تحولات لبنان و فلسطین

رئیس فرهنگستان علوم گفت: بیش از ۸۰ درصد بخش کشاورزی کشور از دانش و فناوری‌های نوین بهره‌مند نشده است.

۸۰ درصد کشاورزی ایران از فناوری‌های نوین بی‌بهره است

به گزارش  قدس آنلاین، به نقل از فرهنگستان علوم، محمدرضا مخبردزفولی در  یازدهمین نشست مرجعیت علمی با اشاره به این که یکی از مشکلات اصلی، پایین بودن ضریب نفوذ علم و فناوری در بخش کشاورزی و غذاست، افزود: در حالی که برخی نقاط خاص کشور به دلیل تمرکز مراکز دانشگاهی، ضریب نفوذ بالاتری دارند (گاهی تا ۳۰ درصد) اما  میانگین کشوری این شاخص همچنان پایین و کمتر از ۲۰ درصد است. این نشان‌دهنده آن است که هنوز بیش از ۸۰ درصد بخش کشاورزی کشور از دانش و فناوری‌های نوین بهره‌مند نشده است.

وی ادامه داد: این ضعف در حوزه‌های متعددی از جمله تولید، بهره‌ وری منابع، صرفه‌جویی در مصرف آب، نگهداری و جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده از تکنولوژی‌های مدرن نمایان است. برای مثال، در زمینه تولید شیر، از مجموع ۷ میلیون رأس گاو در کشور، تنها یک میلیون رأس گاو صنعتی و پرتولید وجود دارد که ۱۰ میلیون تن از مجموع ۱۲ میلیون تن شیر تولیدی را تأمین می‌کنند. این در حالی است که ۶ میلیون رأس گاو بومی کشور تنها ۲ میلیون تن شیر تولید می‌کنند.

رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: این تفاوت به وضوح نشان می‌دهد که بهره‌گیری از تکنولوژی‌های پیشرفته، از انتخاب اسپرم‌های اصلاح‌شده تا روش‌های مدرن پرورش دام، تأثیر چشمگیری بر بهره‌ وری دارد. فناوری‌های پیشرفته جهانی در این حوزه، نظیر روش‌های بهینه باروری و تولید شیر پاک، در کشورهای توسعه‌یافته به کار گرفته شده‌اند، اما هنوز در ایران به‌صورت گسترده وارد نشده‌اند.

مخبر دزفولی ادامه داد: این وضعیت تأکید بر ضرورت تدوین نقشه راهی برای دستیابی به مرجعیت علمی و فناوری در بخش کشاورزی و غذا دارد. توسعه دانش‌بنیان این بخش، افزایش بهره‌وری و استفاده بهینه از منابع طبیعی را به دنبال خواهد داشت.

وی عنوان کرد: در حالی که ایران با واردات میلیاردها دلارمحصولات کشاورزی مواجه است، برخی کارشناسان بر این باورند که اگر نصف این مبلغ به کشاورزان داخلی اختصاص یابد، می‌تواند تحولی بزرگ در بخش کشاورزی کشور ایجاد کند. طبق گفته‌های متخصصان، یکی از مهم‌ترین موانع پیش‌رو در بهبود وضعیت کشاورزی ایران، عدم پذیرش فناوری‌های نوین مانند آبیاری زیرسطحی هوشمند است که به رغم معرفی آن سه تا چهار سال پیش، هنوز مقاومت‌هایی در برابر پذیرش این فناوری وجود دارد.

رئیس فرهنگستان علوم ادامه داد: به گفته کارشناسان، پذیرش فناوری‌های نوین در کشاورزی نه تنها می‌تواند موجب افزایش تولید و بهره‌وری در این بخش شود، بلکه به کاهش وابستگی کشور به واردات و بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان داخلی نیز کمک خواهد کرد.

مخبر دزفولی بیان کرد: در حال حاضر، تولید شیر در ایران به‌ویژه در مقایسه با کشورهایی مانند پاکستان، با استانداردهای جهانی همخوانی ندارد و بسیاری از آلودگی‌ها و مشکلات بهداشتی در سطح کشور وجود دارد. این مشکلات عمدتاً به نحوه مدیریت و حکمرانی در بخش تولید و فرآوری مواد غذایی برمی‌گردد. متأسفانه سیستم موجود در این بخش، به‌ویژه در زمینه مدیریت مزرعه‌ها، دارای نقاط ضعف زیادی است که موجب می‌شود برخی از تولیدکنندگان داخلی ترجیح دهند محصولات خود را به خارجی‌ها بفروشند که خود از این محصولات استفاده کنند.

رئیس فرهنگستان علوم ادامه داد: در زمینه آموزش و پژوهش، کشور ما هنوز با کمبود رشته‌های جدید و تخصصی در حوزه کشاورزی و فناوری‌های غذایی روبه‌رو است. به‌ رغم تلاش‌های فراوان اساتیدی در دانشگاه تهران برای به ‌روز کردن رشته‌ها و توسعه فناوری‌های نوین، همچنان از معرفی رشته‌های جدید که در دنیا وجود دارد، غفلت شده است. این در حالی است که بسیاری از رشته‌ها و فناوری‌های جدید می‌توانند به بهبود وضعیت کشاورزی و تولید غذا در کشور کمک کنند، اما ما هنوز با ترس از تغییرات و پذیرش این تحولات مواجه هستیم.

وی اضافه کرد: به‌طور کلی، برای بهبود وضعیت تولید و مصرف غذا در کشور، باید بر افزایش کیفیت آموزش، پذیرش فناوری‌های نوین و اصلاح سیستم‌های حکمرانی در بخش کشاورزی و تولید غذا تمرکز کنیم تا بتوانیم به تولید پایدار و رقابت‌پذیر دست یابیم.

منبع: خبرگزاری مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.