تحولات منطقه

از راه‌های پیشگیری از مبتلا نشدن به آنفولانزا بهبود در خواب، اصلاح عادات غذایی و اصلاح سبک زندگی است. یکی از عاداتی که در بیشتر افراد به چشم می‌آید به موقع و کافی نخوابیدن است. مورد بعدی در مبحث پیشگیری مورد بعدی اصلاح عادات مخرب غذایی است.

چطور به آنفولانزا مبتلا نشویم؟ / آنفولانزا در رقابت شدید با کرونا!
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

آنفولانزا یکی از بیماری‌های ویروسی شایع است که در اثر تماس با فرد آلوده و یا سطح آلوده به ویروس ایجاد می‌شود و با علائمی همچون عطسه و سرفه، تب و گاها اسهال و استفراغ خود را نشان می‌دهد. آمار شیوع این ویروس در کشور زیاد بوده و علاوه بر آن نیز در هفته‌های گذشته حتی منجر به مرگ و میر نیز شده است.

این ویروس‌ها به سه نوع اصلی شناخته شده به نام‌های A، B و C تقسیم می‌شوند.

آنفولانزا نوع A معمولا شدیدترین نوع بیماری را ایجاد می‌کند و می‌تواند در انسان‌ها و حیوانات (مانند خوک‌ها و پرنده‌ها) یافت شود. آنفولانزا نوع A به جهش و تغییرات در ژنتیک خود تمایل دارد و می‌تواند منجر به شیوع‌های بزرگتری شود، از جمله شیوع ویروس H۱N۱ (ویروس آنفلوانزا خوکی) که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد.

نوع B نیز به شکل جداگانه در انسان‌ها شناخته شده است و عموما علائم ملایم‌تری را پدید می‌آورد، اما همچنان می‌تواند در برخی موارد شدیدتر باشد. این نوع نیز می‌تواند در تغییرات ژنتیکی زیرمجموعه‌های مختلفی بوجود آورد.

بیماری آنفولانزا نوع C شباهت بسیاری به سرماخوردگی دارد و بسیار خفیف است.

علائم و نشانه‌‍‌ها

این بیماری ویروسی نیز مانند هر بیماری دیگری خود را با یک سری علائم نشان خواهد داد. از مهم‌ترین علائمی که در هنگام آنفولانزا مشاهده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تب بالای ۳۸ درجه سانتی‌گراد (۱۰۰ درجه فارنهایت) یا بالاتر/ لرز/ سردرد/ درد عضلانی و درد مفاصل/ سرفه (معمولا خشک)/ گلودرد/ احتقان بینی و آبریزش بینی/ حالت تهوع، استفراغ یا اسهال/ خستگی/ درد گوش/ ترشحات غلیظ از بینی، سینوس‌ها یا گوش‌ها/ درد سینوس/ درد یا سفتی گردن/ قرمزی و تورم چشم‌ها/ بثورات پوستی/ خون در خلط/ اسهال و تشنج

توجه داشته باشید که علائم بیماری در افراد مختلف متفاوت است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت علائم شما و دیگر افراد یکسان باشد. دکتر اسد عندلیب الشهدا، متخصص بیماری‌های‍‌های عفونی و واگیردار و حمید عبدی، متخصص طب سنتی در گفت‌وگو با قدس در راستای این بیماری از میزان شیوع آن، جزئیات و نکات پیشگیرانه صحبت کردند.

آنفولانزا در رقابت شدید با کرونا!

دکتر عندلیب الشهدا در خصوص آمار مراجعه به بیمارستان‌‍‌ها و میزان شیوع بیماری‌های ویروسی گفت: هرچند مرگ و میر در اثر کرونا نداریم یا اگر هم باشند کم است ولی این بیماری تمام نشده و بازهم مراجعینی برای ابتلا به کرونا داریم. اما بیشترین آمار‍‌های بیمارستانی ما هم اکنون مربوط به بیماری آنفولانزا است و در میان این بستری‌شدگان، کودکان زیر ۵ سال، افراد بسیار مسن، افراد دیابتی و خانم‌های باردار هم دیده می‌شوند. در این موارد بستری، حدود ۴۰ درصد از آمار مربوط به آنفولانزا و ۱۰ درصد هم مربوط به کرونا بوده است. در مرگ و میر آمار دقیقی وجود ندارد ولی چیزی که می‌توان با اطمینان گفت این است که تعداد مرگ و میر آنفولانزا از کرونا قطعا کمتر است.

راه انتقال بسیار راحت و ساده است!

وی ادامه داد: اکثر کسانی که به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، معمولا سرفه‌‍‌های طولانی دارند و در کودکان نیز تب‌های شدید و کنترل نشدن این تب بسیار شایع است. حتی کسانی هم بودند که چندین بار فقط در اثر سرفه‌‍‌هایی که داشتند به مراکز مراجعه کردند زیرا به راحتی قطع و کنترل نمی‌شود و علوه بر این سرفه‌‍‌ها، موارد دیگری نیز مانند حالت تهوع، بی‌اشتهایی و اسهال نیز اتفاق می‌افتد. آنفولانزا به دلیل اینکه ۲۴ ساعت روی سطوح باقی می‌مانند و اگر شخصی در محیطی به این بیماری مبتلا شده باشد و حتی کلید برق را خاموش کرده باشد، تا ۲۴ ساعت آینده هر فردی که به آن کلید دست بزند نیز دچار این بیماری می‌شود و به راحتی انتقال پیدا می‌کند.

چطور مبتلا نشویم؟

این متخصص بیماری‌های عفونی افزود: شستشوی مکرر دست‌‍‌ها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله حداقل یک متری از مواردی است که اگر رعایت شود، درصد ابتلا را کاهش می‌دهد. کاهش حضور در جامعه نیز اگر امکان پذیر باشد، تا حد زیادی از انتقال این ویروس به دیگر افراد جلوگیری می‌کند. ما مواردی داشتیم که به دلیل ابتلای یکی از اعضای خانواده، دیگر افراد آن خانواده نیز مبتلا شدند و این بیماری تمام اعضا را درگیر کرد. فاصله گذاری حتی در خانه نیز اگر رعایت شود به چنین مواردی منجر نمیشود. نکته مهمی که در ابتلای افراد وجود دارد، زمان مراجعه به پزشک است. وقتی فردی دچار این بیماری شد، در صورت داشتن تب بالای ۳۸ درجه حتما باید به پزشک مراجعه کند و درمان خانگی و سرخود پیش نگیرد.

آنفولانزا در طب سنتی خوب یا بد!

حمید عبدی نیز در ارتباط با پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا در طب سنتی گفت: در طب سنتی ابتدا به پیشگیری توجه شده و بعد درمان آغاز می‌شود. دیدگاه طب سنتی در حال حاضر بسیار نزدیک به دیدگاه طب جدید است حتی میشود گفت در برخی موارد طب ها یکی هستند. در این فصل آنفولانزا به خصوص در شهرهای بزرگ خیلی شایع شده است. بنابراین از راه‌های پیشگیری از مبتلا نشدن به آنفولانزا بهبود در خواب، اصلاح عادات غذایی و اصلاح سبک زندگی است. یکی از عاداتی که در بیشتر افراد به چشم می‌آید به موقع و کافی نخوابیدن است. در بحث راه‌های پیشگیری ابتدای امر باید خواب فرد را اصلاح کنیم یعنی فرد دیر به خواب نرود و صبح زود از خواب بیدار شود. خواب مناسب و کافی روند هضم را بهبود بخشیده و به سلامت و شادابی بدن کمک می‌کند. مورد بعدی در مبحث پیشگیری مورد بعدی اصلاح عادات مخرب غذایی است یعنی توصیه میشود مواد غذایی که به مقاومت بدن کمک می‌کند در برنامه غذایی افراد باید گنجانده شود.

مواد غذایی مفید در زمان آنفولانزا

وی افزود: حریر بادام، شیر بادام، شله‌زرد، شیر برنج، شیره انگور، دارچین، کدو حلوایی، سیب، به و عسل مواد غذایی هستند که استفاده بیشتر آن در فصول سرد با توجه به شیوع آنفولانزا توصیه شده تا مقاومت بدن را بالا برده و نوعی راه حل پیشگیری از ابتلاء به آنفولانزا به شمار می‌رود. اگر فردی پیشگیری انجام نداد و به آنفولانزا مبتلا شد، برای اینکه بهبودی زودتر صورت گیرد باید از سوپ پر پیاز و سیر استفاده کند. پیاز و سیر خاصیت ضدعفونی کننده و ضد ویروس دارند و در بهبود آنفولانزا بسیار کمک کننده هستند؛ علاوه بر استفاده از پیاز و سیر داخل سوپ می‌توان از سبزیجات مختلف اعم از اسفناج، شلغم، جعفری و هویج استفاده کرد. همچنین خوردن خورشت آلو اسفناج ضد یبوست بوده و در دفع مواد زائد از بدن کمک کننده است. این مواد غذایی اگر جز روتین زندگی افراد شود احتمال ابتلای آنان به انواع بیماری‌ها به خصوص آنفولانزا کمتر خواهد شد.

عبدی بیان کرد: در طب سنتی یکی از راه‌های ضدعفونی کردن محیط خانه استفاده از سیر، پیاز و نارنج در مکان‌های مختلف خانه است، یعنی پیاز یا نارنج را چهار برش زده و در جاهای مختلف خانه قرار دهد این خود نوعی ضد عفونی کننده است که اغلب مردم به آن دسترسی دارند. همچنین توصیه میشود فرد بیمار نوشیدنی ها و دم کردنی های خانگی و گیاهی مانند آویشن و آب گرم همراه با لیموی تازه و عسل را میل نماید.

او در پایان با تاکید به استفاده از ۷ عدد مویز در صبح و ۷ عدد در شب عنوان کرد: همچنین گفته شده برای تنفس افراد بیمار، بوییدن گل نرگس و بخور دادن بوی شغلم پخته شده میتواند از دیگر نکات درمانی در این زمینه باشد. البته لازم به ذکر است که نمیتوان طب سنتی را از طب جدید جدا کرد و به عنوان مثال فقط به سمت طب سنتی رفت یا فقط به سمت طب جدید، بلکه این دو در کنار یکدیگر تکامل پیدا میکنند ولی در برخی افراد که بیمار عفونت شدید دارد، نباید سرخود نوشیدنی های دم کردنی مصرف کند. زیرا همین دم کردنی ها هم مستلزم دانستن طبع بیمار مانند سرد یا گرم بودن مزاج است.

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha