تحولات منطقه

«از لحاظ یگان پهپادی، ایران پیشرفته است. طرح‌های مختلفی توسط جمهوری اسلامی ارائه شده که برخی از آن‌ها شبیه سازی شده یا تکامل‌یافته از نسخه‌های غربی و برخی دیگر کاملاً بومی هستند.» جملات مذکور بخشی از گزارشی است که وبگاه تحلیلی گلوبال پاور بررسی کرده

جهش کمی و کیفی ارتش در حوزه پهپادی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

این وبگاه که در تازه‌ترین گزارش خود جمهوری اسلامی را از حیث قدرت آتش در جایگاه شانزدهم میان ۱۴۵ کشور جهان قرار داده، در ادامه آورده:
« صرف نظر از این، تهران خود را به عنوان تأمین‌کننده برتر پهپادهای کم هزینه در سطح جهانی معرفی و تثبیت کرده است».
اعتراف مقامات این رسانه غربی معتبر به قدرت آتش پهپادی ایران در حالی است که دو روز پیش انتشار خبری دیگر در این حوزه نگاه‌ها را به خود خیره کرد. در این راستا با دستور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش و با حضور امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، صبح روز دوشنبه، هزار فروند پهپاد راهبردی، پنهان‍کار و ضد استحکامات که توسط ارتش و وزارت دفاع طراحی و تولید شده، به سازمان رزم ارتش ملحق شد.

آسمان در تسخیر پهپادهای ایرانی
فرمانده کل ارتش در این آیین با تأکید بر اینکه «نیروهای مسلح ما هر آنچه برای انجام وظایف خود لازم است را در اختیار دارند»، گفت: نیروهای مسلح در عرصه‌های زمینی، هوایی، دریایی، جنگال، موشک، پدافند و تمام آن چیزی که نیاز دارند تا بتوانند وظایف خود را به‌خوبی انجام دهند، در اختیار دارند. امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی با بیان اینکه الحاق‌ها، رونمایی‌ها و رزمایش‌هایی که در سراسر جغرافیای ایران و اقیانوس‌ها در حال انجام است، نشان‌دهنده ظرفیت و آمادگی نیروهای مسلح است، افزود: «بهتر است دشمنان ایران اسلامی روی شانس خود قمار نکنند».
امیر خلبان عزیز نصیرزاده وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در این مراسم تصریح کرد: ارتش جمهوری اسلامی ایران در به‌کارگیری پهپاد به بلوغ قابل توجهی رسیده است. پهپادهایی که در مأموریت‌های پدافندی و تلفیقی مورد استفاده قرار می‌گیرند، پهپادهایی با قابلیت نشست و برخاست در دریا هستند یا پهپادهایی که در هوشمندسازی و کمک به عملیات‌های نیروی زمینی مورد استفاده قرار می‌گیرند و همچنین پهپادهایی که ملحق شدند، منجر به ایجاد ظرفیتی در ارتش جمهوری اسلامی ایران شده‌اند که می‌تواند در مواقع لزوم، آسمان را به تسخیر خود درآورد و ضربات مهلکی به دشمن وارد کند.

۳ دلیل اهمیت رخداد اخیر
آنچه در مورد اتفاق اخیر و الحاق هزار فروند پهپاد به یگان‌های ارتش اهمیت دارد و نگاه رسانه‌ها و تحلیلگران غربی را به سوی آن کشانده، حضور نمونه‌های جدید پهپادی در سازمان رزم ارتش است. مهاجر-۶، ابابیل-۵، کمان-۱۲، ابابیل-۳ و کرار با قابلیت‌ حمل بمب‌های هواپرتاب هوشمند جزو پهپادهای شناسایی و رزمی و پهپادهای آرش-۱، آرش-۲، ابابیل-۲ یا باور-۵، جزو پهپادهای انهدامی هستند که پیشتر به ارتش ملحق شدند.
با این حال پهپاد ضدرادار محرم، کمان-۹۹ و آرش-۲ سه پهپاد جدید با قابلیت‌های پنهان‌ماندن از دید رادار دشمن هستند که برای نخستین بار به سازمان رزم ارتش ملحق شده‌اند.
پهپاد محرم به طور تخصصی طراحی‌شده تا رادارهای دشمن را سرکوب کند و در یک جنگ شبکه‌محور پهپاد آرش-۲ بتواند به اهداف راهبردی در عمق سرزمین‌های دشمن حمله کند.
پهپاد انهدامی کمان ۹۹ از خانواده پهپادهای کمان نیروی هوایی ارتش است که پیش‌تر شاهد الحاق پهپادهای کمان-۱۹ و کمان-۲۲ بوده‌ایم. این پهپاد دارای برد بیش از ۲هزار کیلومتر است. پهپاد آرش-۲ نیز از یک سیستم ناوبری جدید بهره می‌برد که از فناوری‌های نوین هوش مصنوعی استفاده می‌کند و می‌تواند بدون نیاز به هیچ‌گونه هدایت از مرکز فرماندهی به هدف خود برسد با این قابلیت که در مقابل جنگ الکترونیک دشمن بسیار مقاوم شده است.
نیروهای مسلح چندین سال است به طور گسترده در حوزه پهپادی فعالیت دارند و توانسته‌اند انواع مختلفی از پهپادها در حوزه‌های انهدامی، بمب‌افکن، شناسایی، پرسه‌زن و... را طراحی، تولید و مورد استفاده قرار بدهند. با این حال اتفاق اخیر به‌ویژه از سه منظر حائز اهمیت است. نخست آنکه در گذشته هم الحاق‌های چندصد فروندی به سامانه رزم ارتش داشتیم اما در این اتفاق دومین بسته هزارتایی پهپادها به سازمان رزم ارتش ملحق شد و این نشان از توانمندی کمی و کیفی ارتش در این عرصه است.
این نکته‌ای است که امیر سرتیپ خلبان افشین خواجه‌فرد رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز به آن اشاره کرد.
وی گفت: پهپادهایی که تحویل ارتش شد، عملاً برای سال ۱۴۰۴ بود اما هم در ارتش و هم در وزارت دفاع تدبیری شد تا برابر نیازمندی‌هایی که وجود داشت، به لحاظ تولید در حوزه پهپادی جهشی داشته باشیم، بنابراین ما نشان دادیم در مواقع مورد نیاز چگونه تعداد و حجم تولیداتمان را در این حوزه افزایش دهیم.
ویژگی دوم برنامه الحاق پهپادی هم این بود که این پهپادها، توانمندی‌ها و ویژگی‌هایی را دارند که پهپادهای قبلی ما ندارند و برای نبردهای امروز و نبردهای آتی مؤثر خواهند بود.
این پرنده‌های بدون سرنشین با ویژگی‌هایی شامل «برد بالای ۲ هزار کیلومتر»، «قدرت تخریب بالا»، «قابلیت عبور از لایه‌های پدافند با داشتن آر.‌سی.‌اس بسیار پایین»، « تداوم پرواز بسیار بالا» و «خوداتکا و بدون نیاز به کنترل از ابتدا تا انتها» هستند که برای اجرای مأموریت‌های خاص، ضمن افزایش عمق شناسایی و پایش‌های مرزی، موجب ارتقای توان رزم و قدرت انهدامی ناوگان پهپادی ارتش در مقابله با اهداف دوردست می‌شود. در نهایت اتفاق اخیر از یک منظر دیگر هم حائز اهمیت است و آن هم پیام به دشمنی که توهم هرگونه تجاوزی به خاک کشورمان را در سر می پروراند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha