو تعطیلی یک معدن ضربه سنگینی به اشتغال در آن منطقه خواهد زد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.