وی افزود: پیش ثبت نام حج تمتع امسال، از ۵ آذر شروع شد و تا امروز (شنبه، ۱۰ آذرماه) ۱۰ هزار و ۳۹ نفر ثبت نام کردهاند که طبق پیشبینی ما یک نُرم طبیعی را نشان میدهد. از این تعداد ۵ هزار نفر آقایان و ۵ هزار و ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر هم از میان بانوان هستند. میانگین سنی زائران امسال، ۵۶ سال است که برای انجام اعمال حج میانگین مناسبی است و البته طبق تحلیل های همکاران من، شاید در اواخر زمان ثبت نام، عدد بالاتری را شاهد باشیم.
آغاز برنامههای آموزشی از ماه شعبان
بیات با اشاره به شرایط امسال حج تمتع خاطرنشان کرد: هم شرایط و اعمال حج یک اعمال خاص و سختی است و مناسکی است که نیاز به آموزش دارد. هم شرایط کشور میزبان خاص است. چون کشور میزبان هرسال مقررات جدیدی را وضع میکند که زائران و همچنین عوامل ما باید با آن آشنا شوند. لذا برنامهریزی ما این است که از بهمن ماه برنامههای آموزشی زائران را آغاز کنیم یعنی تا آن زمان باید ثبت نام ما کامل شده باشد، کاروان ها، مدیران آنها و ترکیب آنها مشخص باشد تا بتوانیم از ماه شعبان برنامههای آموزشی را رسماً آغاز کنیم برای اینکه زائران با استرس کمتر به این سفر مشرف شده و با آرامش بیشتر اعمال را انجام دهند.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: وجهه دیگر آغاز زودهنگام ثبت نامها مسئله تدارکاتی است که ارائه میدهیم از جمله تامین مسکن که در اینجا ترکیب جمعیتی تعیین کننده است.
وی موضوع تامین ارز مورد نیاز برای عملیات حج تمتع امسال و انتقال آن را موضوع مهم این سازمان و یکی از عوامل اثرگذار در آغاز زودهنگام ثبت نام ها دانست و گفت: برای تأمین ارز و انتقال آن باید آمادگی هایی ایجاد می شد.
قیمت تمام شده ارز برای حجاج
بیات در ادامه به مسئله قیمت تمام شده حج اشاره و تصریح کرد: این موضوع به دو یا سه عامل بستگی دارد اولین عامل نرخ ارزی است که در اختیار ما قرار میگیرد. خوشبختانه با همکاری دولت هم ارز مورد نیاز ما مورد توافق قرار گرفت و هم قیمت ارزی که میخواهیم. بر اساس نرخ مبادلهای و بر مبنای یک روز مشخص قرارداد ما با بانک مرکزی امضا شد. قیمت تمام شده هر دلار ۵۲ هزار و ۱۴۰ تومان برای ما است که برای حجاج محاسبه میشود.
وی عامل دیگر موثر در قیمت نهایی حج تمتع را موضوع قیمت بلیط هواپیما عنوان کرد و گفت: ما باید قراردادمان را با هواپیمایی ببندیم که در همین رابطه فردا (یکشنبه، ۱۱ آذر) جلسهای در سطوح بالا با شرکت هواپیمایی ایران ایر خواهیم داشت که امیدواریم رضایتمندی زائران را داشته باشیم.
برخی ایرلاینهای خارجی نیز اعلام آمادگی کردهاند
بیات تاکید کرد: هواپیمایی ایران ایر تلاش میکند که بتواند تمام زائران ما را منتقل کند و در این زمینه تمهیداتی نیز اندیشیده است. اما برخی ایرلاینهای خارجی نیز اعلام آمادگی کردهاند که میتوانند در انتقال زائران به ما کمک کنند. ما هم اعلام کردیم اگر بتوانند با هواپیمایی خودمان رقابت کرده و خدمات بهتری ارائه دهند این کمک را میپذیریم. دلیل پذیرش هم این است که میخواهیم در مرحله اول رقابتی وجود داشته باشد تا بتواند قیمتها را پایین بیاورد و مهمتر از آن ، مدت زمان عملیات انتقال حجاج است.
رییس سازمان حج ادامه داد: پرواز یک خط پروازی بر اساس مجوزی که کشور میزبان میدهد معمولاً طولانی میشود و این طولانی شدن برای زائران ما آزاردهنده است. ما اگر بتوانیم حضور هواپیماهای خارجی را هم داشته باشیم تلاشمان این است که این مدت زمان کاهش یابد و حداقل شکل منطقی بگیرد.
وی مدت زمان میانگین حج تمتع امسال را ۳۳ تا ۳۵ روز اعلام کرد و گفت: برخی زائران تمایل دارند که مدت بیشتری در آنجا بمانند اما روال طبیعی که امسال به نظر میرسد برقرار باشد بین ۳۳ تا ۳۵ روز است که مهمترین عنصر تعیین کننده برای این زمان هواپیما و مجوز پرواز است.
بیات در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اجاره هتلها برای اسکان زائران، خاطرنشان کرد زمان دقیقی را نمیتوان برای این کار پیش بینی کرد اما مذاکرات فشردهای را به صورت همزمان دنبال میکنیم چون برای اجاره هتلهای مدینه هم باید شروع و پایان پروازهای ما مشخص باشد و بر اساس همان چیدمان هتلها را داشته باشیم لذا برای برنامهریزیهای خودمان هم لازم است که زودتر تکلیف پروازها مشخص شود
امکان افزایش سهمیهها
بیات درباره احتمال افزایش سهمیه حج ایران، اظهار کرد: امیدوار هستیم امسال با توجه به اتفاقات مثبت بتوانیم افزایش سهمیه داشته باشیم. برای دی ماه مذاکراتی داریم و توافقنامه حج در کشور میزبان امضا میشود.
وی درباره انتقال و فروش فیش حج تمتع نیز گفت: ما وظیفه داریم ضوابط نقل و انتقال فیش را فراهم کنیم. منتها چون مدت زیادی از ثبتنام حج گذشته است و عدهای شاید شرایط جسمی یا مالی نداشته باشند یا به هر دلیلی نمیتوانند مشرف شوند پس حق طبیعیشان است که فیششان را منتقل کنند، لذا ما همکاری داریم که این نقل و انتقال صورت بگیرد اما یک نگرانی برای دلالی هست که تأکید ما بر عزیزانی که میخواهند فیش بخرند یا بفروشند این است که حتما فروشنده و خریدار همدیگر را ببینند و در دفاتر کارگزاری حج و زیارت که این وظیفه را برعهده دارند این کار را انجام دهند.
۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در صف عمره
بیات درباره عمره که اعزام زائران آن همچنان ادامه دارد، گفت: نامنویسی جدید برای عمره فعلا امکان ندارد، چون ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در صف هستند که عدد قابل توجهی است و این افراد از سال ۹۰ ثبتنام کردهاند.
وی افزود: تا به امروز بیش از ۶۵ هزار نفر به عمره مشرف شدهاند. روزانه چهار پرواز نزدیک به ۱۰۲۰ تا ۱۰۴۰ نفر را اعزام میکنند. پیشبینی میشود تا ۱۸۰ هزار نفر به عمره اعزام شوند.
وی افزود: برای ماههای رجب و شعبان چون شرایط تغییر میکند قیمت عمره با یک افزایش حدود یک تا یکونیم میلیون تومان همراه خواهد بود. برای ماه رمضان نیز بسته طراحی شده متفاوت است تا زائران بتوانند روزه بگیرند. زائرانی که مایلاند در این ماه به عمره مشرف شوند درنظر بگیرند که هدفگذاری عربستان برای حدود ۳۰ میلیون زائر در مکه است، بنابراین مکه خیلی شلوغ میشود و این شرایط را درنظر بگیرند.
پاسخ به اعتراض ها درباره سود عمره
رئیس سازمان حج و زیارت درباره سود عمره که مورد اعتراض بوده است، خاطرنشان کرد: کسانی که معترض هستند حق دارند. زمانی که پول دادند، پول ارزش بالاتری داشت و بخش عمده هزینه را تأمین میکرد. بانکها هم سود ناچیزی دادهاند. اشتباه اینجاست که ثبتنام در حجم گسترده صورت گرفت که مورد اعتراض بعثه هم بود. من این قول را میدهم واقعا هر آنچه در توانم باشد به کار ببندم تا حرکتی در این جهت انجام دهیم.
هزینه سفر عتبات
بیات درباره افزایش هزینه سفر عتبات نیز توضیح داد: تغییر نرخها قدری با حج و عمره تفاوت دارد؛ ما قراردادی با بانک مرکزی برای عتبات نداریم که نرخ ارز ثابت باشد. تلاش داریم این را به تصویب هیأت وزیران برسانیم که به نرخ ثابت ارز برسیم. ما هم تحت فشار هستیم و این نوسانات ما را هم دچار مشکل میکند و چالش است.
نظر شما