قدس آنلاین-گروه استان ها: آنچه که بیش از همه در ورودی شهر مسجد سلیمان به استقبال تازه واردان می آید، بوی گازهای سمی نشت شده از زمین است که تنفس همیشه غیر ارادی را به اضطرابی از مسمومیت بدل می کند.
مسجد سلیمان به عنوان نخستین شهر نفتی ایران در حالی با مشکلات ریز و درشت دست و پنجه نرم می کند که این شهر به واسطه کشف نفت در آن، در پنجم خرداد سال ۱۲۸۷ شهر اول مدرن کشور به شمار میرود، اما بعد از استخراج بی محابای نفت از میادین نفتی مسجدسلیمان و کاهش حجم آن، این شهر به شدت روند نزولی خود را طی کرد به گونه ای که امروز این شهر با روند نزولی جمعیت و بیکاری بسیار بالا مواجه است.
ترک مسجد سلیمان
از سال های پیش وجود گاز در منطقه های مختلف شهری مسجد سلیمان موجب شد تا پای کارشناسان محیط زیست به این موضوع باز شود و این مشکل روز به روز نگرانی مردم و کارشناسان را از سلامت محیط افزایش داد تا حدی که مردم را وحشت زده و نگران کرده است.
در برهه هایی از زمان، شائبه نیاز به جابجایی تمام شهر مسجدسلیمان موجب توقف و ترمز حرکت توسعه در این شهرستان شد و نهایتاً عقب ماندگی بیش از پیش شهر را رقم زد.
جابجایی شهر اشتباه است
فرماندار مسجد سلیمان در این باره می گوید: از چند سال گذشته پس از بررسی های کارشناسانه این نتیجه حاصل شد که جابجایی منازل مسجد سلیمان بهترین گزینه بوده و تلاش برای جابه جایی کل شهر، اشتباه است.
وی با یادآوری اینکه قرار بود یک هزار و ۲۰۰ واحد از ساختمان های هوانیروز به خانواده های ساکن در مناطق آلوده اختصاص یابد، می افزاید: در شهرستان مسجد سلیمان سایتی به نام منازل هوانیروز وجود داشت که این ساختمان ها با تغییراتی ساده به یک هزار و ۳۵۰ واحد افزایش یافت.
او همچنین با تاکید بر اینکه یک هزار و ۳۵۰ واحد مسکونی مصوب، فاز نخست طرح جابجایی مناطق آلوده است، میافزاید: باید مسئولان استان به یاد داشته باشند که این طرح، جابه جایی پنج هزار واحد را شامل می شود و باید بر این اساس برنامه ریزی کنند.
عطش آب
از همان روزی که پیدایش نفت موجب شد پایه های تاسیس نخستین شهر مدرن ایران در منطقه ای به نام مسجدسلیمان فعلی بنا شود، یکی از دغدغه های برنارد رینولدز رئیس گروه کاوشگران نفت این بود که چگونه آب را به این شهر برساند چرا که نزدیک ترین راه برای تأمین آب به این شهر که از نداشتن آب های زیرزمینی به شدت رنج می برد، رودخانه کارون بود آن هم در حدود ۱۸ کیلومتر آن طرف تربود
از بالا که نگاه می کنی، بر همه پشت بام ها و بیشتر حیاط خانه ها منابع فایبرگلاسی سفید یا فلزی قدیمی خودنمایی می کند، چرا که همه خانه های مسجد سلیمان مجبور به ذخیره آب هستند.
شرایط زادگاه نفت خاورمیانه به گونه ای بود که به همان میزان که از وجود نفت سیراب بود، در تشنگی داشتن آب می سوخت و این مشکل تا به امروز تأمین آب برای این شهر نفتی را با مشکل مواجه کرده است، به گونهای که به جرأت می توان گفت منطقه ای در این شهرستان وجود ندارد که در ۲۴ ساعت شبانه روز به طور کامل آب داشته باشد.
با این وجود نفتی ها، آب را با کشاندن لوله های مختلف به شهر رساندند اما با افزایش روزافزون جمعیت این شهر، تأمین آب برای مسجد سلیمان با مشکل مواجه شد و این معضل تا به امروز ادامه دارد و زندگی مردم را با مشکل مواجه کرده است.
مسجدسلیمان به عنوان نخستین شهر نفتی ایران ۱۰۲ سال بعد از کشف طلای سیاه از داشتن شبکه فاضلاب شهری بی بهره است.
به دنبال رشد بی رویه شهر و ساخت و سازهای غیر مجاز، وضعیت به گونه ای شد که حتی برخی خانه ها بر روی شبکه فاضلاب شهری ساخته شدند و عملاً امکان اصلاح، نوسازی و یا بازسازی آن از بین رفت به همین دلیل شبکه فاضلاب شهری به عنوان یک معضل اصلی سال هاست که مردم شهر مسجد سلیمان را آزار می دهد.
لحظه شماری برای مهاجرت
شاید به ذهن هیچ شخصی خطور نمی کرد که این شهر ثروتمند نفتی تا سال ۱۳۹۰ به شهری با مشکلات عدیده برای زندگی عادی تبدیل شده باشد و شاید بسیاری از افرادی که برای کسب شغلی پردرآمد به این شهر مهاجرت کردند فکر روزی را نمی کردند که فرزندان و نوادگان آنان با اشتیاق کامل مهاجرت از این شهر را به سکونت در آن ترجیح دهند .
اکنون مسجدسلیمان که روزگاری نخستین نشانههای شهرنشینی در کشور در آن ظهور یافت از در اختیار داشتن کمترین امکانات یک زندگی ساده شهری بی نصیب است و بسیاری از ساکنان آن در آرزوی مهاجرت از این شهر رویایی هستند.
نظر شما