تحولات منطقه

محمد رضایی: قدس ویژه خراسان - قرار بودطرح «مسکن مهر» برای همه اقشار آسیب‌پذیر و همه افرادی که به نوعی درگیر مشکل مسکن هستند با اکسیرمهرورزی مشکلشان را حل کندو با کمترین آورده متقاضی –بین 3 تا 7 میلیون- همه ایرانیان بی‌سرپناه را صاحب خانه کند، ...

 مسکن مهر بینالود ؛ مشکلات بی سرپناهان ادامه دارد
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

اما خبرهای رسیده از درخواست آورده‌های 11تا 23میلیونی و ناتوانی متقاضیان از تأمین این مبلغ حکایت از خلف وعده در سایت‌های تولید مسکن دارد. برخی از متقاضیان این نوع واحدهای سکونتی در مسکن مهر شهرجدید بینالود با گلایه از بدقولی‌های مسؤولان برخی تعاونی ها از مشکلات پایان ناپذیرشان در مراحل مختلف تحویل واحدهای مسکن مهر سخن می‌گویند.
گرچه برخی دولتمردان از اشباع بازار مسکن و نبود متقاضی برای این کالای ضروری زندگی سخن می‌رانند، اما مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران از سکونت بیش از 4 میلیون نفر در سکونتگاه‌های غیررسمی و غیر استاندارد کشورخبرداده که در 68 نقطه شهری زندگی می‌کنند ودر قالب این شهرها 744 محله غیررسمی با مساحت حدود 44 هزار هکتار درتصرف و اختیار این افراد نیازمند به مسکن است و هنوز دولت نتوانسته مشکل آنان را حل نماید.

گرانی مسکن مهر و ریزش متقاضیان
علیرضا شهرآبادی یکی از متقاضیان مهر مسکن مهر بینالودکه واحد انتخابی اش در شرف واگذاری است، به گزارشگر ما می‌گوید:تاکنون سه بار درخواست پول اضافه از ما شده و دیگر امکان پرداخت آن را نداریم و همه می‌دانند که گران شدن آورده متقاضی مسکن مهر باعث ریزش متقاضیان و فرار آنها از بینالودشده است.
وی می‌افزاید: قرار بود با 3 میلیون تومان آورده خانه دار شویم، برای همین هم شهر جدید بینالود را انتخاب کردیم، اما به دلایلی مانند تجهیز تاسیسات، نصب آسانسورو استاندارد سازی و بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی از ما16میلیون تومان پول درخواست کرده‌اند و چاره‌ای جز انصراف نداریم.
مهندس ج. فرزین کارشناس بازار مسکن وعضو هیأت مدیره یکی از شرکتهای تولید سازه‌های ساختمانی سایت مسکن مهر بینالود در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: برای محوطه سازی، حصار کشی، استخدام نیروی نگهبانی و خدماتی مجتمع‌ها باید متقاضیان 6میلیون تومان بیشتر از آورده اولیه به حساب تعاونی‌های انبوه سازان پول واریز کنند.

سهم 10 درصدی مصالح ساختمانی
گرچه 99 ساله بودن اجاره زمینهای مسکن مهر به نفع متقاضیان این واحدهاست، اما کارشناسان می‌گویند، افزایش قیمت مصالح اصلی ساختمانی، افزایش دستمزد نیروی انسانی و نیز رشد خزنده قیمت زمین باعث شده که تمامی معادلات مالی فعالان حوزه ساختمان به هم بخورد که برآیند اصلی این معضل درزمان پیش فروش پروژه‌های ساختمانی بروز پیدا کرده است.تمامی این موارد باعث شده که انبوه‌سازان مسکن مهر خراسان رضوی دراجرای پروژه‌های ساختمانی محافظه کارشده و پروژه‌ها با افزایش قیمت مواجه شوند.
محمد جعفر منتظری، رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی نیز با اشاره به اینکه سهم مصالح ساختمانی درقیمت کل مسکن تنها 10 درصد است، تأکید کرده است: 70 درصد قیمت مسکن مربوط به زمین است وافزایش قیمت مصالح ساختمانی نباید به دستاویزی برای گران شدن قیمت مسکن تمام شود و باید تعاونی‌ها تعهدات خودشان را انجام دهند.
وی با اشاره به اظهار نظررئیس انجمن انبوه‌سازان مبنی براینکه افزایش دستمزد نیروی انسانی، زمین و مصالح اصلی ساختمانی باعث گرانی شده تأکید کرد: نرخ تورم و دستمزد و مصالح ساختمانی افزایش یافته است، اما دامنه اثرگذاری قابل توجهی بر قیمت مسکن ندارد و اینها فقط ایجاد جو روانی و یک زمینه چینی برای افزایش قیمت مسکن است.

افزودن آیتم محوطه‌سازی
مهندس علی عودی، مدیر عامل شرکت عمران شهرجدید بینالود ومعاون سابق مسکن وساختمان اداره کل مسکن و شهرسازی خراسان رضوی در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: یکی از مشکلاتی که تحویل واحدهای احداثی را به تعویق انداخته است، نبود وجود آیتم محوطه‌سازی در قرارداد انبوه‌سازان است که باعقد قرارداد محوطه‌سازی از منابع داخلی شرکت است و بخشی از آورده متقاضی قرار شده است، طبق تعهد داده شده در موعد مقرر واحدها را تحویل متقاضیان دهیم.
وی می‌افزاید: از تعداد 3 هزار و 710 واحد مسکن در حال احداث در بینالود، هزار و 94 واحد آن مربوط به تعاونی‌هاست که ساخت آن از روند کندی برخوردار است و در بخش دوم که مربوط به انبوه‌سازان و خود مالکان بوده پیشرفت بسیار مناسبی داشته‌ است.
عودی درباره مشکلات مسکن مهر در این منطقه تصریح می‌کند: گرچه قیمت خدمات و مصالح گران شده اما تلاش برای مهارگرانی و کمک به انبوه‌سازان به نفع مردم آورده را تا حد ممکن کاهش داده‌ایم و یا سعی در اقساطی کردن آن داشته ایم و بر اساس گزارشهای سایتهای مسکن مهر تا کنون بینالود‌ ارزانترین مسکن‌ها را تولید کرده است.
مدیر عامل شرکت عمران شهرجدیدبینالود با تایید آورده تا سقف 20 میلیون تومان می‌گوید: آورده در نوع سازه ها متفاوت است امابسیاری از واحدها با افزایش 3تا 7میلیونی به متقاضیان تحویل می‌شوند و از دولت برای تعدیل قیمت ابلاغ شده (به نفع متقاضیان) موافقت و تخفیف گرفتیم.
به گفته وی برای دیوارکشی و تأمین امنیت برای هر واحد 8میلیون تومان نیاز بود که زیر 5 میلیون تومان دریافت و هم اکنون 500واحد را واگذارکرده ایم که 200خانوار ساکن شده‌اند و300 خانواده دیگردر حا ل نقل و انتقال و گرفتن اسنادمالکیت و سکونت هستند.
نماینده دولت در شهرجدیدبینالودافزایش قیمت مسکن مهر را مربوط به اعضای کمیته قیمت‌گذاری مسکن مهر دانسته که نمایندگانی از دفتر فنی و دفتر بازرسی استاندار، مدیریت عملکرد و امور حقوقی استانداری و ادارات کل راه و شهرسازی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اطلاعات،نهاد بنیاد مسکن ، مدیران عامل شهرهای جدید هستند.

دریغ از فراموشی نظارتها
علی فرج‌زاده‌ها، نایب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان در گفت و گو باخبرنگارما می‌گوید: متاسفانه اهرمهای کنترلی و نظارتی در حوزه مسکن به حال خود رها شده‌اند و فراموشی نظارتها برای متقاضیان مسکن مهر مشکل ساز شده است.
وی از ابلاغ نامه افزایش 40 درصدی تعرفه خدمات مهندسی در سال 1392 توسط نظام مهندسی ساختمان خبر می‌دهد و می‌گوید: باید مجلس و نهادهای نظارتی به داد متقاضیان بی سرپناه مسکن مهر برسند ومشکلات این قشر آسیب پذیر را حل و فصل کنند.
این کارشناس مسکن همچنین متذکر می‌شود:انتظار ما این است که نمایندگان مجلس و به خصوص اعضای کمیسیون عمران از طریق وزارت راه و شهرسازی، شهرداری‌ها و حتی تشکل‌های بخش خصوصی پیگیر علل عدم اجرای کامل قوانینی مانند نظام مهندسی ساختمان وتعهدات عقب افتاده مسکن سازان شوند.
عضو ارشد سازمان نظام مهندسی ساختمان با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی در نظارت بر حسن اجرای قوانین وضع شده عملکرد ضعیفی داشته است، تصریح می‌کند: این ضعف نظارتی در کمیسیون عمران مجلس نیز مشهود است و رئیس و اعضای این کمیسیون در مورد اجرا نشدن کامل قانون نظام مهندسی ساختمان در واحدهای مسکن مهر و دیگر مجتمع ها پیگیری‌ها و نظارت لازم را انجام نداده‌اند.

برخورد قانونی با مسکن سازان کم کار
محمد حسن واحدی، معاون استاندار خراسان‌رضوی نیز به گزارشگر ما می‌گوید: برخورد قانونی با متخلفین در دستور کار است وتاکنون ساخت 2 هزار و 205 واحد مسکن مهر خراسان‌رضوی از تعاونی‌های کم کار گرفته شده وادامه ساخت و تکمیل آنها به انبوه سازان داده شده است.
وی درباره افزایش آورده متقاضی مسکن مهر شهرهای جدید متذکر می‌شود: برای تعیین میزان تغییر قیمت‌ها، تنها نوسانات قیمت در شش ماه اخیر موردنظر قرار می‌گیرد و اگر پیمانکار امکاناتی علاوه بر آنچه در بخشنامه وجود دارد به مسکن اضافه کرده است، باید متقاضی را مطلع سازد و این تجهیزات اضافی را با رضایت او لحاظ کند.
جانشین رئیس شورای مسکن خراسان‌رضوی درحاشیه جلسه شورای مسکن خراسان‌رضوی خاطرنشان می‌کند: تاکنون عقد قرارداد حدود 2 هزار و 300 واحد از تعاونی‌های یاد شده با انبوه‌سازان قطعی شده و ساماندهی تعدادباقیمانده در دست پیگیری و اقدام است.
معاون شورای مسکن خراسان‌رضوی دریافت هرگونه وجه در قالب مشارکت در طرح مسکن مهر را فقط در صورت تأیید این کمیته مجاز اعلام می‌کند و می‌افزاید: اگرمبالغ اضافی اعلام شده را کمیته قیمت‌گذاری مسکن مهر تایید نکرده باشد،تعاونی‌ها مقصرند ودر صورت ارتکاب تخلف به دادگاه معرفی می‌شوند.
مهندس واحدی از فروش پروژه تعاونی‌های کم کار پس از انجام بررسی‌های کارشناسی خبر داده و تاکید می‌کند: مبلغ آورده اعضای تعاونی‌هایی که مایل به ادامه کار نباشند به آنها بازگردانده می‌شود و پروژه به فروش می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha