تحولات منطقه

۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۹
کد خبر: ۱۰۴۵۴۷۴

زنگ خطر جمعیتی در ایران به صدا درآمده؛ این گذرواژه‌ای است که در چند سال اخیر از زبان مسئولان زیادی شنیده شده و قانون جوانی جمعیت برای مقابله با این ابرچالش نیز به تصویب رسیده است.

اصفهان از جوانی فاصله می‌گیرد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

اما آمارها از زمان اجرای این قانون نشان می‌دهد متأسفانه آنچنان که باید نتوانسته تأثیر زیادی بر اشتیاق جوانان به ازدواج و همچنین فرزندآوری داشته باشد که این مسئله در استان اصفهان خود را نشان داده است.
جمعیت اصفهان به‌ عنوان یکی از کلانشهرهای ایران که نقشی مهم در فرهنگ، اقتصاد و تاریخ کشور دارد در آخرین سرشماری رسمی حدود ۵میلیون و ۳۷۵ هزار نفر گزارش شده است و طبق پیش‌بینی‌های آماری، جمعیت این استان تا سال ۱۴۱۵ به حدود ۵میلیون و ۴۳۰هزار نفر خواهد رسید. از طرفی برآورد می‌شود تا سال ۱۴۳۰، حدود یک‌سوم جمعیت اصفهان را سالمندان تشکیل می‌دهند.

روند کاهشی تولد
یکتا منش، رئیس سازمان ثبت احوال استان اصفهان از روند کاهشی تولد در این استان خبر داده و عنوان می‌کند: سال ۱۳۹۵ در استان اصفهان ۸۳ هزار ولادت به ثبت رسیده اما متأسفانه این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۵۲ هزار ولادت کاهش یافته است.
وی به آمار ازدواج و طلاق در این استان نیز اشاره کرده و می‌گوید: در استان اصفهان سالیانه ۲۳ هزار ازدواج و ۱۱ هزار طلاق ثبت می‌شود، بسیاری از رسانه‌ها این دو مؤلفه را با هم مقایسه و این طور عنوان می‌کردند که از هر دو ازدواج، یک مورد به طلاق ختم می‌شود، در حالی که این تحلیل اشتباه است.همچنین مدیرکل بهزیستی استان اصفهان روند صعودی جمعیت سالمندان در این استان را اعلام و اظهار می‌کند: جمعیت سالمندان در اصفهان بالاتر از نرخ میانگین کشوری است به طوری که ۷۴۰ هزار سالمند بالای ۶۰ سال در این استان زندگی می‌کنند که ۱۳/۴۵ درصد از جمعیت سالمندان بالای ۶۰ سال کشور هستند. ناصر چاووشی ادامه می‌دهد: نرخ سالمندی شهرستان کاشان با ۶۱ هزار سالمند بالای ۶۰ سال، بالاتر از میانگین کشوری است.

راه‌اندازی مرکز رصد جمعیت
آبان سال جاری استکی، مدیر کل وقت امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان نیز عنوان می‌کند: در راستای بهبود وضعیت جمعیتی استان، مرکز رصد وضعیت جمعیت در محل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری راه‌اندازی شده است و این مرکز با احصای ۲۶ شاخص مهم جمعیتی و ارائه آن‌ها به تفکیک شهرستان، به سیاست‌گذاران و مجریان امکان می‌دهد تا برداشتی صحیح و دقیق از وضعیت شهرستان‌ها داشته باشند و برنامه‌ریزی‌های لازم را با توجه به بافت فرهنگی و بومی هر منطقه انجام دهند.
مجموعه این عوامل و خطر پیری جمعیت در این استان موجب شده استاندار اعلام کند نقشه راه جمعیت استان اصفهان به منظور تعیین وظیفه هر دستگاه در حوزه جوانی جمعیت تدوین ‌شود.مهدی جمالی‌نژاد می‌گوید: مصادیق فرونشست امید و اعتماد که از مهم‌ترین مشکلات شمرده می‌شود در حوزه ازدواج و فرزندآوری دیده می‌شود و ضرورت توجه مضاعف به آن را آشکار می‌کند.
وی ادامه می‌دهد: مسئولان باید در عملکرد و سخنان خود به افق‌های روشن و امید به آینده که به ازدواج و فرزندآوری کمک می‌کند، توجه ویژه داشته باشند و این موج را ترویج دهند.
استاندار اصفهان با اشاره به طرح‌های مختلف عنوان شده در راستای افزایش نرخ ازدواج و کاهش میزان سقط جنین، بیان می‌کند: دستگاه‌های مرتبط با این موضوع هر ایده و طرحی که ارائه می‌کنند باید به صورت جدی پیگیر تحقق آن باشند و تا حصول نتیجه آن را رها نکنند.

تدوین نقشه راه جمعیت
جمالی‌نژاد با تأکید بر مشخص شدن وظیفه هر فرد و دستگاه در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت عنوان می‌کند: نقشه راه جمعیت استان باید تدوین تا سهم و وظیفه هر دستگاه مشخص و برنامه‌ها و گزارش‌های لازم در این باره ارائه شود، همچنین سهم هر شهرستان به منظور پایش عملکرد فرمانداران باید تعیین شود.
وی با اشاره به اینکه طبق قانون گزارش‌های مربوط به عملکرد هر دستگاه هر ۶ماه یک بار به سازمان بازرسی اعلام و ترک فعل‌ها مشخص می‌شود، خاطرنشان می‌کند: در این باره با هیچ نهاد و سازمانی تعارف نداشته و برخورد خواهیم کرد زیرا این مسیر جمعی است که در راستای آن باید بخش‌های مختلف دولتی، خصوصی و مردمی به صورت هماهنگ عمل کنند.استاندار اصفهان با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی در حوزه ازدواج و فرزندآوری بیان می‌کند: دستگاه‌های فرهنگی باید در این زمینه به طور جدی فعالیت کنند. همچنین مأموریت کلیدی صداوسیما در زمینه باز کردن گره‌های ذهنی و تشویق به ازدواج و فرزندآوری بسیار مهم بوده و باید مورد توجه قرار گیرد. جمالی‌نژاد با اشاره به تخصیص اعتبارات لازم به حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تصریح می‌کند: اعتبارات در اختیار استانداری و همچنین اعتبارات مربوط به حوزه مسئولیت‌های اجتماعی می‌تواند به این حوزه اختصاص یابد. همچنین در این زمینه اعتبارات خوبی در ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) وجود دارد که باید مورد پیگیری قرار گیرد.
از طرفی لازم است دستگاه‌های اجرایی تسهیلات و مشوق‌های مناسبی برای کارکنان مجرد خود در نظر بگیرند و افزایش همکاری بانک‌ها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha