تحولات منطقه

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص تأکید عراقچی بر مذاکره با آمریکا پ از بازگشت به برجام گفت: طرف های برجام که ضمانت اجرایی و حقوقی آن قطعنامه شورای امنیت است مشخص هستند و مذاکره برای احیا و بروز رسانی این توافق تنها با آنها انجام می‌شود.

فقط با اعضای برجام مذاکره می‌کنیم/ درباره توان دفاعی و نظامی خود با کسی گفتگو نکرده و نمی‌کنیم
زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه

اسماعیل بقائی در پاسخ به سوال خبرنگار دقس آنلاین در خصوص تأکید عراقچی بر اینکه گفتگوها ژنو تنها محدود به موضوع هسته ای است و فراتر از آن با اروپایی‌ها گفتگویی نداریم، در حالی که پیشتر گفته شده بود طیف وسیعی از موضوعات از دوجانبه تا منطقه‌ای در این تماسها روی میز است، اظهار داشت: ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات متنوع مورد نظر طرفین گفت‌وگو می‌کنیم. در خصوص موضوعات منطقه گلایه‌ها و اعتراضات و انتقادات جدی درباره رویکردهای کشورهای اروپایی نسبت به تحولات منطقه داریم. نمونه روشن آن حمایت‌های هر سه کشور اروپایی از اسرائیل در ۱۶ ماه بوده است.

وی افزود: این موارد را صریح و شفاف بیان کردیم. در مورد موضوعات مرتبط با مسائل سوریه و اوکراین در هر گفت‌وگویی با طرف‌های اروپایی مطرح می‌شود.

بقائی تصریح کرد: اما مذاکره به معنای گفت‌وگو در خصوص داد و ستد امتیاز یا تصمیم گیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناخته شده‌اش، صرفا درباره موضوع هسته‌ای بوده است و تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما در خصوص تأکید وزیر امور خارجه بر اینکه مذاکره هسته‌ای با آمریکا تنها پس از بازگشت این کشور به برجام ممکن است و این سوال که چگونه بازگش آمریکا به برجام بدون مذاکره امکانپذیر خواهد بود با بیان اینکه سیاست ما درمورد کشورهایی که زمانی عضو برجام وبده اند مشخص است، گفت: مذاکره موضوع روشنی دارد محور برجام است و طرف‌های آن روشن هستند و متضمن آن قطعنامه شورای امنیت است که بر مبنای آن این توافق جایگاه حقوقی پیدا کرده و طرفها بر این مبنا باید در گفتگوها مشارکت داشته باشند.

بقائی اظهار داشت: در چهار سال گذشته حتی زمانی که آمریکا خارج از برجام بود گفت‌وگوها به صورت غیرمستقیم ادامه داشت و در دوره دولت دموکرات جریان داشت و روند مسقط را هم حتما در جریان هستید. موضع و رویکرد ما درباره مذاکره و گفت‌وگو در خصوص موضوعات مختلف مستمر و کاملا روشن است.

درباره توان نظامی خود با کسی مذاکره نکرده و نمی‌کنیم

وی در واکنش به ادعای رسانه های غربی در مورد تاید کشورهای اروپایی در گفتگوهای ژنو بر لوزم اضافه شدن موضوعتوان موشکی ایران به مذاکرات و متقابلا تهدید ایران به خروج از ان پی تی در صورت اسنپ بک اروپایی‌ها تصریح کرد: ایران هیچ گاه درباره توانمندی‌های نظامی با هیچ کسی گفتگو نکرده و نخواهد کرد. اگر این مباحث در این گفت‌وگوها مطرح شده پاسخ ما مشخص است.

بقائی افزود: همچنین تهدید به خروج از ان. پ.تی موضوع تازه‌ای نیست. در دولت دوازدهم مشخص کردیم در صورتی از اهرم مکانیسم ماشه برای فشار و امتیازگیری از ایران استفاده شود واکنش ما متناسب خواهد بود و شفاف گفته شده که سوءاستفاده از این سازوکار بدین معناست که توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقتنامه‌های موجود نخواهد بود. این موضعی است که قبلا هم گفته شده است.

عبرت‌های آتش بس در غزه

این دیپلمات ارشد کشورمان در خصوص موضع ایران نسبت به آتش بس میان حماس و رژیم صهیونیستی هم با تأکید بر اینکه هم کشورهای منطقه و مردم منطقه و فراتر از آن در سطح بین‌المللی همه عبرت‌ها و درس‌های روشنی را از این تحول گرفتند.بقایی ادامه داد: اگر پیروزی را به معنای تعداد کشته‌ها و میزان تخریب و حجم جنایتی که رخ داده می‌توانیم بگوییم پیروزی با رژیم صهیونیستی بوده است. نقض قواعد بین‌المللی و قانون شکنی در بالاترین سطح به عنوان دستاوردهای این رژیم در این ۱۶ ماه است که همه خطوط قرمز قانونی، اخلاقی و انسانی را در نوردید.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: این جنایات ممکن نبود مگر با حمایت آمریکا و تعدادی از کشورهای غربی که در حوزه نظامی و سیاسی و رسانه‌ای از هیچ تلاشی برای تقویت این رژیم و استمرار جنایات دریغ نکردند.

وی گفت: آنچه در نهایت حاصل شد یک شکست و ننگ تمام عیار برای این رژیم و حامیان آن است که اولا نشان دادند به ادعاها و مفاهیم حقوق بشر باور ندارند و آن چیزی که تعیین کننده است مقاومت مردم فلسطین و مقاومتی که از درون می‌جوشد و به هیچ فرد و گروه و کشور دیگری وابسته نیست. این نوید دهنده پیروزی‌های بیشتر در آینده منطقه و تحولات فلسطین خواهد بود.

وی در خصوص آیینده حماس هم تصریح کرد: مقاومت و حماس جنبش و حرکتی ریشه‌دار در قلب و دل مردم غزه و فلسطین اشغالی است و بنابراین در هر صورت هیچکس نمی‌تواند نفوذ و تاثیر و حضور حماس در آینده فلسطین را نادیده بگیرد.

ساده‌انگاری مذاکره با آمریکا به نفع کشور نیست

بقائی در واکنش به سوال دیگری درباره اظهارات عبدالعلی زاده مشاور رئیس جمهور در خصوص مذاکره با آمریکا ظرف چند ماه آینده هم با بیان اینکه موضع ایران و دولت درباره مباحث سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی بیان می‌شود، خاطرنشان کرد: نکاتی که (توسط ایشان) مطرح شده هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد. حدس می‌زنم نظر شخصی گوینده بود در مقام گفتگو و گعده با یک رسانه.

وی افزود: موضوع سیاست خارجی یک بحث تخصصی است. هر گونه ساده انگاری موضوعات پیچیده سیاست خارجی ولو با نیت خیر صورت بگیرد نه مفید و نه کمک کننده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور  درباره ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به سوریه هم با بیان اینکه تردید دارم اصل خبر صحت داشته باشد و نیازمند راستی آزمایی است، گفت:ما ابتداتوصیه کرده‌ایم که اتباع ایرانی به دلیل امکان رفتار خودسرانه گروه های تروریستی فعلا سفری به سوریه نداشته باشند.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره دلیل اشاره و تاکید بر معاهدات ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ ایران با روسیه و شوروی سابق در توافقنامه راهبردی اخیر هم گفت:  هر دو معاهده ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ معتبر و بخشی از تاریخ روابط ایران و روسیه هستند و در روابط دو کشور همیت دارند و دو دولت آنها را معتبر میدانند.

دولت بایدن بدترین دولت دموکراتها

بقائی در پاسخ به سوال دیگری درباره ارزیابی اش از دولت چهارساله بایدن هم با یادآوری اینکه  دولت دموکرات آمریکا در سطح منطقه‌ای یکی از بدترین عملکردها را در ۶۰ سال گذشته داشته است ، گفت: به خاطر اینکه ۱۶ ماه آخر عمر این دولت مصروف به حمایت از یک نسل کشی آشکار در منطقه ما شد.ب

وی اضافه کرد: توافق آتش‌بس در آخرین روزهای حاکمیت این دولت انجام شد باز هم معنادار است. برخی معتقدند اگر دولت ادامه می‌یافت باز هم نسل‌کشی ادامه می‌یافت. این نقطه تاریک در ذهن مردم دنیا و به ویژه مردم فلسطین و لبنان باقی خواهد ماند.

وی با اشاره به اینکه در این چهار سال اقدامات ایذایی دولت آمریکا ادامه یافت و درباره مذاکرات برای اجرای برجام هم به هیچ عنوان از سوی آنها جدیت نشان داده نشد و همزمان تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ایران ادامه یافت، اظهار داشت:  از هر دو جهت هم به لحاظ سیاست‌های ثبات زا در منطقه غرب آسیا و هم در جهت ادامه سیاست‌های فشار و تحریم علیه ملت ایران سابقه بسیار بدی را این دولت از خود به جا گذاشت.

بقائی گفت:  آنچه از هر دو اینها بدتر است این است که مقامات دولت فعلی به انحاء مختلف درصددند سیاست‌های شکست خورده خود را تحمیل و به آیندگان در آمریکا القاء کنند و این نشان می‌دهد ذهن و نیت دولتمردان آمریکا در این چهار سال منفی و شرورانه بوده است.

اطلاعات قانع کننده‌ای درباره قتل شهروندان ایرانی در فرانسه دریافت نکردیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص پیگیری قتل دو تبعه ایرانی در فرانسه گفت: حمایت از اتباع ایرانی یکی از وظایف و یکی از دستور کارهای ثابت وزارت خارجه است. معاونت کنسولی، بخش دوجانبه سیاسی و البته سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس از همان ابتدا پیگیر موضوع بودند و به صورت جدی این مطالبه از طرف ما تکرار شده است. هنوز ما اطلاعات قانع کننده و کافی در مورد ماهیت قتلی که در فرانسه صورت گرفت و دو نفر از شهروندان ایرانی جان خودشان را از دست دادند دریافت نکردیم.

وی خاطرنشان کرد: به صورت طبیعی مطالبه ما پیگیری این پرونده و صدور حکم و مجازات متهم است. باید مشخص شود که ماهیت این اقدام چه بوده اقدام تروریستی بوده یا اقدام نژادپرستانه، به هر حال ما انتظار داریم مراجع ذیربط در فرانسه به پرسش های ما پاسخ بدهند.

اعتراض ایران به اظهارات مقام سوئدی

بقائی در خصوص اظهارات یک مقام سوئدی در خصوص استفاده جمهوری اسلامی ایران از گروه های  خلافکار برای اهداف خود نیز گفت:  اظهارات مقام سوئدی، فرافکنانه، تعجب برانگیز است و ما غیر قابل قبول و عجیب است و ما مراتب اعتراض خود را اعلام کردیم.

لغو سفر عراقچی به نیویورک 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص نشست امروز شورای امنیت سازمان ملل متحد و اینکه گفته شده بود وزیر امور خارجه در این نشست شرکت خواهند کرد، گفت: در ابتدای کار باید در رابطه با سفر وزیر محترم به نیویورک توضیح می‌دادم؛ هفته قبل اعلام کردم که ایشان برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل راجع به فلسطین عازم نیویورک میشوند، این اجلاس قرار بود امروز برگزار بشود که قطعا برگزار می‌شود اما با توجه به تحولات منطقه و اتفاقاتی که ظرف دو روز گذشته افتاده، مشخصا مسأله آتش‌بس در نوار غزه، موضوع تغییر کرد و بنابراین با توجه به اقتضائات زمانی این سفر انجام نخواهد شد.

تحریم و FATF مانع توسعه روابط ما نیست

وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ادعای درخواست روسیه برای خروج ایران از لیست سیاه FATF برای ممکن شدن همکاری اقتصادی با تأکید بر اینکه  وجود تحریم‌ها هیچ وقت مانعی برای اینکه روابط خود را با دیگر کشورها گسترش دهیم نبوده است، گفت: یکی از روش‌ها برای اینکه بر مشکلات ناشی از تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا و برخی دیگر کشورها فائق بیاییم، این بوده که از سایر ظرفیت‌ها استفاده کنیم.ب

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی  انعقاد موافقتنامه با کشورهای دیگر را  بر اساس نیازسنجی دولت‌های ذیربط و با عنایت به ظرفیت‌هایی خواند که در سطح روابط دوجانبه از حیث اقتصادی و تجاری و سیاسی وجود دارد و افزود: معاهده بین ایران و روسیه هم از این قاعده مسثتنی نیست.

وی اضافه کرد: مذاکرات برای معاهده امضا شده اخیر با روسیه در دوره دولت روحانی شروع و در دولت شهید رئیسی مذاکرات آن انجام و در دولت چهاردهم امضا شد. اینکه در فرآیند مذاکراتی طرف‌های ذیربط نکات و پیشنهاداتی را مطرح کنند، چیز قریبی نیست. مهم این است که نهایتا محصول چیست. متن را می‌توانید مرور کنید که چه مواردی در متن هست و البته این متن محصول توافق و اجماع نظر دو طرف است.

آماده گفتگو درباره نقش ایران در منازعه اوکراین هستیم

بقائی در پاسخ به این سوال که وزیر امور خارجه در گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کردند که ایران آمادگی دارد در خصوص دغدغه‌های اروپا در خصوص اوکراین گفت‌وگو کند، آیا چنین موضوعی در مذاکرات ژنو مطرح شده است، گفت: این موضوع نیز سابقه طولانی دارد، اعلام آمادگی کرده‌ایم در رابطه با نقش ایران در منازعه اوکراین هم با اوکراین و هم با طرف هایی که چنین ادعایی را مطرح کردند، گفت‌وگو کنیم. این موضوع در نشست های مختلف با طرف های اروپایی تکرار شده است. ما معتقدیم که درگیر کردن سایر کشورها به صورت ناروا در منازعه اوکراین سیاست بسیار مخربی است. اتهام های مربوط به دخالت ایران در این موضوع را کاملاً رد کردیم و در مواردی که طرف‌های اروپایی مطرح کردند همیشه خیلی سریع و شفاف بیان کردیم که در این رابطه اگر واقعا سند و مدرکی وجود دارد، آماده گفت و گو هستیم. در جریان مذاکرات اخیر هم این بحث مطرح شد و قاعدتا هیات ایرانی نکات و مواضع خود را مطرح کرده است.

ایران و افغانستان باید در موضوع حق آبه به توافق برسند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین تحولات پیرامون مذاکرات حق‌آبه هیرمند گفت: موضوع حقابه ایران از هیرمند و حقابه‌هایی که از سایر رودخانه‌های جاری به سمت ایران وجود دارد همیشه مورد پیگیری بوده و دستور کار ثابت هرگونه گفتگویی بین ایران و افغانستان بوده و خواهد بود. ما فکر می‌کنیم که همکاری در مورد آب میتواند یکی از نقاط قوت و یکی از نقاط همکاری بین ایران افغانستان باشد. سیاست حسن همجواری و رابطه تاریخی تمدنی و پیوندهای مختلفی که بین دو ملت وجود دارد ایجاب می‌کند که هر دو طرف در این زمینه به توافق و تفاهم دست پیدا کنیم. این دور از دسترس نیست.

 دیدگاه کارشناسی خود را در رابطه با FATF به نهادهای تصمیم گیر اعلام می‌کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با لوایح FATF که بار دیگر در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار خواهد گرفت، گفت: تصمیم گیری در خصوص این موضوع باید در نهادهای ذی‌ربط انجام بگیرد. می‌دانیم که الان در مجموعه تشخیص مصلحت نظام بحث الحاق به کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان یافته در جریان است و منطقی این است که اجازه بدهیم که این بحث‌ها در مجاری خودش به صورت فنی و کارشناسی بحث بشود و انشالله به نتیجه گیری مطلوب منجر شود. ما به عنوان وزارت خارجه، به عنوان یکی از دستگاه هایی که در این رابطه حضور داریم و مشورت میدهیم قطعاً دیدگاه‌های‌مان را بر اساس یافته های کارشناسی در اختیار نهادهای تصمیم گیر قرار میدهیم.

بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی عدم حضور وزیر امور خارجه در اجلاس داووس و حضور معاون راهبردی رئیس‌جمهور گفت: مقام‌های مختلفی در طی سال‌های گذشته در این اجلاس شرکت می‌کردند و جایگاه معاون راهبردی رئیس‌جمهور نیز در ساختار ما روشن است. قرار بود وزیر امور خارجه این هفته به نیویورک سفر کند که این سفر هم همانطور که عرض کردم انجام نشد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha