تحولات منطقه

استفاده از مهندسان تأسیسات برق مجوزدار در پروژه‌های عمرانی برای کاهش آمار ۵۳ درصدی حریق‌ها با منشأ برق، ضروری است.

جایگزینی تکنسین‌های برق فنی‌وحرفه‌ای با مهندسان برق مجوزدار
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، بنا به گفته حمیدرضا کافی‌نیا، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی مشهد، یکی از علل رایج آتش‌سوزی در مناطق مسکونی یا اداری، برق است به طوری که ۵۳ درصد از حریق‌ها در مشهد منشأ برقی دارند که ناشی از تأسیسات الکتریکی و اجرای این تأسیسات و کیفیت تجهیزات منسوب به بخش الکتریکی ساختمان است و نباید نقش عوامل فنی را که در پروژه‌های ساختمانی و عمرانی شهر و استان اقدام به برق‌کشی می‌کنند، نادیده گرفت.

طبق نظر کارشناسان در مشهد و خراسان رضوی، مهندس برق فراوان است و پروژه‌های ساختمانی زیادی نیز وجود دارد؛ اما مهندسانی که مجوز داشته باشند و بتوانند تأسیسات برق پروژه‌های عمرانی را اجرا کنند، تعدادشان اندک است.
طبق همین اعلام‌ها در سال ۱۴۰۱ آزمونی درباره به کارگیری مهندسان واجد صلاحیت در حوزه تأسیسات برق به صورت مشترک میان سازمان نظام مهندسی و اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی برگزار شد که ۱۵۰ نفر در استان پذیرفته شدند؛ اما هنوز تعیین تکلیف نهایی نشده‌اند تا در پروژه‌ها به کار گرفته شوند؛ ولی بنا به دلایلی در همان سال ۱۴۰۱ در خراسان رضوی این طرح متوقف شد و استان‌هایی از جمله اصفهان و بوشهر به صورت خودجوش و درون‌استانی تفاهم‌هایی انجام داده و این موضوع را حل کردند که در خراسان رضوی در همان زمان این اتفاق نیفتاد و این عامل، کمبود در حوزه مهندسان مجوزدار برای اجرای پروژه‌های تأسیسات برق در استان را به دنبال داشت.

ضرورت نظارت بر اجرای تأسیسات برق ساختمان
رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار ما در طرح این موضوع می‌گوید: در فرایند ساخت و ساز، سه گروه طراحان، ناظران و مجریان صنعت ساختمان دخیل هستند. در حوزه طراحی سعی می‌شود طراحی‌ها براساس استانداردها، دستورالعمل‌ها، مباحث مختلف نظام مهندسی و مباحث مقررات ملی ساختمان صورت بگیرد و کمیسیون فنی سازمان نظام مهندسی ناظر بر رصد و پایش این طراحی‌هاست.
محسن خندان‌دل ادامه می‌دهد: نظارت بر انجام فرایند ساخت و ساز به صورت یک نظارت دائمی و تحت رصد یک ناظر مقیم در ساختمان نیست و به صورت مرحله‌ای است که ناظران به صورت مقطعی براساس وظیفه‌ای که دارند، به ساختمان‌ها مراجعه می‌کنند و این اتفاق سبب می‌شود بار اجرا بر دوش مجری بیفتد.
وی در تشریح بیشتر اشکال این موضوع و تأثیر آن بر برق‌کشی ساختمان‌ها عنوان می‌کند: با وجود اینکه در قانون ما مجری تأسیسات برق و مکانیک را دیده‌ایم؛ اما متأسفانه تأسیسات برق و مکانیک ساختمان‌هایی که در حال حاضر ساخته می‌شوند، توسط مجری عام یا مجری کل انجام می‌شود. این مجریان براساس دستورالعمل‌هایی که دارند، معماران و شرکت‌هایی هستند که مهندس عمران و برق دارند؛ اما در فرایند اجرا از خود مهندسان تأسیسات برق و مکانیک استفاده نمی‌کنند و این کار معمولاً بر دوش کسانی می‌افتد که گواهی‌نامه فنی‌وحرفه‌ای صلاحیت الف و ب را دارند.

استفاده از افراد صاحب صلاحیت
رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به اشکالات این گواهی‌نامه‌ها توضیح می‌دهد: آموزش‌هایی که در زمینه این گواهی‌نامه‌ها داده می‌شود، آموزش‌هایی است که با تجهیزات الکتریکی روز سنخیت ندارد، ناکافی است و مورد تأیید سازمان نظام مهندسی نیست.
خندان‌دل به آمار ۵۳ درصدی آتش‌سوزی با منشأ برق در مشهد می‌پردازد و تأکید می‌کند: منشأ این حریق‌ها ناشی از رعایت نکردن استاندارد در بحث تجهیزات الکتریکی، آشنا نبودن با سیستم‌های هوشمند مدیریت ساختمان و تأسیسات جریان ضعیف به طور عام و آشنا نبودن با موضوعات جدیدی مثل فیبر نوری است. این موارد در بحث مهندسی ساختمان و اجرا بسیار مهم به شمار می‌روند و مجریان تخصصی خود را برای اجرا نیاز دارند.
وی ضمن تأکید بر وجود قوانین الزام‌آور در حل این موضوع می‌افزاید: برای حل این مشکلات و تأمین نیروی آموزش‌دیده، درخواست پیگیری دو موضوع را در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی داشتیم که مورد نخست آن پیگیری آیین‌نامه اجرایی اعطای صلاحیت اجرا به مهندسان دارای صلاحیت طراحی و نظارت پیش از سال ۱۳۹۴ و تخصیص صلاحیت اجرا به مهندسان قبول شده در آزمون اجرا و الزام به کارگیری این افراد در پروژه‌های ساختمانی است.
خندان‌دل در تکمیل توضیحات خود عنوان می‌کند: دومین دستور کار در این حوزه، بحث اجرا نشدن شیوه ساماندهی مجریان حقیقی تجربی تأسیسات برق و مکانیک ساختمان بود که درخواست دادیم از این افراد در انجام و اجرای پروژه‌های ساختمانی در بحث تأسیسات برق و مکانیک استفاده شود و خواستار این شدیم که اسامی منتخبان واجد شرایط در این موضوع اعلام شود و این افراد بتوانند با آموزش‌های تخصصی که دریافت می‌کنند، ذیل یک تفاهم‌نامه ۶ جانبه وارد فرایند ساخت و ساز شوند و افرادی که صاحب صلاحیت در این حوزه نیستند، دیگر در بحث اجرایی ساختمان و در تاسیسات برق و مکانیک ورود پیدا نکنند.
رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی شیوه‌نامه اجرایی تدوین شده نظارت بر طراحی و اجرای استاندارد تأسیسات برق همه اماکن، بندهای مبحث‌های دوازدهم و سیزدهم مقررات ملی ساختمان و دو نامه مربوط به سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ میان اداره کل راه و شهرسازی و نظام مهندسی استان را از مستندات قانونی در زمینه تأمین نیروی اجرای تأسیسات برق پروژه‌های عمرانی معرفی می‌کند و می‌گوید: اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، اداره کل صمت خراسان رضوی، اتاق اصناف، شرکت توزیع نیروی برق مشهد، اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان صنعت برق استان خراسان به عنوان متولیان این حوزه به شمار می‌روند و خود این کمیسیون درخواست‌کننده این موضوع است.

تنظیم تفاهم‌نامه استانی برای به کارگیری مهندسان برق دارای مجوز
خندان‌دل به تنظیم تفاهم‌نامه‌ای ۶ جانبه میان سازمان‌های نام برده شده به نام «تفاهم‌نامه ماده ۶ شیوه‌نامه اجرایی نظارت بر طراحی و اجرای استاندارد تأسیسات برق همه اماکن» برای حل تأمین نیروی دارای مجوز ایجاد تأسیسات برق اشاره می‌کند و می‌گوید: همه تعاریف مورد استفاده در این تفاهم‌نامه وفق شیوه‌نامه اجرایی نظارت بر طراحی و اجرای استاندارد برق همه اماکن عمرانی است. در این زمینه ما انتظار داریم شیوه‌نامه مجری تأسیسات برق استان خراسان رضوی منتشره توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی اصلاح و اجرا شود.
وی می‌افزاید: انتظار دیگر ما صدور پروانه اجرا برای مهندسان واجد شرایط دارای پروانه طراحی و نظارت پیش از سال ۱۳۹۴و اعضای شرکت‌های مجری به خصوص مجریانی که دارای صلاحیت انبوه‌سازی هستند بدون گرفتن آزمون دوباره است و انتظار هم داریم مهندسان برقی که توسط نظام مهندسی
خراسان رضوی پیش‌تر با عنوان مجریان تجربی برق یک بار تأیید صلاحیت شده و در دوره آموزشی شرکت کرده‌اند، آزمونی داده‌اند و اسامی آن‌ها یک بار اعلام شده، این اسامی در سایت اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی قرار بگیرد و در ادامه خواستار آن هستیم مجریان مجاز سیستم‌های ارت، اعلام حریق هوشمندسازی در قالب یک عبارت «مجری مجاز تأسیسات برقی» تجمیع شوند.
رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی، مشاوره‌ای و عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان می‌کند: اجرایی شدن این تفاهم‌نامه کمک بسیار شایانی به نظم‌بخشی اجرای تأسیسات برق و مکانیک در صنعت ساختمان استان خواهد کرد و موجب خواهد شد افرادی که در گذشته فقط دارای یک پروانه یا کارت مهارت از سازمان فنی و حرفه‌ای بودند و می‌توانستند در اجرای تمام اجزای تأسیسات برق ساختمان‌ها دخالت کنند، جای خود را به افراد متخصص که آموزش‌های تخصصی را در حوزه نصب و اجرای تأسیسات برقی ساختمان دیده‌اند، بدهند و پس از اجرایی شدن این تفاهم‌نامه شاهد کاهش حریق‌ها و حوادث ناشی از تأسیسات برق و مکانیک در ساختمان خواهیم بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha