تحولات منطقه

سرپرست کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی در خصوص قاچاق پوشاک از راه پست گفت: شرکت‌های پستی خصوصی به‌ دلیل بازار رقابتی به ماهیت بسته‌ها کاری ندارند و در دستورالعمل‌های کاری آن‌ها نیز الزامی برای بررسی نیست

خلأ ‌قانونی به‌ نفع قاچاقچیان پوشاک
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، دولت در سال ۱۳۹۷ در راستای اصلاحات ارزی و تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی، ‌واردات هزار و ۳۳۹ قلم کالا از جمله پوشاک را ممنوع کرد.

یکی از اهداف این ممنوعیت، ‌حمایت از تولید داخلی و رونق آن بود؛ اما با گذشت هفت سال از این قانون، هنوز شاهد فروش پوشاک قاچاق در بازار مشهد هستیم؛ پوشاکی که بیشتر از طریق مسافری یا پست وارد کشور می‌شود و گاهی با قیمت‌هایی خیلی بیشتر از قیمت اصلی در قسمت‌های ویژه مزون‌های مشهد که در معرض دید عموم نیست، به فروش می‌رسد.
بستر فضای مجازی در سکوهای مختلف نیز زمینه‌ای برای فروش پوشاک قاچاق شده است. گاهی در این بسترها به بهانه فروش پوشاک خارجی اقدام‌هایی همچون کلاه‌برداری یا فروش کالای فیک نیز صورت می‌گیرد و در این زمینه هم این مردم هستند که دچار ضرر و زیان مادی می‌شوند.
اما پرسش اساسی که همواره در ذهن مردم وجود دارد، این است یک کالایی که واردات آن ممنوع است، باید از چه مسیری وارد کشور شود که قاچاق شناخته و جرم محسوب شود؟ برای پاسخ به این پرسش به سراغ سعید سبزه‌محمدی، سرپرست کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی رفتیم تا جزئیات این موضوع را از او جویا شویم.

ورود ۸۰ دلار کالا در طول سال برای هر فرد مجاز است
سبزه‌محمدی در این باره می‌گوید: طبق قانون امور گمرکی، واردات کالا از طریق مسافری یا چمدانی معادل ۸۰ دلار برای هر فرد در یک سال است و هرچه فراتر از این باشد، خارج از ضوابط و قوانین است. در نتیجه امکان ورود آن به کشور وجود ندارد و باید در مبادی ورودی با آن برخورد صورت بگیرد که این کار معمولاً انجام می‌شود؛ اما در بعضی مواقع نیز ملاحظاتی صورت می‌گیرد و شاید به‌عنوان مثال در صورت امکان ۸۰ دلار را با تخفیف بیشتری محاسبه کنند.
سرپرست کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی با بیان اینکه بحث قاچاق چمدانی مسئله‌ای فراتر از این موضوع است، خاطرنشان می‌کند: قاچاق چمدانی گاهی در قالب کولبری، ته‌لنجی، جاساز و بداظهاری در پوشش همراه مسافر و تقسیم کردن کالاهایی که مسافران می‌آورند، در چمدان‌های افراد مختلف انجام می‌شود تا بتوانند دستورالعمل این ماده قانونی را دور بزنند.
او می‌افزاید: در ادامه، این کالاها را در قالب‌هایی همچون بداظهاری در گمرکات در جوف سایر کالاها وارد کشور می‌کنند و این طرف مرز به‌ صورت تجاری تبدیل کرده و به شهرستان‌ها انتقال می‌دهند.
سبزه‌محمدی درباره نقل و انتقال پوشاک قاچاق از طریق پست بیان می‌کند: در این حوزه کنترل کمتری انجام می‌شود و شرکت‌های پستی خصوصی به‌ دلیل بازار رقابتی به ماهیت بسته‌ها کاری ندارند و در دستورالعمل‌های کاری آن‌ها نیز الزامی برای بررسی ماهیت کالا وجود ندارد. به همین خاطر از این ضعف و خلأ قانونی در این مدل نقل و انتقال کالا سوء‌استفاده و پوشاک قاچاق را به‌ راحتی وارد کشور می‌کنند.

فروش پوشاک قاچاق در بسترهای مجازی
سرپرست کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی یادآور می‌شود: عرضه و بازاریابی پوشاک قاچاق نیز به فضای مجازی، صفحات و کانال‌ها در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها انتقال پیدا کرده است. در کنار این موضوعات، مشکلاتی از قبیل کلاه‌برداری‌، تحویل ندادن یا پاسخگو نبودن پس از واریز وجه و مشکلاتی در خصوص تحویل کالاهای قاچاق به مردم نیز وجود دارد.
او با بیان اینکه در زمینه برخورد با قاچاق پوشاک نیز در سطوح مختلف موارد متفاوتی را پیش‌بینی کرده‌ایم، متذکر می‌شود: در زمینه پست، دوستان در دستگاه‌های ضابط و کاشف ما با گشت‌های دوره‌ای و بازدید از انبارهای پست یا شرکت‌های پستی اقدام به شناسایی و بررسی کالاهای موجود می‌کنند و کشفیاتی نیز در این زمینه داشته‌ایم. در بحث قاچاق چمدانی که همراه مسافر وارد استان می‌شود نیز در گمرکات از دو فیلتر پلیس و گمرک عبور می‌کند. به همین دلیل قاچاق کمتری را از این مسیر شاهد هستیم.
سبزه‌محمدی می‌افزاید: در بحث انتقال و خرید و فروش پوشاک قاچاق در فضای مجازی نیز دستورالعمل برخورد با فروش کالا در این فضا را داریم و ضابطان اکنون طبق آن عمل و شناسایی می‌کنند. در این زمینه از ظرفیت پلیس فتا، اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه نیز براساس گزارش‌ها و رصدهایی که خودشان دارند، استفاده می‌شود.
سرپرست کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی درباره میزان کشفیات پوشاک قاچاق در استان یادآور می‌شود: در ۶ ماهه نخست سال جاری ۵۳ پرونده در حوزه البسه قاچاق داشتیم که ۳۵ هزار ثوب کالا به ارزش ۷۵ میلیارد ریال بوده است. در حوزه پارچه نیز ۳۳ پرونده داشتیم که تقریباً ۶۵هزار متر پارچه به ارزش ۲۶۵ میلیارد ریال بوده است.
با وجود همه تدابیر صورت گرفته، هنوز شاهد فروش آزادانه پوشاک قاچاق در مزون‌ها و فضای مجازی مشهد و خراسان رضوی هستیم. در کنار راه‌های مطرح شده در این باره، ثبت سفارش و ارسال مستقیم کالا از طریق سایت‌هایی که از وزارت صمت مجوز اینماد را دریافت کرده‌اند نیز از دیگر مسائلی بوده که راه را برای قاچاق پوشاک به کشور از طریق پست هموار کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha