تحولات منطقه

یک مدرس دانشگاه در زمینه جامعه‌شناسی گفت: امروزه به واسطه فردنگری‌ها، خانواده نیز به جزء بدل شده و فقط یک شاکله اولیه از خانواده داریم در حالی‌که در گذشته خانواده اصالت و واقعیت داشت و می‌توانست خیلی از مشکلات یک جامعه محلی یا فراتر از آن را حل کند.

نیازمند احیای اصالت خانواده هستیم
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، نقش زنان در اقتصاد خانواده و به عنوان یک کارآفرین، فعال اقتصادی، کارمند یا کارگر همواره با نقش‌های دیگری همچون همسری و مادری، در یک قاب دیده شده است و اگرچه زنانی که در عالم تجرد به موفقیت‌های بالای اقتصادی رسیدند کم نیستند، با این‌حال به نظر می‌رسد به طور معمول، زنانی که یک تنه بازیگر تمام این نقش‌ها هستند، به دلیل رویارویی با چالش‌های بیشتر، قابل توجه‌ترند.

در ادامه گفت‌وگوهای قدس خراسان در حاشیه اجلاس زنان راه ابریشم را با چند زن مؤثر و کارآفرین از شهرهای تهران، اصفهان، گلبهار و نیشابور بخوانید.

تغییر در فرایند تصمیم‌سازی در کشور ضروری است
مدرس دانشگاه در زمینه جامعه‌شناسی در حاشیه اجلاس زنان راه ابریشم بابیان اینکه پشتوانه زنان ما خانواده است، می‌گوید: وقتی از زنان و اقتصاد صحبت می‌شود به این معنی است که خانواده پشتیبان اقتصاد است و با تغییر نگرش نسبت به این موضوع، اقتصاد خرد خانواده، می‌تواند به حل مشکلات اقتصادی در کشور کمک کند.
زهرا مشیر با اشاره به ضرورت تغییر در فرایند تصمیم‌سازی در کشور می‌افزاید: این تغییر، نقش مهمی در قانون‌گذاری خواهد داشت، از این جهت که ما فرایند تصمیم‌سازی را به گونه‌ای شکل بدهیم که فرد محور نبوده و خانواده محور باشد.
وی بابیان اینکه متأسفانه امروز خانواده فی نفسه هویت ندارد، تأکید می‌کند: اگر ما بتوانیم این هویت خانوادگی را ایجاد کرده و آن را پشتوانه فرد قرار دهیم، مشکلات فراوانی رفع می‌شود به عنوان مثال، تسهیلاتی که قرار است به فرد داده شود، به خانواده اعطا شود.
این مدرس دانشگاه ادامه می‌دهد: آنچه در حال حاضر در کشور ما رسمیت دارد خانوار است نه خانواده در حالی‌که خانواده اصل و بنیان است. تمامی بحث‌های ما در زمینه جمعیت، فرهنگ و اقتصاد با رویکرد خانواده می‌تواند بهتر حل شود.
مشیر خاطرنشان می‌کند: امروزه به واسطه فردنگری‌ها، خانواده نیز به جزء بدل شده، به‌گونه‌ای که روابط، پیمان‌ها و وفاق با یکدیگر به وجود نمی‌آید و فقط یک شاکله اولیه از خانواده داریم در حالی‌که در گذشته خانواده اصالت و واقعیت داشت، بنابراین می‌توانست خیلی از مشکلات یک جامعه محلی یا فراتر از آن را حل کند. ما نیازمند احیای این مسئله هستیم.

تعهد ارزی؛ چالش عمده زنان کارآفرین
عضو اتاق بازرگانی اصفهان نیز می‌گوید: باتوجه به اینکه شرکت ما در زمینه تولید، واردات و صادرات فعالیت دارد بیشترین چالش ما در خصوص صف طولانی تخصیص ارز است.
شیما خزرجی با اشاره به شرایط استراتژیک کشور می‌افزاید: مسائل مختلف در زمینه واردات و صادرات و لغو پروازها موجب می‌شود روند واردات مواد اولیه یا صادرات محصول تولید شده با مشکلات فراوانی مواجه شود. تمام تلاش ما در بخش خصوصی این است که صدایمان به گوش مسئولان برسد و امیدواریم از طریق فرصت چنین اجلاس‌هایی، این اتفاق بیشتر رقم بخورد.
وی با بیان اینکه همه زنان فعال ایران همپای مردان فعالیت می‌کنند، تأکید می‌کند: به نظر می‌رسد با توجه به شرایط فرهنگی متفاوت میان مشهد و اصفهان، ما در اصفهان به لحاظ فرهنگی فرصت بیشتری برای فعالیت داریم، ازطرفی به دلیل وجود صنایع بزرگ در اصفهان، زنان بیشتری در حوزه صنعت فعال‌اند ولی در استان خراسان به دلیل وجود صنایع خرد، برخی فعالان زن اقتصادی از مشاغل خانگی و صنایع کوچک به جایگاه و فعالیت اقتصادی گسترده دست یافتند که باید به آن‌ها تبریک گفت چون باید توان بیشتری به این فعالیت اختصاص دهند.

خریداری صنایع دستی، اولویت آخر زندگی مردم است
یک فعال حوزه زنان نیز درباره دغدغه‌های خود به عنوان یک مادر، همسر و کارآفرین حوزه سرامیک در شهر نیشابور می‌گوید: از آنجایی که بانوان در حوزه فعالیت خود در جامعه باید چند نقش را در کنار هم بازی کنند، با چالش‌های بیشتری نسبت به آقایان مواجه هستند و باید به گونه‌ای آن‌ها را مدیریت کرده و در کنار هم پیش ببرند که به هیچ‌کدام از نقش‌هایی که بر عهده دارند آسیبی وارد نشود در حالی‌که یک مرد شاغل یا کارآفرین، فقط بیرون منزل مشغول کار است، فقط به کار خود فکر می‌کند و برای یک زن خیلی سخت است که ضمن مادر و همسر بودن، بتواند شرایط کاری خود را مدیریت کند.
مرجان موحد درباره زمینه فعالیت کاری خود می‌افزاید: نیشابور در دوران سلجوقیان و سامانیان مرکز سفال و سرامیک بوده و در حال حاضر این ظروف از کشور خارج شدند و در ۳۳ موزه معروف دنیا نگهداری می‌شوند. ما در کارگاه خود مشابه ظروف آن دوره را تولید کرده و در شناسنامه کار قید می‌کنیم که محل نگهداری آن اثر در کدام موزه است و متن داخل آن چیست. بخش دیگر فعالیت ما زیورآلات سرامیکی است که با سنگ‌های قیمتی و لعاب طلا ترکیب شده و در ایران مورد مشابهی ندارد.
وی درخصوص سرمایه‌گذاری در صنایع‌دستی خاطرنشان می‌کند: در جامعه امروز با وجود تورم و گرانی، خانواده‌ها در تأمین مسائل اقتصادی و هزینه‌های اولیه زندگی خود دچار مشکل هستند در نتیجه صنایع‌دستی در اولویت آخر زندگی افراد قرار گرفته که این مسئله تا حدی، فروش و عرضه این هنر در داخل کشور را دچار مشکل کرده است.
این فعال حوزه زنان ادامه می‌دهد: با این‌حال ما به عنوان پشتیبان مشاغل خانگی از ۱۵ بانوی هنرمندی که فقط در منزل توانایی انجام کار دارند، حمایت کرده و ضمن آموزش، مواد اولیه لازم برای تولیدات هنری را در اختیارشان قرار دادیم.

از رویارویی با چالش‌ها کنار نمی‌کشم
یک بانوی کارآفرین دیگر هم که در زمینه صنایع‌دستی، هنرهای تجسمی و کارآفرینی اجتماعی فعالیت می‌کند درباره برگزاری این اجلاس می‌گوید: دور هم جمع شدن زنان بازرگان از سراسر ایران و برگزاری جلسات «بی‌توبی» در زمینه صنعت، اقتصاد و هنر منجر به ارائه راهکارهایی برای بهبود فضای کسب و کار زنان توانمند ایران خواهد شد که جای امیدواری دارد.
گلبهار حیاتی ادامه می‌دهد: زنان فعال اقتصادی با شرایط و چالش‌های مختلف اقتصادی روبه‌رو هستند و برخی نیز در شرایط تنگنای اقتصادی با سیلی صورت خود را سرخ نگه می‌دارند. با وجود این، من به شخصه با داشتن ۲۵۰ کارگر زیر مجموعه خود، تلاش می‌کنم.
وی بابیان اینکه با دورریزهای خیاط‌خانه‌ها و زباله، تولید ثروت می‌کنم، می‌افزاید: در حال حاضر به زنان سرزمینم آموزش رایگان به شرط اشتغال می‌دهم تا بتوانند بر سر سفره‌هایشان نان بیاورند و هیچ‌گاه از رویارویی با این چالش ها کنار نمی‌کشم.
مشهد روز شنبه در قالب رویداد نخستین اجلاس زنان راه ابریشم، میزبان زنانی از سراسر ایران بود که در قالب این رویداد و کارگاه‌های مرتبط با آن به هم‌افزایی در حوزه اقتصاد و کارآفرینی پرداختند. رویدادی که انتظار می‌رفت زنان فعال اقتصادی در حوزه سرمایه‌گذاری را در درون خود بیشتر داشته باشد، اما بیشتر میهمانان اجلاس را زنان کارآفرین تشکیل داده بودند و به نظر می‌رسد این اجلاس از این منظر از اهداف خود کمی دور شده باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha