به گزارش قدس خراسان، «زنگار و آینه» عنوان نمایشی راهیافته به بخش ویژه چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است که به گفته محمدجواد استادی، کارگردان این اثر بازتابدهنده معانی دینی و رضوی است و قالبی اپیزودیک دارد. اپیزودهای متنوع این نمایشنامه، برشی از زندگی آدمهای مختلف قصه است که هر یک قصه مستقلی دارند اما داستان آنان در نقطهای با هم گره میخورد و نوعی سردرگمی و مشکل را نشان میدهد و درنهایت حضور امام رضا(ع) شرایط زندگی آنان را تغییر میدهد. همین موضوع بهانه صحبت ما با مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی شد تا با فعالیتهای این مؤسسه بیشتر آشنا شویم.
حکیمی ارتباط هنرمندان در جامعه هنری مختلف با فضای رضوی را حوزه دیگری از فعالیتهای این مؤسسه معرفی و در این خصوص عنوان کرد: هر مجموعهای، درخواستی داشته باشد که به فضای رضوی ارتباط پیدا کند ما موظف هستیم این درخواست را پیگیری کنیم. درخواستهای مهم امسال که از سوی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیرخانه تئاتر فجر و شورای سیاستگذاری مطرح شده بود مبنی بر این بود که این ظرفیت به آستان حضرت رضا(ع)متصل شود. پیشنهادی مبنی بر در نظر گرفتن جایزهای برای آثار رضوی در اختتامیه جشنواره تئاتر فجر از سوی مؤسسه مطرح و تصمیم گرفته شد اگر اثر هنری هم انتخاب نشده باشد؛ از هنرمندانی که در آثار مرتبط به آستان حضرت رضا(ع) فعالیت کردهاند قدردانی شود و این تصمیم در اختتامیه امسال جشنواره تئاتر فجر هم اجرایی خواهد شد.
مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ادامه داد: درخواست دیگر این بود که جشنواره تئاتر فجر با زیارت در مشهد شروع شود. ما نیز در این زمینه پیشنهاد کردیم در صورت برگزار شدن افتتاحیه در مشهد، در حرم رویدادی را برگزار کنیم و برای پذیرایی از میهمانان در مهمانسرای حضرت؛ دیدار و گفتوگویی داشته باشیم. این ارتباط برای تمام مجموعههای دیگر هم شکل خواهد گرفت و در هرجایی که درخواستی باشد، همین کار را انجام خواهیم داد.
وی با ذکر این نکته که آنچه جامعه هنری در مشهد میبیند، حضرت رضا(ع) و معنویت ایشان است، گفت: همه هنرمندان ایران این علاقه و ارادت به امام رضا(ع) را دارند و ما استفاده از این ظرفیت را به صورت جدی پیگیری کردیم و در این مسیر پیش بردیم.
پژوهش در حوزه هنرها ازجمله هنرهای نمایشی از دیگر فعالیتهای این مؤسسه است. از جمله تدوین تعزیهخوانیهای رضوی که در این مؤسسه انجام شده است و حکیمی از آن یاد کرد و در توضیح آن افزود: پژوهش گستردهای به اندازه هزار صفحه درخصوص تعزیهخوانیهای رضوی که از فعالیتهای آیینی است را در این مؤسسه انجام دادیم که این خود به جز ارزش پژوهشی، منبعی کمنظیر برای انجام اجراهای تعزیه رضوی در کشور خواهد بود.
۳ دهه فعالیت در عرصههای مختلف فرهنگی
این مقام مسئول درخصوص فعالیتهای این مؤسسه و تاریخچه کاری آن گفت: این مؤسسه بیش از سه دهه فعالیتهای هنری در عرصههای مختلف دارد و در حوزههای مختلفی ازجمله حوزه تولید آثار هنری، پژوهش و رویداد فعالیت میکند. حوزه نمایش و تئاتر نیز به عنوان یک زبان فاخر هنری و تأثیرگذار در حدود سه دهه فعالیت مؤسسه همیشه حضور مؤثر داشته است.
وی ادامه داد: ازجمله فعالیتهای مؤثر دیگر این مؤسسه میتوان به بخش نمایش کودک اشاره کرد. این مؤسسه در دورانی شاید به عنوان سرآمد تولیدکنندگان آثار و نمایش کودک؛ با گروههای مختلفی در مشهد فعالیت انجام داده و در این حوزه آثار مختلفی تولید کرده است. از دیگر حوزههایی که میتوان به آن اشاره کرد حوزه تئاتر خیابانی است که در این بخش به دلیل فعالیتهای آستان قدس رضوی در استقبال از زائران و رویدادهایی که در مناسبتهای مختلف برگزار شده است؛ مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی به تولید آثار خیابانی پرداخته و در این عرصه با چهرههای برجسته و متفاوتی همکاری کرده است.
تلاش در جهت بهکارگیری تمام ظرفیتهای نمایشی مشهد
مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با بیان اینکه این مؤسسه در سالهای اخیر با ورود به آثار نمایشی بزرگسال فعالیتهای گستردهای را در این حوزه انجام داده است، توضیح داد: سالهاست این مؤسسه در حوزه تولید متن نمایشی برای حوزه رضوی فعالیت میکند و نویسندههای مختلفی این نمایشنامهها را نوشتهاند و برخی از آنها به عنوان نمایشنامه چاپ شده است.
حکیمی نمایش خیابانی را یکی از رکنهای جدی فعالیت این مؤسسه دانست و در این خصوص عنوان کرد: در تولید نمایشنامههای جدید و اجراهای جدید از نسل جوانی که وارد این عرصه شدند تا پیشکسوتانی که ستون نمایش در مشهد هستند با بیشتر این افراد سابقه همکاری مداوم را در چند سال اخیر داشتیم.
وی در تشریح آثار تولید شده در عرصههای مختلف فرهنگی و ارتباط این سازمان با نهادهای فرهنگی مختلف اضافه کرد: در حوزه نمایش صحنهای بزرگسال سال گذشته با همکاری هنرمند مشهدی «محمد جهان پا» نمایشی به نام «آهوان» تولید و اجرا شد. همچنین در این راستا با برخی از مراکز علمی مهم هنری در کشور مثل دانشگاه هنر، دانشگاه تربیت مدرس، جهاد دانشگاهی و دیگر مراکز هنری در ارتباط بودیم. در حوزه نمایشنامهنویسی دو اثر را به دو استاد برجسته دانشگاه تربیت مدرس سفارش دادهایم و در دست تولید است. سال گذشته هم با آقای «فدایی حسین» پروژهای را برای پیشبرد پنج نمایشنامه رضوی انجام دادیم که تا کنون سه عدد از آنها تولید و به مجموعه اضافه شده است.
این مقام مسئول یکی از رویکردهای جدی این مؤسسه را در طول چهار سال گذشته حمایت از رویدادهای مرتبط با هنر نمایش در مشهد عنوان کرد. حمایت از جشنوارههای تئاتر استانی در دورههای مختلف یکی از رویکردهای این مؤسسه بوده است.
حکیمی با ذکر این نکته که تلاش این مؤسسه استفاده از تمام ظرفیتهای نمایشی مشهد است، افزود: ما برای رشد این ظرفیت تلاش کردیم و حتی با وجود پیشنهادهای فراوان برای سفارش تولید در حوزه نمایشهای خیابانی به پایتخت، ترجیح دادهایم از ظرفیتهای گروههای نمایشی مشهد مقدس و استان بهره ببریم. در مورد نمایشهای صحنهای هم همین روش را در پیش گرفتیم.
تولید آثار هنری مختص به امام رضا(ع)
وی در توضیح رسالت این مؤسسه در تولید آثار مرتبط به آستان حضرت رضا(ع) توضیح داد: ما دستگاهی هستیم که باید به آفرینش هنری در دستگاه حضرت رضا(ع) بپردازیم. این مؤسسه در چند سال اخیر در تولید نمایش، فیلم، اثرگرافیکی و موسیقی و سایر حوزهها به خودکفایی رسیده یا اینکه به تقویت بنیه درونی خودش پرداخته است. نمایش هم یکی از همین حوزهها بود که امکان خودکفایی و تولید اثر هنری مستقل برای آن در بطن مؤسسه وجود داشت و این مورد درخواست همکاران ما که سابقه کارگردانی، نمایشنامهنویسی و فیلمنامهنویسی دارند نیز بود. در این راستا، اواخر تابستان امسال برنامه تولید یک اثر با این ویژگیها آغاز شد و در تمام مراحل تولید از استعدادها و ظرفیتهای خراسان رضوی استفاده کردیم و دو ماه پیش هم مطابق با آییننامه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و با گفتوگوهایی که صورت گرفت مقرر شد این نمایش به عنوان میهمان و یک کار رضوی در جشنواره تئاتر فجر حضور پیدا کند.
نظر شما