فریبا علیمیری کارشناس طب ایرانی در مورد فشار خون و علائم آن بیان کرد: فشار خون در واقع همان فشاری است که خون در زمان حرکت به دیواره عروق یا شریان وارد میکند و شریانها خون را از قلب به سایر قسمتهای بدن منتقل میکنند.
وی ادامه داد: اگرچه فشار خون در طول روز ممکن است به دلایل مختلفی بالا و پایین رود اما فشار خون بالای مزمن اغلب نشان از یک بیماری زمینهای مانند مشکل قلبی یا کلیوی است. به طور معمول فشار خون سیستولیک (عدد اول یا عدد بالا در اندازهگیری فشار خون) نرمال در افراد جوان معادل ۱۲۰ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک (عدد دوم یا عدد پایین در اندازهگیری فشار خون) نرمال معادل ۸۰ میلی متر جیوه است.
کارشناس طب ایرانی گفت: از نظر متخصصان اگر فشار خون بیمار به طور مداوم ۱۴۰ بر روی ۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر باشد این وضعیت را به عنوان فشار خون بالا تشخیص داده و در صورت تشخیص فشار خون بالا فرد باید با تیم مراقبتی بهداشتی یا متخصصان در مورد درمان صحیح صحبت کند.
علائم فشار خون
علیمیری مطرح کرد: فشارخون از آن دسته بیماریهایی است که علامت زیادی ندارد و گاهی فرد مبتلا تا سالها متوجه نشده که به فشارخون مبتلا شده است. اما به صورت کلی یک سری نشانه ها اعم از سردرد شدید، تنگی نفس، درد قفسه سینه، تاری دید، سرگیجه، ضربان قلب نامنظم، خون در ادرار و مشکل خواب میتواند از علل فشار خون بالا بوده و فرد اگر یک یا چند علامت را داشت باید به پزشک مراجعه کند تا در صورت ابتلا به فشارخون بتواند هرچه سریعتر درمان را شروع کند.
وی ادامه داد: همچنین فشار خون بالا به رگهای خونی آسیب رسانده و سبب تنگ شدن، پارگی یا نشت کردن آنها میشود. لختههای خون در اثر فشار خون بالا میتوانند در شریانهای منتهی به مغز تشکیل شده، جریان خون را مسدود کرده و باعث سکته مغزی در فرد خواهند شد.
درمان فشار خون در طب ایرانی
علیمیری افزود: زمانی که فرد برای درمان فشار خون به متخصص طب ایرانی مراجعه میکند، ابتدا فرد را به پزشک متخصص برای تشخیص دقیقتر ارجاع میدهیم اما متخصص طب ایرانی نیز از نظر وجود مواد زائد مضر در بدن، فرد را بررسی و در صورت نیاز این مواد زائد را از بدن فرد دفع میکند. گوارش و رژیم غذایی فرد بررسی میشود و اگر دچار یبوست، نفخ معده، استرس، خواب دیر هنگام و نداشتن ورزش باشد، باید برای تغییر روش زندگی خود اقدام کند.
وی افزود: درمان فشار خون به کمک طب ایرانی به نکاتی اعم از سبک زندگی درست، رژیم غذایی متعادل بر حسب مزاج بیمار، داشتن ورزش روزانه، پرهیز از غذاهای فستفود، غذاهای پرنمک و به خصوص استرس بیمار بسیار توجه و اصلاح خواهد شد.
کارشناس طب ایرانی اذعان کرد: بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا با ایجاد تغییرات در سبک زندگی میتوانند فشار خون را تا درجهای از محدوده سالم کاهش دهند. رعایت موارد کوچک اما تأثیرگذاری چون داشتن فعالیت بدنی در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه، پرهیز از استعمال دخانیات، کنار گذاشتن الکل، داشتن رژیم غذایی سالم با محدود کردن سدیم، حفظ وزن سالم و مدیریت استرسهای روزانه بسیار کمک کننده میباشد؛ کسانی که دخانیات مصرف میکنند باید بدانند که ابتلا به فشار خون، باریکتر شدن رگها و ابتلا به بیماریهای قلبی یا ریوی در آینده به طرز چشمگیری در این افراد افزایش پیدا خواهد کرد.
تغذیه مناسب برای بهبود فشارخون
علیمیری تصریح کرد: برای کاهش فشار خون باید نکاتی را برای استفاده از مواد غذایی رعایت کرد. برای مثال مصرف ماهی به دلیل منبع عالی از چربیها و امگا ۳ باعث کاهش التهاب، دارای ترکیبات منقبض کننده رگهای خونین است که فشار خون را کاهش میدهد، انار، کدوتنبل، حبوباتی چون لوبیا، عدس، ماش، هویج، کرفس، اسفناج، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، دانههای کتان، بادام درختی، موز، کیوی و گیریفروت فشار خون را پایین آورده و بدن را در حالت متعادل نگه میدارند. همچنین استفاده از دمنوشهای گیاهی نیز مانند پونه کوهی، استخودوس، سنبل تیو، چای ترش و گل ساعتی که مکانیسم این گیاهان گشاد کنندگی در عروق و آرام بخش بودن گیاهان فشارخون را بهبود میبخشد.
کارشناس طب ایرانی خاطر نشان کرد: این نکته حائز اهمیت است که استفاده همزمان از این گیاهان به صورت دمنوش یا چای ممکن است با داروهای شیمیایی تداخل داشته باشد بنابراین فاصله مصرف دمنوشهای گیاهی با داروهای شیمیایی رعایت شده و با پزشک متخصص طب ایرانی در این باره مشورت گرفته شود.
وی در پایان اظهار داشت: یکی از درمانهای سریع و کمک کننده در فشار خون بالا استفاده از روغن سیاه دانه، مصرف شیر به صورت ناشتا و انجام حجامت با مشورت پزشک طب ایرانی است.
نظر شما