تحولات منطقه

۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۱
کد خبر: ۱۰۳۶۷۵۱

حذف صفر از پول ملی قبل از کنترل نرخ ارز فقط اثر روانی دارد و به ضرر مصرف‌کننده است.

حذف مُسکّنی صفرها
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، حذف صفر از پول، سیاستی اقتصادی است که دولت‌ها به منظور بهبود شرایط اقتصادی و افزایش کارایی نظام مالی آن را اجرا می‌کنند و در اغلب موارد این اقدام در پاسخ به تورم شدید و کاهش ارزش پول ملی انجام می‌شود. از جمله اثرات وضعی این اتفاق، کاهش اثرات روانی و احساس منفی مردم نسبت به بی‌ارزشی واحد پولی هر کشور است و در این راستا، بررسی مزایا و معایب این اقدام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

کمک کنیم حذف صفرها سیاسی نشود
عضو اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان با اشاره به مشکلات ناشی از تعدد صفر در مسائل مالی گفت: تبدیل ریال به تومان و حذف صفرها می‌تواند تأثیر مثبت روانی بر جامعه و اقتصاد داشته باشد.
حسین محمدیان افزود: ما در حال حاضر با وجود ریال و تومان، در مسئله ارائه قیمت به مشتری‌های خارجی خود دچار مشکل هستیم و این حذف صفر به نوعی تسهیل‌گری در این مسئله مراودات مالی خواهد داشت ولی به طور حتم تأثیری بر تورم و سایر مسائل اقتصادی ندارد. 
وی با اشاره به ضرورت این اتفاق در شرایط کنونی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که همه کمک کنیم این اتفاق اجرایی شود و به سمت مسائل سیاسی کشیده نشود. در موارد مشابه شاهد بودیم در کشورهای دیگر با تورم دورقمی این روزها را پشت سر گذراندند و اثرات مثبتی را در کشور خود به وجود آوردند.

حذف صفر به افزایش آرامش در جامعه کمک می‌کند
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان با بیان اینکه با حذف صفر، تقویت پول اتفاق نمی‌افتد، گفت: حذف صفر، بیشتر تأثیر روانی دارد و به نظر نمی‌رسد بتواند مشکلات بنیادی اقتصاد کشور را حل کند و تأثیری در صادرات و واردات داشته باشد.
کاظم شیردل در پاسخ به این پرسش که حذف صفر چه تأثیری بر واردات و صادرات دارد، افزود: اگر این مسئله با افزایش ارزش پول، کاهش تورم و افزایش مراودات اقتصادی همراه بود می‌توانستیم آن را در صادرات و واردات مؤثر بدانیم اما در حال حاضر فقط می‌تواند در مسئله آرامش جامعه و تأثیر روانی بر آن مؤثر باشد.
وی با اشاره به راه‌اندازی مرکز مبادله ارزی، خاطرنشان کرد: اگر در کنار حذف صفر این اتفاق نیز به درستی مدیریت شود راه‌اندازی این مرکز در بحث حمایت از صادرات و واردات و حذف واسطه‌ها و دلال‌ها بسیار مؤثر است و به اقتصاد، صنعت و تولید کمک می‌کند. 

در مرکز مبادلات ارزی، قیمت دستوری نیست
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با بیان اینکه مرکز مبادلاتی از امروز راه‌اندازی می‌شود، گفت: بخش‌های خصوصی و دولتی باید با هم در به‌روزرسانی و اجرایی شدن این سامانه کمک کرده و نقطه ضعف‌هایی که در خلال کار به وجود می‌آید اصلاح کنند تا در بلندمدت تأثیر مثبت خود را در صادرات و واردات نشان دهد.
شیردل با اشاره به دستوری نبودن قیمت در مرکز مبادلات ارزی، افزود: این سامانه در ابتدا مقداری چالش‌برانگیز خواهد بود اما به مرور زمان با حذف دلالان و واسطه‌گران که از صادرکننده و واردکننده به صورت جداگانه ارقامی دریافت می‌کنند، افراد می‌توانند به صورت مستقیم در این مرکز، نقل و انتقالات ارزی و مالی خود را انجام دهند. 

زمان اجرای حذف صفر بسیار اهمیت دارد
استادیار گروه اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی نیز در گفت‌وگو با قدس خراسان گفت: نخستین اثر حذف صفر کمک به کاهش هزینه‌های اداری و اجرایی بانک مرکزی برای انتشار پول است و دومین اثر آن نیز تأثیر روانی است که براساس آن افراد کمتر احساس بی‌ارزش شدن پول ملی را درک کنند.
سیدسعید ملک‌الساداتی با اشاره به اهمیت زمان مناسب برای اجرای این سیاست، خاطرنشان کرد: ما باید اطمینان داشته باشیم همه آن عواملی که تاکنون به کاهش ارزش پول ملی منجر شده قابل کنترل هستند و پس از اجرای حذف صفر، پدیده کاهش ارزش پول دوباره اتفاق نمی‌افتد، به نظر نمی‌رسد الان چنین زمانی باشد چون پیش‌بینی می‌شود روند کاهش ارزش پول ملی دست‌کم تا پایان سال به صورت مستمر ادامه داشته باشد.
وی افزود: اگر فرض کنیم با حذف کردن این چند صفر از پول ملی، پول جدیدی با تعداد صفر کمتر ایجاد شود، با این روند همین پول نیز به سرعت دچار کاهش ارزش خواهد شد. زمانی باید این اتفاق بیفتد که ما اطمینان داشته باشیم کنترل بیشتری روی پول ملی و نرخ ارز داریم، وقتی این کنترل وجود نداشته باشد چنین سیاستی ممکن است در کوتاه‌مدت به لحاظ روانی مردم را متقاعد کند که احساس کنند پولشان با سرعت قبل کاهش ارزش ندارد ولی در عمل، پس از زمان کوتاهی مجدد اثر روانی بی‌ارزشی ظاهر می‌شود.

در صورت حذف صفرها، اعداد گرد می‌شود
این استاد دانشگاه فردوسی درباره اثر سوم حذف صفر از پول گفت: اثر سوم که به زیان مصرف‌کننده‌ها خواهد بود، گرد کردن قیمت‌هاست؛ در مبادلات مختلف فروشنده یا تولیدکننده برای کالایی که به عنوان مثال ۲۲۰ هزار تومان دریافت می‌کرده در صورت حذف صفرها اعداد گرد می‌شود و معمولاً به سمت عدد بالاتر گرد می‌شود و این به زیان مصرف‌کننده است.
ملک‌الساداتی در مقایسه با کشورهایی که تجربه‌ای مثبت در این باره داشتند افزود: معمولاً این پدیده حذف صفر را کشورهایی مانند آرژانتین و ترکیه که با تورم‌های شدید مواجه هستند اجرا کرده‌اند ولی در هر دو کشور پس از حذف صفر باز هم مسئله کاهش ارزش پول اتفاق افتاد. در حقیقت حذف صفر قرار نیست اقدام ریشه‌ای در اقتصاد انجام بدهد بلکه معلول پدیده‌های مختلفی است که ما باید ابتدا آن‌ها را حل کنیم تا حذف صفر اثر خود را داشته باشد.

حذف مُسکن‌وار 
حذف صفر از پول می‌تواند به عنوان یک راهکار مؤثر برای مقابله با برخی چالش‌های اقتصادی در جامعه مطرح شود و از سویی تا حدی در بهبود تصویر پول ملی، تسهیل معاملات و کاهش برخی هزینه‌های اجرایی و اداری کمک کند، با این حال اجرای این سیاست که به نظر می‌رسد تا حد زیادی مسکن‌وار عمل می‌کند، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و مدیریت مناسب است تا از بروز سایر اختلالات اقتصادی جلوگیری شود. در نهایت به گمان کارشناسان، موفقیت حذف صفر از پول وابسته به زمان صحیح اجرا، شرایط اقتصادی و اجتماعی هر کشور و توانایی آن در مدیریت تغییرات است. اما اگر این سیاست به درستی پیاده‌سازی شود، می‌تواند به تقویت اعتماد عمومی به پول ملی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور منجر شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.