۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۴
کد خبر: ۱۰۵۶۸۱۱

طی دو دهه گذشته استان مازندران به دلیل گردشگر پذیر بودن با ابرچالشی به نام پسماند مواجه شده است که اگرچه در برخی کشورها از ان به عنوان طلای کثیف یاد می شود اما در این منطقه مانند بمب ساعتی است که هر آن ممکن است خسارات زیادی را متوجه محیط زیست کند.

ترک فعل وزارت کشور در پسماند مازندران
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

برخی نیز اعتقاد دارند هیچ برنامه‌ای برای رفع معضل زباله در این منطقه وجود ندارد و بیشتر جنبه منفعت‌طلبانه یک‌سری افراد و گروه‌ها در راه‌اندازی زباله‌سوزهای غرب و شرق مازندران مطرح بوده است.

در این بین اگرچه تقریباً تمامی مسئولان مربوط به این حوزه نسبت به این مشکل بزرگ، اظهار نظری تند و واکنش‌هایی چالش‌برانگیز داشته‌اند اما در عمل، هیچ اتفاقی برای رفع این معضل شکل نگرفته است.

چندی پیش شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست نیز در بازدید میدانی از نیروگاه زباله‌سوز نوشهر عملکرد مدیران دست‌اندرکار متولی کارخانه زباله‌سوز را ضعیف عنوان کرده و می افزاید: مشکلات محیط‌زیستی در استان مازندران فراوان و پررنگ است زیرا محیط زیست در اولویت نیست و عدم اولویت‌بندی محیط زیست موجب تخریب و تعرض و دست‌درازی شده است.

فقدان طرح و برنامه اساسی

نماینده بابل در مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است مساله اصلی در مورد پسماند و زباله در مازندران این است که بعد از این همه مدت هنوز طرح و برنامه اساسی و کارشناسی شده برای این مساله تدوین و پیش بینی نشده است و همه چیز در حد حرف و سخن بیان می شود.

احمد فاطمی در ادامه به خبرنگار قدس می گوید: به طوری که مثلا برخی کارخانه ها در مازندران زباله سوز هستند، برخی تولید کمپوست و برخی تصفیه خانه های شیرابه های زباله هستند که همه این مدل ها به طور ناقص در استان مورد استفاده قرار گرفتند و در حالی که ایده های زیادی در این رابطه وجود دارد اما در هیج جایی از شهرستان های استان یک طرح و مدل موفق اجرایی نشده است.

احمد فاطمی
احمد فاطمی

وی تصریح می کند: درباره مدیریت پسماند مازندران انتقاد جدی به وزارت کشور وارد است زیرا قانون در زمینه مدیریت پسماند شفاف است، اما در چند دهه اخیر اراده جدی برای مدیریت پسماند مازندران در مدیران دستگاه‌های اجرایی مرتبط با این حوزه یعنی شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، بخشداری‌ها و راهداری دیده نشده و ترک فعل‌ها محسوس می باشد بنابراین از همین تریبون اعلام می کنم که قطعا وزارت کشور را در این باره پاسخگو خواهیم کرد.

نماینده بابل در مجلس شورای اسلامی در مورد استفاده از مدل موفق مدیریت پسماند در کشورهای دیگر نیز می گوید: این الگوها زمانی باید مورد استفاده قرار می گرفت که فرصت کافی برای پیاده کردن آنها وجود داشت در حالی که این مساله در زمان حاضر به تهدید و ابرچالش زیست محیطی تبدیل شده است و به سرعت باید برای آن چاره ای اندیشیده شود که بی تدبیری ها و مدیریت های ناکارآمد در ایجاد شدن این چالش بی تاثیر نبوده اند.

وی می افزاید: البته استاندار فعلی مازندران به طور جدی پیگیر این مساله است و کارگروه هایی را در این زمینه ایجاد کرده است و به لحاظ علمی و مطالعاتی یک سری اقدامات در حال انجام شدن می باشد که تقاضای ما سرعت بخشی به انها است.

تکلیف دستگاه قضا به وزارت کشور

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی موضوع پسماند را در شهرستان بابل بسیار فاجعه آمیز دانسته و اظهار می کند: سایت پسماند زباله انجیلیسی این شهر که ۲۷ سال زباله به صورت غیر اصولی و خارج از چارچوب زیست محیطی در انجا دفن و الاینده های مخرب زیست محیطی علی رغم نصب تجهیزات مختلف که عمدتا نیمه فعال بودند ایجاد می کرد به طوری که شیرابه های آن همچنان جاری است با رای دادگاه و حکم قضایی اردیبهشت ماه سال جاری پلمب شد و در حکم تکلیف شده است که وزارت کشور بر اساس ماده ۱۲ قانون مدیریت پسماند با همکاری جهادکشاورزی و سایر مراجع زیربط زمین مناسبی برای بازیافت زباله برای شهرستان بابل اختصاص دهد.

وی ادامه می دهد: اما متاسفانه تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است و شهرداری با پرداخت هزینه گزاف در حدود ۱۵میلیارد تومان در حال انتقال زباله ها به خارج از استان است . از این رو سازمان محیط زیست ، وزارت کشور و جهاد کشاورزی باید در این زمینه اقدام اساسی انجام داده و مکان یابی درستی که کمترین تخریب زیست محیطی را به دنبال داشته باشد انتخاب و با رعایت ضوابط صحیح، پسماند استان را مدیریت کنند.

فاطمی با بیان اینکه ۳.۵ میلیون تن زباله موجود در این سایت باید هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود زیرا شیرابه های ان همچنان جاری است، تصریح می کند: در شهرستان بابل موضوع زباله به چالش مهمی تبدیل شده است زیرا شیرابه های آنها همچنان جاری است و با هزینه زیاد باید به شهرهای خارج استان منتقل می شود که برخی شهرها علی رغم هماهنگی های اولیه نیز از پذیرش آنها مخالفت می کنند از طرفی انواع بیماری‌ها مردم منطقه انجیلیسی را تهدید می‌کند که در این باره باید اقدام جدی صورت بگیرد.

وی در توصیه به گردشگران و مسافران نوروزی نیز می گوید : مهمانان نوروزی برای حفظ محیط زیست تا جایی که امکان دارد از تولید زباله خودداری کرده و همچنین در تفکیک زباله ها تلاش کنند . همچنین در این راستا نیز شهرداری باید مکان های زباله های تر و خشک را از یکدیگر جدا کند و گروه ها و انجمن های مردمی نیز توصیه می شود در سطح استان فعال شده و نسبت به فرهنگ سازی در مورد پسماند اقدام کنند .

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha